BeeeK scrie:Cu banii care i-as fi dat anul asta pe matci mi-am cumparat tot ce imi trebuie pentru a-mi face singur matcile.
O alta concluzie este ca poate exista familii care nu roiesc , dar ca trebuie sa fie ajuate si de apicultor ......insa exista familii care nu roiesc daca se face o selectie buna a materialului. Succes !
csabio scrie:La topicul deschis recent cu roitul si domnul Ignatov a scris ceva asemanator cu coronita de miere si aspectul cuibului, desi nu a explicat nimic clar.
Ala nou scrie:Mută coronița în cat, eliberând peste un decimetru de ramă pt ponta mătcii. E mai mare productivitatea așa, și la ouat, dar mai ales pt doici.
Mătcile vândute de institut sunt Carpatica. Poate că nu ouă ca ”străinezele” dar trăind de mii de ani în zonă știu mai bine decât ”străinezele” să interpreteze semnele vremii și să își dimensioneze ponta și organizarea cuibului în funcție de capacitatea familiei și a condițiilor meteo. Adică, nu zic că străinezele nu ar fi bune, poate sunt bune, dar funcționează optim în zona lor. Să luăm de exemplu ”Buckfast”, care e o încrengăură între albina engleză și cea italiană, ambele provenind din climate diferite de cel din România. Nu va ști să ”citească” vremea decât în zona de vest a țării, unde sunt condiții climaterice oarecum asemănătoare cu cele din care îi provin strămoșii. Adusă mai spre est sau dusă în nord nu cred că va fi la fel de competitivă cu o carpaină. Bineînțeles, comparând material genetic de calitate, nu răgălii cu aripi. Adică, zic și io, teoretic, din ce biologie am învățat prin școală.
BeeeK scrie:Nu am nimic cu nimeni , dar mai nou am vazut ca tota lumea vinde matci , care mai de care si cu diferente mari de preturi , am vazut chiar ca se vand si cu 25 de lei..........ce calitate poate avea o matca care costa 25 de lei ???![]()
jonny_it scrie:BeeeK scrie:Nu am nimic cu nimeni , dar mai nou am vazut ca tota lumea vinde matci , care mai de care si cu diferente mari de preturi , am vazut chiar ca se vand si cu 25 de lei..........ce calitate poate avea o matca care costa 25 de lei ???![]()
Calitatea poate fi foarte buna .. sau nu.
Conteaza mult costul de productie.
Costul de productie pentru o matca este sub 15 ron in conditiile in care se folosesc micronuclee, numarul de matci crescut este mare si se fac serii succesive, adica se refolosesc albinele din nuclee.
Daca vreti dvs va vand matcile cu 100 ron bucata, dar o sa fie tot ca alea de 40 sau 30 lei. Cei care vand mai scump cresc mai putine, deci costuri mai mari. Sau cresc multe dar sunt mai hapsani si vor profit mai mare.![]()
Si ca sa fim la subiect "prag de roire" exista doar la matcile care nu sunt selectionate in rest totul poate fi tinut sub control. In apicultura din zilele noastre roitul este ceva destul de rar intalnit. Metode de a preveni roitul sunt suficiente.
BeeeK scrie:... anul trecut am cumparat de la institut cu 70 de lei si dupa cum am spus am fost foarte multumit de ele. A doua etapa am cumparat de la un nene de pe internet cu 60 de lei si cu prima ocazie au fost in pom , ma multumesc ca au fost la inaltime mica
ignatov andrei scrie:BeeeK scrie:... anul trecut am cumparat de la institut cu 70 de lei si dupa cum am spus am fost foarte multumit de ele. A doua etapa am cumparat de la un nene de pe internet cu 60 de lei si cu prima ocazie au fost in pom , ma multumesc ca au fost la inaltime mica
Sa spun si eu - asa se vede printre randuri - ca dumneata ai facut primii roi mai mici, ca erau "in prima etapa", iar urmatorii i-ai facut... asa, gospodareste, ca sa intre puternici pe iarna! Ai stimulat, nu le-ai pus rame suplimentare si... conditiile pentru o "excursie la preturi mici (extrasezon)" erau indeplinite!
Am dat cu paru'?!?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 26 vizitatori