Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Warre cu leat, fara rama

Mesajde akmm » 10 Feb 2013, 22:17

Daca vorbim de mierea de mana ca de o sperietoare, atunci da, familia se sperie tare.
Stupul Popular al Abatelui nu este nici mai bun nici mai prost decat ceea ce este.Cu albinele in stupii cosnita/buduroaie/stuparii au aceleasi problema;nu stupul warre le-a inventat.
Daca avem certitudinea ca mierea de mana va fi rezerva de iarna, stupina formata din Stupi Populari, corpuri extrase goale de la alte familii, atunci roiurile pot ierna pe sirop de zahar asa cum spune si abatele in cartea sa, prin completari masive dupa incetarea oricarui cules.
Stupul Popular se preteaza la orice lucrare considerat moderna, daca acest lucru ne propunem.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Gicuta » 11 Feb 2013, 00:01

Warre -ul meu cel mic ierneaza inca pe 4 rame de corp (si alea incomplete) cu sirop.
Cel mare a avut si miere proprie, fiind un roi de jumatatea lui iunie.
In plus, nu cred ca mierea de mana este o problema mare pt Warre, intrucat ies mult mai repede la zbor decat familiile din stupii clasici (de acum) cu rame. Ai mei au iesit de doua ori pana acum.

Seara frumoasa!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde nitadorumax@yahoo.ca » 12 Feb 2013, 16:51

akmm scrie:Bun venit tuturor
Acesta este noul spatiu in care ne spunem oful.

Prea mult servilism !
nitadorumax@yahoo.ca

Mesajde Gicuta » 12 Feb 2013, 18:45

Cred ca cineva confunda ospitalitatea cu servilismul. Am cunoscut astfel de persoane pentru care nimic nu era suficient de bun. Sfatul meu este sa sa scrieti la subiect. In caz contrar, veti primi BAN sau veti primi replici ca ale dvs.
Numai bine!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde alt stupar » 12 Feb 2013, 18:50

nitadorumax@yahoo.ca scrie:

Prea mult servilism !

Asa ?
Probabil ca ati dedus-o in lunga prezenta pe acest forum ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2013, 01:20

nitadorumax@yahoo.ca scrie:

Prea mult servilism !

Auzi, daaa....tu cine esti ?..ca noi pe nea` AKM il stim de ceva vreme si-l respectam cu totii!
BUNKA

Mesajde licap » 13 Feb 2013, 13:25

Nu sariti asa la grumazul omului , cred ca vroia sa spuna altceva .....si a iesit asta . Ori poate refuleaza , dupa citiva stupi morti ......sa-l lasam un pic sa vedem ce-l doare ......
licap

Mesajde nitadorumax@yahoo.ca » 13 Feb 2013, 18:13

Inca o data va rog sa ma scuzati dle Akmm, asa cum v-am comunicat, dintr-o regretabila eroare de postare a aparut acea remarca cu totul la nelalocul ei.
nitadorumax@yahoo.ca

Mesajde Gicuta » 13 Feb 2013, 21:12

Ne pare bine ca a fost o eroare. Succes si multa experienta pe care sa o puneti aici!
Gicuta

Mesajde stupul » 14 Feb 2013, 00:19

sammy scrie:[
akmm scrie:Pe vremuri, pe cand era pe lista medicamentelor subventionate, aparea si bee vital.Acum tacere.Si ce bun era cand era.

bee vital se gaseste in comert

Aveti aici reteta de beevital a lui d-nu Gica :
-1 kg. acid oxalic
-0,3 kg. acid citric
-0, 05 l uleiuri esentiale
- ceva tinctura de propolis (nu este obligatoriu)
-6 kg zahar
-30 litri apa
stupul

Mesajde licap » 14 Feb 2013, 09:59

Stupul-e multumesc frumos .......
licap

Mesajde stupul » 14 Feb 2013, 18:43

Cu placere!
stupul

Mesajde sammy » 22 Feb 2013, 15:00

STUPUL:
Aveti aici reteta de beevital a lui d-nu Gica :
-1 kg. acid oxalic
-0,3 kg. acid citric
-0, 05 l uleiuri esentiale
- ceva tinctura de propolis (nu este obligatoriu)
-6 kg zahar
-30 litri apa[/quote]

Multumim frumos! Puteti da ceva amanunte referitoare la: eficienta acestei retete(comparativ cu un tratament clasic, sa zicem, varachet) - exemple de uleiuri esentiale folosite, -perioada si nr de tratamente efectuate?
sammy

Mesajde comi » 22 Feb 2013, 20:00

Buna ziua.In Europa se mai folosesc pe baza de timol -Thimovar produs elvetian,Apiguard( thimol gel) si thimol cristale pr combaterea varroa.acarieni si puiet varos, dar pretul este destul de mare.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde stupul » 23 Feb 2013, 22:31

sammy scrie:

Multumim frumos! Puteti da ceva amanunte referitoare la: eficienta acestei retete(comparativ cu un tratament clasic, sa zicem, varachet) - exemple de uleiuri esentiale folosite, -perioada si nr de tratamente efectuate?

Inca nu am facut tratamente cu acizi.
Anul trecut am tratat roii care i-am pus in warre cu varachet dar mi-au murit asta iarna ( nu si-au cules suficienta miere pentru iernare).
Planul era ca tot ce am in warre sa nu mai vada amitraz si fluvalinat.
Anul acesta am in plan sa imi fac si cativa stupi alpin , dar tot ca si sistemul warre (insa cu inaltimea stupului mai mica, si aplicand tehnologia de intretinere a lui Roger Delon).
Intentionez sa ii tratez cu zahar pudra si timol , iar toamna cu acid oxalic si formic ( un an oxalic, un an formic).
Nu stiu oxalicul cat este de corosiv pentru fundul antivarroa. Formicul este foarte corosiv , dar l-am vazut pe Dan Margarit ca nu are funduri antivarroa si si-a tratat stupii toamna aceasta cu acid formic. Ma gandesc sa fac plasa de sarma detasabila .
Oxalicul daca se face in lipsa puietului ( indicat ca ziua urmatoare tratamentului sa fie min. 12 grade, pentru ca albinele sa poata iesi la zbor), eficienta trebuie sa fie 90%. D-nul Gica scria undeva pe forum , ca, la o concentratie mai mare de acid oxalic a pierdut 1/2 din albine. Cartile recomanda concentratii intre 2-4%. D-nul Gica folosea 3%. Majoritatea stuparilor folosesc 3,5%.
Beevetalul ( varianta nea Gica ) il recomand a fi folosit ca si acidul oxalic ( o singura data /an).
Timolul se foloseste astfel:
Fiecare interval dintre faguri se pudreaza cu 0,5 grame timol sau 1 gram timol amestec cu zahar pudra. Se fac 3 tratamente la 2 zile interval cand temperatura depaseste 10 grade C, seara, inchizand si urdinisul pana dimineata. Albinele vor elimina singure substanta. Inainte de cules si in timpul culesului nu se fac tratamente.
Se mai poate folosi varianta api -life-var care are in compozitie Timol(70%), ulei de eucalipt, mentol si camfor(in varianta initiala). Se impregneaza niste placi de evaporare (nu stiu gramajele). Se face un tratament in toamna introducand placile in stup pe o perioada de 5-6 saptamani. Temperatura exterioara a mediului trebuie sa depaseasca 12 grade C pe toata perioada tratamentului).
Acidul formic se foloseste in concentratie de 60% , toamna dupa recoltare ( poate fi si in absenta puietului, pentru ca actioneaza si sub capaceala).Doza este de de 2 ml/rama sau 20ml/corp ( dadant nu warre). Se aplica 3-4 tratamente la interval de 4-7 zile, cand temperatura exterioara este de 12-25 grade C. Introducerea se face seara si se lasa suportul cu acid formic 24 de ore in stup.Dan Margarit pune benzile impregnate deasupra ramelor, insa am citit ca ar fi mai indicat la fundul stupului si cu plasa de sarma deasupra < sa nu intre in contact direct cu albinele, astfel protejandu-se mai bine matcile>).
Se mai poate folosi si acidul lactic astfel:
Concentratia 15%. In toamna, cand nu mai exista puiet in familia de albine, fiecare fagure se stropeste cu 5 ml de solutie. Se fac 2-3 tratamente cand temperatura exterioara depaseste 6 grade C.
stupul

Mesajde stupul » 24 Feb 2013, 11:27

Daca tot am scris despre tratamente naturale sa va scriu cate ceva si despre fumigatiile cu plante. Vedeti si cele scrise la topicul "PELINUL-TRATAMENT NATURAL CONTRA VAROOZEI???"( de catre Paul, nea Gica, reformistul, amadeusmbi si altii).
Plante folosite la fumigatii : pelin cules inainte si dupa inflorire ( cate 50%) in combinatie cu cimbru (contine timol), busuioc, coriandru, menta, muguri de pin , canepa, fenicul, lavanda, tutun sau oricare planta care produce uleiuri esentiale.
S-au facut experimente destul de reusite de catre forumisti, dar nu cunostea nimeni procedura corecta, fapt pentru care o descriu aici.
Se micsoreaza urdinisul la 1 cm, se distanteaza ramele si se acopera crapaturile.
Cu ajutorul afumatorului, in care s-au pus peste jar facut din iasca, putregai etc. plantele uscate ( cred ca merg si proaspete), se introduc pe la urdinis mai multe valuri de fum, se astupa urdinisul, se revine dupa 2-3 minute, se da din nou aceeasi doza de fum,din nou se inchide urdinisul, apoi, dupa 10 min.se deschide.Tratamentul se repeta 3 zile la rand, apoi din 10 in 10 zile pana la disparitia completa a parazitului.Pentru eficienta maxima este recomandat fundul antivarroa .Cine nu are poate pune seara cartoane, foi hartie ( unse cu grasime), insertie varroa, etc sub rame, iar dimineata sa le ridice impreuna cu parazitii cazuti, deoarece acestia au fost numai ametiti.
stupul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR