Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 25 Apr 2014, 00:04

cuibul de 12 rame e bun în luna mai, dar mai apoi e prea larg pentru mătcile noastre.
iar la MER diafragma nu există. Sunt 2 lucruri care nu se întâlnesc.
A avea rama unica este un lucru extraordinat
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 25 Apr 2014, 09:42

Cristi,
Am lucrat pe sistemul asta peste 15 ani. Ma refer la rama 1/1 in corp si 2 caturi de 1/2 , reduse
Adica am fost nevoit ca in stationar sa pun caturile pe un cuib de 10 rame inainte de salcam si nu am avut nici o problema.
Se pot folosi diafragme mici de cat si in cuib sau chiar diafragma normala pusa in c2. Tot ce trebuie ca ramele din c1 sa fie 1 la 1 cu cele din c2.
Desi din experienta iti spun ca as pune in c2 o rama in plus la dr. cuibului cum privesti din spate pentru a putea crea acea rama de control.
Inca nu stiu daca in cuib sa pun rama 1/1 sau 1/2. Voi incerca probabil cativa stupi cu rama 1/2 in cuib.
Sa auzim numai de bine !
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 30 Apr 2014, 06:43

Stiu ca majoritatea stuparilor cu un numar mare de stupi sunt in pastoral la rapita sau pregatindu-se de salcam.
As vrea sa invit pe cei care folosesc de ceva timp stupul MER, Adi Hodis,alt stupar,Bambucha,cristi_vidican si nu numai ei, ca atunci cand au timp si doresc, sa-si spuna parerea cu privire la urmatorul aspect:

avem :
Transport : Container - pavilion
Tip stup : 4 corpuri de rama 1/2 reduse (146 mm)
Dimensiune stup : 500/500 mm, 12 rame, posibilitate folosire la nevoie pat cald/pat rece , urdinis pe fiecare corp deschis in functie de nevoi.
Rame utilizate : Pentru cuib rama 1/1, pentru cat rama de 1/2

Banuiesc ca majoritatea considerati ca in stupul MER nu are ce cauta rama de 1/1 si poate nu face obiectul acestui topic dar totusi va rog sa analizati urmatoarele:
- consider stupul format din acelasi tip de corp ca fiind cel mai avantajos cel putin pentru ce-mi doresc eu. Flexibilitate mare in utilizarea corpurilor in functie de ceea ce am nevoie.
- consider ca albina este mai bine adaptata pentru cuib la rama 1/1. Mai repede pregatesc rama pentru puiet. Evitam intarzierea cu care matca coboara din c2 in c1 sau c3 in c2. La nevoie mai repede analizam rama de cuib 1/1 si ne putem da seama mai repede chiar de celelalte rame din cuib chiar daca nu le-am ridicat .
- consider ca nu trebuie umblat in cuib decat pentru schimbarea matcii sau daca apare fenomenul de roire .
La familiile puternice (8-9 intervale) nu este necesara strangerea cuibului, se ierneaza in pavilion de preferat cu urdinis superior.
Se poate ierna cu cat de miere sub cuib daca in toamna rezervele de miere sunt insuficiente.
- tehnologia de lucru cu caturile pentru miere este aceeasi cu ceea ce a-ti descris in paginile acestui topic.
- trecerea mult mai usoara de la alt sistem de stup la MER.
- utilizarea ramelor stas din comert fara a mai fi nevoiti sa modificam speteaza superioara a ramei.
- se scade un pic manopera de executie (o rama 1/1 costa mai putin decat doua rame 1/2)

Tinand cont de cele aratate mai sus astept cu interes parerea voastra .

Multumesc tuturor si sa aveti miere multa si albine sanatoase !
SorinDaniel

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Apr 2014, 07:24

de iernat iernezi doar pe rame 1/1 sau peste cuib mai ramane un corp 1/2 redus ???
eu asa as face la iernat !!!
cuibul stupului format dintr-un Dadant cu rame de 1/1 plus un corp de 1/2 redus tot timpul !!!
la reformare rame Dadant trebuie sa le iei la mana !!!
daca ai avea numai corpuri MER reformezi un corp intreg odata!!!
eu am renuntat la Dadant si la ramele 1/1 pentru a avea RAMA UNICA !!!
asa am crezut eu ca este bine !!!
chiar acum 3 zile am pus gratiile Hanemann peste ramele Dadant la 10 stupi pe care i-am cumparat asta toamna !!!
dupa 3 saptamani dispare puietul in ramele Dadant , le storc daca o fi ceva prin ele si le inapoiez celui de la care am cumparat stupii !!!
te salut cu respect !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde SorinDaniel » 30 Apr 2014, 09:20

- Nu, de iernat iernez numai pe rama 1/1, eventual daca nu are miere as pune catul sub cuib. (nu am facut asta pana acum din pacate)
Nu ierneaza bine daca are spatiu mult deasupra ghemului de iernare.
- in sezon, la familiile puternice pe 12 rame pun primul cat si ulterior intercalez c4 intre c2 si c3.
- reformarea se face oricum cand ai ocazia sa verifici cuibul si cam iei rama cu rama nu ai ce face - asta as face in primavara.

Asta este opinia mea dar trebuie sa asteptam pe cei cu un cuvant greu de spus, care lucreaza de 2-3 ani sau poate chiar mai mult in sistem MER.
Pana atunci cred ca trebuie sa continui ceea ce ai inceput, este buna metoda de a scapa de ramele 1/1.

Dezavantajele ramei mici in cuib :
- daca intre corpurile din cuib nnu se pastreaza distanta de min. 8 mm, atunci cand pui corpul 2 se omoara albina.
- daca distanta dintre corpuri este de min. 8 mm atunci se creaza in mijlocul cuibului un spatiu fara puiet de min. 30 mm. Eu nu vad bine acest fapt gandind ca sparg cuibul in doua zone relativ mici de 130 mm

Te salut si eu Lucian ! :P :P :P
SorinDaniel

Mesajde Bambucha » 30 Apr 2014, 09:24

SorinDaniel scrie:Banuiesc ca majoritatea considerati ca in stupul MER nu are ce cauta rama de 1/1 si poate nu face obiectul acestui topic dar totusi va rog sa analizati urmatoarele:
1- consider stupul format din acelasi tip de corp ca fiind cel mai avantajos cel putin pentru ce-mi doresc eu. Flexibilitate mare in utilizarea corpurilor in functie de ceea ce am nevoie.
2- consider ca albina este mai bine adaptata pentru cuib la rama 1/1. Mai repede pregatesc rama pentru puiet. Evitam intarzierea cu care matca coboara din c2 in c1 sau c3 in c2. La nevoie mai repede analizam rama de cuib 1/1 si ne putem da seama mai repede chiar de celelalte rame din cuib chiar daca nu le-am ridicat .
3- consider ca nu trebuie umblat in cuib decat pentru schimbarea matcii sau daca apare fenomenul de roire .
La familiile puternice (8-9 intervale) nu este necesara strangerea cuibului, se ierneaza in pavilion de preferat cu urdinis superior.

Salut SorinDaniel,

Din pacate mesajul meu a disparut cand am vrut sa-l postez, asa ca voi relua doar in linii mari:

1.Nu inteleg ce vrei tu. Vrei sa-ti pastrezi mai departe ramele de cuib 1/1 insa bagate in corpuri de MER? Daca da, atunci acest lucru mai mult te va incurca in loc sa te ajute. Calculul teoretic nu prea bate cu ce te vei intalni in practica. Mai bine ramai la rama si cuib dadant daca crezi ca aceasta rama "este mai bine adaptata".
2. Ceea ce consideri tu acum este un calcul pe hartie, in camp situatia sta altfel. Pun mai jos un link cu un cuib de MER la 15 aprilie, familie ce a iernat "doar" pe 7 intervale. Ce zici: are matca probleme sa mearga in jos si in sus? Oare va avea armata la rapita-salcam?
3. In cuib se umbla o data la 2 ani pentru schimbarea matcilor in mod deosebit toamna cand puietul e restrans si putem gasi regina destul de usor. In cazuri exceptionale se umbla la 1 an sau 3 ani. 8-9 intervale? :P la albina noastra nu e nevoie. Cauta sa echilibrezi in toamna cuibul astfel incat sa iernezi pe 6-7 intervale, sa asiguri polen, o matca buna, tratamente corecte, hrana ca 18-20 kg... si vei avea surprize mari (nu numai la MER).
Urdinis superior-inferior pe pavilion? Nu comentez!

http://stuparulvesel.sunphoto.ro/2014_15_aprilie_un_stup_mer/96864298
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 30 Apr 2014, 09:35

Păi, văd că tu nu vrei nici cum pe MER.
Încerci să folosești corpuri de 1/2 redus și să mergi pe 1/1 cu 1/2 redus în magazii.
Acesta nu e niciodată un MER. Ba, din contră, îți va dăuna adoptării MER-ului.
Rama de 1/2 redus te va împiedica să treci hotărât pe MER pt că mereu vei fi ispitit să intercalezi cu rama de 1/1.
Întrebare: ai folosit vreodată un MER?
Sau ai lucrat cu mama de 1/1 și 1/2 în cuib? E dezastru!
Am un stup MER care a rămas cu 2 rame de 1/1 în cuib de anul trecut. Mereu am amânat să le scot.
Anul acesta n-am intrat deloc în cuibul lui. Când ajuns la el, mereu mi-e ciudă că am lăsat în ele ramele de 1/1

Referitor la controlul cuibului la DB 1/1 în cuib și la MER.
Când vreau să văd ce e în cuib la MER, desprind corpurile și cu puțin fum văd ce e în cuib, și jos și sus. Văd cât puiet are, câtă rezervă are.
Iau un corp în mână și văd cât de greu este și apreciez.
Dacă îl caut de botci, imediat la văd dacă mă uit dedesubt la C2. Când scot o ramă de 1/2 din cuib e mult mai simplu decât una de 1/1.

Referitor la distanța dintre corpuri, acei 30 mm nu sunt o problemă. Acum, acolo sunt plin de trântori. Măcar nu mai strică fagurii buni.

În concluzie: dacă vrei să ai MER, trebuie să uiți de rama de 1/1.
să o privești ca un „intrus” de care trebuie să scapi cât mai repede. :lol:

Pentru cei care vreți să treceți hotărât pe MER, faceți ce face Lucian Ves. Nu lasă nici un stup pe rama de 1/1.
eu încă am mulți stupi pe rama de 1/1 și primăvara când trebuie să fac roi e greu să trec pe MER astfel de roi.
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 30 Apr 2014, 21:50

Pentru Bambucha :
As dori sa fac doua precizari "
- cand m-am referit ca rama 1/1 ca este mai potrivita pentru cuib m-am referit la faptul ca puietul este mai compact pe rama 1/1 si nu mai este spart de acea zona formata din distanta dintre corpuri.
- referitor la urdinisul inferior / superior eu consider ca se ierneaza mai bine cu urdinisul mai aproape de ghemul de iernare. Adica numai cu urdinisul de la corpul unde se afla ghemul ....
flachzarge.JPG

In rest am retinut ideea "Calculul teoretic nu prea bate cu ce te vei intalni in practica." pe care nu o contrazic, ramane sa ma conving singur.
Multumesc pentru mesaj si regret pierderea primei variante de raspuns (sigur ar mai fi fost cateva lucruri interesante).

Pentru Cristi,
Cristi asa cum ai vazut sunt tare incapatanat, chiar nu m-am convins nici acum. Astept sa ma lovesc de pragul de sus poate atunci o sa-l vad.
Ai dreptate cu verificatul cuibului ridicand c2 sau manipulare usoara a ramei de 1/2.
In ceea ce priveste cuibul nu am lucrat cu rama de 1/2 in el.
Multumesc si tie pentru intentiile tale bune.

Bafta multa tuturor si multumesc pentru opinia voastra !
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 30 Apr 2014, 22:42

Referitor la poza de mai sus...
Partea cu ramele de 1/2 suprapuse nu are de-a face cu un stup MER.
La această dată, în C2 (să zicem că avem cuibul pe 2 corpuri) rama e plină cu puiet, iar elipsa coboară în C1. În C3 avem mierea.
Referitor la prezența puietului pe ramă, MER face ca depunerea puietului să fie diferită ca pe rama de 1/1. Puietul e pus mai compact pe rama de 1/2, nu neaparat în elipsă în forma cuibului. De obicei, matca umble bine un corp cu puiet. Ochiometric, pare se că un MER are mai puțin puiet. Cine a măsurat cu dm pătrat cuibul de 1/1 și cel de MER și MER-ul a ieșit mai bine.
Dacă avem matca prolifică, nu trebuie să ne fie frică că matca va fi puturoasă și nu va trece în alt corp pt pontă decât dacă îi dăm noi un șut.

Cel mai bine te vei convinge singur dacă MER-ul ți se potrivește.
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 30 Apr 2014, 23:50

Poza este preluata din link-ul de la postul :

"Mesaj de Bambucha » 17 Noi 2013, 21:26
Brosuri interesante despre sistemul MER sunt pe net si de la diversi apicultori saxoni:
-Stuparitul cu MER"

Ai dreptate , suprafata a 2 rame de 1/2 este mai mare decat una de 1/1 dar te rog nu uita ca eu folosesc 12 rame si nu 10.

Nu vreau sa par negativist in ceea ce priveste rama de 1/2. Am folosit aceasta rama inca de la inceput, de cand m-am apucat de apicultura si apreciez avantajele ei pentru caturile de miere.
Pentru cuib va trebui sa ma conving singur asa cum bine ai spus si tu.
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 02 Mai 2014, 00:16

Iată o ramă de MER din C2. Cuibul e pe 2 corpuri.
Se poate vedea felul în care e dispus puietul. Ceva căpăcit, restul ouă și larve.
Mierea e în lateral și în C3.
De asemenea se poate vedea că între corpuri, sunt clădite celule de trântori etc.
Deci, acel spațiu nu e lăsat mort. Asta la ramele mai vechi.
E neplăcut cu acele celule acolo în partea de jos a ramei, dar dacă ele așa vor, n-au decât, că eu prin cuib nu prea fac mare lucru.
Fişiere ataşate
Photo0021a.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Mai 2014, 00:18

Alta, tot din C2, vecină cu cea de sus.
E introdusă în această primăvară, de aceea e mai curată.
Am vrut să-ți arăt că în C2, la MER, puietul arată total diferit decât în poza de mai sus.
Mă refer la perioada de primăvară-vară, că toamna e altceva

P.S. E drept că în această perioadă a picat culesul, ceea ce se vede prin lipa mierii în jurul puietului.
Miere este în lateral și în C3. Așteptăm salcâmul.
Fişiere ataşate
Photo0022a.jpg
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 02 Mai 2014, 00:46

Azi am ridicat niste caturi Dadant pline...si m-am gandit instant la MER. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 02 Mai 2014, 00:51

Florin Dobre scrie:Azi am ridicat niste caturi Dadant pline...si m-am gandit instant la MER. :lol:

Mai bine caturi 1/1 pline decât MER-uri goale de miere. :lol:
Să tot ai caturi de 1/1 pline.
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 02 Mai 2014, 01:03

Sunt cateva...sa nu generalizam. Oricum, nici nu visam sa vad cat Dadant plin la rapita. Sper sa mai am cu ce merge la salcam...sa nu umplu curtea de roisori prematuri. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Adi Hodis » 02 Mai 2014, 21:52

Florin Dobre scrie:Azi am ridicat niste caturi Dadant pline...si m-am gandit instant la MER. :lol:

No' lasa ca nici cu alea de ME n-o sa treaca mult pana sa te gandesti la MER, numai sa fie pline si multe. Chiar daca nu va fi un gand instant, dar va fi unul convingator. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR