Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum dezvoltam si pregatim stupii pentru culesul de salca

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 21:19

jonny_it scrie:
yuonyuon scrie:La dadant se pot pune caturi.
vara un stup normal tre sa fie pe 2 corpuri 1/1 (20 de rame) minim.......asta spatiul destinal albinei ......

eu nu vad asa ceva in pastorale ...

la ME (3 CORPURI) cei cu ME vor fi deacord , dar cei cu dadant ...nu ....

20 rame dadant = aprox 27 rame ME.
Si totusi eu vad mai des ME pe mai mult de 3 corpuri decat dadant pe mai mult de 2 corpuri. .. sunt bune si inversarile la ceva :D
jonny nu vb de invarsari ..

volumul cuibului la ME este de 15 rame 1/1 pe verticala, iar la dadant sunt doar 10 rame pe "orizontala" , contrar formei naturale .....
o familie puternica are nevoie de alea 15 rame
eu dupa salcam iau de jos rama cu cea mai mica suprafata de puiet si o pun sus in mijloc (la majoritatea nu e cazu ,se duc singuri in 12-14 rame 1/1 CU puiet...orcum fac roi )
cutia dadant ii limiteaza pe multi . ea a fost creeata bine dar se utilizeaza gresit...
yuonyuon

Mesajde paul » 27 Feb 2019, 22:13

cristi_vidican scrie:Să fie albină de min 6 intervale și nu mai trebuie strâns.
P.S. Iarna, albina încălzește lada?

Am mai vazut filmul asta ! ;)
Aproape in fiecare lada gaseam primavara cate un interval de la margine mort. Nu foloseam pe atunci nici diafragme totale din extrudat, asta asa ca tot a intrebat cineva pe aici ... ce-s alea diafragme . ;)
Eu nu inteleg de ce nu intelegeti voi un lucru ... ce vi se potriveste voua in Crisana, Banat, Muntenia nu mi se potriveste mie in nord est.
Ce spui tu Cristi de 6 rame eu le restrang pe 4 cu diaframe totale stg.- dr. Risc sa ma repet ... de cand procedez asa n-am mai avut nicio pierdere iarna, primavara care-i mai tarzie la mine familiile se dezvolta armonios . Imi vine sa zambesc si acum de replica pe care mi-a dat-o anul trecut prin aprilie un amic stupar ... asa familii am vazut la ora asta doar in Timisoara. :) Si tin sa-ti spun ca amicul e destul de stupar ... suta si de familii, pavilioane, logistica, dar tot asa o tine si el cu unele teorii care nu se potrivesc la clima de pe la noi si o da in bara aproape in fiecare primavara. Are vreo 3 primaveri in care tot cumpara familii ca sa-si reintregeasca septelul sau ca sa-si intareasca lesinaturile iesite in primavara.
Asta nu v-am spus-o ca sa ma dau eu scula pe bascula ci doar pentru a reliefa ca nu exista standarde de lucru valabile in orice zona a tarii.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 27 Feb 2019, 22:28

yuonyuon scrie:

rame dupa diafragma nu se pune din 2 motive :
1 in februarie mucegaiesc si nu le colinda nimeni
2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....

Total de acord !
Intr-o primavara am avut mai multe rame cu miere ramase de la restrangeri si am socotit eu ca ... am scapat de cumparat zahar. ;) Dezvoltare mai greoaie si mai proasta a familiilor ca in acea primavara, nu-mi amintesc sa mai fi avut vreodata. Dadeam rama zgariata cu furculita dupa diafragma. ;)
Punga cu sirop peste rame este sfanta. Si nu ma incurc cu 100-200 ml ci cu punga de 1l. Dupa ce ma apuc de largit cuiburi pun si 3-4 pungi odata. Pe saptamana ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde yuonyuon » 27 Feb 2019, 22:41

albina se duce dupa miere (dupa diafragme)si nu ia puiet in lucru ......is neserioase.

eu asta ma gandesc cum sa dau sirop in cantitati (final de martie/aprilie), inca nu am gasit metoda . pungile imi vin peste mana :)) nu vreau sa stau sa dau cantitati mici de n ori , chestii destea . eu vreau sa le dau o galeata si larevedere.....
yuonyuon

Mesajde paul » 27 Feb 2019, 22:49

yuonyuon scrie:
eu asta ma gandesc cum sa dau sirop in cantitati (final de martie/aprilie), inca nu am gasit metoda . pungile imi vin peste mana :)) nu vreau sa stau sa dau cantitati mici de n ori , chestii destea . eu vreau sa le dau o galeata si larevedere.....

Saci menajeri !
Sunt care au folia mai subtire .Dar, trebuie sa pui un cat gol deasupra cuibului si in acel cat sa pui sacul cu sirop.
paul

Mesajde kovacslg » 28 Feb 2019, 10:07

paul scrie:
yuonyuon scrie:

rame dupa diafragma nu se pune din 2 motive :
1 in februarie mucegaiesc si nu le colinda nimeni
2 in martie sta albina multa pe rama dupa diafragma , indicat e ca albina sa stea in cuib pana se schimba o mare parte din generatie..altfel nu vad rostu restrangerii? tu ai nevoie sa eliberezi cuibul de miere sa ai suprafete cat mai mari de puiet in martie....

Total de acord !
Intr-o primavara am avut mai multe rame cu miere ramase de la restrangeri si am socotit eu ca ... am scapat de cumparat zahar. ;) Dezvoltare mai greoaie si mai proasta a familiilor ca in acea primavara, nu-mi amintesc sa mai fi avut vreodata. Dadeam rama zgariata cu furculita dupa diafragma. ;)
Punga cu sirop peste rame este sfanta. Si nu ma incurc cu 100-200 ml ci cu punga de 1l. Dupa ce ma apuc de largit cuiburi pun si 3-4 pungi odata. Pe saptamana ! ;)

Rama de miere pt stimulare nu e folosit in februarie, ci in martie, dar si in aprilie daca oportunitatile de cules sunt limitate.

Stimularea cu aceeasi cantitate de miere dintr o rama aflata dupa diafragma genereaza mai mult puiet cu 20-30%, decat aceeasi cantitate de sirop.

Daca in stup nu e condens nu se mucegaieste nimic. Nu am avut niciodata o singura rama mucegaita dupa diafragma.

Albina in martie, aprilie, pleaca in numar mult mai mare la cules, decat volumul de albine care se ocupa cu rama dupa diafragma. Distantele in cules si timpii lipsa sunt chiar mai mari.

Volumul de puiet in familie e dimensionat astfel incat o parte din albine poate fi dislocata pentru cules. Implicit si pentru a muta miere de pe o rama pe alta, si pentru alte activitati in stup.

Daca acest argument ar fi pertinent, atunci ar trebui recomandat ca hranitorul uluc (utilizat de 90 %din apicultori) sa nu mai fie utilizat, albina sa nu mai plece la cules, obiectivul fiind ca albina sa stea exclusiv pe puiet.

Legat de sirop. Eu nu as uza generatia iernata cu sirop in martie.
Pe langa faptul ca siropul trebuie mutat fizic, ea trebuie prelucrat enzimatic, si ulterior ventilat.

In conditii de frig si umiditate relativa mare a aerului in martie, acest aspect poate fi un dezavantaj.

Adevarat pentru a stimula cu miere, trebuie sa ai rame cu miere.
Eu nu am stors nici o rama 1/1, adica nici o rama din cuib.
Asta poate fi un contraargument, pierzi ceva productie, in cazul meu, numai din trei rame 1/1 per familie as fi putut extrage MULT peste 1 tona de miere.

La mine functioneaza, familiile se dezvolta bine pana la salcam, oricine e binevenit in Valea Lui Mihat la o vizita.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 28 Feb 2019, 10:40

yuonyuon scrie:Eu nu contest ca majoritatea apicultorilor lucreaza prost ....eu sunt convins. si eu am copiat gresit de la alti . mi a trebuit ani s imi dau seama ca apicultura in romania e la nivel de "epoca de piatra"

tu ai contestat tot ce am zis eu cu citate dupa "goagle" , in scimb eu, am si testat .... altfel nu scriam ca sa ma aflu in treaba....

Cum ati testat ca o albina nascuta in iunie e in viata in septembrie?
Eu nu am vazut multi care sa achieseze la aceasta sustinere.

Da, am contestat acel tabel care e paralel cu realitatea.
Nu stiu daca la ti inventat, sau tot de pe goagle provine, insa si acolo trebuie sa sti unde te uiti.
Nimeni nu a confirmat ca acele dezvoltari sunt reale in conditiile din Ro.

Am mai contestat si acele vagi descrieri ( metoda de lucru), adica luati puiet capacit CAND si CUM....

Cu specificari ulterioare privind multitudinea de categorii de familii (slabe) pe care le aveti si care preiau acel puiet.
Adica familii slabe care primesc puiet la egalizari in 1 aprilie, dupa care familii de categoria b care primesc puiet dupa 15 aprilie, si inca 20 de matci in ceva nuclee care iar primesc rame cu puiet.

Mai mult familiile din care luati puiet, sunt pregatite pt culesul de salcam. Etc

Probabil aveti un sistem de lucru, nu contest, nu va obliga nimeni sa l descrieti concret, dar nici pretentii, xa acele firimituri sa fie luate in serios.
kovacslg

Mesajde kovacslg » 28 Feb 2019, 10:45

Sugerati CONSTANT ca cine nu e de acord cu Dvs, lucreaza prost, dar si alte calificative.

Asta nu e deloc constructiv.

Poate unii dintre ei, au rezultate chiar mai bune decat Dvs, poate si mai multe albine.

Respecte
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 28 Feb 2019, 11:56

yuonyuon scrie:Eu nu contest ca majoritatea apicultorilor lucreaza prost ....eu sunt convins. si eu am copiat gresit de la alti . mi a trebuit ani s imi dau seama ca apicultura in romania e la nivel de "epoca de piatra"

Exagerati!
Nici nu va dati seama cat de firav e hatul ce desparte starea de "cred ca stiu" de starea "deja stiu"...!!
Partea proasta e ca unii, dupa ce au trecut hatul, nu se mai uita in urma ca sa vada cum dracu' au trecut "peste noapte" de la o era la alta, mult mai evoluata ca cea "de piatra",,,!!!
ignatov andrei

Mesajde yuonyuon » 28 Feb 2019, 12:23

kovacslg scrie:Sugerati CONSTANT ca cine nu e de acord cu Dvs, lucreaza prost, dar si alte calificative.

Asta nu e deloc constructiv.

Poate unii dintre ei, au rezultate chiar mai bune decat Dvs, poate si mai multe albine.

Respecte
Sistemu de lucru este pentru a valorifica la maxim un cules.....vei vedea ca multe stupini din vest si canada fac cam acelasi lucru dat cu diferite metode...
eu cred ca ati interpretat gresit cam tot ce am scris......v am pierdut atentia ....deacuma cam greu...
v am intrebat ce model de stupi folositi ca sa vad cu cine stau de vorba .....nu ati raspuns.... nu sunteti dispus la dezbateri ....doar la critici ....spor...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 28 Feb 2019, 16:48

kovacslg scrie:Strang insa inca odata in primavara, in momentul in care doresc ca familia sa extinda masiv puietul. Data fiind intre 20 febr si maxim 10 martie.
Obligatoriu dupa zborul de curatire, si concomitent cu turta proteica, folie etansa pe toata suprafata, si o rama de miere dupa diafragma.

Rama de miere pt stimulare nu e folosit in februarie, ci in martie, dar si in aprilie daca oportunitatile de cules sunt limitate.

cand te hotarasti ne anunti ....
dupaia zici ca sunt eu nustiu cum....
yuonyuon

Mesajde cucubau » 28 Feb 2019, 17:43

-Samariot mișto zburaiet.
-Etă fenta neținaiet.
:lol: :lol: :lol:
........
cucubau

Mesajde vicpo » 28 Feb 2019, 18:59

Paul faci ce vrei cu stupii tai poti ierna pe cite rame vrei cu sau fara diafragme dar nu poti face comparatie pina nu iernezi in diverse variante .la inceput (nu ca as fi ajuns departe ) cind voiam sa multiplic am iernat si 3intervale si gindeam ca merge .pe urma cind am refuzat iernarea sub 8
7-8intervale sa vazut diferenta au disparut diafragmele ca nu aveau loc .
vicpo

Mesajde Balian » 28 Feb 2019, 19:12

Depinde ce urmărim. Să iasă un număr de familii sau familii de o putere anume.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde vicpo » 28 Feb 2019, 19:30

[img]file:///C:/Users/Public/Pictures/5a5a07cd-435a-4722-8bf7-839202b29963.jpg[/img]
vicpo

Mesajde vicpo » 28 Feb 2019, 19:35

Am incercat sa trimit o poza dar probabil nu am reusit
vicpo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR