Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 05 Feb 2014, 00:53

Colegilor, vă rog să ne expunem cât mai amabil. Fiecare are poziția lui și nivelul lui de cunoștință. Să nu ne disprețuim unul pe altul. Să nu ne credem singuri înțelepți. Să ne uităm de jos în sus la colegii noștri. Să ne comportăm cu alții după cum dorim la rândul nostru și alții să se comporte cu noi. De altfel nu va înainta forumul nostru înainte. Eu aștept comentarii dar mi se pare că unii sau supărat și au plecat, alții sau degustat și nu doresc să scrie, alții nu mai entusiazm să scrie și tot așa.

Deci, vă rog să fim mai prietenoși și mai activi (după posibilitate).

Multă sănătate!

P.S. Doresc să trec la stupi cu 10 rame. Dar mai cercetez întrebarea dată. Iarna se pot inversa ramele la pat cald iar în perioada de cules la pat rece.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 05 Feb 2014, 08:08

E ff simlu=faci anca un urdinis(an dreapta) la orice tip de lada si ai intorci cum doresti....Spor!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 08:40

Pai daca dupa 12 ani, nu se inteleg regulile de baza, cum sa mai progresese forumul ? Cine are rabdare sa explice aceiasi problema, de 12 ori, pentru fiecare, care intreaba ? Asta cu 2 urdinisuri la 90 de grade, chiar este o problema grea de imaginatie. Iernarea in pat cald are avantaje, dar are si dezavantaje. Cuibul nu mai poate beneficia, de caldura zilei, ca in pat rece.
jenica67

Mesajde samuellazea » 05 Feb 2014, 11:45

jenica67 scrie:Pai daca dupa 12 ani, nu se inteleg regulile de baza, cum sa mai progresese forumul ? Cine are rabdare sa explice aceiasi problema, de 12 ori, pentru fiecare, care intreaba ? Asta cu 2 urdinisuri la 90 de grade, chiar este o problema grea de imaginatie. Iernarea in pat cald are avantaje, dar are si dezavantaje. Cuibul nu mai poate beneficia, de caldura zilei, ca in pat rece.

Foarte bine punctat de jenica67. Parerea mea pentru cei care vor sa experimenteze pat cald/rece fara sa 2 urdinise se mai poate cu lada de 12 rame cu fund detasabil. La 12 rame lada este patrata si se poate intoarce toamna si primavara cum se vrea fara prea mult chin. Eu am pe 12 rame dar inca nu am vrut sa experimentez cu patul cald/rece.

PS in mare parte a situatiilor patul e bine sa fie cald ( patul fizic ;) ) dar la albine eu tind sa cred ca le plac mai mult sa fie patul rece ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 05 Feb 2014, 14:43

jenica67 scrie:Pai daca dupa 12 ani, nu se inteleg regulile de baza, cum sa mai progresese forumul ?

Păi cei ce nu înțeleg regulile de bază (nu doresc să mă refer la colegul de mai sus) nici nu comentează pe acest forum prea mult. Și în altă ordine de idei: în acest forum sunt foarte multe subiecte, cum s-ar zice: pentru toți și pentru fiecare, și cât mai mult se scrie în acest forum cu atât mai bună poziție el capătă în căutătoarele internaționale și cu atât mai mulți oameni intră și mai mulți bani se capătă (d/e: din publicitate). Poate acum când au început să comunice (amatorii) cu un număr mare de apicultori (de pe forum) își vor forma alte păreri. Căci se știe că: Planurile nu izbutesc, când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici." (Proverbe 15:22) Când nu este chibzuinţă, poporul cade; dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici. (Proverbele 11:14)

Și alta ce am dorit să zic e că: dacă omul d/e de 10 ani nu a înțeles o întrebare atunci tot ce e posibil ca el să nu o înțeleagă pentru încă 10 ani dacă nimeni nu are să-i ajute (amabil).

jenica67 scrie:Cine are rabdare sa explice aceiasi problema, de 12 ori, pentru fiecare, care intreaba ?

Înțeleg că e dificil. Dar după cum cunosc pe forum nimeni din punct de vedere oficial nu-i obligat să răspundă la fiecare întrebare. Se poate ignora (cum o fac mulți) dacă nu dorești să repeți răspunsul sau se poate pune un link la pagina unde a fost discutat subiectul. Mai mult mă frământă: cine din cei slabi are răbdare să asculte răspunsurile agitate ale unora tari în apicultură (nu mă refer la vreo persoană anume) ?
Colegilor, e bine să se evite atacurile de persoană și să existe un echilibru frumos (creștinesc) în comentariile noastre. Asta e ceea ce ne dorim noi cu toții. Deci cu toții să și o facem cu fapta.

jenica67 scrie: Iernarea in pat cald are avantaje, dar are si dezavantaje. Cuibul nu mai poate beneficia, de caldura zilei, ca in pat rece.

E logic ceea ce scrieți, eu iernez în pat rece, dar mă gândesc că în timpul zilelor mai calde când pătrunde mult așteptata căldură (și aceea mică), ea pătrunde pe vreo două rame ce stau lângă urdiniș. Și dacă urdinișul permite doar trecerea la o albină (căci în caz că deschidem mai tare intră șoarecii) atunci câți cm³ de aer cald pătrunde în stup? Și alta e: acest aer cald poate păcăli albina în zilele însorite dar totuși destul de reci, albina va ieși afară și nu va mai intra înapoi (într-un procentaj careva).

Multă sănătate și căldură!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde paul » 05 Feb 2014, 15:01

Alexandru.Chisinau scrie: Și în altă ordine de idei: în acest forum sunt foarte multe subiecte, cum s-ar zice: pentru toți și pentru fiecare, și cât mai mult se scrie în acest forum cu atât mai bună poziție el capătă în căutătoarele internaționale și cu atât mai mulți oameni intră și mai mulți bani se capătă (d/e: din publicitate). Poate acum când au început să comunice (amatorii) cu un număr mare de apicultori (de pe forum) își vor forma alte păreri. Căci se știe că: Planurile nu izbutesc, când lipseşte o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mulţi sfetnici." (Proverbe 15:22) Când nu este chibzuinţă, poporul cade; dar biruinţa vine prin marele număr de sfetnici. (Proverbele 11:14)

Colegilor, e bine să se evite atacurile de persoană și să existe un echilibru frumos (creștinesc) în comentariile noastre. Asta e ceea ce ne dorim noi cu toții. Deci cu toții să și o facem cu fapta.

Colegu'... vezi ca ici se vorbeste de iernarea albinelor si nu de "pozitia internationala a Stuparitului"si nici de banii care se fac din publicitate ! Asta ... una la mana !
A doua ... am o veste proasta pentru tine ... vezi ca si diavolii arhiconi cunosc Scriptura, cred si ... se cutremura ! Asa ca, daca tot te chinuie talentu' de viitor sau poate actual predicator, vezi ca este un topic despre religie si ... citeaza acolo! Aici discutam despre iernarea albinelor !
Semneaza ... un crestin traditionalist ("ceea ce este da, sa fie da, si ceea ce este nu, sa fie nu") !!! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 05 Feb 2014, 15:13

gica.mosu scrie:E ff simlu=faci anca un urdinis(an dreapta) la orice tip de lada si ai intorci cum doresti....Spor!!!!

Vă salut.
Am înțeles ideea. Dar la mine sunt stupi orizontali (lungi) și e mai greu de le făcut pat cald dar ce-i drept nu-i imposibil. Mai mult mă frământă statistica (nu știu dacă e oficială) că la stupii de 10 rame, cu rame în caturi de 1/3 este o productivitate mai mare de miere.
Imagine

Și alta e că aceste rame cu faguri mai bine se vând căci sunt ingenioase și atractive. Cel puțin așa au convenit cei de la congresul Apimondia 2013 care au oferit medalii. Vedeți minutul 4:30sec din video de mai jos:

Sănătate!

P.S. Paul, eu nu comentez cele scrise de matale mai sus, aici discutăm despre iernarea albinelor și nu ne certăm. Sănătate.
Alexandru.Chisinau

Mesajde jenica67 » 05 Feb 2014, 15:23

Noi nu lucram cu rame de 1/3, cel mult de 1/2R.
jenica67

Mesajde titico » 05 Feb 2014, 20:42

naica tata mai bine singur in lume decat singur printre oameni stupi cu trei urdinisuri poti vedea la mine mai am cativa nu e nevoie sa mi-i descrii, in postare am descris o situatie extrema a fam. de albina nu era importanta cauza incovoieri podisorului desi cred ca se incovoiase din cauza gerului uscat la umezeala orice lemn se umfla eliminarea umezeli din stup se refera la eliminare vaporilor de apa din stup nu a picaturilor de apa ,cand acestea apar e deja o problema vapori de apa provin din interiorul ghemului deci fiind mai calzi decat aerul din stupse ridica la podisor fiind eliminati prin urdinisul superior galeata care se formeaza in asemenea stup are avantajul ca pe timp rece acumuleaza o parte din bioxidul de carbon rezultat din respiratia albinelorsi creaza in Galeata un microclimat in care albinele intra intr-o stare de semihibernare consumand mai putina hrana, stupii respectivi aveau inainte de rapita 6 r pline cu puiet si productie afost o medie de 40 kg/fam cu un pastoral la f. soarelui stupi am din 1984 si-ti doresc sa ai si tu cati am eu acum
titico

Mesajde sirjohnred » 05 Feb 2014, 22:30

Domnule Alexandru,oricat de elegant incercati sa va exprimati in postarile dumneavoastra,tot se gaseste cate un" sfetnic de serviciu "care sa va contreze,desi poate are cativa stupi ,iar experienta in albinarit ce sa zic... dar avem postari multe,ca de , ne pricepem sa dam sfaturi ...chiar daca experienta...dar ce conteaza? Am observat un lucru ciudat:daca ai postari putine, deci incepator pe forum (chiar daca tu ai o bogata experienta in stuparit...sic) si exprimi o idee in care crezi, dar in contradictie cu ei,te-au pus la zid.Din acest motiv sunt de acord cu dumneavoastra, ca multi nu vor sa mai posteze,desi spatiu ar fi pentru toti.
sirjohnred

Mesajde gica.mosu » 05 Feb 2014, 23:23

Sir......d,(scrie).....scrie ceva a'n cotradictie cu ei.....te-au pun la zid 8-) Oare :?: ...Scrie=o pareri ,verificata de tine"SCRISAAA di Valter>>>>>s'apoi o postezi nu orice" siii totul va fii bini pt noi toti-Spor!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde sirjohnred » 06 Feb 2014, 19:55

gica.mosu scrie:Sir......d,(scrie).....scrie ceva a'n cotradictie cu ei.....te-au pun la zid 8-) Oare :?: ...Scrie=o pareri ,verificata de tine"SCRISAAA di Valter>>>>>s'apoi o postezi nu orice" siii totul va fii bini pt noi toti-Spor!!!

gica.mos.,incerc cu greu sa pricep ce ai vrut sa spui,dar tinand cont de ora la care ai postat... tind sa cred ca ai zis ceva de bine!!!
sirjohnred

Mesajde gica.mosu » 06 Feb 2014, 21:11

sirjohnred scrie:
gica.mosu scrie:Sir......d,(scrie).....scrie ceva a'n cotradictie cu ei.....te-au pus la zid 8-) Oare :?: ...Scrie=o pareri ,verificata de tine...DIN practica...."SCRISAAA di Valter>>>>>s'apoi o postezi nu orice" siii totul va fii bini pt noi toti-Spor!!!

gica.mos.,incerc cu greu sa pricep ce ai vrut sa spui,dar tinand cont de ora la care ai postat... tind sa cred ca ai zis ceva de bine!!!

Da, e de bine daca scriem ceva sa fie ca't de ca't verificat=facut sa' de tine(noi)sapoi sa fie drept exemplu pt altii=SPOR!!!! An ms anterior l-am citat pe Valter :idea:....Din pacati am pus GHILIMELELEEEE=gresit....Chiar daca era ora ta'rzie....eram "treaz"....Nu beau... di obicei=tratament(am mai scris)... :P
gica.mosu

Mesajde sirjohnred » 06 Feb 2014, 22:02

gica.mosu,va doresc multa sanatate si tot binele din lume.Nu am vrut sa va supar,dar chiar nu am inteles la ce va-ti referit (cu Valter si nu stiu ce...) De stupari cu experienta toti avem nevoie,chiar daca unii cred ca sunt atotcunascatori si cred ca detin adevarul absolut.
sirjohnred

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 07 Feb 2014, 05:01

jenica67 scrie:Noi nu lucram cu rame de 1/3, cel mult de 1/2R.

Eu nădăjduiam că voi mă veți consulta privitor la aceste rame. Eu la fel nu le folosesc și foarte puțin am auzit despre ele. Apropo, nu știu dacă ramele din imaginile foto și video anterioare sunt de 1/3.
Bine, închid subiectul dat (cu ramele) căci nu se referă direct la iernare.

Practică cineva curățarea timpurie (sau extra-timpurie) sau știu că i se mai zice: curățarea forțată?

Sănătate
Alexandru.Chisinau

Mesajde Daniel Popovici » 07 Feb 2014, 21:56

alexx scrie:Cat de reala vi se pare afirmatia lui hristea
Dupa echinoptiul de iarna matca incepe sa ponteze
Si ponta ei e direct proportionala cu lumina zilei.

Nu mi se pare nicicum. ESTE REALA.
Nu doar ca ii creste ponta dupa solstitul de iarna, dar ii si scade dupa cel de vara proportional cu durata zilei-lumina.
Daniel Popovici

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR