de Dr.Faith » 28 Mar 2014, 10:15
In ideea interventiilor minimale am si eu o practica, pe care o sa v-o impartasesc.
Este vorba de ce facem in perioada mai - iunie, intre salcam si tei/floare, cand intre 20-30 % din efectivul de familii umple cutia de botci. Majoritatea stuparilor incep, la acest moment, lupta periodica cu ruptul botcilor, INSA ACEST LUCRU ESTE INUTIL. Regina care da sa roiasca a aratat ce-a avut de zis si deci nu mai merita luptat .
Eu procedez in felul urmator: Familia care la mine este pe 11 rame, se va dizolva astfel :
1.gasesc matca si o omor. ( nu mai am nevoie de ea )
1. Voi forma 4 micronuclee de imperechere cu toate ramele .(am micronuclee de imperechere de 2 rame Dadant, 4 micronuclee intr-o lada). In fiecare nucleu intra minim o rama cu puiet si 1-2 botci . La momentul formarii micronucleilor, urdinisul este inchis, pentru ca le voi muta pe alta vatra la 10 km. Mentionez ca in stupul dizolvat nu ramane nici o rama cu albina.
2.In stupul vechi, care ramane pe pozitia initiala las doar 2 rame de mancare, o rama cu botca si 2 rame la oat. Mentionez faptul ca iau toata albina din stup si o dau in miconuclee. Acest stup se va popula in timpul zilei cu albina culegatoare care vine de la lucru. Acestea isi vor gasi botca si nu mai pleaca nicaieri.
Astfel din 1 stup al carei regina deja si-a jucat cartile, obtin 5 roi. Din acestia se imperecheza minim 4. DECI DIN 1 FAMILIE CARE ORICUM NU MAI AVEA APETIT DE CULES, AM CREAT 4 ROI CU REGINE NOI DE CALITATE EXCEPTIONALA.
Astfel, am mereu regine noi in fiecare an.
Astfel, am de vanzare roi in fiecare an fara sa pierd vreme cu crescutul matcilor/ ( nu sunt de parere ca cei care au timp de crescut matic, pierd vremea...bvo lor, insa eu nu am timp de asa ceva.Odata, sper sa am.
Astfel dupa ce valorific salcamul cu toate familiile ( 80 -100 ), dupa salcam din 20 familii care vor sa roiasca, creez 80 de roi pe care ii vand fie in vara ca si roi, fie ii iernez si ii vand in primavara.
Acesta este modul in care procedez eu la momentul cand familiile intra in friguri.
Astfel, cu minim de efort ( cat iti ia sa ridici capacul , sa vezi botci, aduci o cutie cu 4 micronuclei, imparti ramale , lasi 4 rame in urma de la rezerva, si duci nucleii in alta parte.
Astept pareri de la voi.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."