paul scrie:Bunkane ... cre' ca n-ai uitat iarna trecuta ! Adu-ti aminte ca n-am avut zbor pana la sfarsitul lui martie si nu mai iesisera albinele din noiembrie ! Si stii ce naspa a fost !!!
Eu zic asa ... e bine ca am avut zbor la inceputul lui ianuarie ! Chiar daca pe ici pe colo au inceput ponta, se poate compensa aceasta situatie cu ... o turta ! Mergem spre ... primavara !
Paulica, e prima toamna in care dau proteic care a si fost mancat tot de placere... nu am dat mult, la 6-7 rame de albina 1/1 am dat 1,2kg cu 15% proteina, la Deloni cam tot atata albina am dat 450 g, iar la ME cam 10 -12rame bine acoperite cam tot 900 g..nu a fost mult, dar zic eu ca a contat cel putin pana acum, trebuia sa fi dat la dublu dar am inceput tarziu...ce vad eu fatza de alti ani, o albina mai rezistenta, mortalitate mult mai mica...consum redus, ma rog aici putem fi subiectivi pt ca iarna nu a prea fost iarna in luna decembrie dar se vede o diferentza in modul cum se ierneaza.
Cred ca includ in hranirile de toamna pasta proteica la care o sa adaug polen congelat, voi incepe hranirile proteice mai devreme si voi da ceva mai mult ca si cantitate per colonie...ce am vazut eu e ca le place si consuma cu placere chiar daca anul nu e secetos, deci chiar daca este polen in natura..mananca de sparg !!
Daca 1,8-2 kg de albina au papat 1,250 kg de turta proteica asta e ceva din punctul meu de vedere...adica au ingerat cam 187 g proteina din care literatura ne spune ca se cam absob jumatate adica 90g de proteina cu aproximatie...conteaza foarte mult zic eu !!
Delonii au primit mai putin dar in afara de asta albinele mai au rezerve serioase de pastura in rame..
Iarna trecuta a fost de KKT pt cam toata lumea..s-a zburat tarziu dar nu doar atat..se pare ca atunci cand nu exista corp gras suficient si ele consuma mai mult hrana energetica si au o uzura mai accentuata...e o chestie legata de consumul de hrana energetica in functie de cat corp gras acumulat au

...ia studiaza asta !!