Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Adi Hodis » 18 Oct 2013, 13:21

Bambucha scrie:Un MER restrans pe 3 corpuri undeva pe la sfarsit de septembrie-inceput de octombrie, cand s-a introdus mavrirolul si s-au ridicat c4,c5.

Unu ? ... nu doi ?.
Acum, după ceva timp ... ce impresii ai despre MER ?.
Te mulţumeşte evoluţia familiilor şi rezultatele ? ... s-au poţi sa zici si tu ca MER-ul e ruşinea apiculturii, cum a zis Giovani. ( cand am citit, m-a pufnit râsul ... că deh, are ani destui de apicultură şi m-a surprins opinia sa. Nu îmi imaginez ce a făcut cu stupul de a ajuns la aşa rezultat ).

Tu ce lucrări ai făcut pe parcursul sezonului ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 14:16

Pentru mine este cel mai bun sistem de stup testat pana acum. Imi reduce la maxim interventia in familie pe toata durata sezonului, incepand de la pregatirea de iarna si pana in varfaul sezonului la extractie. Nu am multi MERi inca, circa 50, si nu vreau sa dau sfaturi nimanui, insa este o diferenta de la cer la pamant intre dadant si mer, timpul petrecut la o fam este scazut exponential fara sa afecteze puterea familiei sau productivitatea.
Foarte rar cand intervin in cuib,asta petrecandu-se de obicei toamna cand caut matcile batrane. Spre comparatie in acelasi timp cat am pregatit 10 dadanti am rezolvat de 5 ori mai multi MERi, si asta mai la orice lucrare din timpul sezonului. Odata cu rezolvarea infrastructurii (vetre,transport, etc) voi da drumul la numar in sus fara sa fiu nevoit sa aloc timp total intretinerii lor. Iar cand e finalizata tranzitia si investitia grosiera: sky is the limit ;) cred cu tarie ca 2 oameni pot duce 1000-1500 fara probleme, cu tot cu productia de matci.

Oamenii nu vor sa priceapa ca puterea familiilor nu tine de lada, pe cand timpul apicultorului da! Am o cunostinta care "mesteca" in 80 de orizontali toata ziua si numai asta face de o viata intreaga, se pot trage concluziile asupra eficientei timpului alocat, in conditiile in care cu un pastoral comparabil a extras cam cat mine cu 50 de "cravate". De ce? Deoarece omul barbierea ramele, curata copacii si facea roi in loc sa produca miere cand cantarul mergea cu 7-10 kile.

Problema noastra a multora e ca nu prea stim ce vrem, testam, ne uitam, ramanem conservatori, mai vine o iarna grea, si tot ne cramponam in tipul de lada, facem investitii uriase in schimbarea stupinelor dadant, ME, layens, etc fara sa fim consecventi! Asa nu! Niciodata nu vom fi eficienti! Nu mai bine testam 3-4-5 ani la inceput si dupa aia ramanem pe carare, in loc sa nu ajungem niciodata sa facem ceva serios?
Nu mai bine ne apucam de la inceput sa studiem baza melifera si creearea unei tehnologii de lucru care sa ne permita sa facem lucruri ca in vest? Adica sa maximizam randamentul pe productivitatea noastra de apicultor!? Ok, suntem o "democratie" tanara si trecutul inca are influente mari asupra mentalitatii noastre, insa hey, cei sub 40 de ani nu prea au nici o scuza!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 14:29

Am generalizat un pic cam patimas, sa revin la esenta:

Sunt foarte multumit de media produsa in acest sezon! Se apropie de '93 an in care eu am vazut ce inseamna secretie de nectar pe toate drumurile. Sunt nemultumit ca am facut gafe la transport si datorita logisticii si pe fond de oboseala. Aici voi schimba foaia!

Lucrari in timpul sezonului:

In primavara (martie) descapacit un ram de miere in c3, tratament varachet. Aprilie, c1 ridicat in pozitie c3, pus c4, extractie rapita rapida ca venea salcamul fir intins. In Mai pus c5 in masivul de salcam, timp pierdut cu extractia ca am doar 2 maini (aici iar imi este clar ce prio am la anul), plimbari multe cu masina mare. Iunie tei, iulie productie matci in miniplusi si FS, august tratamente si productie in continuare matci deoarece in mai nu a fost timp de asa ceva... septembrie pregatit de iarna (scos c4 si c5) si introdus matci. Acum ma duc sa pun gratii de soareci! Cam asta e tot.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 18 Oct 2013, 14:32

Caline, tot "esti in mana" cu ... scrisul, ai putea sa punctezi avantaje-dezavantaje MER versus ME ??? Asa cum le-ai observat tu, ca observ si eu ca esti un bun observator ! :P
Intrebare ... ai schimba ME-ul pe MER ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde teinegru64 » 18 Oct 2013, 15:28

Bambucha scrie:

Problema noastra a multora e ca nu prea stim ce vrem, testam, ne uitam, ramanem conservatori, mai vine o iarna grea, si tot ne cramponam in tipul de lada, facem investitii uriase in schimbarea stupinelor dadant, ME, layens, etc

De ce esti impartial? Puteai sa pui in lista si MER.Suntem multi care stim ca sunt si grei in apicultura care schimba MER.Sa inteleg ca MER intra la etc.?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde un OM » 18 Oct 2013, 20:13

Banuiesc ca mutarile astea de sah cu Calul ( Catul? :D )de la C1 la C5 sunt pe verticala. Sunt si oarece miscari pe orizontala, sau le tineti doar pentru dumneavoastra? Oricum subiectul este interesant.
un OM

Mesajde alt stupar » 18 Oct 2013, 20:43

Bambucha scrie:Oamenii nu vor sa priceapa ca puterea familiilor nu tine de lada, pe cand timpul apicultorului da!

De pus in rama !!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 20:54

Ma bucur ca subiectul starneste interesul. Teinegru :) nu sunt impartial de altfel am si afirmat ca MER e la fel ca orice lada, ba chiar este un pic mai scumpa de fabricat datorita manoperei in plus. Ideal dupa mine ar fi fost o lada care sa pupe exact amprenta europaletului 800x1200 sau cel putin una din dimensiuni, asta asa ca sa ne gandim un pic si la viitor. Latimea de 10x2 se revarsa cativa cm peste palet ceea ce ne incurca rau. Insa asta este standardul, pana la urma cararile batatorite isi au si ele rostul lor. Asadar si MER, Delon, Warre, Layens spaniol, standard german, standard francez si mai sunt intra la etc da. ;) Pana la urma nu tipul de rama este important, ci ce facem cu ea!

ghitacusman scrie:in MER familia de albine face 2 miscari pe verticala .Iarna in sus si vara in jos .C3 sub c1,c4 peste c2 ,dupa care c4 ,c5 ,.....ar suna altfel.Asta in cazul in care familia ocupa c1 si c2 ,iar c3 a fost decapacit .

Asa e insa de la un anumit punct intervine pragul de roit, si atunci e musai de pus spatiul deasupra nu dedesubt (ca la dadanti inainte de salcam). Asadar eu iau c1 care e partial gol/pastura inainte de rapita si il mut sus in pozitia c3 (daca sunt rame de reforma le ridic si completez). De spart cuibul cu un corp nu sunt fan in aprilie cand putem avea timp cu bruma chiar zile in sir. Din ce am observat personal 6 intervale in ghem cu matca boboc se duc in rapita lejer in 4c, undeva in jur de 15 aprilie incepe sa explodeze puietul, pastura este garla din fructiferi, in curand daca nu punem spatiu deasupra incep sa-si faca de cap.

un OM scrie:Banuiesc ca mutarile astea de sah cu Calul ( Catul? :D )de la C1 la C5 sunt pe verticala. Sunt si oarece miscari pe orizontala, sau le tineti doar pentru dumneavoastra? Oricum subiectul este interesant.

Nu fac miscari pe orizontala, sub nici o forma nu fac permutari in plan orizontal. In cazul in care familia nu reuseste sa umple orizontala de 38 cm si sa inceapa sa migreze pe verticala atunci e o problema! Problema se unifica sau se inlocuieste matca si ramane acasa pentru donari de material la productia matcilor. Eu nu lucrez cu familii ajutatoare, zona mea (ilfov) permite dezvoltarea in vederea fructificarii culesurilor timpurii rapita/salcam1 daca s-au efectuat toate lucrarile la timp (inlocuire matci, unificari roiuri, tratamente).
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 21:43

Gratia doar in mai-iunie.

Paul, avantaj calitate miere net superior in favoarea MER! la un cules abundent in 3 zile ai catul capacit, in general maturarea mierii in caturile de 1/2 este vizibil mai rapida fata de cele de 2/3 sau 1/1.
Rapita-salcam. Din ce in ce mai des vine unu peste altul, daca extragem prea repede riscam mult sa producem otet, daca extragem mai tarziu avem miere marfa combinata de o calitate inferioara salcamului pur, ceea ce se traduce in final in venitul stuparului. Catul de 1/2 se umple repede chiar si intr-un cules mai moderat.
Greutatea in sine. Un ME plin merge in 30 de kg, pe cand un MER max 20, la 100 de caturi crede-ma ca o recunoaste chiar si un culturist :P nu tine numai de muschi ci si de coloana (mai ales de coloana).
Un alt avantaj este ca poti adapta spatiul pe verticala mai bine la MER decat la ME in functie de stadiul familiei, cateoadata chiar se simte un cat de 2/3 in plus mai ales in primaverile reci. La MER resimt vizibil usurarea in reforma ramelor fata de ME, in schimb am mai mult de insarmat si pus faguri.
Avantajele sunt in managementul stupinei in principal, familiile se simt la fel de bine atat in MER cat si in ME.
Ambele sisteme au avantajul fata de dadant ca se pot administra in mult mai mute variante si sunt mai flexibile, avand rama unica.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 21:51

Un link cu avantaje-dezavantaje MER-ME-Dadant vazute si de altii:

http://magazinimker.de/downloads/flachz ... rdmohr.pdf
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Bambucha » 18 Oct 2013, 22:13

Stiu, nu e prea placut sa ingradim matca deoarece se vede cu ochiul liber ulterior, problema la matca libera in schimb apare la extractie cand a) in loc de miere avem un mix de puiet cu miere. b) punem mana pe rama si incepem sa sortam, operatie care ne scade dramatic randamentul si fluxul muncii si atunci mai binem mergem pe ME.
Am testat si cu si fara, problema de forta o resimtim imediat dupa s2-s3 cand albina uzata isi da obstescul sfarsit si din spate nu mai vin generatii ca in aprilie-mai, aceasta problema insa apare la toate tipurile de stup dupa 1-2 culesuri violente si abundente. Totusi pana la tei/fs este timp de refacere a efectivelor.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Adi Hodis » 19 Oct 2013, 01:15

Bambucha scrie:...
La MER resimt vizibil usurarea in reforma ramelor fata de ME, in schimb am mai mult de insarmat si pus faguri.
...

Vezi ca ... cu foite de plastic, elimini aceasta manopera. Valabil si pt. ME.
Presupun ca ai vizionat filmele lui Dan Margarit ... si ai vazut ca folosesc numai foite de plastic.
Aici unde sint, deasemenea, numai foite de plastic.
A, era sa uit. Nu-ti recomand rama din plastic, adica foita si rama integral. In timp se rupe umerasii ramei.
Rama din lemn si foita din plastic, cu asta se lucreaza la scara larga.
O sa castigi aprox. 400 % timp si rame pregatite. Totodata ai eliminat riscurile ruperii fagurilor la centrifugare, ruperea/caderea fagurilor plini cu miere in stupi, la transport cu mierea neextrasa.
Scapi de plata pt. prelucrare ceara bruta in foite si de ... parafina lor. Nah, c-am zis-o !. :mrgreen:
Ce mai ai de facut, este sa dai cu ceara ( topita desigur ) pe foite, ca sa le construiasca mai repede.

Mai recomand utilizarea ramei claditoare, ca e si capcana pt. Varroa ... dar si o reducere a nr-lui de celule de trantori cladite pe celelalte rame.

Una peste alta, chiar daca foita de plastic pare scumpa la prima vedere, daca calculam putin avantajele, se schimba ... impresia.
In timp devine mult mai ieftina.

Daca vreodata va fi cazul si trebuie sa separi mierea de salcam de cea de rapita ( in caz de imposibilitate de a extrage ori alta cauza ... ) s-au cea de tei sa nu se amestece cu cea de floarea soarelui, poti adauga un cat echipat cu rame si izgonitorul ( daca mierea e maturata ) sub catul vizat.
Eu am trecut prin asa ceva, am mutat stupina de la tei la floare, culesuri suprapuse, defapt teiul era pe terminate iar floarea incepuse deja. Am separat mierea de tei si am continuat sa extrag din Verticali ( Dadant + cat 3/4 ). Mai mult de ora 11 am, nu puteam extrage, ca era balta de nectar pe fundul lazilor. Am scos si din cuiburi, exclus ramele cu puiet.
Familiile respective erau scoase din cules in ziua respectiva.
In schimb cele din MER, si-au continuat culesul linistite. Doar cateva ore erau retinute culegatoarele, pina ieseau prin izgonitoare.
Atunci mi-am zis ... daca aveam 400 de stupi Verticali ( cum visam eu candva ), ca sa extrag mierea cat mai repede, ar fi trebuit sa-mi aduc inca 2 - 3 oameni la scuturat de rame. Daca scoteam mierea din 200 de stupi intr-o zi, pai 200 de stupi erau intrerupti din cules. Altfel spus, per total, 400 de stupi intrerupti din cules o zi, ca a doua zi urmau ceilalti 200. Deci niste miere cam multa ramasa in floare.
Dar cu MER-ul ... e mult mai bine, mai simplu si mai usor. Nu scutur rame, nu deranjez toata colonia si pe deasupra albinele aduc nectar in ziua respectiva. E o mare diferenta ... si in munca si in bani + ca nu-mi trebuie alti 2 - 3 oameni la scuturat rame.

Despre ME, am zis si zic ... e un stup bun dar catul ala de 3/4, plin cu miere ... ne e pt. mine.

ps
de ce am sperat sa scap, n-am scapat. M-au rupt caturile de 3/4. De erau doar cateva, era ok dar baiu-i ca sint sute ! ... bine ca nu-s toate, numa' 30 %. Restul sint de MER ... muulte sute. Si tot sint grele. :P
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 19 Oct 2013, 06:52

Am inteles !
Multumesc frumos ...tuturor!
Am 10 ME pe care o sa-i populez ... la vara! SPER !!! Citind cele spuse de voi, cred ca o sa-mi fac caturi de recolta de 1/2. Al treilea corp de ME o sa-l dotez cu fund podisor si capac si uite-asa din 10 fac 15 ME !
Si daca tot mi-ati facut capu' mare cu MER-u', o sa incerc sa-mi fac vreo 5 sa vad care-i treaba si cu el. Si uite asa o sa am orizontali, verticali 10,12 rame, ME si MER. Tre'sa mai fac si-un Layens si sa fie ca la Turnu' Babel ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde /ALEX\ » 19 Oct 2013, 13:36

Am si eu o intrebare care ma tot macina .
Daca ai stupu cu rama mai mica de 1/1 se mai blocheaza cuibul dupa 4-5 zile de cules la floarea soarelui ?

Multumesc .
/ALEX\

Mesajde Bambucha » 19 Oct 2013, 23:58

paul scrie:Am inteles !
Si daca tot mi-ati facut capu' mare cu MER-u', o sa incerc sa-mi fac vreo 5 sa vad care-i treaba si cu el. Si uite asa o sa am orizontali, verticali 10,12 rame, ME si MER. Tre'sa mai fac si-un Layens si sa fie ca la Turnu' Babel ... :oops:

Foarte bine! Este cel mai bun lucru posibil inainte de a pleca la un drum mai lung, in functie de zona ta si de oferta (baza melifera) vei lua decizia care sa aiba cele mai multe plusuri. Important e de trecut pe hartie tot ce inseamna avantaje si dezavantaje, apropo de baza melifera eu o consider "biblia" apiculturii, practic de aici trebuie inceput totul! S-ar putea de exemplu ca MER-ul sa nu mearga la fel de bine la Miercurea Ciuc ca in Banat. Depinde iarasi de ce vreau sa fac cu stupii, vreau sa fac miere in pastoral/stationar, vreau sa produc polen/laptisor/matci/material biologic.
Daca nu testam MER-ul probbail ca as fi ramas la prima mea iubire ME, un stup de asemenea excelent si armonios de condus. Sunt un hobbyst si pana nu am cel putin 10 ani in carca de MER nu-mi permit sa dau sfaturi, in fiecare zi albina ma invata lucruri noi :)

Adi, referitor la rame, demult rumeg la idee, daca nu as fi avut pe stoc 2 k rame as fi trecut imediat pe ele, cunosc avantajele si le-am vazut in lucru. Ma mai intreb cum decurge topitul la american. Banuiesc ca au un cazan mare pe aburi unde baga direct caturile cu ceara de reforma?
Rama claditoare o vezi musai? Pe tot parcursul sezonului? La 1k de familii nu e multa manopera?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ovidiu_78 » 20 Oct 2013, 00:39

asa e adi...caturile de me sunt tare grele...am vazut si eu si anul trecut...de anul asta mi-am facut cat-uri de 1/2 cu rama de 146mm....asa ca va fi ceva mai usor si de lucrat si de carat ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR