Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde vulpea » 10 Noi 2016, 19:44

dog.,'nu-mi place' ca scoti 'din contest' !pai,ma refeream la pauza creata.cred ca n-ai citit mai departe cu... gavaritul si placutul.si ia zi-ne ceva.(pot sa 'ma bag' la incercarea propusa numai sa fie la tine in stupina,ce zici ?).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 10 Noi 2016, 21:24

La liceu aveam ferma pe ME. Am un fost coleg care a "moștenit" de la IAS stupi ME pe care încă îi folosește, dar nu aplică chiar tehnologia ME. În rest pe aici în Dobrogea, nu cunosc pe nimeni care să utilizeze pe scară largă ME. Despre ME8 nici atât! Sunt interesat de opiniile celor care au folosit acești stupi..
tinumaftei

Mesajde CristianBee » 10 Noi 2016, 21:38

Eu am folosit 10R 3/4 pentru cuib anul trecut si 8R 3/4 anul acesta . In principal 50% din munca o face genetica . Ce mi-a placut la cest tip de stup este ca verticalizeaza imediat culesurile mici . O matca are destul spatiu . Rezervele de hrana sunt intre jumatate de rama la cei mai puternici pana la 1,5 rame la cei
mai slabi . Ce nu imi place este iernarea pe un singur corp de 10R de aceea am trecut la 8r ( 4R jos si 4R sus , cate doi in lada cu un cat comun ) . Ghemul trebuie sa fie in cazul acesta mare iar hrana cat cuprinde de minim 20 kg ca in cazul in care ghemul se duce aiurea sa aibe acces la mancare .
CristianBee

Mesajde Adi Hodis » 10 Noi 2016, 21:52

ME de 8 rame ?.
Am lucrat si cu asta ... destul.
Avantaje ?... rama unica, cuib relativ potrivit pentru familii medii sau altfel spus familii cu matci neprolifice ... in rest ar fi mai multe dezavantaje.
La inceputurile sale, stupul a fost conceput pentru roi la pachet deoarece se cerea si se vindea masiv roi la pachet in Canada. Pe vremea aceea canadienii si o parte din americani, din nordul statelor unite, toamna, preferau sa recolteze toata mierea din stupi si sa omoare albinele. De ce ? ... e alta poveste, pt. alta data.

Magazia plina cu miere este putin mai usoara decat la fratele sau de 10 rame. Totusi, se incadreaza la avantaj s-au dezavantaj, functie de forta fiecaruia.

Dezavantaje ? ...
1. Componentele stupului nu se potrivesc cu alt tip de stup, decat ramele sale. Deci, daca peste stupul Vertical de 10 rame Dadant se poate pune un cat de ME de 10 rame, ca sa pui un cat de ME de 8 rame, ramane spatiu deschis peste 2 rame.

2. In exploatare, ajuge sa fie foarte inalt. Mai ales in varianta cu familii ajutatoare. Daca nu se scapa in friguri de roit. Daca da, de aici belele aferente ...

3.In anii 1950, daca retin bine, cand a fost testat la noi, deodata cu ME de 10 rame, stupul asta le-a dat batai de cap romanilor, cu roitul.
ME de 10 rame a dat rezultate mai bune si a fost extins acest model. Asa se face ca ME de 8 rame, este putin raspandit in Romania. Cine si-l face, cu el ramane !. Adica este foarte greu vandabil.

In rest, tine de albinarit si aici intram pe alte subiecte.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 10 Noi 2016, 22:00

CristianBee scrie:Eu am folosit 10R 3/4 pentru cuib anul trecut si 8R 3/4 anul acesta . In principal 50% din munca o face genetica . Ce mi-a placut la cest tip de stup este ca verticalizeaza imediat culesurile mici . O matca are destul spatiu . Rezervele de hrana sunt intre jumatate de rama la cei mai puternici pana la 1,5 rame la cei
mai slabi . Ce nu imi place este iernarea pe un singur corp de 10R de aceea am trecut la 8r ( 4R jos si 4R sus , cate doi in lada cu un cat comun ) . Ghemul trebuie sa fie in cazul acesta mare iar hrana cat cuprinde de minim 20 kg ca in cazul in care ghemul se duce aiurea sa aibe acces la mancare .

Cristi, eu am ME de 10 rame de peste 20 de ani. Am iernat multi ani stupii in doua caturi. De niste ani, pun catul III sub cuib. Nu-l mai depozitez in magazie.
Toamna, daca exista cules de intretinere ceea ce este obligatoriu ... rezervele de iernat si implicit ghemul de iernare se realizeaza foarte bine.

Nu musai sa iernezi stupii pe un singur cat.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde tinumaftei » 10 Noi 2016, 22:27

@adihodis: de ce ar fi me8 mai roditor? Ca suprafață a farurilor are aprox 11 rame Dadant?
Într-o stupină cu stupi diverși intra-devar vor fi incompatibilități. Cat despre vândut, oricum un stup folosi se vinde mult sub prețul unuia nou.
Ai mai adus în discuție înălțimea mare a stupului. Dacă baza este fixată de o platformă asta nu va fi o mare problema.
Ce îmi pare interesant este faptul că poate fi modulat mult mai "din aproape în aproape" fiindcă un cât nu are decât 5-6 rame Dadant, în echivalent.
tinumaftei

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2016, 06:30

tinumaftei scrie:@adihodis: de ce ar fi me8 mai roditor? Ca suprafață a farurilor are aprox 11 rame Dadant?
Într-o stupină cu stupi diverși intra-devar vor fi incompatibilități. Cat despre vândut, oricum un stup folosi se vinde mult sub prețul unuia nou.
Ai mai adus în discuție înălțimea mare a stupului. Dacă baza este fixată de o platformă asta nu va fi o mare problema.
Ce îmi pare interesant este faptul că poate fi modulat mult mai "din aproape în aproape" fiindcă un cât nu are decât 5-6 rame Dadant, în echivalent.

Tinule draga, am scris eu ca ar fi mai roditor ?. Am expus aspecte ce tin doar de stup.

In ce priveste productia, asta tine de albinarit si te rog sa recitesti ultimul rand al postarii respective. Daca intram in subiectele ce tin de productie, parasim tema topicului.

Referitor la celelalte aspecte, asa este. E la preferintele fiecaruia.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 11 Noi 2016, 06:43

dogvet scrie:...
Singurul avizat pe probleme de ME pe acest topic e de departe d-nul Hodis ,va salut Adi Hodis.Singura problema si cu dinsul este ca repeta perfect ceea ce a spus despre ME 8 nea Gica la timpul sau ,nu are rost sa citez frazele respective.De asemenea ,nu are rost sa ma lansez intr-o tirada despre avantajele lui ME8,el exista si atit,asa cum exista alte tipuri de stupi.Avantajele lui sint clare doar pentru cine il are,la fel si dezavantajele.Interventia mea s-a dorit a fi doar o incercare de a opri fabulatiile pe tema acestui tip de stup reflectate in discutiile de pina acum.Daca cineva dintre dvs are un asemenea tip de stup atunci il rog respectuos sa demareze o discutie coerenta ,iar eu voi incerca sa -l sustin :!: Pina atunci eu va doresc numai lucruri bune !!!!!!!!! :)

Va salut si eu d-le Dogvet.
Asa cum spuneti, cele scrise de mine au mai fost scrise de nea Gica. Din discutiile avute cu d-lui, inclusiv pe durata vizitei in stupinele sale, pot sa spun ca avea stupi ME de 10 rame. La acea data eu nu stiam prea multe despre istoria acestui model de 8 rame. Acum pot sa confirm cele scrise ... din vazute, povestie si simtite la americani.

Nici eu nu doresc sa intru in detalii ... nu doresc clinciuri ...

Cu bine.
Adi Hodis

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 08:41

@adihodis: Roditor!!!! Așa s-a autocorectat mesajul. Scuze! Am vrut sa zic "De ce ar fi ME8 mai roitor dacă are în cuib pe 16 rame 3/4 o suprafață de aproape 11 rame Dadant.
@dog..: nu am stiu cine este Ne-a Gica si implicit nici ce a spus despre ME sau ME8. Eu sunt chiar interesat de observații si afirmații în sine făcute asupra acestor sisteme de stupi, iar faptul că a făcut cineva aceste afirmații cândva nu mă ajută la nimic atât timp cât nu cunosc conținutul lor. Mai există vreo discuție pe forum referitor la aceste subiecte?
Sunt apicultor de 30 de ani și singurul contact cu ME a fost la începutul acestei perioade când eram la liceul apicol. De atunci am cunoscut un singur apicultor cu ME, dar care nu aplică tehnologia de ME, folosea mai degrabă sistemul stupului vertical, folosind foarte rar al treilea corp.
Eu însumi am făcut numeroase experiențe și sunt hotărât să testez si ME.ME8-9. Dar vreau sa culeg informații preliminare că sa stiu din ce poziție plec si care sunt capcanele pe care le pot întâlni..
Pentru cei care au mai discutat acest subiect sigur eu apar ca unul care bate apa în piuă!
Nu fac apologia unui tip de stup, însă caut ceva care să mă avantajeze pe mine în viitor.
Cum ar fi: Nu poți să faci curierat in București cu Humvee că ajungi la faliment într-o jumătate de zi, însă dacă ar trebui să faci același lucru la Alep situația s-ar schimba. Acolo îți trebuie altceva decât un Tico dacă vrei să te deplasezi pe strazi.
Din această perspectivă am ridicat întrebări. Altminteri "fiecare țigan își lauda ciocanul!"
tinumaftei

Mesajde vulpea » 11 Noi 2016, 10:17

tm,te rog sa nu 'ma jignesti'(am TICO).din punctul meu de vedere,TICO e cea mai REUSITA masina nereusita:motor extrem de puternic pentru greutatea lui si un consum 'criminal' = 3,5/afara + 4,5/oras(testat la service pe masina mea) ! insa de protectie pot sa zic "aleluia".referitor la verticalizarea f.b. si incompatibilitatea cu alti stupi din 'ograda',cred ca se greseste un pic :nu vad dece nu s-ar folosi 2 corp ME8 si un cat 10 ME.la fel se poate si cu 2corp V10 + 1cat V12(nu sunt pentru schema corp10R + cat 9R).
vulpea

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 11:16

@vulpe: ai Tico dar nu locuiești la Alep..
Nu înțeleg de ce trebuie combinații de caturi, de rame. Am avut..
Un singur tip de rama, respectiv un singur tip de corp/cat. Asta vad eu ca ar fi soluția pentru mine. Cat despre trecerea de la Dadant la ME, mie nu mi se pare foarte complicat.. Nici în sens invers nu este foarte greu.
tinumaftei

Mesajde filip » 11 Noi 2016, 11:31

dogvet scrie:Vulpi,cum vine chestia asta cu 2 corpuri me8 și cat me10? Și mai ales de ce?

Singura explicatie plauzibila e grosimea scandurei din care e facuta lada.Am vazut lazi in care grosimea scandurei ” cuib”era de 5 cm.
filip

Mesajde Cristian IONITA » 11 Noi 2016, 12:52

in demersurile mele de a ajunge la stupul potrivit folosesc si acest tip de stup ... avantajele si dezavantajele au fost prezentate de-a lungul topicului .... este un stup bun pentru acomodarea familiilor mediocre, excelent ptr iernat (nu necesita nici un fel de restrangere, familia isi "etajeaza" singura rezervele, etc), impropriu pentru plimbat in pastoral (in varfuri de cules necesita minim 4 caturi, instabil, etc)

acum ca am cutiile in batatura eu le folosesc la formatul roiurilor si iernatul acestora si in primavara inainte de salcam (deci dupa un prim cules intens de rapita) trasfer familiile in sistemul "de lucru", respectiv cuib in 2*ME de 1o rame si caturi de 1/2
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde filip » 11 Noi 2016, 13:02

dogvet scrie:Un corp gol de me8,din scindura de brad uscata bine,2 cm grosime,băgat în baie de tratare,cântărește intre 3,65kg-3,70 kg.De ce ai face peretele gros în cuib de 5 Cm? Aaaaai, uitasem ,tine de cald iarna mai bine.Serios?Bineînțeles ca NU.Și atunci de ce sa faci un monstru cu pereți groși? :)

Sunt avantaje si dezavantaje.
Incepand de la stabilitate pana la ciuruirea peretilor de catre ciocanitoare.
Am vazut stupi gauriti de soarec in degajarea facuta pentru prinderea si transportarea lazii.
Depinde unde sunt amplasati stupii si nu neaparat pe ideea ca e mai cald in lada de 5 cm.
filip

Mesajde tinumaftei » 11 Noi 2016, 15:15

filip scrie:
dogvet scrie:Un corp gol de me8,din scindura de brad uscata bine,2 cm grosime,băgat în baie de tratare,cântărește intre 3,65kg-3,70 kg.De ce ai face peretele gros în cuib de 5 Cm? Aaaaai, uitasem ,tine de cald iarna mai bine.Serios?Bineînțeles ca NU.Și atunci de ce sa faci un monstru cu pereți groși? :)

Sunt avantaje si dezavantaje.
Incepand de la stabilitate pana la ciuruirea peretilor de catre ciocanitoare.
Am vazut stupi gauriti de soarec in degajarea facuta pentru prinderea si transportarea lazii.
Depinde unde sunt amplasati stupii si nu neaparat pe ideea ca e mai cald in lada de 5 cm.

Dacă ai văzut stupi gauriti de șoareci înseamnă că nu ai văzut apicultor pe la stupi!!!!
tinumaftei

Mesajde vulpea » 11 Noi 2016, 16:08

ami plac f.m.stupii lambriati ai lui Marek(pereti dublii cu polistiren la mijloc = super usori si termo izolati perfect,si mai si ca la blocuri).in locul polistirenului expandat vreau sa folosesc polistiren grafitat.(izolare "regala").si atunci sa va mai vad ca va 'puneti' cu mine la iernare albine.si asta la toate tipurile de stupi.culmea e ca sistemul asta aduce un beneficiu si vara.si atunci o sa mearga si 10 ME peste ME8,s.a.m.d. PS.lambrierea,numai la cuiburi.
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR