de 7Rame » 18 Feb 2013, 14:18
Am un suport pe care au iernat 3 stupi.
De putere medie, din ce notasem undeva la 15 noiembrie, in prima dimineatza mai rece, cand au facut ghem, albina pe 4-5 intervale, iar pe lungimea ramei cam 75%.
In februarie, la data de 3 febr mai exact...surpriza: stupul din mijloc, extrem de populat, problema la el, albina in podisor, ramele cu goanga chiar si in` colturi, iar stupii vecini.... doua martzoage. Belea, ce sa mai, la cel extrem de populat probleme cu mierea, la cei 2 vecini probleme cu efectivul! Ori in toamna tarziu, au migrat, ori devreme, la primul zbor de curatire s-au orientat gresit. Cert este ca situatia este exact cum v-am prezentat-o, acuma nu stiu sa va spun exact daca diferenta de albine disparute din cei 2 stupi vecini o regasesc in totalitate in stupul din mijloc. Motivul poate fi: orientare proasta in prima curatire, mai ales a puietului iesit tarziu, poate spre sfarsit de decembrie, ori dezertarea albinelor toamna tarziu, in ferestrele de vreeme favorabila, pe seama unor probleme din cei 2 stupi, cel mai probabil varrooooua. Nu exclud nici lipsa matcii, doar ca nu prezentau uzura excesiva, nu au plins niciodata, etc.
Alta problema, singura majora dealtfel, pana la aceasta data: stup slab iernat, 3 intervale. Primul stup care a iesit la zbor,undeva la 9 grade (mi-a atras atentia, si am stiut ca acolo e o problema, de la zborul de curatire!!). Ajuns sus, a luat o turta pe data de 3 februarie(eu le dau un fel de sac in care pun miere de tei cristalizata cu sau fara zahar pudra sau protofil). Bunn..sambata, 16 februarie, era mort. Turta neatisa, albina ravasita, ajunsa dincolo de zona ramelor, ghem inexistent, cateva moarte pe turta, sau linga ea, DAR, totalizand albina gasita nu am adunat o ceasca de 250 ml, din care beam cafea. .. Nu am gasit regina, cu toate ca am cautat cu deosebita atentie, iarna nefiind hranita pt ponta e mai mica oricum. Sa fi murit din cauza unei uzuri excesive, pe fondul lipsei matcii?... Sa se fi depopulat complet datorita albinelor care au plecat sa moara in afara stupului?... Sa fi dezertat la vecini, in lipsa matcii?... Cert este ca era extrem de putina albina moarta in stup. Practic nu se putea forma un ghem viabil cu ce am gasit acolo. Am pierdut acolo pratic o regina, pt ca de restul..era clar din toamna, nu erau pretentii mari.
Concluzia este ca albina a disparut in februarie, caci fiind asa de putina nu ar fi rezistat pana atunci, si o vedem ca-i moarta din 3 februarie. ori uzata, ori dezertata, restul, ce am gasit a ramas si a crapat in stup, cel mai probabil datorita imposibilitatii formarii ghemului.
Dar sa se intample la 47 de stupi..e problema mare de tot, nu stiu ce sa zic, dar este pierdere importanta.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!