Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde LUCIAN AVRAM » 26 Feb 2014, 21:31

daca aveti ceva de impartit , va rog sa o faceti in aria BATTLE , nu aici
Albinel , aveti avertisment
LUCIAN AVRAM

Mesajde nae » 26 Feb 2014, 21:34

Albinel scrie: Seara buna tuturor..!!
am tot spus de ani de atatea ori in postarile mele ,fara sa vad sau sa citesc undeva ..si pot fi citite ..vad ca doar de unii s-a lipit cateceva..
ma deranjaza faptul ca cei ce au inteles ..nu spun explicit ..ce si cum stau lucrurile..
sa trecem la fapte ..urasc tastatura ..

-cat mai timpuriu in cazul meu la jumatatea lunii ianuarie 2014 ,am restrans cuiburile in chinga (termenul imi apartine)..vad ca-i foarte uzitat si ma bucura faptul..srangere in chinga..in opinia mea inseamna..reducerea cuibuluiin asemenea hal..incat .."cel putin o rama cu albina sa-mi ramana dupa diafragma foarte sparta" pe o rama cu miere din belsug..
-nu m-am temut deloc de temperaturile de 7-9 grade celsius..pentru ca puietul ce exista la vremea respectiva ..ce-i drept foarte putin ...l-am eliminat fara drept de apel..
-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei
-pentru ca aducerea hranei in locul puietului nu inseamna neaparat asigurarea hranei necesare continuarii sfarsitului de iarna ..ci..cel mai important lucru..este stimularea famililor de a-si elibera spatiul destinat viitoarei ponte(la peretele frontal al stupului) ,stimularea matcilor si nu in ultimul rand ..asigurarea hranei necesare..pe principiul "hrana la timpul potrivit si loc potrivit..
-impachetarea termica corezpunzatoare ..in caz de temperaturi foarte scazute puietul sa nu fie absolut deloc afectat..
...nu am avut nici o pierdere ...o matca cazuta la o familie foarte puternica ..albina recuperata ..si o alta matca prinsa intre spetezele laterale ..si in cazul asta ..albina am recuperat-o..ghinion..
-umiditate aproape inexistenta ..iernare ?? ..cu siguranta cea mai reusita din experienta mea ..familii si puiet ..in momentul asta ..am toate motivele sa fiu fericit..
-

Albinele,vorbesti serios ? :shock:
Fericirea fie cu tine .
nae

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 21:41

nae scrie:-

Albinele,vorbesti serios ? :shock:
Fericirea fie cu tine .[/quote]

Salut Nae ..!! de cand postez pe forumul asta si am ceva timp..niciodata nu mi-am permis sa spun neadevaruri..ce te face sa crezi ca acum as minti..?? da..vorbesc foarte serios
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde nae » 26 Feb 2014, 21:49

Albinel scrie:Salut Nae ..!! de cand postez pe forumul asta si am ceva timp..niciodata nu mi-am permis sa spun neadevaruri..ce te face sa crezi ca acum as minti..?? da..vorbesc foarte serios

Salutari si d-tale .
Nu m-am gandit la neadevaruri .
Va cred ,doar ca am alta parere .
Ultima oară modificat de nae pe 26 Feb 2014, 21:49, modificat 1 dată în total.
nae

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2014, 22:18

Daniel_new scrie:Intrebari: -e bine ca am dat Apiluk-ul acum?
-daca aduc polen din natura vor mai lua Apiluk-ul?
-aceste turte stimuleaza matcile sa ponteze?
Multumesc pentru raspunsurile pe care le voi primi de la voi!
Numai bine!

De 3 ori DA ... ;) :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 26 Feb 2014, 22:50

cristi_vidican scrie:Cel mai sigur și mai bine e să ai populație bună, rezerve suficiente (rame pline cu rezerve în toamnă) și strâns ca să ocupe bine ramele.
O astfel de familie nu are probleme cu mâncarea la iernare.

Sunt de acord cu matale aici. Eu am pregătit familiile bine de iernat încă în august (la noi normal vin frigurile mai devreme). Am administrat sirop invertit cu suc de ceapă, am strâns cuiburile, am făcut tratament contra varroa ș.a. Iar în ultimele 2 luni mi-am făcut prea multe griji. Dar slavă Domnului că nu invers. Am administrat la familii câte o turtă energetică pe 17 ianuarie, alta pe 12 feb și ieri am administrat câte o turtă proteică. Nici o familie nu a consumat toate turtele. În cel mai bun caz: unele familii au consumat jumate din turte. Totuși jumate tot e mult. La noi primăvara vine prin aprilie. Vedem ce ne mai așteaptă. La sigur nu mai plănuiesc să administrez turte iarna aceasta. :) Trebuie să menționez că vara 2013 am format pentru prima dată 17 familii din 6. Și de aici se trage prea multa mea îngrijorare și unele greșeli. Dar slavă Domnului, până acum nu am avut probleme/greșeli semnificative.

Multă sănătate!

Cu apreciere,
Alexandru
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde mircea » 27 Feb 2014, 17:15

Albinel ....14 zile banare pentru recidiva.

Extras din regulament .
Regulament" scrie:.................
Daca consideri ca ai fost nedreptatit, nu te plange in paginile forumului (poti folosi optiunea Raportati). Orice plangere, contestatie sau discutie despre felul cum a fost moderat un subiect, facuta direct in paginile forumului se penalizeaza cu banarea pe o perioada determinata. Toate acestea se fac folosind optiunea Raportati , din topicul respectiv.
................................
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde Daniel_new » 04 Mar 2014, 12:01

A venit primavara si nu mai scrie nimeni despre iernarea albinelor? Poate la voi pentru ca la mine e frig,ploua si bate vantul incat tind sa cred ca iarna abia acum se instaleaza. Pe principiul"sa nu ne innecam ca tiganul la mal" sper ca familiile noastre de albine sa aiba destule resurse acum,pe ultima suta de metri si sa iasa puternice in primavara atat de mult asteptata.
Inca va doresc:Iernare usoara! :)
Cu respect!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde Florin Dobre » 04 Mar 2014, 12:17

Vreme de numarat bani si-n Arges...pentru cine are ce numara. Pentru cine n-are...sunt variante. :D
Ai mei sunt stransi, impachetati si cu ceva turta de rontaiala in cap. Nu cred ca se plictisesc. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alexx » 04 Mar 2014, 16:31

Vreme urata si in oltenia albinele mancare mai au ceva turta candi(multa pastura in cuib insa nu cred ca pentru mult timp) si uni stupi proteice.
Anul trecut pe vremea asta in stupii pe 7 rame erau doua trei rame de puiet acum daca este o rama cu toate ca a fost o iarna blanda au fost reprize de ger si frig si ponta a fost tinuta in coltz
Roii mai mult de trei palme de capacit nu cred ca au deci albina tanara inca putina fata de alti colegi doamne ajuta sa trecem cu bine
alexx

Mesajde jenica67 » 04 Mar 2014, 17:11

Sincer eu sunt 99% sigur ca la mine iernarea s-a sfarsit, avand in vedere ca albinele sunt zi de zi la zbor si au inceput sa aduca in cuib, roadele muncii lor de anul asta. Ca ele sunt inca modeste, nu cred ca este foarte important, deoarece la mine mai au resurse suficiente, conteaza numai intrarea de polen si nectar proaspat, care da un imbold important, la schimbarea generatiilor.
jenica67

Mesajde gica.mosu » 04 Mar 2014, 20:24

la noi...doar 4-9*=o vremi mohorata=a nins ieri an zona noastra...zapada mieilor,asa cum era de asteptat dupa acea vreme calda!!!! Pe 12-16- 02 le-am pus si eu la toti cati o proteica...urmeaza alta cind permiti timpul,dar ce-i mai rau ca anca nu am facut controlul de fond la toti(prezenta ou,puiet= matca +hrana)dar speram la zile cu ceva plus peste10*...Cand al auzi pi Jenica cum se lauda cu vremea,polen....a-mi vini sa arunc cu cacila-n cani :mrgreen: ....Noi "RAZASAI" mai asteptam-SPOR la toti!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde csaa » 04 Mar 2014, 21:51

Si noi, sudistii, mai asteptam. Ne intalnim la mijloc, in Buzau, sa asteptam impreuna? :lol:
csaa

Mesajde cristi82 » 04 Mar 2014, 22:54

la noi in nord-vest au fost zilnic temperaturi peste 10 grade, albinele au carat polen din plin.
cristi82

Mesajde 7Rame » 04 Mar 2014, 23:32

Vremea este asa cum...este. Din pacate, se cam spala polenul, in zona noastra, in timp ce in stupi e mare nevoie de el.
Nu faci stupi pe turte proteice, asa cum ii faci cu polen de afara, deci mai avem de asteptat, deocamdata. Cu albinele vlaguite, si cu gand la vreme buna.
Dupa 12 martie.
Poate ne ajuta uzura scazuta, ca vremea se pare ca nu.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde cristi82 » 05 Mar 2014, 10:31

7Rame scrie:Vremea este asa cum...este. Din pacate, se cam spala polenul, in zona noastra, in timp ce in stupi e mare nevoie de el.
Nu faci stupi pe turte proteice, asa cum ii faci cu polen de afara, deci mai avem de asteptat, deocamdata. Cu albinele vlaguite, si cu gand la vreme buna.
Dupa 12 martie.
Poate ne ajuta uzura scazuta, ca vremea se pare ca nu.

Ai dreptate, polenul din natura e cel mai bun, spre exemplu acum 5 zile am verificat doua familii, dintre aceste 2 familii una dintre ele avea 4 rame puiet iar cealalta avea 3, nepunand turte proteice cum vad la altii, polen au dus zile la rand, dezvoltarea e ok!
cristi82

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR