Bambucha scrie:...
La MER resimt vizibil usurarea in reforma ramelor fata de ME, in schimb am mai mult de insarmat si pus faguri.
...
Vezi ca ... cu foite de plastic, elimini aceasta manopera. Valabil si pt. ME.
Presupun ca ai vizionat filmele lui Dan Margarit ... si ai vazut ca folosesc numai foite de plastic.
Aici unde sint, deasemenea, numai foite de plastic.
A, era sa uit. Nu-ti recomand rama din plastic, adica foita si rama integral. In timp se rupe umerasii ramei.
Rama din lemn si foita din plastic, cu asta se lucreaza la scara larga.
O sa castigi aprox. 400 % timp si rame pregatite. Totodata ai eliminat riscurile ruperii fagurilor la centrifugare, ruperea/caderea fagurilor plini cu miere in stupi, la transport cu mierea neextrasa.
Scapi de plata pt. prelucrare ceara bruta in foite si de ... parafina lor. Nah, c-am zis-o !.
Ce mai ai de facut, este sa dai cu ceara ( topita desigur ) pe foite, ca sa le construiasca mai repede.
Mai recomand utilizarea ramei claditoare, ca e si capcana pt. Varroa ... dar si o reducere a nr-lui de celule de trantori cladite pe celelalte rame.
Una peste alta, chiar daca foita de plastic pare scumpa la prima vedere, daca calculam putin avantajele, se schimba ... impresia.
In timp devine mult mai ieftina.
Daca vreodata va fi cazul si trebuie sa separi mierea de salcam de cea de rapita ( in caz de imposibilitate de a extrage ori alta cauza ... ) s-au cea de tei sa nu se amestece cu cea de floarea soarelui, poti adauga un cat echipat cu rame si izgonitorul ( daca mierea e maturata ) sub catul vizat.
Eu am trecut prin asa ceva, am mutat stupina de la tei la floare, culesuri suprapuse, defapt teiul era pe terminate iar floarea incepuse deja. Am separat mierea de tei si am continuat sa extrag din Verticali ( Dadant + cat 3/4 ). Mai mult de ora 11 am, nu puteam extrage, ca era balta de nectar pe fundul lazilor. Am scos si din cuiburi, exclus ramele cu puiet.
Familiile respective erau scoase din cules in ziua respectiva.
In schimb cele din MER, si-au continuat culesul linistite. Doar cateva ore erau retinute culegatoarele, pina ieseau prin izgonitoare.
Atunci mi-am zis ... daca aveam 400 de stupi Verticali ( cum visam eu candva ), ca sa extrag mierea cat mai repede, ar fi trebuit sa-mi aduc inca 2 - 3 oameni la scuturat de rame. Daca scoteam mierea din 200 de stupi intr-o zi, pai 200 de stupi erau intrerupti din cules. Altfel spus, per total, 400 de stupi intrerupti din cules o zi, ca a doua zi urmau ceilalti 200. Deci niste miere cam multa ramasa in floare.
Dar cu MER-ul ... e mult mai bine, mai simplu si mai usor. Nu scutur rame, nu deranjez toata colonia si pe deasupra albinele aduc nectar in ziua respectiva. E o mare diferenta ... si in munca si in bani + ca nu-mi trebuie alti 2 - 3 oameni la scuturat rame.
Despre ME, am zis si zic ... e un stup bun dar catul ala de 3/4, plin cu miere ... ne e pt. mine.
ps
de ce am sperat sa scap, n-am scapat. M-au rupt caturile de 3/4. De erau doar cateva, era ok dar baiu-i ca sint sute ! ... bine ca nu-s toate, numa' 30 %. Restul sint de MER ... muulte sute. Si tot sint grele.