nitadorumax@yahoo.ca scrie:Simplu ....te lasi de apicultura ! Glumesc, e dificil.
Dorule, Falticeniul a fost un targ de ovrei ! Stii ce spunea ovreiu'... "lasa, lasa, dupa ploaie si furtuna , vine ea si vremea buna"!
nitadorumax@yahoo.ca scrie:Simplu ....te lasi de apicultura ! Glumesc, e dificil.
BUNKA scrie:prefer "la dadant" sa intorc ramele cu mierea in sus, adica rastorn lada cu peretele frontal in jos ca sa dau albinei posibilitatea sa urce pe miere..noroc Teiule![]()
...scapi si de dat turte asa !!
janese scrie:metoda de a suci ramele este consacrata la noi si functioneaza,se practica!...ochiul si flerul stuparului...hotaraste ce rame sa intoarca si cand!...in patru ore ghemul s-a reasezat,tras, reorganizat!!!
Dragos2006 scrie:Alexandru.Chisinau scrie: Se presupun în martie ninsori iar în aprilie o vreme mai rece ca de regulă și cu ploi abundente.
Dacă ar fi asa in zona mea ar insemna productie record la salcăm deoarece ar fi impins spre 1 iunie . Plus ca nu ar mai inflori la 1 mai cand coloniile nu sint pregatite 100% pentru productie masivă. Exista + si - in orice situatie aici intervine măiestria stuparului care trebuie să se adapteze la conditiile de mediu.
paul scrie:Hai s-o discutam ... mai aplecat !
Studiu de caz ... anul trecut iarna s-a instalat in zona mea la sfarsitul lui noiembrie !Ultimul zbor a fost undeva in jur de 25 nov ! A durat pana la sfarsitu' lui martie cu zbor de curatire neprovocat pe 9 aprilie !Nu mai pu la socoteala diareea de la unii si poate si nosema !Au urmat temperaturi nefiresti de mari , pe 23 aprilie a inflorit zarzarul si pe 4mai se terminasera de inflorit toti pomii fructiferi ! Pe 5-6 mai a inflorit rapita care a durat o saptamana si pe 13 mai a inflorit salcamul !
Alta ... in februarie aveau puiet (normal pentru perioada respectiva adica ... putin), in martie ... ioc ! Albina batrana s-a dus in mod accelerat la inceputul lui aprilie si stupii au ramas foarte slabi ! Dupa cum am aratat mai sus succesiunea infloririlor a fost deosebit de alerta si abia pe la tei familiile si-au revenit cat de cat ! La tei a plouat in fiecare zi si ... ciuciu maciu piciu !![]()
Intreb si eu ... in situatia enuntata mai sus, cum ar fi trebuit procedat ???
BUNKA scrie:Macar 50% sa fie hrana naturala, miere...albina tanara pt iernat...
Alexandru.Chisinau scrie: Dar oricum stau și mă gândesc cu îngrijorare la puiet (până la 15.000 ouă în martie), pot să îl răcesc și în cel mai bun caz slăbesc foarte tare familia de albini.
proapis13 scrie:Alexandru.Chisinau scrie: Dar oricum stau și mă gândesc cu îngrijorare la puiet (până la 15.000 ouă în martie), pot să îl răcesc și în cel mai bun caz slăbesc foarte tare familia de albini.
Alexandru,poti detalia la ce te-ai referit acolo unde am subliniat cu rosu ; eu unul nu inteleg si banuiesc ca si incepatorii
csaa scrie:Poate s-au golit si acum nu isi mai trimit decat cercetasele sa caute surse de hrana.
alexx scrie:Salut acum vreo trei zile albinele au avut zbor de curatire si au iesit in masa dar azi fiind din nou cald deabi ieseau putin sa dea afara albinele moarte acum intrebare mea e de ce au scazut zborurile in intensitate?
Alexandru.Chisinau scrie:Da, detaliez.
Janese vorbea de faptul că metoda sucirii ramelor este practicabilă între noi românii. Eu am zis că mă gândesc să folosesc metoda sucirii ramelor, ceea ce ar fi posibil doar prin luna martie, căci la noi doar atunci apar temperaturi de aprox. +15°C. Chiar și cu toate acestea oricum fiind conștient de faptul că în luna martie în cuib se găsește cel mai mare număr de puiet de toate vârstele (+ouă) oricum deocamdată nu mie tare lipită de inimă metoda aceasta. Dar nu zi hop până nu ai sărit (zice zicala românească). Deci în martie după cum am fost informat familiile puternice (mai corect mătcile) pot pune pe parcursul lunii până la 15.000 de ouă și de aceea se consumă foarte multă hrană (miere, polen), aproximativ până la 4-5 kg/lună și chiar peste. Unii dau cifre mai mici dar cifre mai mari nu îmi amintesc să auzit/văzut. Deci aceste cifre scrise de mine le-am citit aici în forum. Nimic nou sub soare. Dacă nu greșesc Mircea (administratorul) le-a scris, sau cineva din greii forumului. Și dacă nu greșesc au fost scrise chiar în acest topic iarna trecută. Sincer să fiu prin internet sunt multe date/cifre și mă simt confuz uneori dar eu prefer să mă conduc după cifrele de mai sus. Că sunt preamărite cifrele de mai sus e greu de argumentat și demonstrat.
Sănătate!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 15 vizitatori