Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde paul » 27 Apr 2014, 21:18

Adi, eu o gandeam mai simplist, tocmai pentru a nu complica situatia . Intr-adevar e manopera mai multa cu sortatul ramelor si transportul la locul culesului, insa manevrarea urdinisurilor si cu piesa de podisor snellgrove mi se pare mai complicat la transport si la incarcare-descarcare. Pe mine unul nu m-ar duce capul cum ar trebui sa asigur aerisirea satisfacatoare la ambele familii in timpul transportului. Fiecare face ... cum poate ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mcbos » 27 Apr 2014, 21:20

Adi Hodis scrie:Eu am renuntat la inversari.

Din 10 familii de ME anul trecut am avut una care in vara la un moment dat avea catul de pe fund blocat cu crescaturi de ceara ,prin el albina trecea greu .Atunci am facut inversarea cu corpul 2 care era mai aerisit .Am avut impresia ca l-am deblocat cu operatia asta .

@Adi
Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .
Munca te tine departe de viciu.
mcbos

Mesajde Adi Hodis » 27 Apr 2014, 21:43

paul scrie:Adi, eu o gandeam mai simplist, tocmai pentru a nu complica situatia . Intr-adevar e manopera mai multa cu sortatul ramelor si transportul la locul culesului, insa manevrarea urdinisurilor si cu piesa de podisor snellgrove mi se pare mai complicat la transport si la incarcare-descarcare. Pe mine unul nu m-ar duce capul cum ar trebui sa asigur aerisirea satisfacatoare la ambele familii in timpul transportului. Fiecare face ... cum poate ! 8-)

Da, este mai dificila manevrarea unor astfel de stupi ... mastodont. Dar nu te antorci acasa de la distante mari pentru a aduce ... nimic.
Ref. la aerisire, tre' sa vezi schitele STAS ale ME-lui. Este prevazut cu o rama cu sita peste toate ramele fam. de baza.

mcbos scrie:
Adi Hodis scrie:Eu am renuntat la inversari.

Din 10 familii de ME anul trecut am avut una care in vara la un moment dat avea catul de pe fund blocat cu crescaturi de ceara ,prin el albina trecea greu .Atunci am facut inversarea cu corpul 2 care era mai aerisit .Am avut impresia ca l-am deblocat cu operatia asta .

@Adi
Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .

Urdinisele sa fie opuse unele fatza de celelalte, deci ajutatoarele sa iasa inspre nord.
Sa ne tii la curent ( nu d'ala electric ! ) cu evolutia. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde mcbos » 27 Apr 2014, 21:45

Deci turnurile le am primele de la sud ?

Am sa spun ce am facut ,de unde iei trebuie sa si pui ... ma refeream la forum :)
mcbos

Mesajde mcbos » 28 Apr 2014, 07:36

Mi-am dat seama ca mai trebuiau cateva elemente importante .
Deci pe care rand sa pun stupii cu 2 familii ?
Fişiere ataşate
TEREN STUPINA.jpg
mcbos

Mesajde Adi Hodis » 29 Apr 2014, 00:39

mcbos scrie:Mi-am dat seama ca mai trebuiau cateva elemente importante .
Deci pe care rand sa pun stupii cu 2 familii ?

Deci ... ai ceva cu randul.
Eu nu ma refer la rand ci la stupi, oricare ar fi din rand/uri.
Dar te duci cu ei in pastoral la distante f. mari ?.
Daca nu, atunci ce rost are sa ridici de fiecare data fam. ajut. cand vrei sa lucrezi in cea de baza ?.
Mai simplu este sa fie ajutatoarea langa cea de baza. Nu mai faci haltere ... :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde mcbos » 29 Apr 2014, 06:39

Ieri am pus nucleele pe stupii din randul 2 cu podisoare snellgrove .
Salcamul la Iasi va inflori cam pe 5 mai ,zic eu .
Nu merg in pastoral .Mai am multe de invatat in meseria asta .
Va tin la curent ...apicol :D
mcbos

Mesajde tuturicius » 01 Mai 2014, 17:42

Mi-am luat primele 5 familii pe ME. Fiecare ocupa 10 rame. Urmeaza sa le pun corpul al doilea plin cu rame cu FA si cate 2 rame cladite, goale, deoarece sunt incepator si nu am mai multe rame cladite. Vreau sa pun si rama claditoare. E ok daca o pun in corpul superior, pentru usurinta in verificarea ei? Daca da, unde anume sa o pun in corpul superior? Va multumesc!
tuturicius

Mesajde mcbos » 01 Mai 2014, 19:57

Rama claditoare eu o pun penultima dintr-un capat.
mcbos

Mesajde TDI » 02 Mai 2014, 09:33

Rama clăditoare eu nu o mai adaug înainte de extracţia la salcâm, în Moldova, în Câmpia de Vest e altceva. Poziţia unde pui rama oarbă în funcţie de puterea familiei, vârsta mătcii, cules, poziţia urdinişului iţi determină conţinutul ei, mai pe mijloc trântori, pe laterale miere. E contraproductiv să foloseşti rama oarbă când nu ai suficiente rame crescute pentru cules.
TDI

Mesajde tuturicius » 03 Mai 2014, 22:24

TDI scrie:Rama clăditoare eu nu o mai adaug înainte de extracţia la salcâm, în Moldova, în Câmpia de Vest e altceva. Poziţia unde pui rama oarbă în funcţie de puterea familiei, vârsta mătcii, cules, poziţia urdinişului iţi determină conţinutul ei, mai pe mijloc trântori, pe laterale miere. E contraproductiv să foloseşti rama oarbă când nu ai suficiente rame crescute pentru cules.

Au luat la crescut prima rama cu FA in corpul superior, dar in jumatatea superioara construiesc celule de trantor. Am pus rama claditoare in speranta ca vor grupa trantorii pe ea si imi vor creste restul ramelor cu celule de lucratoare.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 05 Mai 2014, 21:55

INTREBARE: Oare cum pot face canadienii si americanii apicultura fara Dadant? Ca is ditamai continentul si or fi avand toate felurile de clima, apicultori, sisteme de intretinere samd ...? :roll: Asta asa ... ca tocmai ma asigura un apicultor ca nu o sa fac nici o branza pe multietajat. De ce? am intrebat .... O sa vezi! am primit raspunsul. Ai avut multietajati si ai constatat ca nu merg? - Nu, nu am avut ... :roll:
tuturicius

Mesajde TDI » 05 Mai 2014, 22:36

La o primă vedere ME e mai mic, practic e mai mare: în loc de 10-12 rame de cuib are 20(echivalentul a 15 dadant). Trebuie cules mai bun(pastoral) şi mătci mai bune. O să înfiinţez anul acesta nişte roi pe ME(3/4) şi MER(16.2 cm h) pe care o să încerc să-i pregătesc să fie gata de cules la FS, în staţionar.
TDI

Mesajde jonny_it » 06 Mai 2014, 10:11

TDI scrie:La o primă vedere ME e mai mic, practic e mai mare: în loc de 10-12 rame de cuib are 20(echivalentul a 15 dadant). Trebuie cules mai bun(pastoral) şi mătci mai bune. O să înfiinţez anul acesta nişte roi pe ME(3/4) şi MER(16.2 cm h) pe care o să încerc să-i pregătesc să fie gata de cules la FS, în staţionar.

Nu trebuie matci mai bune si nici cules mai bun, este ca orice alt sistem de stup, trebuie doar familii mai puternice la fel cum trebuie si pe dadant daca vrei sa faci performanta. Avantajul la ME este ca intretinut asa cum trebuie nu roieste decat foarte rar indiferent de ce matci avem prin ei. Nu degeaba este cel mai folosit stup de pe intreaga planeta. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 06 Mai 2014, 10:12

tuturicius scrie:INTREBARE: Oare cum pot face canadienii si americanii apicultura fara Dadant? Ca is ditamai continentul si or fi avand toate felurile de clima, apicultori, sisteme de intretinere samd ...? :roll: Asta asa ... ca tocmai ma asigura un apicultor ca nu o sa fac nici o branza pe multietajat. De ce? am intrebat .... O sa vezi! am primit raspunsul. Ai avut multietajati si ai constatat ca nu merg? - Nu, nu am avut ... :roll:

Incearca ME si o sa te indragostesti de el. ;)
(Unu'care foloseste ME de prin 2000)
jonny_it

Mesajde tuturicius » 06 Mai 2014, 21:22

jonny_it scrie:
tuturicius scrie:INTREBARE: Oare cum pot face canadienii si americanii apicultura fara Dadant? Ca is ditamai continentul si or fi avand toate felurile de clima, apicultori, sisteme de intretinere samd ...? :roll: Asta asa ... ca tocmai ma asigura un apicultor ca nu o sa fac nici o branza pe multietajat. De ce? am intrebat .... O sa vezi! am primit raspunsul. Ai avut multietajati si ai constatat ca nu merg? - Nu, nu am avut ... :roll:

Incearca ME si o sa te indragostesti de el. ;)
(Unu'care foloseste ME de prin 2000)

Incerc deja pe primele 5 familii. Sunt primele mele albine. De ele incep sa ma indragostesc. Teoria multietajatului indraznesc sa spun ca am priceput-o in mare, de aceea am si pasit in apicultura cu multietajati. Ma ajuta si meseria de medic veterinar, nu ma sperie nici o teorie, oricat de stufoasa ar fi, sunt obisnuit, daca in final in practica iti usureaza munca si poti obtine rezultate bune. In curand imi iau si cinci nuclee, ca sa castig inca de anul asta un pic de experienta si cu ele.
M-am pus temenic pe treaba, primul lucru care mi l-am facut a fost o baie in care am fiert lazile in parafina si cerezina. Pana la anul o sa-mi fac singur si lazile, am noroc ca am un prieten caer are fabrica serioasa de prelucrarea lemnului si ma lasa sa ii folosesc utilajele. Cat de curand o sa-mi iau si ce accesorii mai imi trebuie la microscop ca sa pot determina gradul de infestare cu nosema, si mai am multe in cap :mrgreen:
Daca tot incep sa ma indragostesc de albinutze, azi le-am tras si un sir de baloti de paie, acum sunt ferite din trei parti, ca sa nu le deranjeze curentii de aer si sunt convins ca si ele incep sa se indragosteasca de mine :roll:
tuturicius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR