paul scrie:yuonyuon scrie:
rame dupa diafragma nu se pune din 2 motive :
1 in februarie mucegaiesc si nu le colinda nimeni
2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....
Total de acord !
Intr-o primavara am avut mai multe rame cu miere ramase de la restrangeri si am socotit eu ca ... am scapat de cumparat zahar.

Dezvoltare mai greoaie si mai proasta a familiilor ca in acea primavara, nu-mi amintesc sa mai fi avut vreodata. Dadeam rama zgariata cu furculita dupa diafragma.
Punga cu sirop peste rame este sfanta. Si nu ma incurc cu 100-200 ml ci cu punga de 1l. Dupa ce ma apuc de largit cuiburi pun si 3-4 pungi odata. Pe saptamana !

Rama de miere pt stimulare nu e folosit in februarie, ci in martie, dar si in aprilie daca oportunitatile de cules sunt limitate.
Stimularea cu aceeasi cantitate de miere dintr o rama aflata dupa diafragma genereaza mai mult puiet cu 20-30%, decat aceeasi cantitate de sirop.
Daca in stup nu e condens nu se mucegaieste nimic. Nu am avut niciodata o singura rama mucegaita dupa diafragma.
Albina in martie, aprilie, pleaca in numar mult mai mare la cules, decat volumul de albine care se ocupa cu rama dupa diafragma. Distantele in cules si timpii lipsa sunt chiar mai mari.
Volumul de puiet in familie e dimensionat astfel incat o parte din albine poate fi dislocata pentru cules. Implicit si pentru a muta miere de pe o rama pe alta, si pentru alte activitati in stup.
Daca acest argument ar fi pertinent, atunci ar trebui recomandat ca hranitorul uluc (utilizat de 90 %din apicultori) sa nu mai fie utilizat, albina sa nu mai plece la cules, obiectivul fiind ca albina sa stea exclusiv pe puiet.
Legat de sirop. Eu nu as uza generatia iernata cu sirop in martie.
Pe langa faptul ca siropul trebuie mutat fizic, ea trebuie prelucrat enzimatic, si ulterior ventilat.
In conditii de frig si umiditate relativa mare a aerului in martie, acest aspect poate fi un dezavantaj.
Adevarat pentru a stimula cu miere, trebuie sa ai rame cu miere.
Eu nu am stors nici o rama 1/1, adica nici o rama din cuib.
Asta poate fi un contraargument, pierzi ceva productie, in cazul meu, numai din trei rame 1/1 per familie as fi putut extrage MULT peste 1 tona de miere.
La mine functioneaza, familiile se dezvolta bine pana la salcam, oricine e binevenit in Valea Lui Mihat la o vizita.