Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde emi » 22 Oct 2012, 07:38

[quote="Adi Hodis"]
Salut Emi ! ... si bun venit acilea.
Dar de ce asa ? ... colonia slaba ierneaza cumva mai bine in alt tip de stup ?
[quote]

Salut Adi,
How are you? :D Sper ca esti bine!

Cei mai slabi stupi care i-am bagat la iernat sunt pe 10 R MER, aranjate in doua caturi, 5 sus 5 jos dupa care am pus diafragma. Deci 4 intervale BUNE de albine. Ar trebui sa fie in regula...

In afara de 5 matci de anul trecut care si-au facut bine treaba, toate celelalte matci sunt din 2012 si nu ma indur sa le prapadesc.

Nu cu mandrie recunosc ca si numarul stupilor pt proiect a contat ...

Sa ne vedem cu bine la o poveste din tara unchiului Sam :lol:

Stima,
Emi
emi

Mesajde ANITEI » 22 Oct 2012, 08:14

Cand am fost eu la Adi Hodis (ca am fost! ) era iarna si mi-a aratat o mai multe familii MER , mi-a aratat-o si pe cea mai slaba pe care nu o desfiintase ca sa-i faca pe plac sotiei care spunea ca in Biblie "... mai lasa-o si anul acesta..." . Familia aia cea mai slaba a lui era cat cea mai buna a noastra (suntem vreo 3) din vreo 90 de familii. Asta era in 2010 , in august anul acesta am facut unificari unde a fost nevoie si la anul probabil ca voi face si mai mult.
Vreau sa spun (cum spunea si Janese pe undeva) ca nu pentru toti cand spunem familie slaba sau tare e acelasi lucru!

Servus la toti!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde ves.lucian.zabrani » 22 Oct 2012, 08:20

Si eu am fost la Adi Hodis !!! el m-a " criticat " dupa vizita ca nu am observat detalii esentiale - rezerve de hrana , etc. are dreptate , dar la un an experienta nu aveam ochiul format !!! poate ca nici acuma nu-l am format asa cum ar trebui !!! dar , studiem , invatam , citim , intrebam si asa mai departe !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde emi » 22 Oct 2012, 12:46

ANITEI scrie:Cand am fost eu la Adi Hodis (ca am fost! ) era iarna si mi-a aratat o mai multe familii MER , mi-a aratat-o si pe cea mai slaba pe care nu o desfiintase ca sa-i faca pe plac sotiei care spunea ca in Biblie "... mai lasa-o si anul acesta..." . Familia aia cea mai slaba a lui era cat cea mai buna a noastra (suntem vreo 3) din vreo 90 de familii. Asta era in 2010 , in august anul acesta am facut unificari unde a fost nevoie si la anul probabil ca voi face si mai mult.
Vreau sa spun (cum spunea si Janese pe undeva) ca nu pentru toti cand spunem familie slaba sau tare e acelasi lucru!

Servus la toti!

Salut,
Voi 3, toti pe MER?
Cat de tari/slabi aveati stupii in 2010?
Cat de slab era a lui? @Adi H, in 2010 parca erai la un an dupa stropit? Stupi-ti erau in convalescenta... N-o fi unul din stupii aia de s-au dat peste cap in camion? :)

Stima,
Emi
emi

Mesajde ANITEI » 22 Oct 2012, 14:50

Nu avem MER niciunul.Sunt fan fara MER!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde Adi Hodis » 23 Oct 2012, 02:09

[quote="emi]...
Cat de slab era a lui? @Adi H, in 2010 parca erai la un an dupa stropit? Stupi-ti erau in convalescenta... N-o fi unul din stupii aia de s-au dat peste cap in camion? :)

Stima,
Emi[/quote]
Asa-i Emi ... stupii erau cum erau cand i-ai vazut la tei dar, pacat ca nu i-ai vazut inainte de stropirea rapitzei ... la majoritatea le-am pus catul III.
Inainte cu cateva zile m-a vizitat Nicu Marish ( tu nu-l stii dar Adi B. iti poate spune multe despre el ) bun stupar si el ... si i-a placut mult populatia din stupi si mi-a zis ca stupii lui nu aveau aceeasi dezvoltare atunci. Cred ca din cauza diferentei de zona/altitudine, zona lui fiind in jurul Beiushului deci zona de deal.

Revenind la subiect ... stupii slabi la intrarea/iesirea in/din iarna ... eu numesc o familie slaba care are pina in 3 intervale de albina.
Familie medie, care are intre 4 si 6 intervale de albine.
Familie puternica, care are de la 7 intervale in sus ...

Familiile care au sub 3 intervale, le desfiintez prin orfanizare si unificare cu cele care au de la 3 la 4 intervale de albine.

PS
Povesti de-ale unchiului Sam, nu prea am ... insa am de-ale lu' Punietin, muuulte si " tari " de te ... crucesti !
Las' sa vina vremea sobei ...

@Cristi Vidican ... sa dea Domnul ... s'auzim de bine ... dar stii bine ca aia nu mai e apicultura, cu 1 -2 rame de albine ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde emi » 23 Oct 2012, 07:24

Adi Hodis scrie:Revenind la subiect ... stupii slabi la intrarea/iesirea in/din iarna ... eu numesc o familie slaba care are pina in 3 intervale de albina.
Familie medie, care are intre 4 si 6 intervale de albine.
Familie puternica, care are de la 7 intervale in sus ...

Familiile care au sub 3 intervale, le desfiintez prin orfanizare si unificare cu cele care au de la 3 la 4 intervale de albine.

Salutare,
Hai sa vorbim la concret.
E Octombrie, ai MER-uri medii pentru ca asa a fost anul...4 intervale de albine, echivalentul a 10R MER.
Cum aranjezi cuibul?
Asta am eu in 75% din stupi si nu-mi permit sa reduc stupina cu 30% prin unificari. d-aia am decis sa folosesc diafragma.
Stima,
Emi
emi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Oct 2012, 07:31

te salut , Adi Hodis !!! cu acelasi respect !!! spune-mi te rog ca sunt curios , daca faci inversari la mer-uri si daca le faci cand este cazul sa le faci ???
mare multam !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde dumi » 23 Oct 2012, 10:35

@emi
Eu procedez altfel: prefer sa intru in inarna cu familiii putine si puternice (unesc si renunt la matcile mai batrane sau slabe calitativ - chiar daca i-mi pare rau de ele), apoi in primavara familiile se dezvolta puternic, prind un pic de cules de salcam, fortez 2-3 familii mai bune la roit si formez roiuri pe ramele cladite ramase de la stupii desfiintati (am un deficit de 30 zile pana la albina tanara+20 zile pana la albina culegatoare dar raman cu matci tinere si prind culesul de floarea soarelui)
Asta este in sud unde primavara albinele au o dezvoltare mai timpurie si vreau sa prind culesul de salcam

Daca ai MER poti ierna 2 familii pe aceiasi cutie despartite cu un podisor snelgrov (o parere -nu am MER si nici nu am iernat asa niciodata deoarece modelul de stup nu i-mi permite)
dumi

Mesajde Adi Hodis » 24 Oct 2012, 02:25

@Emi ... ai umblat in cuiburi cand ai extras mierea ? ...daca nu, atunci e de vazut cum sta cu gruparea rezervelor pt. iernat, in cazul ca baza melifera a fost cam saraca.
Organizarea cuibului o faci ca la stupii ME, folosind si diafragma dar in catul de sus.
Ce iti recomand eu in plus e sa pui un cat cu rame sub cuib, sa aibe atitea rame cate are catul de deasupra lui.

Daca trebuie sa scoti rame din centrul catului cu miere deoarece au miere putina, atunci ramele care vor ramane in centru sa aibe 2 -3 randuri de celule goale.
Ramele care vor fi in marginile cuibului/ ghemului in iarna ( deci tot la catul cu miere ma refer, catul III ), sa fie pline cu miere. Astfel, cand se formeaza ghemul, va fi majoritar in catul II si va cuprinde si partea inferioara a ramelor din catul de sus.
Deci vei avea urmatoarea configuratie, catul I cu rame cladite dar fara miere, catul II cu majoritatea ghemului si catul III cu mierea + o parte din ghem, ( acum ghemul este rasfirat dar asa va fi in iarna ).

PS
Orice colonie care e lasata sa-si faca rezervele si daca are de unde aduna, isi face ea singura depozitarea asa cum a-i trebuie.
Acum zici ca nu-ti permiti sa faci unificari ... te inteleg ... dar tre' sa faci munca ...
Pe viitor asigura-te sa iti permiti sa faci unificari imediat dupa extrasul de la floare si sa elimini matcile care nu mai tzin pasul cu "armata" ... si sa le asiguri un cules de intretinere ( stiu ca ai unde ).
Apoi o sa vezi o mare diferentza intre ce vrei tu si ... cum va fi atunci, cu munca vreau sa zic.

PPS
Oare de ce "simt" ca alea 4 intervale nu-s chiar la 70 % ? ... si ca unele sint sub 4 int. ... si ca nu prea sta bine nici cu mierea, alea care au sub 4 int. ... a ? :?
Las' ca rezolvi tu !. ;)

@Lucian ... nu mai fac inversari, am renuntzat la ele ... dar daca vrei sa stii neaparat, iti "spune" albinele.
Atunci cand au coborat pe cel putin o treime din ramele de sub ghem sa faci inversarea.Daca verifici, matca ponteaza acolo, am gasit-o adesea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde emi » 24 Oct 2012, 06:55

Adi Hodis scrie:@Emi ... ai umblat in cuiburi cand ai extras mierea ? ...daca nu, atunci e de vazut cum sta cu gruparea rezervelor pt. iernat, in cazul ca baza melifera a fost cam saraca.
Organizarea cuibului o faci ca la stupii ME, folosind si diafragma dar in catul de sus.
Ce iti recomand eu in plus e sa pui un cat cu rame sub cuib, sa aibe atitea rame cate are catul de deasupra lui.

Daca trebuie sa scoti rame din centrul catului cu miere deoarece au miere putina, atunci ramele care vor ramane in centru sa aibe 2 -3 randuri de celule goale.
Ramele care vor fi in marginile cuibului/ ghemului in iarna ( deci tot la catul cu miere ma refer, catul III ), sa fie pline cu miere. Astfel, cand se formeaza ghemul, va fi majoritar in catul II si va cuprinde si partea inferioara a ramelor din catul de sus.
Deci vei avea urmatoarea configuratie, catul I cu rame cladite dar fara miere, catul II cu majoritatea ghemului si catul III cu mierea + o parte din ghem, ( acum ghemul este rasfirat dar asa va fi in iarna ).

PS
Orice colonie care e lasata sa-si faca rezervele si daca are de unde aduna, isi face ea singura depozitarea asa cum a-i trebuie.
Acum zici ca nu-ti permiti sa faci unificari ... te inteleg ... dar tre' sa faci munca ...
Pe viitor asigura-te sa iti permiti sa faci unificari imediat dupa extrasul de la floare si sa elimini matcile care nu mai tzin pasul cu "armata" ... si sa le asiguri un cules de intretinere ( stiu ca ai unde ).
Apoi o sa vezi o mare diferentza intre ce vrei tu si ... cum va fi atunci, cu munca vreau sa zic.

PPS
Oare de ce "simt" ca alea 4 intervale nu-s chiar la 70 % ? ... si ca unele sint sub 4 int. ... si ca nu prea sta bine nici cu mierea, alea care au sub 4 int. ... a ? :?
Las' ca rezolvi tu !. ;)

Salut Adi,
In primul rand iti mltumesc pentru informatii!
Din cuiburi nu am scos nimic, iar rezervele sunt mai mult decat suficiente. Am facut si completari de hrana cu sirop de cea mai buna calitate, nu am facut compromisuri aici.
Catul II e plin ochi iar catul I are ramele din lateral aproape pline iar unele coloni au facut o coroana de 2-3 degete si pe ramele centrale din cat I. Sper ca nu va impiedica ghemul sa urce in catul II...

Sa sti ca daca pana acu stateam in cumpana daca sa mai pun sa nu un cat cu rame goale sub cuib acum m-ai convins sa-l pun.

Chiar nu am nik sub 4 intervale, nu-mi fur caciula singur :) iar cum ti-am zis cu "mierea" stau bine.

Sa ne vedem cu bine!
Emi
emi

Mesajde cristi_vidican » 03 Noi 2012, 10:49

Ce vă mai fac MERii?
Ieri am reușit de i-am văzut pe toți.
În cazul MER-lor, am avut la fiecare copul 2 plin cu miere în septembrie. La unii a fost miere și jos, la alții mai puțină în corpul 1. Acolo unde mierea a fost mai puțină jos, a trebuit să intervin acum sus.
Acum se poate vedea poziția ghemului. În cazul meu, majoritatea ghemelor la MER sunt pe 6 intervale. Am verificat în special ramele din centrul ghemului, din corpul 2 să văd cât au consumat. Au fost vreo 2 cazuri unde a trebuit să scot 2 rame din centru, din care consumaseră ceva mai mult și exista riscul să ajungă repede în iarnă sus și le-am înlocuit cu rame pline cu miere din partea laterală a corpului 2.
Mai ales pentru cei care facem devreme completările și în contextul unei toamne secetoase, e bine să mai aruncăm o privire prin cuib, mai ales că acum ne permite vremea
O problemă am avut-o la DB, că nu au vrut să ducă mierea după diafragmă în cuib. Stă acolo de o lună și nimic. Din etaj o duc în cuib, dar din lateral nu prea. Unii au dus-o, alții nu. Vorbesc de rame descăpăcite.
La niște mătci mai de soi, încă aveau puiet. La una chiar și ouă. Acolo și rezervele sunt mai la limită. A trebuit să intervin cu rame pline cu miere.
De remarcat că la nici un MER n-am mai găsit puiet, doar la DB. Nu știu dacă ține de tipul de stup.

Cine știe cum va fi și iarna aceasta?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde horia_ch » 03 Noi 2012, 15:18

Va fi cea mai grea iarnă de până acum... Eu aşa cred la fiecare început de iarnă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2012, 21:07

cristi_vidican scrie:Ce vă mai fac MERii?

Cristi, sti ca ziceam de chestia cu scuturat Dadanturi pe MER, da ?
Fi atent la o chestie:
regula a fost rame virgine cat I, rame pline cat II
exceptia de la regula - catul I cu rame maronii taiate din rame goale Dadant.
Bunnn, si acum sa vezi ciudatenia... sa vezi cum la coloniile unde catul I are rame negre au coborat un pic de miere din catul II in catul I, in partea superioara si spre lateralul ramelor :!:
Iar in ramele foste pline "ochi" acum pe mijlocul lor, cam cat podul palmei, sunt... celule goale !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2012, 21:18

altceva: lipsa ramelor bune de iernat ( cum se spune deobicei - din care au eclozionat cateva generatii de puiet :D ) in corpul I, cel inferior, este UN NEAJUNS MAJOR la iernarea pe MER.
Indiferent de puterea coloniei, prefera sa formeze ghemul sus, pe miere, spre asa-zisa "iernare la rece" si sa se intinda ca o placinta pe 6 pana la 9 (in cazul alor mei) rame din corpul superior, fara a avea acea forma sferica cu care suntem obisnuiti.

Cele scrise mai sus le-am observat in urma cu ceva zile, la o temperatura de 2-4*C.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 21:22

alt stupar scrie:altceva: lipsa ramelor bune de iernat ( cum se spune deobicei - din care au eclozionat cateva generatii de puiet :D ) in corpul I, cel inferior, este UN NEAJUNS MAJOR la iernarea pe MER.
Indiferent de puterea coloniei, prefera sa formeze ghemul sus, pe miere, spre asa-zisa "iernare la rece" si sa se intinda ca o placinta pe 6 pana la 9 (in cazul alor mei) rame din corpul superior, fara a avea acea forma sferica cu care suntem obisnuiti.

Cele scrise mai sus le-am observat in urma cu ceva zile, la o temperatura de 2-4*C.

Suedezu avea 3 corpuri la cuib(albina italiana ;) ). Corpul 1 cu rame negre, 2 cu maro, 3 cu albe. Hranirea la sfarsit de august. Nu se mai intampla ce patisi tu.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR