Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde un OM » 24 Feb 2014, 19:40

Era vorba despre sarirea unor etape, nu participarea la culesul de rapita.
un OM

Mesajde alt stupar » 24 Feb 2014, 21:15

A, rapita...
In principiu, acum cativa ani, urmare a unor evenimente foarte aproape de a fi catastrofale, mi-am promis ca mai mult de 50% din efectiv ever-never deplasate in rapita.
Stiu... pierd (posibil) la recolta, scad insa si nivelul de expunere.
Imi cer scuze ca nu am specificat... "testele" se fac in general pe colonii ce raman pe vatra !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 24 Feb 2014, 21:49

alt stupar scrie:TEST:

- Un sac apipuder (10 kg.) + apicomplex udat cu 1 litru de protofil, pus pe un stup mediu-bun cu decuparea unei fante de 0.4 mm perpendicular pe rame.

alt stupare ... cum imi scurtcircuitezi tu mie putinii neuroni ! :o
Din cate inteleg, apipuderu' asta-i un fel de zahar pudra! 10 kile de praf + 1L protofil + apicomplex care-i tot praf = un cirivici ! Adica, nu-i nici pasta, nici aluat, nici praf ! Ce consistenta are amestecul asta ???
Spui ca pui sacul de 10 kile deasupra ramelor. Banuiesc ca pui un cat deasupra cuibului si acolo plantezi sacul.
Please, fie-ti mila de neuronii mei (putini) si lamureste-ma ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde jenica67 » 24 Feb 2014, 22:35

Paul nu ai vazut filmuletele pe youtoube cum fac englezii sau americanii zahrul pudra ?? Uite aici niste linkuri :
cum face : http://www.youtube.com/watch?v=JD-dwW7ryAA
cum le introduce : http://www.youtube.com/watch?v=h4WGQ_haP58
Sau mai simplu : http://www.youtube.com/watch?v=qw4pEnUoX88
jenica67

Mesajde alt stupar » 24 Feb 2014, 22:40

Paul, dat fiind nr. meu de neuroni cel mult egal cu al tau, nu este un moment tocmai propice pentru a mi-i tine ocupati proiectand scenarii cu ce-o sa iasa ;)
Ce va fi... vedem, ca de aia-i test.
Promit sa incerc sa te lamuresc dar numai... dupa ce mai intai ma lamuresc eu ce si cum. La salcam :roll:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jenica67 » 24 Feb 2014, 22:44

Apropo la astia, nu se mai uzeaza albina ? :lol: Ca noi ne facem, atatea probleme si sigur la ei este mai frig.
jenica67

Mesajde paul » 26 Feb 2014, 10:14

jenica67 scrie:Paul nu ai vazut filmuletele pe youtoube cum fac englezii sau americanii zahrul pudra ?? Uite aici niste linkuri :
cum face : http://www.youtube.com/watch?v=JD-dwW7ryAA
cum le introduce : http://www.youtube.com/watch?v=h4WGQ_haP58
Sau mai simplu : http://www.youtube.com/watch?v=qw4pEnUoX88

Jenica ... MULTUMESC FRUMOS !!! Chiar nu vazusem filmuletele astea si nu aveam habar cum se procedeaza !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dr.Faith » 28 Mar 2014, 10:15

In ideea interventiilor minimale am si eu o practica, pe care o sa v-o impartasesc.

Este vorba de ce facem in perioada mai - iunie, intre salcam si tei/floare, cand intre 20-30 % din efectivul de familii umple cutia de botci. Majoritatea stuparilor incep, la acest moment, lupta periodica cu ruptul botcilor, INSA ACEST LUCRU ESTE INUTIL. Regina care da sa roiasca a aratat ce-a avut de zis si deci nu mai merita luptat .

Eu procedez in felul urmator: Familia care la mine este pe 11 rame, se va dizolva astfel :

1.gasesc matca si o omor. ( nu mai am nevoie de ea )

1. Voi forma 4 micronuclee de imperechere cu toate ramele .(am micronuclee de imperechere de 2 rame Dadant, 4 micronuclee intr-o lada). In fiecare nucleu intra minim o rama cu puiet si 1-2 botci . La momentul formarii micronucleilor, urdinisul este inchis, pentru ca le voi muta pe alta vatra la 10 km. Mentionez ca in stupul dizolvat nu ramane nici o rama cu albina.

2.In stupul vechi, care ramane pe pozitia initiala las doar 2 rame de mancare, o rama cu botca si 2 rame la oat. Mentionez faptul ca iau toata albina din stup si o dau in miconuclee. Acest stup se va popula in timpul zilei cu albina culegatoare care vine de la lucru. Acestea isi vor gasi botca si nu mai pleaca nicaieri.

Astfel din 1 stup al carei regina deja si-a jucat cartile, obtin 5 roi. Din acestia se imperecheza minim 4. DECI DIN 1 FAMILIE CARE ORICUM NU MAI AVEA APETIT DE CULES, AM CREAT 4 ROI CU REGINE NOI DE CALITATE EXCEPTIONALA.

Astfel, am mereu regine noi in fiecare an.
Astfel, am de vanzare roi in fiecare an fara sa pierd vreme cu crescutul matcilor/ ( nu sunt de parere ca cei care au timp de crescut matic, pierd vremea...bvo lor, insa eu nu am timp de asa ceva.Odata, sper sa am.

Astfel dupa ce valorific salcamul cu toate familiile ( 80 -100 ), dupa salcam din 20 familii care vor sa roiasca, creez 80 de roi pe care ii vand fie in vara ca si roi, fie ii iernez si ii vand in primavara.

Acesta este modul in care procedez eu la momentul cand familiile intra in friguri.

Astfel, cu minim de efort ( cat iti ia sa ridici capacul , sa vezi botci, aduci o cutie cu 4 micronuclei, imparti ramale , lasi 4 rame in urma de la rezerva, si duci nucleii in alta parte.

Astept pareri de la voi.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde ANITEI » 28 Mar 2014, 10:42

O parere.
Fiicele matcii roitoare au sanse mari sa fie roitoare la randul lor , dvs. vindeti toti roii si ati scapat de caracterul asta (selectie) dar cum multiplicati matcile bune si neroitoare daca nu cresteti matci?
E o metoda chiar buna de interventie minimala dar nu de apicultura industriala.
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde jenica67 » 28 Mar 2014, 10:59

Dr. ideia este buna si daca iti convne, este ok din pct tau de vedere. Ce nu imi place este ideia de matci de roire si pierderea urmatoarelor culesuri, de catre familiile ce roiesc. De Demaree ai auzit ?
jenica67

Mesajde Dr.Faith » 28 Mar 2014, 11:02

ANITEI scrie:O parere.
Fiicele matcii roitoare au sanse mari sa fie roitoare la randul lor , dvs. vindeti toti roii si ati scapat de caracterul asta (selectie) dar cum multiplicati matcile bune si neroitoare daca nu cresteti matci?
E o metoda chiar buna de interventie minimala dar nu de apicultura industriala.

Matcile, care rezulta vor pleca si ele la roit in al 3 -lea an. Lucrul care nu ma deranjeaza. Astfel, odata la 3 ani imi schimb matcile. Nici nu vreau sa am o regina mai mult de 2 ani in stupina. In al 3-lea an, oricum nu mai sunt profitabile.

In ceea ce priveste selectia, atata vreme cat imperecherea nu se face pe cale artificiala ( insemantare artificiala ) sau cel putin in zone de imperechere, EA ESTE ABSOLUT NULA.

25 % din mostenirea genetica a lucratoarei vine de la MAMA( oale pe care le luam de la stupul asa spus de selectie )
75 % din mostenire vine de la trantore.Altfel spus, 75 % din importanta o are sperma....

Asa ca, pana nu insamantam cu totii artificial sau in statii de imperechere nu vreu sa aud pe unul si pe altul de selectie sau de ameliorare. Este o banala inchipuire, un joc al circumstanetelor.

Matcile NATURALE DE ROIRE sunt extraordinare in primii 2 ani. Superbe chiar.

Eu am invatat sa ma folosesc de "ciclul lor natural " si am invatat sa am mereu regine noi si bune fara sa fac nimic.
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde Dr.Faith » 28 Mar 2014, 11:13

jenica67 scrie:Dr. ideia este buna si daca iti convne, este ok din pct tau de vedere. Ce nu imi place este ideia de matci de roire si pierderea urmatoarelor culesuri, de catre familiile ce roiesc. De Demaree ai auzit ?

Din definitia data de wikipedia
"However, it requires a great deal of labor and time." = Cu toatea acestea, metoda necesita foarte multa munca si timp"

Eu cu timpul stau prost.Ce imi este mie cel mai important mereu, este sa nu am lazi ci STUPi. De aceea pentru mine nu exista sa ma regine batrane, cum le vad cum le omor. Eu sunt f multumit de reginele mele an de an...

Si da, sunt pentru ameliorare, sunt pentru selectie. INSA, NU am timp sa ma ocup de asa ceva elaborios INCA.

Cred ca ceea se intampla in stupinele romanesti nu se poate numi corect Ameliorare sau selectie ci pur si simplu cresterea matcilor prin transvazare......

Ameliorezi cand ai control 100 % asupra mixului biologic, nu cand ai control 25 %
Dr.Faith

Mesajde jenica67 » 28 Mar 2014, 11:32

Noi ramani, folosim anumite expresi fara sa le aprofundam, ca sa exprimam anumite stari, care de fapt numai par la prima vedere adevarate. Am mai auzit expresia asta cu 75% din caracterul matcii, o da trantorele. Dar ideia este ca : daca si trantori in cea mai mare, parte provin tot din familii neroitiare ...., an de an, caracterul nu se schimba la matci, in predominant neroitor ??
jenica67

Mesajde Dr.Faith » 28 Mar 2014, 12:07

Nici o sansa. fara statie de imperechere sau insamantare artificiala. Nici o sansa.
Si nu se spune doar ca , 75 % din materialul genetic il da trantorele : ASA ESTE.

Incrucisare controlata se numeste AMELIORAREA RASEI . Cuvantul cheie = controlata.Atata vreme cat nu ai control asupra 75 %, nu ai nici o linie clara, nu ai nici o linie de descendenta pura, sigura, habar nu ai ce ai.......
Dr.Faith

Mesajde clncatalin » 07 Dec 2014, 21:34

Un izgonitor interesant minutul 1:35.
http://www.youtube.com/watch?v=QKaipOC5fqc
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR