Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 13 Feb 2014, 13:24

nitadorumax@yahoo.ca scrie:Simplu ....te lasi de apicultura ! Glumesc, e dificil.

Dorule, Falticeniul a fost un targ de ovrei ! Stii ce spunea ovreiu'... "lasa, lasa, dupa ploaie si furtuna , vine ea si vremea buna"! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 13 Feb 2014, 13:50

BUNKA scrie:prefer "la dadant" sa intorc ramele cu mierea in sus, adica rastorn lada cu peretele frontal in jos ca sa dau albinei posibilitatea sa urce pe miere..noroc Teiule ;) :P ...scapi si de dat turte asa !!

Mulțumesc de expunere, e o idee cel puțin interesantă. Am stupi orizontali în pat rece, considerați că se merită să încerc metoda dată ? Stupii stau întorși cu fața spre sud și au iernat până acum doar pe o jumătate de ramă (partea de S). Adică au păpat de jos în sus aproximativ jumate din hrana de pe rame și acum stau sus și papă turte iar privitor la miere în faguri zic că au de ajuns până la finele lunii martie (de ar consuma ele cum dorește apicultorul). Menționez că nu promit să pun în aplicare metoda aceasta, doar o cercetez, dar nici nu exclud cu vehemență că nu o voi pune în aplicație.

janese scrie:metoda de a suci ramele este consacrata la noi si functioneaza,se practica!...ochiul si flerul stuparului...hotaraste ce rame sa intoarca si cand!...in patru ore ghemul s-a reasezat,tras, reorganizat!!!

Mulțumesc de informație, în zona Chișinăului poate o să o pun în aplicare prin luna martie când se ridică temperatura la aproximativ +15°C. Dar oricum stau și mă gândesc cu îngrijorare la puiet (până la 15.000 ouă în martie), pot să îl răcesc și în cel mai bun caz slăbesc foarte tare familia de albini. Mai cercetez, mai văd ce scriu apicultorii, care va fi situația în prisacă ș.a. Văd nevoie de flexibilitate.

Dragos2006 scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Se presupun în martie ninsori iar în aprilie o vreme mai rece ca de regulă și cu ploi abundente.

Dacă ar fi asa in zona mea ar insemna productie record la salcăm deoarece ar fi impins spre 1 iunie . Plus ca nu ar mai inflori la 1 mai cand coloniile nu sint pregatite 100% pentru productie masivă. Exista + si - in orice situatie aici intervine măiestria stuparului care trebuie să se adapteze la conditiile de mediu.

Da, mi-a plăcut cum ați argumentat cazul acesta. :) Poate tragem până la urmă mai multe beneficii decât ne așteptăm. :) Privitor la măiestria stuparului sunt de acord că contează mult, de aceea și discutăm între noi (apicultorii), ca să ne dezvoltăm măiestria ci nu ca să ne arătăm cunoștințele (care și ele până la urmă se dovedesc a fi limitate).

După cum îmi dau seama, matale sunteți Dragoș Gavrila, dacă da, am o întrebare: de ce nu vă îngijorează administrarea siropului la începutul lunii februarie? Și eu ași administra sirop călduț că-i mai ușor de preparat și îl ia mai bine albina dar după cum sunt informat, siropul conține mult lichid ceea ce activează organismul albinei și corpul ei gras devine din nou unul obișnuit și ea simte o necesitate normală de apă (aceasta doresc să accentuez), ceea ce o va provoca albina să iasă după apă prea des pentru vremea aceasta rece (sau în cel mai bun caz: relativ rece în zonele mai calde). Și chiar dacă le administrăm apă (sirop) în stup, ele vor avea nevoie permanent să iasă la curățare (toaletă). Dacă greșesc undeva, mă iertați, sunt un apicultor începător.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde alexx » 13 Feb 2014, 16:37

Azi am verificat un roi pe patru rame si avea oua de o zi doua am pus o turta de drojdie de bere miere avea doar in spate
alexx

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2014, 17:12

paul scrie:Hai s-o discutam ... mai aplecat !
Studiu de caz ... anul trecut iarna s-a instalat in zona mea la sfarsitul lui noiembrie !Ultimul zbor a fost undeva in jur de 25 nov ! A durat pana la sfarsitu' lui martie cu zbor de curatire neprovocat pe 9 aprilie !Nu mai pu la socoteala diareea de la unii si poate si nosema !Au urmat temperaturi nefiresti de mari , pe 23 aprilie a inflorit zarzarul si pe 4mai se terminasera de inflorit toti pomii fructiferi ! Pe 5-6 mai a inflorit rapita care a durat o saptamana si pe 13 mai a inflorit salcamul !
Alta ... in februarie aveau puiet (normal pentru perioada respectiva adica ... putin), in martie ... ioc ! Albina batrana s-a dus in mod accelerat la inceputul lui aprilie si stupii au ramas foarte slabi ! Dupa cum am aratat mai sus succesiunea infloririlor a fost deosebit de alerta si abia pe la tei familiile si-au revenit cat de cat ! La tei a plouat in fiecare zi si ... ciuciu maciu piciu ! :oops:
Intreb si eu ... in situatia enuntata mai sus, cum ar fi trebuit procedat ???

Familii tari in toamna, eventual intarite prin desfiintarea celor cu matci care nu mai prezinta sigurantza..forjate , imbatranite etc..cate 2-3 rame de albina "lipite" in octombrie-noiembrie la familiile alese pt iernat...ajungem cu ele la 8-9 rame sau chiar 10 rame...o organizare gen ME chiar si pe rama mare dadant cred ca ar merge..cumva organizat pe 2 corpuri, jos ramele mai goale sus sa fie 5-6 full cu hrana, sa aiba ghemul ala de urcat 27 cm pe hrana, lateralele din diafragme de polistiren si liniste deplina pana in februarie. Macar 50% sa fie hrana naturala, miere...albina tanara pt iernat...hranita de cu toamna bine proteic din natura daca a fost toamna ploioasa si vegetatia a mers bine sau din turta ...cred ca asa se poate ierna cat de cat in sigurantza si fara stres in zonele reci.
Pe ME ar merge bine dar si mai bine pe Layens strans la 7-8 rame..fara nevoia de a interveni cu turte, de a deranja.
Sfaturile astea care se dau generalizat din punctul meu de vedere sunt gresite si niste maestri adevarati ar trebui sa tina cont in primul rand de pozitia geografica...se ierneaza foarte diferit, de multe ori vedem la meteo in interiorul arcului Carpatic temperaturi acceptabile de cateva grade cu plus sau cu minus insa pe exterorul arcului carpatic vedem si temperaturi extreme mai ales in est si nord, vedem zapezi puternice cum a fost la Ramnicu Sarat atunci cand lui Danut Puisoru` i-a ingropat stupii sub 5 m de zapada, La Buzau la fel e foarte frig uneori si e si lovit de zapezi mari, mai sus bate crivatzul si temperaturile scad pe masura ce urcam spre nordul Moldovei.
Precipitatiile masive din exteriorul arcului Carpatic se datoreaza aerului rece din nord care se intalneste cu umiditatea adusa din sud de deasupra marii negre si din bazinul mediteranean...acolo in zona carpatilor de curbura se face "amestecul" si de aceea zona aceea va fi mereu lovita de zapezi mari...la noi insa mai la nord e tot timpul o zona mai geroasa, cei mai fericiti din punct de vedere apicol sunt cei din sud, si cei din zona de vest.
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 13 Feb 2014, 17:25

BUNKA scrie:Macar 50% sa fie hrana naturala, miere...albina tanara pt iernat...

Sa vedeti voi "belea", cand e 100% miere naturala (80% tei)! Dormi linistit, ca "motanul pe cuptor"!
ignatov andrei

Mesajde L. Apis » 13 Feb 2014, 17:50

Multa dreptate ai Bunka , daca mai pui pe langa zona de nord si faptul ca te afli pe langa un rau ( raul Moldova in cazul meu) atunci multe din sfaturile de umblat in stupi iarna pica.Cel mult poti pune repede sus o turta ca sa poti sta linistit. Cat despre zbor de curatire , la cate zile cu 18 grade am vazut in rest, am sperat la macar doua zile cu 12 grade si la mine, da ... de unde , mai pe la primavara. Asa ca cel putin in zona aceasta este de preferat sa ai rame pline in toamna si parca tot nu poti dormi linistit pana la primavara fara sa tragi o geana prin stupi. Mai ales ca au fost si zile mai caldute si deh , mai stii ... matca ce ganduri are, un ou doua.
Cu stima,
L. Apis

Mesajde broodness » 13 Feb 2014, 18:14

Nu putem generaliza iernarea la nivel national, de ex ieri la ms aduceau la greu polen, vorbesc cu un prieten la valcea si la el nimic.... iernarea depinde de la zona la zona....chiar si de la mine din tg mures la sovata(60 km) este diferenta.....eu consider ca un stupar, dintr-o zona mai putin favorabila climatic,trebuie sa pregateasca o familie mult mai bine in toamna,proteic si din pct de vedere al numarului de indivizi din familie.
broodness

Mesajde Daniel_new » 13 Feb 2014, 18:28

Salutare dragii mei apicultori!
Azi am umblat la fiecare dintre cele 4 familii de albine pe care le detin,cu toate ca aveam de gand sa fac acest lucru de foarte mult timp.
De ce am facut-o azi? Din doua motive:
1) a fost cald si a fost zbor de curatire si ghemul desfacut
2) nu stiam daca mai au mancare si care este starea lor
3) la una dintre familii am gasit o mortalitate mai mare ca la celelalte 3
4) pentru ca din dragoste pentru ele m-am gandit zi de zi la ele si in fiecare noapte,de frica, cred,le visam caau murit.
Ce am gasit in stupi?
La familia cu mortalitate mai mare am gasit puiet capacit(foarte putin) si larve in toate stadiile de dezvoltare.
La cea de-a doua am gasit puiet necapacit.
La cea de-a treia nu am facut deranj prea mare asa ca nu m-am uitat de puiet.
La cea de-apatra( singura de la care am extras miere anul trecut) si care a fost ceamai puternica in 2013 nu am gasit puiet de niciun fel inca,avand si miere mai putina;ramele marginase erau full de miere(iernat pe 6-7 rame,nu stiu exact). Am luat cele doua rame marginase si le-am pus in mijlocul cuibului,lasand o rama din cele initiale intre ele.
Celelalte trei familii aveau mire si polen(pastura suficiente sa iasa din iarna).
INTREBARI: 1) Am cumparat niste Apiluk la 1kg de la Apicola Craiova,pot sale mai pun ca sa le mai stimulez sau sa le las asa avand in vedere ca au rezerve suficiente?
2) La cel cu miere mai putina ii pun o punguta cu Apiluk polen?
3) Are vreun rol de stimulare suplimentara Apiluk-ul si ajuta in plus familia sau stimuleaza matca? Sau daca au mancare e egal cu zero daca il administrez?
Va multumesc anticipat pentru sfaturi si sugestii!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde proapis13 » 13 Feb 2014, 20:34

Alexandru.Chisinau scrie: Dar oricum stau și mă gândesc cu îngrijorare la puiet (până la 15.000 ouă în martie), pot să îl răcesc și în cel mai bun caz slăbesc foarte tare familia de albini.

Alexandru,poti detalia la ce te-ai referit acolo unde am subliniat cu rosu ; eu unul nu inteleg si banuiesc ca si incepatorii :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 13 Feb 2014, 21:29

Adica o matca buna depune 1500-2000 de oua pe zi. In trei zile se ajunge la 4500-6000 de oua. Dupa trei zile devin larve :!:
Nu-i asa ca am invatat ceva :!: :?: :lol:
csaa

Mesajde alexx » 13 Feb 2014, 22:52

Salut acum vreo trei zile albinele au avut zbor de curatire si au iesit in masa dar azi fiind din nou cald deabi ieseau putin sa dea afara albinele moarte acum intrebare mea e de ce au scazut zborurile in intensitate?
alexx

Mesajde csaa » 13 Feb 2014, 23:12

Poate s-au golit si acum nu isi mai trimit decat cercetasele sa caute surse de hrana.
csaa

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2014, 01:36

proapis13 scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Dar oricum stau și mă gândesc cu îngrijorare la puiet (până la 15.000 ouă în martie), pot să îl răcesc și în cel mai bun caz slăbesc foarte tare familia de albini.

Alexandru,poti detalia la ce te-ai referit acolo unde am subliniat cu rosu ; eu unul nu inteleg si banuiesc ca si incepatorii :?

Da, detaliez.
Janese vorbea de faptul că metoda sucirii ramelor este practicabilă între noi românii. Eu am zis că mă gândesc să folosesc metoda sucirii ramelor, ceea ce ar fi posibil doar prin luna martie, căci la noi doar atunci apar temperaturi de aprox. +15°C. Chiar și cu toate acestea oricum fiind conștient de faptul că în luna martie în cuib se găsește cel mai mare număr de puiet de toate vârstele (+ouă) oricum deocamdată nu mie tare lipită de inimă metoda aceasta. Dar nu zi hop până nu ai sărit (zice zicala românească). Deci în martie după cum am fost informat familiile puternice (mai corect mătcile) pot pune pe parcursul lunii până la 15.000 de ouă și de aceea se consumă foarte multă hrană (miere, polen), aproximativ până la 4-5 kg/lună și chiar peste. Unii dau cifre mai mici dar cifre mai mari nu îmi amintesc să auzit/văzut. Deci aceste cifre scrise de mine le-am citit aici în forum. Nimic nou sub soare. Dacă nu greșesc Mircea (administratorul) le-a scris, sau cineva din greii forumului. Și dacă nu greșesc au fost scrise chiar în acest topic iarna trecută. Sincer să fiu prin internet sunt multe date/cifre și mă simt confuz uneori dar eu prefer să mă conduc după cifrele de mai sus. Că sunt preamărite cifrele de mai sus e greu de argumentat și demonstrat.

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde ignatov andrei » 14 Feb 2014, 01:47

csaa scrie:Poate s-au golit si acum nu isi mai trimit decat cercetasele sa caute surse de hrana.

"Cercetasele" nu prea au ce cauta in aceasta perioada (numai daca asimilam acest termen - cercetasa, din sezonul de cules - ca si "acceptiune" apicola)!

.
alexx scrie:Salut acum vreo trei zile albinele au avut zbor de curatire si au iesit in masa dar azi fiind din nou cald deabi ieseau putin sa dea afara albinele moarte acum intrebare mea e de ce au scazut zborurile in intensitate?

Pentru ca "ele" stiu ca nu au la ce zbura! Pe moment... doar necesitatile!
Explicatii... vorba prietenului Proapis13, adica... "cetitul, mama"!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 14 Feb 2014, 01:59

Alexandru.Chisinau scrie:Da, detaliez.
Janese vorbea de faptul că metoda sucirii ramelor este practicabilă între noi românii. Eu am zis că mă gândesc să folosesc metoda sucirii ramelor, ceea ce ar fi posibil doar prin luna martie, căci la noi doar atunci apar temperaturi de aprox. +15°C. Chiar și cu toate acestea oricum fiind conștient de faptul că în luna martie în cuib se găsește cel mai mare număr de puiet de toate vârstele (+ouă) oricum deocamdată nu mie tare lipită de inimă metoda aceasta. Dar nu zi hop până nu ai sărit (zice zicala românească). Deci în martie după cum am fost informat familiile puternice (mai corect mătcile) pot pune pe parcursul lunii până la 15.000 de ouă și de aceea se consumă foarte multă hrană (miere, polen), aproximativ până la 4-5 kg/lună și chiar peste. Unii dau cifre mai mici dar cifre mai mari nu îmi amintesc să auzit/văzut. Deci aceste cifre scrise de mine le-am citit aici în forum. Nimic nou sub soare. Dacă nu greșesc Mircea (administratorul) le-a scris, sau cineva din greii forumului. Și dacă nu greșesc au fost scrise chiar în acest topic iarna trecută. Sincer să fiu prin internet sunt multe date/cifre și mă simt confuz uneori dar eu prefer să mă conduc după cifrele de mai sus. Că sunt preamărite cifrele de mai sus e greu de argumentat și demonstrat.
Sănătate!

"Sucirea" ramelor, se practica si intre noi, moldovenii, sau nemtii, sau..., numai sa fie timpul ei (al sucirii)!
Sa fii sanatos Alexandre!

P.S. Care este centrul de greutate al unui triunghi????????
ignatov andrei

Mesajde csaa » 14 Feb 2014, 07:59

Intersectia bisectoarelor. Pentru detalii apeleaza la dom' profesor Ursu :D
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR