sammy scrie:
Multumim frumos! Puteti da ceva amanunte referitoare la: eficienta acestei retete(comparativ cu un tratament clasic, sa zicem, varachet) - exemple de uleiuri esentiale folosite, -perioada si nr de tratamente efectuate?
Inca nu am facut tratamente cu acizi.
Anul trecut am tratat roii care i-am pus in warre cu varachet dar mi-au murit asta iarna ( nu si-au cules suficienta miere pentru iernare).
Planul era ca tot ce am in warre sa nu mai vada amitraz si fluvalinat.
Anul acesta am in plan sa imi fac si cativa stupi alpin , dar tot ca si sistemul warre (insa cu inaltimea stupului mai mica, si aplicand tehnologia de intretinere a lui Roger Delon).
Intentionez sa ii tratez cu zahar pudra si timol , iar toamna cu acid oxalic si formic ( un an oxalic, un an formic).
Nu stiu oxalicul cat este de corosiv pentru fundul antivarroa. Formicul este foarte corosiv , dar l-am vazut pe Dan Margarit ca nu are funduri antivarroa si si-a tratat stupii toamna aceasta cu acid formic. Ma gandesc sa fac plasa de sarma detasabila .
Oxalicul daca se face in lipsa puietului ( indicat ca ziua urmatoare tratamentului sa fie min. 12 grade, pentru ca albinele sa poata iesi la zbor), eficienta trebuie sa fie 90%. D-nul Gica scria undeva pe forum , ca, la o concentratie mai mare de acid oxalic a pierdut 1/2 din albine. Cartile recomanda concentratii intre 2-4%. D-nul Gica folosea 3%. Majoritatea stuparilor folosesc 3,5%.
Beevetalul ( varianta nea Gica ) il recomand a fi folosit ca si acidul oxalic ( o singura data /an).
Timolul se foloseste astfel:
Fiecare interval dintre faguri se pudreaza cu 0,5 grame timol sau 1 gram timol amestec cu zahar pudra. Se fac 3 tratamente la 2 zile interval cand temperatura depaseste 10 grade C, seara, inchizand si urdinisul pana dimineata. Albinele vor elimina singure substanta. Inainte de cules si in timpul culesului nu se fac tratamente.
Se mai poate folosi varianta api -life-var care are in compozitie Timol(70%), ulei de eucalipt, mentol si camfor(in varianta initiala). Se impregneaza niste placi de evaporare (nu stiu gramajele). Se face un tratament in toamna introducand placile in stup pe o perioada de 5-6 saptamani. Temperatura exterioara a mediului trebuie sa depaseasca 12 grade C pe toata perioada tratamentului).
Acidul formic se foloseste in concentratie de 60% , toamna dupa recoltare ( poate fi si in absenta puietului, pentru ca actioneaza si sub capaceala).Doza este de de 2 ml/rama sau 20ml/corp ( dadant nu warre). Se aplica 3-4 tratamente la interval de 4-7 zile, cand temperatura exterioara este de 12-25 grade C. Introducerea se face seara si se lasa suportul cu acid formic 24 de ore in stup.Dan Margarit pune benzile impregnate deasupra ramelor, insa am citit ca ar fi mai indicat la fundul stupului si cu plasa de sarma deasupra < sa nu intre in contact direct cu albinele, astfel protejandu-se mai bine matcile>).
Se mai poate folosi si acidul lactic astfel:
Concentratia 15%. In toamna, cand nu mai exista puiet in familia de albine, fiecare fagure se stropeste cu 5 ml de solutie. Se fac 2-3 tratamente cand temperatura exterioara depaseste 6 grade C.