jenica67 scrie:De ce sa folosesti ME, pentru a produce rame. Nu e mai usor sa faci o placa, cu dimensiunile exterioare de la ME si o gaura 260x260 mm. Inghesui toate albinele pe un corp ME, pui placa si un corp nou MEA. Ele neavand loc jos, vor cladi corpul de deasupra. Cand ii cladit si ouat, iei corpul MEA, ii pui fund, inca un corp deasupra, scuturi toata albina si il pui in locul celui vechi. Corpul ME, il pui peste altul cu gratie haneman sa eclozeze numai albinele, si il desfintezi, sau il pastrezi ca atare.
Nu-i mai usor..e mai complicat ca ai bag in roit si nu asta e intentia.
Mai bine fac prin stolonare, fac in fiecare din stupii ME dezvoltati la 2 corpuri pe 18 rame cate o rama cladita integral de albine, fara foi si o las pana baga in ea puiet tot ce trebuie...si dupa aceea pur si simplu ridic toate ramele astfel cladite cu tot cu albina cu puiet cu rezerve si alcatuiesc colonii pe 9 rame...un corp de albina practic, intre timp ma ocup si de matci si aia e...si pot cladi in fiecare colonie mai multe astfel de rame, scot sistematic albina, puiet, hrana etc..in felul asta temperez instinctul de roire al donatorilor si creez noi colonii deja puternice, echivalentul a 6-7 rame 1/1 Dadant...astea de pe urma la randul lor dupa ce imperechez matcile si se depun primele rame de puiet o sa tot cladesc central la rame si o sa tot bag jos din cele cladite pe masura ce numarul lor sporeste si sper sa-i duc la 2 corpuri, ar fi suficient pt primul an...echivalentul unui stup pe 13 rame 1/1 dadant.
Din cate am inteles prin metoda de care zici cam intra la roit si nu prea mi-as dori asta...mai mult am de castigat daca sunt activi si sistematic iau din ei cate o rama cu de toate...pot face asta toata vara...ma rog nu o sa exagerez cu inmultirea ca este foarte mult de cladit si..exista niste limite!!
Uite ce zice..."A Dadant 'growing down' or migrating into a Warré fitted with Delon frames and foundation. This process was started on 10 April 2008. Two weeks later there were mature queen cells in the Dadant and the Warré. The unit was used to make four colonies: 2 Dadant, 2 Warré (photo: Benoît Dupret)." deci a inceput procesul pe 10 Aprilie si in doua saptamani era deja setat sa roiasca..s-a simtit stramtorat..asta e efectul cand nu-l largesti cu rame gata cladite i doar cu spatiu...il cunosc!!