Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 02 Dec 2012, 02:49

BUNKA

Mesajde Bobolicx Bobo » 03 Dec 2012, 00:33

Pat cald/pat rece sau pat rece/pat cald?! :D
Cred ca e polonez tipu'. Din ce am sapat pe net, stupii lor sunt din sipci, scandura lamba, iar la mijloc au poliester normal. Cel din video e bineinteles un stup patrat. De la min 2:50 http://www.youtube.com/watch?v=MsfTtEkci6E
enjoy
Bobolicx Bobo

Mesajde BUNKA » 03 Dec 2012, 10:58

Asta-i bibilicar mare..
BUNKA

Mesajde Bubu Trantoru' » 03 Dec 2012, 11:16

Uite Activule dovada ca stupii MEA fac si miere.Pacat ca nu stim rusa :)
http://www.youtube.com/watch?v=n8_AWHKdb_4
Aici mai sunt cateva fime foarte interesante(tot in rusa)http://www.roiplus.narod.ru/s/vk/vk.html#21.Filmul cu stupii MEA este integral pe acest site la nr 21.
Iti trebuie ceva timp pana le downloadezi dar avem timp ca iarna doar ce a inceput :D
Rog pe fiecare ce priveste aceste filme sa spune ce i s-a parut mai interesant.
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde Bubu Trantoru' » 31 Dec 2012, 20:09

LA MULTI ANI TUTUROR SI SA NE AUZIM CU BINE IN NOUL AN !!!
IERNARE USCATA SI MIERE-N BUTOAIE :D :D :D
Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc.
Bubu Trantoru'

Mesajde activ » 01 Ian 2013, 00:59

Bubu Trantoru' scrie:LA MULTI ANI TUTUROR SI SA NE AUZIM CU BINE IN NOUL AN !!!
IERNARE USCATA SI MIERE-N BUTOAIE :D :D :D

Iti multumesc Bubule si in numele colegilor. ;)
.............................................................
Si cu aceasta ocazie tin sa le urez si eu tuturor fanilor actuali si viitori, ai stupului MEA , ce sa'mai tuturor colegilor un an nou cu mult noroc, sanatate, bucurii si multe realizari !
LA MULTI ANI ! ... cu respect ACTIV (Alin Toader)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde stefeug » 09 Ian 2013, 17:27

pe aci nu se mai aude nimic?
eu am venit cu ideea de la viewtopic.php?f=4&t=2657&p=104273#p104273
stefeug

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 17:57

Pai ce sa se auda... e pe mut!!
Eu astept zile mai calde sa pot sa-mi modific laditele..de fapt abia astept sa vad cum arata un stup pe 3 corpuri la 30/30 de 93 cm inaltime ..acum fac planul cum sa-mi cladesc ramele si pe cate rame de musca ai formez din prima...ma tot gandesc, abia astept sa vad pus in practica proiectul si sa vad vreo 40 de stupisori de astia pe 2 corpuri initial cu un corp cladit si plin de albina siun corp gol dedesubt...ce vis frumos!! :roll:
O sa-i fac prin stolonare direct pe 9 rame cladite si cu tot cu albina din stupii ME, de fapt ME-urile pt asta o sa-i folosesc, sa produc rame cu faguri 100% naturali cu albina, puiet, ouate , cu rezerve..perfect pt a constitui o familie...pe urma o sa le tot bag in mijloc la construit cate o rama si o sa tot dau jos cate una...sper sa-i duc pe 2 corpuri cladite, o sa fie munca pt ele dar am incredere ca se vor descurca..o sa le mai si ajut cu papa daca va fi cazul.
Sper sa fac cat mai multi de tipul asta..corpuri am, trebuie funduri si capace dar pt mine asta nu reprezinta o problema...le fac rapid!
Doamne ajuta..un an mai bun la toata lumea sa fie!!
BUNKA

Mesajde jenica67 » 09 Ian 2013, 18:55

De ce sa folosesti ME, pentru a produce rame. Nu e mai usor sa faci o placa, cu dimensiunile exterioare de la ME si o gaura 260x260 mm. Inghesui toate albinele pe un corp ME, pui placa si un corp nou MEA. Ele neavand loc jos, vor cladi corpul de deasupra. Cand ii cladit si ouat, iei corpul MEA, ii pui fund, inca un corp deasupra, scuturi toata albina si il pui in locul celui vechi. Corpul ME, il pui peste altul cu gratie haneman sa eclozeze numai albinele, si il desfintezi, sau il pastrezi ca atare.
jenica67

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 20:20

jenica67 scrie:De ce sa folosesti ME, pentru a produce rame. Nu e mai usor sa faci o placa, cu dimensiunile exterioare de la ME si o gaura 260x260 mm. Inghesui toate albinele pe un corp ME, pui placa si un corp nou MEA. Ele neavand loc jos, vor cladi corpul de deasupra. Cand ii cladit si ouat, iei corpul MEA, ii pui fund, inca un corp deasupra, scuturi toata albina si il pui in locul celui vechi. Corpul ME, il pui peste altul cu gratie haneman sa eclozeze numai albinele, si il desfintezi, sau il pastrezi ca atare.

Nu-i mai usor..e mai complicat ca ai bag in roit si nu asta e intentia.
Mai bine fac prin stolonare, fac in fiecare din stupii ME dezvoltati la 2 corpuri pe 18 rame cate o rama cladita integral de albine, fara foi si o las pana baga in ea puiet tot ce trebuie...si dupa aceea pur si simplu ridic toate ramele astfel cladite cu tot cu albina cu puiet cu rezerve si alcatuiesc colonii pe 9 rame...un corp de albina practic, intre timp ma ocup si de matci si aia e...si pot cladi in fiecare colonie mai multe astfel de rame, scot sistematic albina, puiet, hrana etc..in felul asta temperez instinctul de roire al donatorilor si creez noi colonii deja puternice, echivalentul a 6-7 rame 1/1 Dadant...astea de pe urma la randul lor dupa ce imperechez matcile si se depun primele rame de puiet o sa tot cladesc central la rame si o sa tot bag jos din cele cladite pe masura ce numarul lor sporeste si sper sa-i duc la 2 corpuri, ar fi suficient pt primul an...echivalentul unui stup pe 13 rame 1/1 dadant.
Din cate am inteles prin metoda de care zici cam intra la roit si nu prea mi-as dori asta...mai mult am de castigat daca sunt activi si sistematic iau din ei cate o rama cu de toate...pot face asta toata vara...ma rog nu o sa exagerez cu inmultirea ca este foarte mult de cladit si..exista niste limite!!

Uite ce zice..."A Dadant 'growing down' or migrating into a Warré fitted with Delon frames and foundation. This process was started on 10 April 2008. Two weeks later there were mature queen cells in the Dadant and the Warré. The unit was used to make four colonies: 2 Dadant, 2 Warré (photo: Benoît Dupret)." deci a inceput procesul pe 10 Aprilie si in doua saptamani era deja setat sa roiasca..s-a simtit stramtorat..asta e efectul cand nu-l largesti cu rame gata cladite i doar cu spatiu...il cunosc!!
BUNKA

Mesajde jenica67 » 09 Ian 2013, 21:36

Si daca vine culesul si pui catul ?? Pune la primele rame o fasie de 2-3 cm sa isi dea seama mai repede ce au de facut,
jenica67

Mesajde BUNKA » 09 Ian 2013, 23:22

jenica67 scrie:Si daca vine culesul si pui catul ?? Pune la primele rame o fasie de 2-3 cm sa isi dea seama mai repede ce au de facut,

Eu folosesc speteze superioare in V..nu e nevoie de fasii..
Daca am doua corpuri ME din care jefuiesc sistematic rame cladite si populate cu albina si incarcate cu ceva puiet si hrana si bag permanent la crescut rame mici nu cred ca raman ele fara front de lucru..n-o sa produc cu ei dar macar o sa infiintez familiile astea pe rame mici.
Fişiere ataşate
phpG0kZIgPM.jpg
php2XicS1PM.jpg
BUNKA

Mesajde activ » 10 Ian 2013, 00:10

BUNKA scrie:Eu folosesc speteze superioare in V..nu e nevoie de fasii..

Si eu folosesc leaturile de sus rindeluite in forma de V, la ramele noilor stupi MEA, din cel putin 2 motive:
1. pentru a largi pe cat posibil suprafata de fagure de pe o rama, macar si cu un rand de celule;
2. si in acelasi timp, pentru a micsora la maxim distanta dintre fagurii a doua rame suprapuse, adica distanta formata din leatul superior (9 mm), spatiu dintre rame (pe verticala 8 mm) si leatul inferior al ramei superioare (9 mm) = 26 mm ... fata de STAS-uri care ar fi de 38- 40 mm (respectiv 20+8+10 sau 20+10+10). :idea:
Fişiere ataşate
20121106_192956 (Medium).jpg
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde jenica67 » 10 Ian 2013, 08:41

Mai Bunka, am inteles cum faci ramele, nu trebuie sa mai imi arati. Care este lungimea ramei tale ME si care este lungimea ramei, de la corpul pentru care vrei sa le cresti MEA ?
jenica67

Mesajde BUNKA » 10 Ian 2013, 14:17

jenica67 scrie:Mai Bunka, am inteles cum faci ramele, nu trebuie sa mai imi arati. Care este lungimea ramei tale ME si care este lungimea ramei, de la corpul pentru care vrei sa le cresti MEA ?

Nu-i MEA ca nu are imensiunile alea...e ceva , nu stiu cum sa-i spun..un Delon inalt de 31cm !
Pai la ME e clasic speteaza lunga de 47cm, iar la asta micu avand 30/30interior o sa aiba speteaza de 32cm lungime!
As putea sa fac si cum ai zis tu..daca tot intra la roit sa folosesc botcile alea cand fac ruperea...nu-i rau, problema e ca albinele se vor atarna de ramele astea mici si vor construi toti fagurii odata in jos si nu stiu cat de perfecti o sa-i faca...daca-i fac individual sunt sanse mari sa iasa perfecti.
Probabil o sa testez si varianta cu corpul mic amplasat sub corpul ME..daca merge generalizez si fac la toti asa...cred totusi ca trebuie stimulate putin sa faca 9 faguri de astia odata..nu-s tocmai mici, au 26,5/27cm ..715,5 cm patrati/fagure...la 9 ar fi 6439.5cm patrati de fagure.
Ar insemna cam echivalentul a 5,7 rame 1/1 Dadant de construit..nu-i extraordinar de mult dar este ceva!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 10 Ian 2013, 14:45

Uite Jenica ce zice Znake pe forumul vechi la discutiile despre Warre
"Nu pea vor sa construiasca pe leaturile alea, desi acum dupa salcam s-au cam marit barbile de pe leatzuri. Ma gandeam sa dau fum pana coboara cu tot cu matca si sa pun o gratie, o fi rau? Ma mai gandeam sa astept roiul, dar dupa ce roieste nu ma astept nici atunci la vreo schimbare. Voi ce ziceti?"

El a facut exact ceea ce discutam noi..a pus sub corpul cu albine corpurile mici si stateau atarnate de leatzuri insa nu construiau...problema, nu?? ;)
Si ce face...se simte stramtorat, trage botci si se cara inainte sa apuce sa faca ceva prin ladite...asta e temerea mea!!
Daca construiesti rame cate una in fiecare stup, ti le face si calumea si recoltand cate o rama de asta completa cu albina cu tot ce trebuie pe ea de la toti stupii reusesti sa faci sistematic cuiburi complete pe 9 rame in care poti construi in continuare rame daca ai matci la timp...aici e pb care trebuie rezolvata, trebuie crescute niste matci.
Desi procesul de populare a laditelor este progresiv este sigur in varianta asta..la cealalta te poti trezi cu roi prin copaci si nimic construit prin ladite!
Aici sunt discutiile http://stuparitul.3xforum.ro/post/3068/ ... fara_rama/ si cu o pagina inainte vezi cum a procedat omul...are o poza acolo.
Poate nu se supara Znake...o sa pun poza cu stupul lui aici ca material didactic!
Fişiere ataşate
transfer.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR