amadeusmbi scrie:Revenind putin la stupul d-lui Antonescu, ce parere aveti de imbinarea corpurilor "in panta" ("Albinele si... noi", C.Antonescu 1979 pag.138)? S-ar asemana putin cu metoda d-lui AdiBumbescu de fixare a ramelor la transport ( viewtopic.php?f=19&t=672&start=48#p71029 ).
dogvet scrie:desprealbine scrie:B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
La Warre m-am confruntat cu ea chiar mai devreme - nu construiau nici macar nivelul doi si erau in pom.
la acest stup nu este problema cu roitul in momentul cand s au umplut cele doua corpuri de albina i l punem pe al treilea iar albinele sunt disperate sa umple spatiul gol si li sa ia gandul de la roit
Asta sa o credeti dvs.Nu e asa,daca nimeresti frig, umezeala,lipsa cules,nu construieste nimic,e fix in pom.
activ scrie:amadeusmbi scrie:Revenind putin la stupul d-lui Antonescu, ce parere aveti de imbinarea corpurilor "in panta" ("Albinele si... noi", C.Antonescu 1979 pag.138)? S-ar asemana putin cu metoda d-lui AdiBumbescu de fixare a ramelor la transport ( viewtopic.php?f=19&t=672&start=48#p71029 ).
Imbinarea corpurilor (caturilor) in panta nu are nimic deaface cu metoda lui Adi Bunbescu de fixare a ramelor.
Teoretic, metoda inbinarii corpurilor in panta ar avea cel putin 2 avantaje: un - ghidarea oarecum conica pentru inbinare corpurilor si doi - o mai buna protectie a stupului impotriva ploilor (torentiale) in conditiile in care panta urca de la exterior spre interior. Deci, metoda imbinarii in panta,ca si metoda de imbinare prin falt de jur imprejur, este o metoda foarte buna, dar nu pentru corpuri prelucrate din lemn si tinute afara, expuse intemperiilor (caldura excesiva si indelungata, vant, umiditate excesiva pe perioade mai lungi, etc.)
Practic, ... considerca imbinarea in panta ca si imbinarea in falt de jur imprejur, in privinta lemnului, ca fiind o mare gresala, deoarece lemnul in timp lucreaza ... iar daca peretii corpului sunt din bucati de scandura diferite vor lucra in timp diferit in functie de vreme si corpurile vor ajunge de neintrebuintat, in unele cazuri (fisuri, exfolieri, noduri cazute, corfiri, etc.).
PS. Nu cunosc si nici nu am auzit ca cineva sa aibe stupii cu imbinare in panta.
desprealbine scrie:dogvet scrie:desprealbine scrie:B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
La Warre m-am confruntat cu ea chiar mai devreme - nu construiau nici macar nivelul doi si erau in pom.
la acest stup nu este problema cu roitul in momentul cand s au umplut cele doua corpuri de albina i l punem pe al treilea iar albinele sunt disperate sa umple spatiul gol si li sa ia gandul de la roit
Asta sa o credeti dvs.Nu e asa,daca nimeresti frig, umezeala,lipsa cules,nu construieste nimic,e fix in pom.
nu roieste domnule nu roieste delon warre antonescu au experimentat acest model de stup si au fost multumiti
B-father scrie:Am facut multe artificii cu Warre ca sa ii determin sa nu roiasca
inversat corpuri,
Mutat rame din corpul 1 in corpul 2( rame mobile cu Fa)
intercalat rame cladite cu FA
Pentru un sistem care elimina interventia stuparului e cam complicat.
Am facut multe artificii cu Warre ca sa ii determin sa nu roiasca
inversat corpuri,
Mutat rame din corpul 1 in corpul 2( rame mobile cu Fa)
intercalat rame cladite cu FA
nu am data rame cladite de alte sisteme
Pentru un sistem care elimina interventia stuparului e cam complicat.
desprealbine scrie:dogvet scrie:desprealbine scrie:B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
nu roieste domnule nu roieste delon warre antonescu au experimentat acest model de stup si au fost multumiti
activ scrie:desprealbine scrie:dogvet scrie:desprealbine scrie:B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
O sa experimentam domnule si sper sa fim multumiti.Ce este o crima sa experimentezi ceva in apicultura ... ? Cu ceva v-om ramane noi din experienta asta , in afara de bani cheltuiti. Nimic nu e in zadar.
![]()
Prefer sa-mi cheltuiesc banii pe experimente in apicultura, decat pe tigari, bautura, curve si jocuri de norc.Ce ai vrea sa fac, sa atept mura in gura de la unul ca tine. Daca te-as considera vreo revelatie a apiculturii romanesti, sigur te-as fi abordat, contactat, as fi si platit pentru ceva cursuri predate de dumneavoastra, ... dar deocamdata dumneavoastra sunteti "un nimeni" pentru mine pe acest forum, nu stiu cine esti, nu stiu cate familii de albine ai, de cat timp, ce si cate studii in domeniu ai, ce ai experimentat personal si cate carti ai scris despre apicultura s.a.m.d.
Asa ca daca vrei sa fii bagat in seama pe acest forum, parerea mea e ca ... trebuie sa iesi cumva din anonimat, astfel devi mai credibil. Prezintate cumva, deschideti pagina personala, ... hai ca nu te invat eu acum ce si cum sa faci, ca nu pari sa fi strain rau de forumul asta.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 38 vizitatori