Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde vulpea » 09 Ian 2017, 22:11

cel putin la stup poti sa-l flambezi cu o lampa de benzina(fara frica se poate dupa aia reutiliza).
vulpea

Mesajde ian.richy » 09 Ian 2017, 22:23

in ianuarie frecventa nosemei in stupina este sub 10 la suta si creste pina in mai.sunt o serie de tare care declanjeaza declinul familiei si efectul e aparitia nosemei, cind albina innegreste deja e tirziu.siropul simplu fara protofil, faguri innegriti, lipsa de polen,umiditatea si n cazuri sunt factori declansatori de boli iarna cind familia e devaforizata.
ian.richy

Mesajde csaa » 09 Ian 2017, 23:36

Am bagat protofil la fiecare hranire, de stimulare sau de completare. Greseala mea ca nu am folosit nosestat-ul in toamna. M-am gandit ca are efect mai bun in primavara.
Ce fac cu fagurii si mierea din acestia?
csaa

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 00:20

csaa scrie:Am bagat protofil la fiecare hranire, de stimulare sau de completare. Greseala mea ca nu am folosit nosestat-ul in toamna. M-am gandit ca are efect mai bun in primavara.

Pune.le la toate familiile o turta miere cristalizata cu fumagillina b, 1,25 g/kg,atunci cind prinzi o zi cu temperaturi pozitive,fagurii decupeza i, mierea contine spori de nosema nu o poti refolosi la albine,o poti folosi la tuica si ramele sa le fierbi.
ian.richy

Mesajde csaa » 10 Ian 2017, 12:48

Ce greutate sa aibe turta?
csaa

Mesajde akmm » 10 Ian 2017, 12:58

ian.richy scrie:
csaa scrie:Am bagat protofil la fiecare hranire, de stimulare sau de completare. Greseala mea ca nu am folosit nosestat-ul in toamna. M-am gandit ca are efect mai bun in primavara.

Pune.le la toate familiile o turta miere cristalizata cu fumagillina b, 1,25 g/kg,atunci cind prinzi o zi cu temperaturi pozitive,fagurii decupeza i, mierea contine spori de nosema nu o poti refolosi la albine,o poti folosi la tuica si ramele sa le fierbi.

De regula, odata aparuta boala, ea exista in toata stupina.
Nu are rost sa fugi de rame ca de cianura.Acum 2 ani, dupa o patanie ca asta, am topit in topitorul solar toate ramele de la familiile moarte.Nu e cazul sa spun ca rame de la aceste familii pastrate la rezerva oricum aveam, dar nu stiam care sunt ca nu le notez distinctiv.La topitorul solar sub influenta luminii se face o sterilizare acceptabila a mierii.Mierea o colectam la fundul vasului iar ceara solidificata, deasupra.In zilele in care topeam cate 15 rame, evident ca nu incapeaa ceara si mierea in vasul colector asa ca o adunam cu un polonic mic si o puneam in sticle de plastic taiate la gura.Dupa racire mierea ramanea jos iar calupul de ceara deasupra.Vreau sa zic ca am dat toata mierea inapoi la familiile lesinate care aveau nevoie de hraniri.Si nu am avut surprize.Sfatul cel mai de tinut minte este sa nu se dea aceasta miere familiilor vizibil sanatoase, ca stimulent.Daca exista un oarecare risc, nu e cazxul sa ne fortam norocul.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 13:36

csaa scrie:Ce greutate sa aibe turta?

cred ca 1/2 kg e suficient, mierea incalzeste o la 40 grade, amesteca fumagillina cu zahar pudra sau in putin ceai.si eu sunt in situatia ta, am o familie cu aceeasi problema , nu sunt in masura sa dau sfaturi,sunt pe forum mai mult pt. a invata din experienta apicultorilor cu experienta. :D
ian.richy

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 15:46

astazi am verificat citiva stupi si spre stupoarea mea am observat pete pe rame la citiva stupi.le am pus in cap o turta cu fumagillina.ma chinui de citiva ani cu aceasta problema, am experimentat de la protofil, nosestat , suc de ceapa si usturoi si din toamna am pus prima data fumagillina in sirop.nu mi explic de ce persista aceasta problema , rog un stupar cu experienta sa mi de a un sfat, cum procedati toamna la pregatirea rezervelor de iarna, va multumesc anticipat.
ian.richy

Mesajde cobi » 10 Ian 2017, 16:09

ian.richy scrie:astazi am verificat citiva stupi si spre stupoarea mea am observat pete pe rame la citiva stupi.le am pus in cap o turta cu fumagillina. ...

Ce rol are turta cu fumagillina acum? Ai miere de mana (foioase) in cuib?
cobi

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 16:28

cobi scrie:
ian.richy scrie:astazi am verificat citiva stupi si spre stupoarea mea am observat pete pe rame la citiva stupi.le am pus in cap o turta cu fumagillina. ...

Nu,e miere de floarea soarelui plus sirop zahar2/1 cu fumidil fara protofil. cum se adauga fumidilul in sirop?nu am avut probleme timp de zece ani, de trei ani nosema mi a decimat aproape toata stupina, simt ca ma lupt cu morile de vint, sau trebuie sa ma reprofilez ? :cry:
ian.richy

Mesajde csaa » 10 Ian 2017, 16:38

Multumesc pentru sfaturi. Am dat comanda de fumidil, sper ca vineri-sambata sa profit de temperaturile pozitive si sa le pun turte (miere la pungi).
cobi scrie:

Dumneata cand folosesti fumagilina?
csaa

Mesajde kiloz » 10 Ian 2017, 16:44

Nosema a fost confirmat de analiza din laborator sau numai presupui ca ai. Daca da atunci trebuie sa urmaresti o schema de tratament completa.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 16:46

de cind salcimul nu mai secreta nectar de citiva ani ,schimbarile climatice, poluarea cu neocotinoide,inmultirea exagerata si aglomerarea pe arealuri mici a sute de stupi odata cu fondurile europene( eu n am accesat fonduri ue; 141 sau 112 , am incercat dar nu eram ,, eligibil''),ma gindesc serios sa mi mut stupina in zona de munte dar daca nu stapinesc profilaxia si tratamentul albinei consider ca e in zadar si sunt descurajat.
ian.richy

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 16:56

kiloz scrie:Nosema a fost confirmat de analiza din laborator sau numai presupui ca ai. Daca da atunci trebuie sa urmaresti o schema de tratament completa.

e nosema, nu are rost sa arunc banii pe analize, e cireasa de pe tort aceasta boala la albine, trebuie sa mi pregatesc lazile pt. achizitia altor familii de albine.ce sa fac?, perseverenta e cheia succesurilor :lol:
ian.richy

Mesajde ian.richy » 10 Ian 2017, 17:08

csaa scrie:Multumesc pentru sfaturi. Am dat comanda de fumidil, sper ca vineri-sambata sa profit de temperaturile pozitive si sa le pun turte (miere la pungi).
cobi scrie:

Dumneata cand folosesti fumagilina?

nu ai pt. ce, sunt aici sa mi impartasesc din experienta buna- nebuna cum e si viata:).citeste prospectul fumagillinei, e recomandata toamna in siropul de zahar si in turte. sa nu ne imbatam cu apa rece, celelalte medicamente pe piata consider ca e o mare teapa a unor smecheri profitori, aici ma refer atit la producatori cit si la comerciantii care vind toate porcariile ,umagillina e singurul tratament clasic eficient.
ian.richy

Mesajde kiloz » 10 Ian 2017, 17:11

Vorbesti prostii.Nu ai de unde stii.Nu fii asa sigur.Tratamente dupa ureche fac citeodata mai rau decit bine.Poate sa fie o banala diaree, care apare din diferite motive. Pane nu elimini cauza boala tot o sa persista,oricit de familii ai cumpara
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR