Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 10:32

O imagine care ne-a pus pe multi dintre noi pe ganduri de foarte mult timp si....iaca ne indreptam cu pasi mai mici sau mai mari, mai siguri sau mai nesiguri spre Voirnot, MEA, Delon, Warre...
Fişiere ataşate
gatineau.jpg
228612_2044923649538_1437800445_32404857_7263230_n.jpg
228612_2044923649538_1437800445_32404857_7263230_n.jpg (43.5 KiB) Vizualizat de 8472 ori
BUNKA

Mesajde activ » 14 Noi 2012, 10:44

amadeusmbi scrie:Revenind putin la stupul d-lui Antonescu, ce parere aveti de imbinarea corpurilor "in panta" ("Albinele si... noi", C.Antonescu 1979 pag.138)? S-ar asemana putin cu metoda d-lui AdiBumbescu de fixare a ramelor la transport ( viewtopic.php?f=19&t=672&start=48#p71029 ).

Imbinarea corpurilor (caturilor) in panta nu are nimic deaface cu metoda lui Adi Bunbescu de fixare a ramelor.
Teoretic, metoda inbinarii corpurilor in panta ar avea cel putin 2 avantaje: un - ghidarea oarecum conica pentru inbinare corpurilor si doi - o mai buna protectie a stupului impotriva ploilor (torentiale) in conditiile in care panta urca de la exterior spre interior. Deci, metoda imbinarii in panta,ca si metoda de imbinare prin falt de jur imprejur, este o metoda foarte buna, dar nu pentru corpuri prelucrate din lemn si tinute afara, expuse intemperiilor (caldura excesiva si indelungata, vant, umiditate excesiva pe perioade mai lungi, etc.)
Practic, ... considerca imbinarea in panta ca si imbinarea in falt de jur imprejur, in privinta lemnului, ca fiind o mare gresala, deoarece lemnul in timp lucreaza ... iar daca peretii corpului sunt din bucati de scandura diferite vor lucra in timp diferit in functie de vreme si corpurile vor ajunge de neintrebuintat, in unele cazuri (fisuri, exfolieri, noduri cazute, corfiri, etc.).
PS. Nu cunosc si nici nu am auzit ca cineva sa aibe stupii cu imbinare in panta.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 11:16

dogvet scrie:
desprealbine scrie:
B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
La Warre m-am confruntat cu ea chiar mai devreme - nu construiau nici macar nivelul doi si erau in pom.

la acest stup nu este problema cu roitul in momentul cand s au umplut cele doua corpuri de albina i l punem pe al treilea iar albinele sunt disperate sa umple spatiul gol si li sa ia gandul de la roit

Asta sa o credeti dvs.Nu e asa,daca nimeresti frig, umezeala,lipsa cules,nu construieste nimic,e fix in pom. :idea:

nu roieste domnule nu roieste delon warre antonescu au experimentat acest model de stup si au fost multumiti
desprealbine

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 11:20

activ scrie:
amadeusmbi scrie:Revenind putin la stupul d-lui Antonescu, ce parere aveti de imbinarea corpurilor "in panta" ("Albinele si... noi", C.Antonescu 1979 pag.138)? S-ar asemana putin cu metoda d-lui AdiBumbescu de fixare a ramelor la transport ( viewtopic.php?f=19&t=672&start=48#p71029 ).

Imbinarea corpurilor (caturilor) in panta nu are nimic deaface cu metoda lui Adi Bunbescu de fixare a ramelor.
Teoretic, metoda inbinarii corpurilor in panta ar avea cel putin 2 avantaje: un - ghidarea oarecum conica pentru inbinare corpurilor si doi - o mai buna protectie a stupului impotriva ploilor (torentiale) in conditiile in care panta urca de la exterior spre interior. Deci, metoda imbinarii in panta,ca si metoda de imbinare prin falt de jur imprejur, este o metoda foarte buna, dar nu pentru corpuri prelucrate din lemn si tinute afara, expuse intemperiilor (caldura excesiva si indelungata, vant, umiditate excesiva pe perioade mai lungi, etc.)
Practic, ... considerca imbinarea in panta ca si imbinarea in falt de jur imprejur, in privinta lemnului, ca fiind o mare gresala, deoarece lemnul in timp lucreaza ... iar daca peretii corpului sunt din bucati de scandura diferite vor lucra in timp diferit in functie de vreme si corpurile vor ajunge de neintrebuintat, in unele cazuri (fisuri, exfolieri, noduri cazute, corfiri, etc.).
PS. Nu cunosc si nici nu am auzit ca cineva sa aibe stupii cu imbinare in panta.

la ce unghi se face panta???
desprealbine

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 11:24

Citez din Dogvet "Asta sa o credeti dvs.Nu e asa,daca nimeresti frig, umezeala,lipsa cules,nu construieste nimic,e fix in pom. :idea:"

Asa am inteles si eu de la cunoscatori, solutia este sa-ti construiesti fagurii de care ai nevoie in alti stupi, dupa care faci rapid extinderea de cuib cu mai multi faguri construiti odata, daca se poate cu un corp plin...de asta Warre are limitarile lui pt ca nu are rama mobila care sa poata fi construita in alti stupi...mie Alpine mi-a placut, si Delon...ca mod cum e conceput...totusi ca dimensiuni interioare as merge pe un 33/33 ca la stupii Voirnot.
Niste colonii puternice nu ar avea probleme cu realizarea unei sfere care sa se incadreze perfect in aceste dimensiuni.
La Delon imi place mult rama, insa daca te gandesti sa faci un corp si implicit o rama mai inalta apoi nu are rezistenta daca nu are sarme si foitze...si eu la asta ma gandesc...fagure 100% natural deci concluzia e..tot o rama de lemn, cu speteaza in V, cu insarmare.. pt corpuri inalte de la 20cm in sus spre 30cm...sau rama Delon dar cu speteaza in V cu cadru de inox in cazul corpurilor cu inaltime pana in 20cm.
Eu nu m-am grabit cu constructia unei astfel de lazi pt ca inca nu sunt hotarat cu inaltimea corpului...ma mai gandesc!!

Problema insa cu roitul nu mai este o problema in momentul in care cresti ramele in ceilalti stupi, in cazul meu ME, si oferi suficient spatiu cladit pt albina.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 14 Noi 2012, 11:37, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 11:34

desprealbine scrie:
dogvet scrie:
desprealbine scrie:
B-father scrie:Cea mai interesanta chestie la stupii care se dezvolta prea mult pe verticala in detrimentul orizontalului este cum sa eviti momentul in care in loc sa populeze nivelul trei sau patru familia se va decide sa roiasca .
La Warre m-am confruntat cu ea chiar mai devreme - nu construiau nici macar nivelul doi si erau in pom.

la acest stup nu este problema cu roitul in momentul cand s au umplut cele doua corpuri de albina i l punem pe al treilea iar albinele sunt disperate sa umple spatiul gol si li sa ia gandul de la roit

Asta sa o credeti dvs.Nu e asa,daca nimeresti frig, umezeala,lipsa cules,nu construieste nimic,e fix in pom. :idea:

nu roieste domnule nu roieste delon warre antonescu au experimentat acest model de stup si au fost multumiti

Nu te grabi sa tragi concluzii...citeste pe forumul vechi topicul pus de Akmm despre stupii Warre, o sa inveti din experienta lor practica!
Roieste de-l ia naiba in prima faza pana se construiesc primele corpuri...e problema mare cu Warre la capitolul asta...nu s-a gandit nimeni la asta insa iata ca e problema, si asta din cauza ca Warre e prea fix, nu e maleabil, nu-ti permite sa faci artificii.
La Delon e altceva, deja avem rama...alta mancare de peste.
Repet, construiesti o rama la 2-3 zile in stupii Dadant 1/1 sau in ME sau in MER ce mai ai prin stupina...si dai la stupii nou infiintzati cate un corp odata construit pe dedesubt, nu deasupra.
Urmaresti schema de miscare a corpurilor a lui Delon si treaba e ok.
Nu poti pune bazele unei stupine pe sistemul asta daca nu ai macar o mica baza de stupi sa zicem un 5-10 stupi cu 3-4 corpuri construite din start...si asta o poti face numai folosindu-te de ceilalti stupi.
Dupa ce ai creat acei cativa stupi de care ai nevoie pt a cladi in continuare rame mici...treaba incepe sa devina facila, fiecare stup va darui un roi pe un corp, roi care va fi ajutat cu rame crescute in stupii de baza din care au fost formati, nu va fi usor dar nici imposibil.
Ca sa tii situatia sub control cu roitul asta este una din conditiile absolut necesare care trebuie indeplinite, deci spatiu dat la timp dar cu rame construite!!! :idea:
BUNKA

Mesajde B-father » 14 Noi 2012, 12:10

Am facut multe artificii cu Warre ca sa ii determin sa nu roiasca
inversat corpuri,
Mutat rame din corpul 1 in corpul 2( rame mobile cu Fa)
intercalat rame cladite cu FA
nu am data rame cladite de alte sisteme
Pentru un sistem care elimina interventia stuparului e cam complicat.
B-father

Mesajde Ruben » 14 Noi 2012, 12:13

B-father scrie:Am facut multe artificii cu Warre ca sa ii determin sa nu roiasca
inversat corpuri,

B-father, nu te contrazic...nu am suficienta experienta cu layensul vertical. Dar cei pe care i-am avut sezonul asta, cu niste miscari de rame cu puiet capacit mutat de sus jos, am reusit sa-i tin acasa mult si bine.

Ma refer la Layens 12 jos cu 12 sus ;) . Dar observatia ta mai trebuie rumegata si experimentata.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 12:26

Am facut multe artificii cu Warre ca sa ii determin sa nu roiasca
inversat corpuri,
nu am data rame cladite de alte sisteme

Depinde ce aveai in corpuri cand ai inversat, si cand anume ai inversat, mutarea unor rame apoi stii si tu ca nu are efect in momentul cand declicul s-a facut si instinctul natural de roire a inceput sa se intensifice, intercalarea ramelor cu FA, nu merge asta o stiu la sigur daca nu ai facut-o inainte de a aparea primul semn al roirii...daca l-ai scapat si a depus matca primul ou intr-o celula de matca apoi gata...nu mai tine figura.
Daca dadeai corp complet cu rame cladite inainte de primul semn al roirii treaba era sub control 100%.
Apoi schema lui Delon, merge la sigur 100%

Warre e foarte limitat, face ce vrea el!
BUNKA

Mesajde activ » 14 Noi 2012, 12:34

desprealbine scrie:
dogvet scrie:
desprealbine scrie:

O sa experimentam domnule si sper sa fim multumiti. :) Ce este o crima sa experimentezi ceva in apicultura ... ? Cu ceva v-om ramane noi din experienta asta , in afara de bani cheltuiti. Nimic nu e in zadar. :idea:
Prefer sa-mi cheltuiesc banii pe experimente in apicultura, decat pe tigari, bautura, curve si jocuri de norc.Ce ai vrea sa fac, sa atept mura in gura de la unul ca tine. Daca te-as considera vreo revelatie a apiculturii romanesti, sigur te-as fi abordat, contactat, as fi si platit pentru ceva cursuri predate de dumneavoastra, ... dar deocamdata dumneavoastra sunteti "un nimeni" pentru mine pe acest forum, nu stiu cine esti, nu stiu cate familii de albine ai, de cat timp, ce si cate studii in domeniu ai, ce ai experimentat personal si cate carti ai scris despre apicultura s.a.m.d.
Asa ca daca vrei sa fii bagat in seama pe acest forum, parerea mea e ca ... trebuie sa iesi cumva din anonimat, astfel devi mai credibil. Prezintate cumva, deschideti pagina personala, ... hai ca nu te invat eu acum ce si cum sa faci, ca nu pari sa fi strain rau de forumul asta. ;)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 13:24

activ scrie:
desprealbine scrie:
dogvet scrie:
desprealbine scrie:

O sa experimentam domnule si sper sa fim multumiti. :) Ce este o crima sa experimentezi ceva in apicultura ... ? Cu ceva v-om ramane noi din experienta asta , in afara de bani cheltuiti. Nimic nu e in zadar. :idea:
Prefer sa-mi cheltuiesc banii pe experimente in apicultura, decat pe tigari, bautura, curve si jocuri de norc.Ce ai vrea sa fac, sa atept mura in gura de la unul ca tine. Daca te-as considera vreo revelatie a apiculturii romanesti, sigur te-as fi abordat, contactat, as fi si platit pentru ceva cursuri predate de dumneavoastra, ... dar deocamdata dumneavoastra sunteti "un nimeni" pentru mine pe acest forum, nu stiu cine esti, nu stiu cate familii de albine ai, de cat timp, ce si cate studii in domeniu ai, ce ai experimentat personal si cate carti ai scris despre apicultura s.a.m.d.
Asa ca daca vrei sa fii bagat in seama pe acest forum, parerea mea e ca ... trebuie sa iesi cumva din anonimat, astfel devi mai credibil. Prezintate cumva, deschideti pagina personala, ... hai ca nu te invat eu acum ce si cum sa faci, ca nu pari sa fi strain rau de forumul asta. ;)
desprealbine

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 13:38

nu inteleg de ce te simti jignit cand tu m ai facut in felsicum ca nu am fost deacord cu tine
desprealbine

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 13:46

si aici pot sa bag nimeni un anonim si alte tone de la alti sustinatori dar stai linistit am reevaluat si mi am dat seama ca stupul nu e chiar asa rau
desprealbine

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 14:10

Cateva poze de la RUS ...edificatoare...care ne zic ca inaltimea corpului poate varia insa dimensiunile patratului sunt esentiale.
Fişiere ataşate
611537314.jpg
534746579.jpg
441750817.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Noi 2012, 14:12

Stai...ca pusa-si altele...edificatoare si astea!
Fişiere ataşate
827410126.jpg
727231118.jpg
BUNKA

Mesajde desprealbine » 14 Noi 2012, 14:29

nu sunt sigur dar parca patratul astura ar fi MAI MARE
desprealbine

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR