Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Mircea_63 » 22 Ian 2014, 21:27

paul scrie:Ce parere aveti ? De ce era albina sus pe rame la cei carora le-am pus turta ??? Ca de caldura ... nu cred ! :oops:

Pentru ca era ghemul mare si ii iesea cocoasa afara, dar acum poti sta linistit ca se va face ghemul mic. :lol:

Sa traiesti!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 22 Ian 2014, 21:45

Bine ca le sparsasi gheata de la urdinis ca poate intepeneau...de tot nu de frig... :!:
Sare de sac ai???....si de ce n-o folosesti ??...cateva graunte,nu mult....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 22 Ian 2014, 21:49

proapis13 scrie:Sare de sac ai???....si de ce n-o folosesti ??...cateva graunte,nu mult....

Nu m-o dus ... mintea ! :oops:
Buna idee ...
Thanks !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 23 Ian 2014, 00:11

Orice stimulare acum duce la cresterea temperaturii in stup. Daca nu s-au atins de ea, ai avut noroc. Dar cand au ineput-o, automat cresc si temperatura. Nu ai vazut pe foruml vechi la Valer Bodea, ca erau active la - 15 grC, dupa ce le daduse sirop invertit 5:1 ?
jenica67

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 01:57

patrascu scrie: Am gasit si o situatie care m-a facut sa bag putin dalta intre rame. Dupa locul unde erau albinele si ochiul meu de incepator am crezut ca este nevoie de suplimentarea cantitatii de papica.
Imagine

paul scrie:Ce parere aveti ? De ce era albina sus pe rame la cei carora le-am pus turta ? Ca de caldura ... nu cred

Vă salut.
În vară mi-am divizat familiile și până în septembrie le-am și asigurat cu hrană pentru iernat administrândule zahăr invertit. După plan nu trebuia să am vreo intervenție până la mijlocul lui februarie. Dar fiindcă până săptămâna trecută era timp de toamnă și nu timp rece de iarnă m-am alarmat. Se știe că pe timp cald albina consumă mai multă miere decât pe timp rece când e foarte limitată în activități (ațipită). Și diferența e mare dintre lunile de toamnă și cele de iarnă în ce privește consumul hranei. Eu mi-am pregătit fam. de albine pentru 2 luni (septembrie și octombrie) de consum maxim și pentru 4 luni de consum minim (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie) și nicidecum pentru 5 luni de consum maxim (din septembrie până acum în ianuarie) și 2 luni geroase de consum minim (februarie, martie). De aceea am hotărâ să încep administrarea turtelor fără polen (artificial). Pe 17 ianuarie 2014 am administrat pentru prima oară candy (50% miere și 50% zahăr pudră). Acum mă pregătesc pentru administrarea turtelor pentru a 2-a oară pe săptămâna viitoare (1 feb) cu Doamne ajută. La mine familiile de albine în mare parte sunt pe rame (ca în imaginea de mai sus) și cred că e din cauza lipsei de hrană. Am scos aproximativ 8%-10% din rame de la fam. de albini fiindcă erau goale. Eu bat alarma: albinele deja mor de foame iar gerul cel mare încă nu a venit.

Apropo, susțin părerea lui Daniel_new:
Daniel_new scrie:Vad ca s-au dezbatut multe teorii pe aici,nu mai citisem de la pagina 133 asa ca mi-a luat vreo ora si ceva sa citesc cu atentie ce ati postat fiecare,cel mai elocvente mi s-au parut pozele facute stupilor zilele astea si discutiile aferente,mai mult decat teoriile despre felul ghemului de iernare;

Multă sănătate vouă și familiilor de albine ce le îngrijiți!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde talex » 23 Ian 2014, 06:18

Eu mi-am pregătit fam. de albine pentru 2 luni (septembrie și octombrie) de consum maxim și pentru 4 luni de consum minim (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie)

E exact invers. Orice manual o spune. din ianuarie consumul creste.
talex

Mesajde florinapi » 23 Ian 2014, 09:26

Vai si-amar de saracele albine!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde 7Rame » 23 Ian 2014, 09:43

Paul, fai un experiment practic.
Ia un stretoscop medical (credca am scris bine..) intra instupina de parca ai calca pe cuie, si asculta cateva familii, retinand zgomotul produs.
Apoi mergi energic prin fata stupilor, de cateva ori, si asculta iar...Vai observa deranjul provocat DOAR de vibratiile produse de pasii tai.
Acuma imagineaza-ti dalta pe urdinis, si ce deranj poate sa faca.
Sare, cum a spus Dl Marin, sau arzator de mana, dar fara a-i indrepta flacara inspre interior, folosit doar cat sa topeasca pojghita de gheata.

Stupii, se pregatesc pentru cea mai grea varianta, si parca tot nu sunt pregatiti cum trebuie.
In functie de expunere, deranj, putere, calitatea mancarii, puiet/sau nu, vremea de afara, zgomotul vecinilor, curentii de aer, pasari,samd, familiile consuma diferit, nefiind excata nicio apreciere de minim/maxim. Te pomenesti cu unul sus in 20 ianuarie, si nu mai sta pe miere, cand tu bagai mana in foc ca nu-l atingi pana la 15 februarie...sau invers. Mai mult decat rama plina pe Dadant, de 10 ori liniste si protectie la diferente mari de temperatura, curenti, cu o expunere buna, (si restul, ce tin de tratam, regine, etc) si o privire peste celofan, cand vremea o permite si dupa 15 ian, , nu m-as arunca sa fac. Gen calcule din toamna, cum ca ar consuma maxim in nov si dec, si minim dupa. CE maxim, si ce minim?.. de unde stim cum va evolua vremea? Si ce probleme se vor ivi? Pica o regina, ce maxim, si ce minim?... Se incalzeste vremea 3 saptamani, mult peste normal, ce maxim si ce minim?.. etc
E o parere, eu nu as gandi asa. Rama plina. La 1 oct stupul cu punga sus, intepata, si neconsumata, si strans corespunzator, e tot ce poti face!!
Unu: blochezi spatiul de ouat,si nu ai surprize de toamna, doi blochezi cu miere, albina pastreaza doar spatiu sa incepa ghemul. trei: dormi aproape linistit. Ca sa dormi linistit pune si o rama peste leatz, sau bucati din ea (inca nu am facut asta) direct peste zona ghemului.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 17:37

talex scrie:Eu mi-am pregătit fam. de albine pentru 2 luni (septembrie și octombrie) de consum maxim și pentru 4 luni de consum minim (noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie)

E exact invers. Orice manual o spune. din ianuarie consumul creste.

Vă salut.
Dacă e exact invers atunci situația e și mai rea. Se primește că necesitatea de hrană crește iar hrană deja nu-i pe unele rame. Concluzia: trebuie de administrat hrană.

Unica ce doresc să aduc la cunoștință e că trebuie de administrat hrană căci de altfel riscăm să omorâm familiile de albine.
Nu m-aș fi supărat dacă mă înșel în situația dată și până la urmă se dovedește că toate familiile de albine au ieșit din iarnă cu bine.

Un gând bun,
Alexandru
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 20:12

După cum am reținut eu din cele citite:
albinele consumă mai multă miere în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie poate și decembrie (contează și regiunea) deoarece în aceste luni își pot permite să mai facă zboruri pe afară, să caute hrană, apă ș.a. Doar că trebuie de remarcat un lucru: albinele consumă o parte din hrană în aceste luni și din afara stupului ci nu doar din stup (cele 700g). Deci noi calculăm câtă miere din stup consumă albinele în aceste luni și atunci când zicem că consumă 700g/miere avem dreptate doar că nu menționăm câte sute de grame mai consumă fam. de albine și din afara stupului. Dacă să le calculăm și pe acelea grame pe care le consumă din alte resurse decât cele ce sunt pe rame (în stup) atunci rezultă că ele consumă mai multă hrană decât în lunile: decembrie, ianuarie, februarie (depinde de regiune multe date/calcule). Și clar că de prin martie când matca începe să depună în jur de 8.000-15.000 de ouă consumul crește și ajunge aproximativ la 2.5 - 5kg/miere pe lună și chiar mai mult, asta doar din interiorul stupului. Dar dacă vremea nu-i permite să mai aducă ceva polen de pe primele flori atunci consumul de pe ramele cu miere și polen crește.

Multă sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde Hropaciov » 23 Ian 2014, 20:17

Se pare ca iarna adevarata incepe de maine si in sud.Vom vedea ce va ramane(in viata) peste 3 sapatamani.
Hropaciov

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 21:02

Hropaciov scrie:Se pare ca iarna adevarata incepe de maine si in sud. Vom vedea ce va ramane (in viata) peste 3 sapatamani.

Dacă le vom administra hrană (d/e:turte) consider că vom vedea în viață destul de multă albină.

Apropo, mai sus când ziceam de măsurile mele de minim și maxim mă refeream în primul rând la faptul că în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie per total se cere o parte mai mare din hrana de pe rame pentru albini și în lunile: ianuarie, februarie per total mai puțină decât în lunile precedente. Iar privitor la luna martie eu oricum administrez turte.

Sănătate!
Ultima oară modificat de Alexandru.Chisinau pe 23 Ian 2014, 21:08, modificat 1 dată în total.
Alexandru.Chisinau

Mesajde alt stupar » 23 Ian 2014, 21:07

Asa.
Si daca nu ?
Nu vom mai vedea albine in viata asta ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 23 Ian 2014, 21:14

alt stupar scrie:Asa.
Si daca nu ?
Nu vom mai vedea albine in viata asta ? :shock:

Vom mai vedea albine. Dar întrebarea se pune: cu ce preț? și altă întrebare se ivește: nu ne este nouă milă de sănătatea și viața albinelor?

Sănătate!
Alexandru.Chisinau

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2014, 21:16

Alexandru.Chisinau scrie:... în lunile: septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie per total se cere o parte mai mare din hrana de pe rame pentru albini și în lunile: ianuarie, februarie per total mai puțină decât în lunile precedente.

Poate ai gresit ceva in fraza de mai sus ca eu unul nu inteleg ; de ce sa consume mai putina miere in ianuarie si februarie??? :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Hropaciov » 23 Ian 2014, 21:29

Problema de acum incolo este pentru cine are roi mici(pe 3-4 rame)-eu am si d'astia- care este cu semn de intrebare daca vor avea albina suficienta de acoperire. pentru mentinerea temperaturii in ghem.
Hropaciov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR