Adi Hodis scrie:Eu am renuntat la inversari.
paul scrie:Adi, eu o gandeam mai simplist, tocmai pentru a nu complica situatia . Intr-adevar e manopera mai multa cu sortatul ramelor si transportul la locul culesului, insa manevrarea urdinisurilor si cu piesa de podisor snellgrove mi se pare mai complicat la transport si la incarcare-descarcare. Pe mine unul nu m-ar duce capul cum ar trebui sa asigur aerisirea satisfacatoare la ambele familii in timpul transportului. Fiecare face ... cum poate !
mcbos scrie:Adi Hodis scrie:Eu am renuntat la inversari.
Din 10 familii de ME anul trecut am avut una care in vara la un moment dat avea catul de pe fund blocat cu crescaturi de ceara ,prin el albina trecea greu .Atunci am facut inversarea cu corpul 2 care era mai aerisit .Am avut impresia ca l-am deblocat cu operatia asta .
@Adi
Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .
mcbos scrie:Mi-am dat seama ca mai trebuiau cateva elemente importante .
Deci pe care rand sa pun stupii cu 2 familii ?
TDI scrie:Rama clăditoare eu nu o mai adaug înainte de extracţia la salcâm, în Moldova, în Câmpia de Vest e altceva. Poziţia unde pui rama oarbă în funcţie de puterea familiei, vârsta mătcii, cules, poziţia urdinişului iţi determină conţinutul ei, mai pe mijloc trântori, pe laterale miere. E contraproductiv să foloseşti rama oarbă când nu ai suficiente rame crescute pentru cules.
TDI scrie:La o primă vedere ME e mai mic, practic e mai mare: în loc de 10-12 rame de cuib are 20(echivalentul a 15 dadant). Trebuie cules mai bun(pastoral) şi mătci mai bune. O să înfiinţez anul acesta nişte roi pe ME(3/4) şi MER(16.2 cm h) pe care o să încerc să-i pregătesc să fie gata de cules la FS, în staţionar.
tuturicius scrie:INTREBARE: Oare cum pot face canadienii si americanii apicultura fara Dadant? Ca is ditamai continentul si or fi avand toate felurile de clima, apicultori, sisteme de intretinere samd ...?Asta asa ... ca tocmai ma asigura un apicultor ca nu o sa fac nici o branza pe multietajat. De ce? am intrebat .... O sa vezi! am primit raspunsul. Ai avut multietajati si ai constatat ca nu merg? - Nu, nu am avut ...
jonny_it scrie:tuturicius scrie:INTREBARE: Oare cum pot face canadienii si americanii apicultura fara Dadant? Ca is ditamai continentul si or fi avand toate felurile de clima, apicultori, sisteme de intretinere samd ...?Asta asa ... ca tocmai ma asigura un apicultor ca nu o sa fac nici o branza pe multietajat. De ce? am intrebat .... O sa vezi! am primit raspunsul. Ai avut multietajati si ai constatat ca nu merg? - Nu, nu am avut ...
Incearca ME si o sa te indragostesti de el.![]()
(Unu'care foloseste ME de prin 2000)
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori