Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde nae » 27 Ian 2014, 20:18

Mircea_63 scrie:Da` ce sud-sud nu e bine? :?

:lol:
Cand am intrat pe forum respectam cartea (S) ; un apicultor intreaba cum sa roteasca stupii care aveau pozitionarea spre N... asa il invatate cumnatul (in timpul FS ) ; Nae, cu spume la gura , nu intelegea ce om rau e cumnatul , ..., am inteles de la nea GICA = cumnatul il invatase de bine .
Are si N treaba lui .
Nu adunati pere cu mere ; pavilion/pat cald cu stupi varsati /pat rece .
nae

Mesajde gica.mosu » 27 Ian 2014, 21:29

Mai baieti mai lasati... pozitiea ca-mi stracati dispozitiea 8-) ...sa va zaca' mosu unaaa....Cu ceva ani an urma ,ma chema cineva sa scoatim un roi dintr-un butoi in sopru(cu gura'njos-fund Av ;) doar un capac) iar albina intra pi (vrana')gaura pi cari se toarna vinu...Am scos din el 3 caldari cu faguri plini+ ceva puiet pi cari l-am pus pi rami fixati cu sirma'nprejur in 2 stupi ,in unu matca iar in al doilea iam dat io una...Au fost mutati in alta' localitati...si-o devenit si iesit stupi in primavara'dupa ceva stimulari-completari...Amu ma antreb cini io fixat lui pozitiea urdins (la fel ca-n scorbura) cini l-o tratat, stimulat cu turtii etc...Eli de mii di ani stiu mai bini ca noi ci sa cuuuum :idea: dar vedeti voi o intervenit,maria sa omul cu di toati inclusiv cu lacomiea'i caracteristica speciei :P...O sara buna' s'aveti!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 22:43

Ioan Guist scrie:
BUNKA scrie:.eu nu le-am dat drumul sa zboare decât o singură data si cred ca am facut bine, oricum nu aveau ce kk si sa zboare așa aiurea nu ma încântă cu nik, la mine unul singur e posibil să fi luat ceva dupa cat de desfăcut era ghemul...dar și acolo e relativa treaba ca familia e mare, era caldutz ! !

Bunkane, eu zic sa te mai gandesti la faza asta.
albina cand poate sa iese afara, sa iese afara.Obturarea urdiniselor cand ea ar vrea sa iese, se lasa cu stres si deci consum + uzura la promotie.
Putina miscare nu inseamna ca demareaza ponta.
Albina ce vrea sa iese afara nu iese de proasta satului.Ori o scapa si nu mai poate sa tina inca o luna, ori vrea sa moara afara, ori aduce o "gura de aer" ia contact cu "orasu" si deci stie ce are de facut in urmatoarea perioada.

Hai, iernare uscata!

PS La janese, nu se pune problema sa iese afara.La el... iasa inauntru. :lol: In pod carevasazica. :lol:

Ce-i drept la mine nu au prea fost conditii de zbor..fiind pe valea Siretului, ceatza multa...cand la mine era ceatza sa o tai cu cutitul si racoare, nici gand sa iasa albinele, la cativa km mai incolo in judetul Suceava la un prieten de al meu la Liteni, Paul stie unde e Liteniul aproape de Dolhasca lui Arsinel si a bunicilor mei, acolo pe un varf de deal era soare frumos si albina zbura...la mine nici o sansa !!
De regula cand in oras vine primavara si asfaltul se curatza de zapada eu am in zona zapada pana la glezne, ceatza si frig...din punctul asta de vedere eu zic ca am fost norocos pt ca vremea calda nu e atat de buna in perioada aia...ca drept dovada nu am avut si nu am pe site mai mult de 15-20 de albine, daca era agitatie din cauza ca era lada inchisa fiind cald afara aveam strat de albina moarta, dar nu e asa...
Acum stupii sunt pana la jumatate imbracati in zapada ..adica am in jur de 40-50 cm de zapada pt care sunt f multumit..e un f bun antifonic si izolant.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 22:49

paul scrie:
Florin Dobre scrie:Ma gandesc la stupii pe pavilion...jumate ar fi pe nord.
Stupii 4/palet...jumate ar fi tot pe nord.

Nu-i obligatoriu !
Pot fi dispusi ... EST-VEST !

La mine-s nord-est cu sud-vest...cumva rasare soarele din partea stanga a paletului si trece prin fatza lazilor si apune in dreapta..aia care stau cu fatza la nord...sa fie sanatosi, nu intervin decat cand o veni primavara, intorc capacul cu urdinisul la sud :mrgreen: misc usor stanga dreapta lazile din spate sa le vada soarele :mrgreen: si cam aia e dar asta abia atunci in martie.
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 27 Ian 2014, 22:54

Mai raman variantele:
-cu urdinisul spre sol
-cu urdinisul spre stele
:lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 22:58

Florin Dobre scrie:
paul scrie:Nu-i obligatoriu !
Pot fi dispusi ... EST-VEST !

Corect...nu mi-a dat prin cap. :D

Tot un drac e ..ca ii vede soarele din lateral pe doi care sunt cu lateralele la sud, adica rasare si bate in urdinis la aia orientati spre est, dar atunci e soarele "moale'" nu produce efectul de incalzire, mai ales iarna, apoi la amiaza este in laterala alora doi care stau unul cu fatza la est si celalat la vest pe astia ai mai incalzeste dar pe aia din spate...canci...aia dinspre nord beneficiaza de umbra, iar spre seara soarele ala moale le intra pe urdinis la aia orientati spre vest...deci nu rezolvi nik in materie de incalzire solara a peretilor lazii...singura solutie de incalzire solara este cu fata la soare si eventual cu paravant in spate...se creaza un efect de lupa foarte fain...se incalzesc lazile de numa` numa`...dar e periculos, albina repede iese la zbor, dar cum se ridica de sub acel parapet si o izbeste aerul rece se duce in c*r in zapada...am facut eu de astea :lol: nu-mi mai trebuie, mai bine le dau proteina in toamna, le tin captive pana in martie si apoi cand se stabilizeaza vremea toata lumea la zbor..binenteles ca sunt atent, daca sunt conditii bune de zbor le dau drumul si mai repede dar le asist 8-)
BUNKA

Mesajde alt stupar » 27 Ian 2014, 23:13

baieti, pe incercate iarna trecuta, ca asa mi-au zis la curs... sa nu fac nicio miscare la nivel de stupina pana nu incerc un an "de proba" ;) ... pe boxpalet de 4 niciun spor de albina in primavara la cei in bataia soarelui comparativ cu verso-ul lor din umbra... drept e ca aia n-a fost iarna si alte alea-alea...
Asta am vazut, asta povestesc :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 23:17

paul scrie:Bunkane ... cre' ca n-ai uitat iarna trecuta ! Adu-ti aminte ca n-am avut zbor pana la sfarsitul lui martie si nu mai iesisera albinele din noiembrie ! Si stii ce naspa a fost !!!
Eu zic asa ... e bine ca am avut zbor la inceputul lui ianuarie ! Chiar daca pe ici pe colo au inceput ponta, se poate compensa aceasta situatie cu ... o turta ! Mergem spre ... primavara !

Paulica, e prima toamna in care dau proteic care a si fost mancat tot de placere... nu am dat mult, la 6-7 rame de albina 1/1 am dat 1,2kg cu 15% proteina, la Deloni cam tot atata albina am dat 450 g, iar la ME cam 10 -12rame bine acoperite cam tot 900 g..nu a fost mult, dar zic eu ca a contat cel putin pana acum, trebuia sa fi dat la dublu dar am inceput tarziu...ce vad eu fatza de alti ani, o albina mai rezistenta, mortalitate mult mai mica...consum redus, ma rog aici putem fi subiectivi pt ca iarna nu a prea fost iarna in luna decembrie dar se vede o diferentza in modul cum se ierneaza.
Cred ca includ in hranirile de toamna pasta proteica la care o sa adaug polen congelat, voi incepe hranirile proteice mai devreme si voi da ceva mai mult ca si cantitate per colonie...ce am vazut eu e ca le place si consuma cu placere chiar daca anul nu e secetos, deci chiar daca este polen in natura..mananca de sparg !!
Daca 1,8-2 kg de albina au papat 1,250 kg de turta proteica asta e ceva din punctul meu de vedere...adica au ingerat cam 187 g proteina din care literatura ne spune ca se cam absob jumatate adica 90g de proteina cu aproximatie...conteaza foarte mult zic eu !!
Delonii au primit mai putin dar in afara de asta albinele mai au rezerve serioase de pastura in rame..
Iarna trecuta a fost de KKT pt cam toata lumea..s-a zburat tarziu dar nu doar atat..se pare ca atunci cand nu exista corp gras suficient si ele consuma mai mult hrana energetica si au o uzura mai accentuata...e o chestie legata de consumul de hrana energetica in functie de cat corp gras acumulat au 8-) ...ia studiaza asta !!
BUNKA

Mesajde ady stuparu » 27 Ian 2014, 23:18

eu ii iernez pe vagoane E-V si la fel le tin inchise cu fund AV deschis un sfert. Cand e ziua buna de zbor le dau drumu'. Primavara e mai cu probleme, partea de la E care iese prima ramane fara soare dupa 12 si pe la 15-16 mai vine si un curent si sa vezi perdea de albinute cu polen pe jos. :(
ady stuparu

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 23:19

alt stupar scrie:baieti, pe incercate iarna trecuta, ca asa mi-au zis la curs... sa nu fac nicio miscare la nivel de stupina pana nu incerc un an "de proba" ;) ... pe boxpalet de 4 niciun spor de albina in primavara la cei in bataia soarelui comparativ cu verso-ul lor din umbra... drept e ca aia n-a fost iarna si alte alea-alea...
Asta am vazut, asta povestesc :D

Interesant Adriane, eu mereu am tinut albinele si pe palet si in linie si nu au iesit unii mai straluciti ca altii decat i-am bagat eu in iarna..deci se cam confirma treaba !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Ian 2014, 23:24

ady stuparu scrie:eu ii iernez pe vagoane E-V si la fel le tin inchise cu fund AV deschis un sfert. Cand e ziua buna de zbor le dau drumu'. Primavara e mai cu probleme, partea de la E care iese prima ramane fara soare dupa 12 si pe la 15-16 mai vine si un curent si sa vezi perdea de albinute cu polen pe jos. :(

Da ...abia acolo la pavilion cred ca sunt probleme mai serioase...acolo intr-adevar trebuie sa stii ce faci, eu recunosc ca nu ma duce mintea ce se poate face in situatia aia...la paleti cat de cat mai poti stimula un zbor si la cei orientati spre nord...le dai capacele jos oleaca la amiaza cand e cald si inca e rece in lazi si ele in juma` de ora se desfac si apuca sa iasa, dupa ce au facut cateva zboruri de curatire se regleaza treaba, oricum activitatea pare mult mai redusa la urdinis cel putin in primavara timpuriu decat la cei orientati spre sud dar poate doar pare...
BUNKA

Mesajde ady stuparu » 27 Ian 2014, 23:36

Problema nu e iesitul la zbor ci curenti sau racoarea ce se lasa spre apusul soarelui. In vagon temperatura e mai mare si ies afara si cand se intorc, fie umbra fie vreun' curent le slabeste si cad pe jos. Cand e ziua buna zboara de rup pe ambele parti. Normal ca cea de la V zboara pana tarziu
ady stuparu

Mesajde BUNKA » 28 Ian 2014, 00:26

So the European honeybee, in adapting for the long winters of temperate climates, has figured out ways to store energy in the form of honey for the winter, and protein in the form of vitellogenin. This allowed the species to maintain a large social population year round, despite the vagaries of nectar and pollen flows. Amdam (2003) states: “the vitellogenin-to-jelly invention…made possible the establishment of a very simple and flexible ambient condition-driven mechanism for transforming a nurse bee into a bee with large enough protein and lipid stores to survive several months on honey only.”

...de aici http://scientificbeekeeping.com/fat-bees-part-1/ citire :)
BUNKA

Mesajde alexx » 30 Ian 2014, 20:54

Acum putem sa discutam de iernarea albinelor cu adevarat cel putin pentru zilele astea
alexx

Mesajde csaa » 30 Ian 2014, 20:57

Mai bine jucam table, ca daca vorbim, despre albine sigur ne mananca si ne mai uitam un pic la ele. Mie asa mi-e dor de o intepaturaaaaa.........
csaa

Mesajde alexx » 30 Ian 2014, 22:17

csaa scrie:Mai bine jucam table, ca daca vorbim, despre albine sigur ne mananca si ne mai uitam un pic la ele. Mie asa mi-e dor de o intepaturaaaaa.........

Nu cred ca exista apicultor sa deschida stupul la - grade celsius sa mai vada chipurile si el cum mai sta treaba
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR