CristianBee scrie:Eu am folosit 10R 3/4 pentru cuib anul trecut si 8R 3/4 anul acesta . In principal 50% din munca o face genetica . Ce mi-a placut la cest tip de stup este ca verticalizeaza imediat culesurile mici . O matca are destul spatiu . Rezervele de hrana sunt intre jumatate de rama la cei mai puternici pana la 1,5 rame la cei
mai slabi . Ce nu imi place este iernarea pe un singur corp de 10R de aceea am trecut la 8r ( 4R jos si 4R sus , cate doi in lada cu un cat comun ) . Ghemul trebuie sa fie in cazul acesta mare iar hrana cat cuprinde de minim 20 kg ca in cazul in care ghemul se duce aiurea sa aibe acces la mancare .
tinumaftei scrie:@adihodis: de ce ar fi me8 mai roditor? Ca suprafață a farurilor are aprox 11 rame Dadant?
Într-o stupină cu stupi diverși intra-devar vor fi incompatibilități. Cat despre vândut, oricum un stup folosi se vinde mult sub prețul unuia nou.
Ai mai adus în discuție înălțimea mare a stupului. Dacă baza este fixată de o platformă asta nu va fi o mare problema.
Ce îmi pare interesant este faptul că poate fi modulat mult mai "din aproape în aproape" fiindcă un cât nu are decât 5-6 rame Dadant, în echivalent.
dogvet scrie:...
Singurul avizat pe probleme de ME pe acest topic e de departe d-nul Hodis ,va salut Adi Hodis.Singura problema si cu dinsul este ca repeta perfect ceea ce a spus despre ME 8 nea Gica la timpul sau ,nu are rost sa citez frazele respective.De asemenea ,nu are rost sa ma lansez intr-o tirada despre avantajele lui ME8,el exista si atit,asa cum exista alte tipuri de stupi.Avantajele lui sint clare doar pentru cine il are,la fel si dezavantajele.Interventia mea s-a dorit a fi doar o incercare de a opri fabulatiile pe tema acestui tip de stup reflectate in discutiile de pina acum.Daca cineva dintre dvs are un asemenea tip de stup atunci il rog respectuos sa demareze o discutie coerenta ,iar eu voi incerca sa -l sustinPina atunci eu va doresc numai lucruri bune !!!!!!!!!
dogvet scrie:Vulpi,cum vine chestia asta cu 2 corpuri me8 și cat me10? Și mai ales de ce?
dogvet scrie:Un corp gol de me8,din scindura de brad uscata bine,2 cm grosime,băgat în baie de tratare,cântărește intre 3,65kg-3,70 kg.De ce ai face peretele gros în cuib de 5 Cm? Aaaaai, uitasem ,tine de cald iarna mai bine.Serios?Bineînțeles ca NU.Și atunci de ce sa faci un monstru cu pereți groși?
filip scrie:dogvet scrie:Un corp gol de me8,din scindura de brad uscata bine,2 cm grosime,băgat în baie de tratare,cântărește intre 3,65kg-3,70 kg.De ce ai face peretele gros în cuib de 5 Cm? Aaaaai, uitasem ,tine de cald iarna mai bine.Serios?Bineînțeles ca NU.Și atunci de ce sa faci un monstru cu pereți groși?
Sunt avantaje si dezavantaje.
Incepand de la stabilitate pana la ciuruirea peretilor de catre ciocanitoare.
Am vazut stupi gauriti de soarec in degajarea facuta pentru prinderea si transportarea lazii.
Depinde unde sunt amplasati stupii si nu neaparat pe ideea ca e mai cald in lada de 5 cm.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 33 vizitatori