Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde sammy » 07 Mai 2014, 21:22

Ar fi interesant sa punctati macar cate ceva pe marginea acestui subiect!
sammy

Mesajde csabio » 11 Mai 2014, 14:55

Eu am punctat cateva lucruri care cred eu ca sunt caractere de urmarit sau cel putin ce am observat eu la familiile mai bune si mai putin roitoare. La topicul deschis recent cu roitul si domnul Ignatov a scris ceva asemanator cu coronita de miere si aspectul cuibului, desi nu a explicat nimic clar. Cu toata placerea v-as impartasi marele secret de prevenire a roirii, daca a-s cunoaste. Ce am descris ca si sfat ,astea sunt de fapt cred eu unele secrete, date de matca.
stima.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde B.K » 11 Mai 2014, 16:23

Ce am observat eu :
Anul trecut nu am avut nicio problema cu roitul , anul asta situatia s-a schimbat . Cu siguranta si vremea care a fost are vina ei , insa , am matci din 5 locuri si din 30 de familii 10 au intrat in friguri , mai exact din cele 5 surse de aprovizionare cu matci , 3 au tras botci de roire , coincidenta sau nu (eu zic ca nu) matcile sunt cumparate de la diverse persoane de pe net si tot coincidenta............sau nu.......familiile care nu s-au comportat asa cum orice apicultor isi doreste , adica sa nu intre in friguri , sunt matcile cumparate la Institutul Apicol Bucuresti si de la o persoana cunoscuta................asa ca , dupa paerea mea si dca vreti ca un mic sfat , mare atentie de unde cumparati matcile , e bine sa mergeti pe o sursa sigura si mai ales sa ne intre in cap ca ce e ieftin nu e neaparat si bun. Cu banii care i-as fi dat anul asta pe matci mi-am cumparat tot ce imi trebuie pentru a-mi face singur matcile.
O alta concluzie este ca poate exista familii care nu roiesc , dar ca trebuie sa fie ajuate si de apicultor ......insa exista familii care nu roiesc daca se face o selectie buna a materialului. Succes !
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde ignatov andrei » 11 Mai 2014, 22:12

BeeeK scrie:Cu banii care i-as fi dat anul asta pe matci mi-am cumparat tot ce imi trebuie pentru a-mi face singur matcile.
O alta concluzie este ca poate exista familii care nu roiesc , dar ca trebuie sa fie ajuate si de apicultor ......insa exista familii care nu roiesc daca se face o selectie buna a materialului. Succes !

Si cu "experienta" de care dispui, succesul este garantat!

Sunt pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste calitatea matcilor, dar multi cumparatori nemultumiti, trec la cresterea matcilor si apoi nu mai spun nimic despre ragaliile pe care le-au obtinut. Se lauda ani buni cu o singura matca "exceptionala"!

Matcile cu ponta ridicata nu roiesc in primul sezon "full", adica:
- matci tinere, acceptate in anul in curs si trecute de iarna, urmatorul sezon nu roiesc (vorbim de matci, nu de ragalii care ajung sa fie schimbate "linistit", ragalii care fac "fericiti" o groaza de apicultori, bucurosi ca au "reusit" sa aiba in stupina botci de SL)!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 11 Mai 2014, 22:28

csabio scrie:La topicul deschis recent cu roitul si domnul Ignatov a scris ceva asemanator cu coronita de miere si aspectul cuibului, desi nu a explicat nimic clar.

Stimabile, daca dumneata nu pricepi biologia familiei de albine, nu inseamna ca nu am explicat nimic clar!

Coronita la puiet sa aveti doar toamna si primavara la iesirea din iarna!
Mai vrei sa spun si... de ce?!?
De aia, uite asa!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 12 Mai 2014, 00:10

Pai si noi acuma ce facem daca nu ne spui nimic si iti iei jucariile si pleci ??? stam si asteptam sa cada para malaiata in gura lu ........... :lol: :lol: :lol:

P.S. ce rai e unii :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Ala nou » 12 Mai 2014, 00:43

Mută coronița în cat, eliberând peste un decimetru de ramă pt ponta mătcii. E mai mare productivitatea așa, și la ouat, dar mai ales pt doici.

Mătcile vândute de institut sunt Carpatica. Poate că nu ouă ca ”străinezele” dar trăind de mii de ani în zonă știu mai bine decât ”străinezele” să interpreteze semnele vremii și să își dimensioneze ponta și organizarea cuibului în funcție de capacitatea familiei și a condițiilor meteo. Adică, nu zic că străinezele nu ar fi bune, poate sunt bune, dar funcționează optim în zona lor. Să luăm de exemplu ”Buckfast”, care e o încrengăură între albina engleză și cea italiană, ambele provenind din climate diferite de cel din România. Nu va ști să ”citească” vremea decât în zona de vest a țării, unde sunt condiții climaterice oarecum asemănătoare cu cele din care îi provin strămoșii. Adusă mai spre est sau dusă în nord nu cred că va fi la fel de competitivă cu o carpaină. Bineînțeles, comparând material genetic de calitate, nu răgălii cu aripi. Adică, zic și io, teoretic, din ce biologie am învățat prin școală.
Ala nou

Mesajde csabio » 12 Mai 2014, 08:00

Ce nasol, :lol: iar m-a prins profu. de bilologie pe nepregatite, stiam eu ca o sa platesc scump pentru absentele de la ora de biologie. Dar cunosc ciclul bilogic al trantorului ....nu are multe de a face cu mierea si de obicei cand apare strica echilibrul.Noroc ca au loc pe ramele marginase si acolo se ling intre ei. ;)
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde Ala nou » 12 Mai 2014, 09:11

Cica trântorii sunt esențiali pt moralul coloniei. :lol:
Ala nou

Mesajde csabio » 12 Mai 2014, 10:13

Exact. :lol: "Orecume umi "cer scuze daca cumva se intelege gresit postarea anterioara. Stresul din zilele ploioase ne schimba modul de gandire. Deci sa revenim la subiect, daca vrem sa ne ajutam cu una cu alta. Seful meu imi zicea mereu, indiferent despre ce vorbesti sa ai curajul sa te expui cu ideile tale si daca sunt proaste, important este sa curga voarba. Vad ca nu sunt singur cu problema rezolvarii acestui fenomen' roirea". Sunt oameni care doresc roii si sunt care nu,eu personal nu prea doresc .Nu mai am timp suficient pentru un numar mare de familii etc. Anul acesta fiind mai cald avem albine cu galeata,la care am vazut ca matca a ajuns la pragul critic i-am taiat aripa,desi am tinut colectorul de polen inainte de aceasta operatie si doua saptamani la rand fara sa deschid placa activa.Am pus catul, foite, descantece degeaba toate,ea vrea sa plece. Si acum o sa-mi spuneti ca de ce am lasat sa ajunga la pragul critic! fiindca urmeaza salcamul si ne trebuie albina pentru cules.
csabio

Mesajde B.K » 12 Mai 2014, 11:25

Ala nou scrie:Mută coronița în cat, eliberând peste un decimetru de ramă pt ponta mătcii. E mai mare productivitatea așa, și la ouat, dar mai ales pt doici.

Mătcile vândute de institut sunt Carpatica. Poate că nu ouă ca ”străinezele” dar trăind de mii de ani în zonă știu mai bine decât ”străinezele” să interpreteze semnele vremii și să își dimensioneze ponta și organizarea cuibului în funcție de capacitatea familiei și a condițiilor meteo. Adică, nu zic că străinezele nu ar fi bune, poate sunt bune, dar funcționează optim în zona lor. Să luăm de exemplu ”Buckfast”, care e o încrengăură între albina engleză și cea italiană, ambele provenind din climate diferite de cel din România. Nu va ști să ”citească” vremea decât în zona de vest a țării, unde sunt condiții climaterice oarecum asemănătoare cu cele din care îi provin strămoșii. Adusă mai spre est sau dusă în nord nu cred că va fi la fel de competitivă cu o carpaină. Bineînțeles, comparând material genetic de calitate, nu răgălii cu aripi. Adică, zic și io, teoretic, din ce biologie am învățat prin școală.

Ati punctat bine . Matcile de la institut sunt carpatica si exact asa cum ati spus , isi dimensioneaza ponta in functie de ce e in familie si de vremea de afara. Cam asta e diferenta intre o matca buna romaneasca si toate "ragaliile" , cum spune Dl Ignatov , care se gasesc pe net. Nu am nimic cu nimeni , dar mai nou am vazut ca tota lumea vinde matci , care mai de care si cu diferente mari de preturi , am vazut chiar ca se vand si cu 25 de lei..........ce calitate poate avea o matca care costa 25 de lei ??? :idea:

@Andrei Ignatov - Eu am ales sa nu mai cumpar matci de la toti tepari de pe net care s-au apucat sa creasca albine pentru fondurile europene , nu cred ca ai putea avea ceva impotriva daca am hotarat sa nu isi mai bata joc toti "marii apicultori" care fac si matci. Matci pentru mine pentru moment si daca nu sunt calitatea pe care o doresc, o sa incerc pana reusesc sa scot altceva decat ragalii.
B.K

Mesajde Trantorul@ » 12 Mai 2014, 11:42

Spre deosebire de unii altii unu trantor nu o pus pe aici nici o intrebare despre nimic capiscii ??? ( asa ca poti linge ce vrei tu nu te oprese nimeni).
SI aia cu scuzele dupa ce .......... ii .... si poti sa-i spui la seful tau proverbul urmator poate nu-l stie ... " Daca taceai filosof ramaneai !"

P.S. Urmeaza proverbul si o sa ai numa de castigat ....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jonny_it » 12 Mai 2014, 12:47

BeeeK scrie:Nu am nimic cu nimeni , dar mai nou am vazut ca tota lumea vinde matci , care mai de care si cu diferente mari de preturi , am vazut chiar ca se vand si cu 25 de lei..........ce calitate poate avea o matca care costa 25 de lei ??? :idea:

Calitatea poate fi foarte buna .. sau nu.
Conteaza mult costul de productie.

Costul de productie pentru o matca este sub 15 ron in conditiile in care se folosesc micronuclee, numarul de matci crescut este mare si se fac serii succesive, adica se refolosesc albinele din nuclee.

Daca vreti dvs va vand matcile cu 100 ron bucata, dar o sa fie tot ca alea de 40 sau 30 lei. Cei care vand mai scump cresc mai putine, deci costuri mai mari. Sau cresc multe dar sunt mai hapsani si vor profit mai mare. :lol:

Si ca sa fim la subiect "prag de roire" exista doar la matcile care nu sunt selectionate in rest totul poate fi tinut sub control. In apicultura din zilele noastre roitul este ceva destul de rar intalnit. Metode de a preveni roitul sunt suficiente.
jonny_it

Mesajde B.K » 12 Mai 2014, 13:51

jonny_it scrie:
BeeeK scrie:Nu am nimic cu nimeni , dar mai nou am vazut ca tota lumea vinde matci , care mai de care si cu diferente mari de preturi , am vazut chiar ca se vand si cu 25 de lei..........ce calitate poate avea o matca care costa 25 de lei ??? :idea:

Calitatea poate fi foarte buna .. sau nu.
Conteaza mult costul de productie.

Costul de productie pentru o matca este sub 15 ron in conditiile in care se folosesc micronuclee, numarul de matci crescut este mare si se fac serii succesive, adica se refolosesc albinele din nuclee.

Daca vreti dvs va vand matcile cu 100 ron bucata, dar o sa fie tot ca alea de 40 sau 30 lei. Cei care vand mai scump cresc mai putine, deci costuri mai mari. Sau cresc multe dar sunt mai hapsani si vor profit mai mare. :lol:

Si ca sa fim la subiect "prag de roire" exista doar la matcile care nu sunt selectionate in rest totul poate fi tinut sub control. In apicultura din zilele noastre roitul este ceva destul de rar intalnit. Metode de a preveni roitul sunt suficiente.

Tocmai asta am zis si eu intr-un post : ca roitul poate fi tinut sub control , dar sa te ajute si matca :lol:
Nu contest calitatea matcilor dvs , de fapt nu am cum ptr ca nu am luat de la dvs , dar ca un exemplu , anul trecut am cumparat de la institut cu 70 de lei si dupa cum am spus am fost foarte multumit de ele. A doua etapa am cumparat de la un nene de pe internet cu 60 de lei si cu prima ocazie au fost in pom , ma multumesc ca au fost la inaltime mica :D
B.K

Mesajde ignatov andrei » 12 Mai 2014, 13:59

BeeeK scrie:... anul trecut am cumparat de la institut cu 70 de lei si dupa cum am spus am fost foarte multumit de ele. A doua etapa am cumparat de la un nene de pe internet cu 60 de lei si cu prima ocazie au fost in pom , ma multumesc ca au fost la inaltime mica :D

Sa spun si eu - asa se vede printre randuri - ca dumneata ai facut primii roi mai mici, ca erau "in prima etapa", iar urmatorii i-ai facut... asa, gospodareste, ca sa intre puternici pe iarna! Ai stimulat, nu le-ai pus rame suplimentare si... conditiile pentru o "excursie la preturi mici (extrasezon)" erau indeplinite!

Am dat cu paru'?!? :lol:
ignatov andrei

Mesajde B.K » 12 Mai 2014, 14:18

ignatov andrei scrie:
BeeeK scrie:... anul trecut am cumparat de la institut cu 70 de lei si dupa cum am spus am fost foarte multumit de ele. A doua etapa am cumparat de la un nene de pe internet cu 60 de lei si cu prima ocazie au fost in pom , ma multumesc ca au fost la inaltime mica :D

Sa spun si eu - asa se vede printre randuri - ca dumneata ai facut primii roi mai mici, ca erau "in prima etapa", iar urmatorii i-ai facut... asa, gospodareste, ca sa intre puternici pe iarna! Ai stimulat, nu le-ai pus rame suplimentare si... conditiile pentru o "excursie la preturi mici (extrasezon)" erau indeplinite!

Am dat cu paru'?!? :lol:

Nici pe departe . Roi am facut doar dupa salcam . De stimulat am stimulat in primavara ca tot omul , doar ca asa cum am mai spus , matcile care le-am luat de la necunoscuti au intrat in friguri iar cele care le-am luat de la surse sigure isi vad linistite de treaba lor. Trageti dvs concluziile........pot fi doar coincidente. O sa va tin la curent cu se vor comporta in continuare.
Cu respect !
B.K

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR