Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde licap » 18 Feb 2013, 09:18

DoruAN2 scrie:Dl. Puiutu,cand le dai zaibar pune si sifon ca de aceea ai probleme.Mai bine bea tu zaibarul si pune lucru ca lumea la albine.In alta ordine de idei ,din cate stiu, ai in Bailesti stupari profesionisti si daca te duci la ei cu o stacana de zaibar sant sigur ca te ajuta. Dar din cate te stiu ,cu mainile tale de popa,i-ti e greu sa faci pasul. :lol: Indrazneste nu fi sfios si sigur nu vei regreta!

Ce jmecher esti domnule ......un adevarat oltean , ce mai .........
Doar nemernicii mai lovesc intr-un om care-i culcat la pamint ......
Acuma omul asta a suferit o lovitura grea , da-i la gioale , ca asa-i crestineste ......
Si fi bucuros , ai toate motivele , ca doar nu-i ¨ capra ta ¨........
licap

Mesajde licap » 18 Feb 2013, 09:32

Albinel scrie:ba e foarte grav..si ar trebui sa va puna la munca ..!! sigur datorita studiului prea 'aprofundat" ati uitat de bietele vietati..sau asteptati sa vina Marza si Nicolaide sa faca ceea ce trebuia sa faceti voi..no' ca ai reusit sa ma scoti din ale mele.. :lol:
imi este foarte clar ca situatia relatata de tine ,e departe de adevar ..eu unul nu ma mai joc ...maine am treburi importante..merg sa vad daca nu mi-or fi fugit albinele din stupi ;) :lol:
m-am distrat destul..noapte faina sa ai !!

Albinele , acu te dai rotund , te distrezi grozav cind vezi supararea omului pt 47 de stupi ......Ce bine ca nu ti s-a intimplat tie ........
Am mai spus-o parca , multi dintre stuparii batrini vreau carne de tun , distractie .......
Te crezi destept tare intr-a-le albinelor .......
Io cred ca in cinci minute se poate gasi unu care sa-ti dovedeasca cit esti de prost si cite mai ai de invatat ......

...speram ca la revenirea dvs,dupa o pauza de 24 ore, sa fiti mai atent cu limbajul folosit... in adresarea catre colegii de forum.!
licap

Mesajde sorin_horezu » 18 Feb 2013, 09:37

Am o singura dorinta. Cand ati da cu capu de pragul de sus, astia care va dati destepti pe forum, sa va amintiti de ce le-ati facut altora pe aici; sau mai bine ... sa gasiti unul mai destept ca voi sa va faca la fel. Cine crede ca intelege albinele sa tina minte ca deocamdata am ajuns pe luna dar nici nu stim bine de ce fac albinele ce fac prin stup.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde peterneamt » 18 Feb 2013, 09:45

Adică : nu te râde că se ia.... ;) :roll: :D
peterneamt

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 18 Feb 2013, 10:11

talex scrie:@albinel
da cred ca nu sunt nebuni ai mei. n-au avut in nici un an pierderi, maxim 2-3 famili din peste o suta si ani in care au iesit toate. deci cade chestia cu tratament ioc si iernare zero. ai mei fac apicultura din 95, n-au patit asa ceva niciodata. chestia e ca de pe la 15 octombrie nu au mai desfacut cuiburile niciodata si au observat ca ceva nu e in regula cand a fost zborul de curatire, si cand le-au luat la verificat - jale.

Da, varooa. Nu conteaza de cand fac apicultura, nu contest acest lucru, TOT RESPECTUL. Nu vrem sa jignim si nici sa fiu jignit, discutam. Daca nu au mai fost deschisi din octombrie, ele nu au intrat la iernat, cum a mai spus un coleg, ci au plecat undeva inainte de a intra pe iernat, sa-si formeze ghemul de iernare. Cauzele pot fi multiple, excludem amitraza expirata sau varachetul. Dar, cine stie de unde cumparam tratamentele, pot fi slabe calitativ si nu isi mai fac treaba. Ne-am grabit la cativa si nu le-am acordat atentie, etc. Poate tatal dumneavoastra a facut multi ani la rand tratament cu Varachet si poate au capatat o oarecare imunitate, la medicament. Sa schimbe tratamentele in primavara cu amitraza, acid oxalic, lactic, sunt multe. Tratamentele le fac cu amitraza, varachet, banda de mavrirol pana primavara. In primavara aceasta o sa fac un tratament cu fungisan si 2 cu varachet, in toamna amitraza, varachet si mavrirol. Sa nu-si poata forma imunitate la medicamente. In toamna cineva care are cam 300 familii, a patit la fel cu un stup, a intarziat impachetajul si cand a vrut sa-l faca, stupul gol. Cei de la POIENI Iasi, Institutul de cercetare Apicola, au dat verdictul - VAROOA. Va pot da numarul de telefon al doamnei Lia Magdici si sa discutati cu dumneaiei situatia.
Ultima oară modificat de Condurache Bogdan Constantin pe 18 Feb 2013, 10:20, modificat 1 dată în total.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde calin bondaru » 18 Feb 2013, 10:13

Nu stiu altii de unde o spun dar eu o spun din propria experienta!
E foarte greu sa ai o asemenea pierdere, dar trebuie sa treci peste!
Eu am patit la fel cu o familie dar din cauza mea! Am schimbat o matca batrana in toamna, am stimulat, a depus nebuna oua in draci. am tratat cu varachet de cateva ori si am zis ca sta bine. dar nu a fost deloc asa, si nemaiavand benzi impregnate am zis:lasa domle ca mege asa!
Na mers, ba chiar am observat in noiembrie cand mai eseau la zbor, multe albine moarte la urdinis dar si-n fata stupului!
Deci vina apicultorului!
calin bondaru

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 18 Feb 2013, 10:35

Eu am patit-o anul trecut, cand am pierdut 8 familii puternice :( si am ramas cu cele mai slabe. Asta e!
Anul 2011-2012, stim cum a fost, fara polen in natura sau cel putin asa a fost la mine. Nu si-au format corpul gras indeajuns, clad pana pe 10 ianuarie si apoi -25, -30 grade. In ianuarie am avut temperaturi si de 12-15 grade, am vazut ca aveau puiet, dupa care deodata frig, au stat pe puiet sa-l incalzeasca si au crapat cu mancarea langa ele. Au mai avut cam 10-12 kg miere pe familie. Unele au inceput sa faca diaree, cred ca de la miere, pt le-am administrat sirop de zahar in toamna, fara protofil si in felul asta au pierit cele puternice. Alea slabe nu si-au inceput ouatul si au trecut, chiar daca a fost frig, celelalte au intensificat consumul avand puiet.
Se mai intampla. Anul acesta sper sa fie mai bine.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde mihaistupar » 18 Feb 2013, 12:37

D-le talex, e posibil ca mătcile bătrâne și cele fecundate pe timp nefavorabil, din lipsa culesului iul-aug să fi renunțat la sch.liniștită,albina care a rămas a umplut lada cu miere la struguri,neavând de lucru cu puietul. Uzură,mare,mătci muribunde,lipsă albumină la botci și dezertarea albinelor slăbite târziu. Nu ai observat o aglomerare a stupilor vecini pt că albina bătrână cam pică prima.au avut zbor până târziu,așa că gazdele au făcut și curat. E o părere personală...indusă de postările tale. :(
mihaistupar

Mesajde teinegru64 » 18 Feb 2013, 13:00

Scorpionul fals si prigoriile cred ca nu au fost amintiti. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde mihaistupar » 18 Feb 2013, 13:28

:!: :?: :idea: :geek: :geek:
mihaistupar

Mesajde gigibecalul » 18 Feb 2013, 14:11

calin bondaru scrie:Eu am patit la fel cu o familie dar din cauza mea! Am schimbat o matca batrana in toamna, am stimulat, a depus nebuna oua in draci. am tratat cu varachet de cateva ori si am zis ca sta bine. dar nu a fost deloc asa

Exact asa am patit eu! Si eu credeam ca stupul asta o sa fie cel mai puternic! Greseala! Combinat cu lipsa zborului de curatire, acum acest stup e pe moarte....o mana de albine si matca, care au deja puiet capacit, abia reusesc sa il acopere. Mai au cel putin 8-10 kg de miere dar degeaba! Numai Dumnezeu le-ar mai putea salva!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde 7Rame » 18 Feb 2013, 14:18

Am un suport pe care au iernat 3 stupi.
De putere medie, din ce notasem undeva la 15 noiembrie, in prima dimineatza mai rece, cand au facut ghem, albina pe 4-5 intervale, iar pe lungimea ramei cam 75%.
In februarie, la data de 3 febr mai exact...surpriza: stupul din mijloc, extrem de populat, problema la el, albina in podisor, ramele cu goanga chiar si in` colturi, iar stupii vecini.... doua martzoage. Belea, ce sa mai, la cel extrem de populat probleme cu mierea, la cei 2 vecini probleme cu efectivul! Ori in toamna tarziu, au migrat, ori devreme, la primul zbor de curatire s-au orientat gresit. Cert este ca situatia este exact cum v-am prezentat-o, acuma nu stiu sa va spun exact daca diferenta de albine disparute din cei 2 stupi vecini o regasesc in totalitate in stupul din mijloc. Motivul poate fi: orientare proasta in prima curatire, mai ales a puietului iesit tarziu, poate spre sfarsit de decembrie, ori dezertarea albinelor toamna tarziu, in ferestrele de vreeme favorabila, pe seama unor probleme din cei 2 stupi, cel mai probabil varrooooua. Nu exclud nici lipsa matcii, doar ca nu prezentau uzura excesiva, nu au plins niciodata, etc.

Alta problema, singura majora dealtfel, pana la aceasta data: stup slab iernat, 3 intervale. Primul stup care a iesit la zbor,undeva la 9 grade (mi-a atras atentia, si am stiut ca acolo e o problema, de la zborul de curatire!!). Ajuns sus, a luat o turta pe data de 3 februarie(eu le dau un fel de sac in care pun miere de tei cristalizata cu sau fara zahar pudra sau protofil). Bunn..sambata, 16 februarie, era mort. Turta neatisa, albina ravasita, ajunsa dincolo de zona ramelor, ghem inexistent, cateva moarte pe turta, sau linga ea, DAR, totalizand albina gasita nu am adunat o ceasca de 250 ml, din care beam cafea. .. Nu am gasit regina, cu toate ca am cautat cu deosebita atentie, iarna nefiind hranita pt ponta e mai mica oricum. Sa fi murit din cauza unei uzuri excesive, pe fondul lipsei matcii?... Sa se fi depopulat complet datorita albinelor care au plecat sa moara in afara stupului?... Sa fi dezertat la vecini, in lipsa matcii?... Cert este ca era extrem de putina albina moarta in stup. Practic nu se putea forma un ghem viabil cu ce am gasit acolo. Am pierdut acolo pratic o regina, pt ca de restul..era clar din toamna, nu erau pretentii mari.
Concluzia este ca albina a disparut in februarie, caci fiind asa de putina nu ar fi rezistat pana atunci, si o vedem ca-i moarta din 3 februarie. ori uzata, ori dezertata, restul, ce am gasit a ramas si a crapat in stup, cel mai probabil datorita imposibilitatii formarii ghemului.

Dar sa se intample la 47 de stupi..e problema mare de tot, nu stiu ce sa zic, dar este pierdere importanta.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 18 Feb 2013, 14:36

Oricum, si eu sutin permanent: unificari din toamna, iernare pe cel putin 6 rame complet acoperite in octombrie, tratamente de dinainte de stimularea de toamna, inca 2-3 sept-oct, tratament la puiet zero, benzi dupa samd... Dar stiti cum e omu: hai ca poate scapa si asta, poate am o regina de rezerva in martie..gresit! munca inutila, timp pierdut si bani! Doar invataturi :D
In orice caz, am avut noroc pana acum de o iarna perfecta, daca era ca anul trecut, la seceta de polen din toamna, si ponta slaba de august septembrie..eram pe butuci acum, din 70 faceam 35 sa pot mirosi salcamul! Nu ma ascund dupa nestiinta, asta e realitatea la mine. adica am avut si primaveri mai bune, daca intelegeti..
bafta la toti, si noroc de vreme buna!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Trantorul@ » 18 Feb 2013, 17:14

7Rame scrie:Am un suport pe care au iernat 3 stupi.
De putere medie, din ce notasem undeva la 15 noiembrie, in prima dimineatza mai rece, cand au facut ghem, albina pe 4-5 intervale, iar pe lungimea ramei cam 75%.
In februarie, la data de 3 febr mai exact...surpriza: stupul din mijloc, extrem de populat, problema la el, albina in podisor, ramele cu goanga chiar si in` colturi, iar stupii vecini.... doua martzoage. Belea, ce sa mai, la cel extrem de populat probleme cu mierea, la cei 2 vecini probleme cu efectivul! Ori in toamna tarziu, au migrat, ori devreme, la primul zbor de curatire s-au orientat gresit. Cert este ca situatia este exact cum v-am prezentat-o, acuma nu stiu sa va spun exact daca diferenta de albine disparute din cei 2 stupi vecini o regasesc in totalitate in stupul din mijloc. Motivul poate fi: orientare proasta in prima curatire, mai ales a puietului iesit tarziu, poate spre sfarsit de decembrie, ori dezertarea albinelor toamna tarziu, in ferestrele de vreeme favorabila, pe seama unor probleme din cei 2 stupi, cel mai probabil varrooooua. Nu exclud nici lipsa matcii, doar ca nu prezentau uzura excesiva, nu au plins niciodata, etc.

Alta problema, singura majora dealtfel, pana la aceasta data: stup slab iernat, 3 intervale. Primul stup care a iesit la zbor,undeva la 9 grade (mi-a atras atentia, si am stiut ca acolo e o problema, de la zborul de curatire!!). Ajuns sus, a luat o turta pe data de 3 februarie(eu le dau un fel de sac in care pun miere de tei cristalizata cu sau fara zahar pudra sau protofil). Bunn..sambata, 16 februarie, era mort. Turta neatisa, albina ravasita, ajunsa dincolo de zona ramelor, ghem inexistent, cateva moarte pe turta, sau linga ea, DAR, totalizand albina gasita nu am adunat o ceasca de 250 ml, din care beam cafea. .. Nu am gasit regina, cu toate ca am cautat cu deosebita atentie, iarna nefiind hranita pt ponta e mai mica oricum. Sa fi murit din cauza unei uzuri excesive, pe fondul lipsei matcii?... Sa se fi depopulat complet datorita albinelor care au plecat sa moara in afara stupului?... Sa fi dezertat la vecini, in lipsa matcii?... Cert este ca era extrem de putina albina moarta in stup. Practic nu se putea forma un ghem viabil cu ce am gasit acolo. Am pierdut acolo pratic o regina, pt ca de restul..era clar din toamna, nu erau pretentii mari.
Concluzia este ca albina a disparut in februarie, caci fiind asa de putina nu ar fi rezistat pana atunci, si o vedem ca-i moarta din 3 februarie. ori uzata, ori dezertata, restul, ce am gasit a ramas si a crapat in stup, cel mai probabil datorita imposibilitatii formarii ghemului.

Dar sa se intample la 47 de stupi..e problema mare de tot, nu stiu ce sa zic, dar este pierdere importanta.

La stupul din mijloc ai avut puiet la greu si de aia este asa de populat si nu mai are miere , exact asta am patit eu la destul de multi stupi puiet la greu din decembrie, de obicei cei de pe margina se populeaza mai puternic nu cei din mijloc , la cel ce nu ai mai gasit albine posibil nosemoza avand in vedere ca a fost destul de cald in ultima vreme.
Daca din primavara mai faci urmatorul varachet sau tratament abia in septembrie sa zici mersi ca mai ai albine in ei.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 18 Feb 2013, 17:33

licap scrie:
Albinel scrie:ba e foarte grav..si ar trebui sa va puna la munca ..!! sigur datorita studiului prea 'aprofundat" ati uitat de bietele vietati..sau asteptati sa vina Marza si Nicolaide sa faca ceea ce trebuia sa faceti voi..no' ca ai reusit sa ma scoti din ale mele.. :lol:
imi este foarte clar ca situatia relatata de tine ,e departe de adevar ..eu unul nu ma mai joc ...maine am treburi importante..merg sa vad daca nu mi-or fi fugit albinele din stupi ;) :lol:
m-am distrat destul..noapte faina sa ai !!

Albinele , acu te dai rotund , te distrezi grozav cind vezi supararea omului pt 47 de stupi ......Ce bine ca nu ti s-a intimplat tie ........
Am mai spus-o parca , multi dintre stuparii batrini vreau carne de tun , distractie .......
Te crezi destept tare intr-a-le albinelor .......
Io cred ca in cinci minute se poate gasi unu care sa-ti dovedeasca cit esti de prost si cite mai ai de invatat ......

...speram ca la revenirea dvs,dupa o pauza de 24 ore, sa fiti mai atent cu limbajul folosit... in adresarea catre colegii de forum.!

"Io cred ca in cinci minute se poate gasi unu care sa-ti dovedeasca cit esti de prost si cite mai ai de invatat ......"

nu am jignit pe nimeni..ba din contra cred ca am fost destul de rabdator cu nesimtirea si prostia altora de TEAPA TA ...licap
-am incercat intr-un mod destul de explicit sa-i ajut pe cei ce vor sa fie ajutati....
astept moderatorii sa vada postarile mele de aseara si sa-si faca DATORIA asa cum se cuvine..in caz contrar voi parasi definitiv site-ul asta si-mi voi vede de cele reale..

...aveti si dvs. o zi pauza (sa va ganditi la cele reale!)
Pe forum,nimeni nu tine cu forta pe nimeni.A fost optiunea(voluntara) fiecaruia de a intra si este deasemenea optiunea fiecaruia de a iesii,cand si daca asa considera.
Ultima oară modificat de Albinel pe 18 Feb 2013, 17:38, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde andrei_calinescu » 18 Feb 2013, 20:41

"banuiala alor mei e ca au picat matcile. si mie in vara la galati mi-au picat 17 matci, dar am rezolvat problema."

Salut Talex,

Imi pare tare rau pentru cele intamplate.
Intrebarea principala e de ce au disparut toate albinele dintr-o mare parte din stupi? De ce? Asta e o mare nebuloasa.
Domnul Filip cu care m-am intretinut pe privat la acea vreme, s-a confruntat si dansul cu fenomenul.
Tu, Talex, spui ca tratamentele au fost efectuate. Cum le-ati efectuat, prin ce mijloace si cu ce medicament?
Spun asta deoarece am un prieten care a facut tratamentele Varroua cu un Furetto, si substanta activa Taktic.
Din cauza unei deficiente, Takticul a ramas concentrat la ultimul rand de familii tratate, intoxicand albinele.
La impachetarea de iarna, i-am dat o mana de ajutor. In acel rand am gasit 3/4 din matci lipsa, iar in unii stupi un pumn de albina numai. Albinele s-au comportat ca in cazul unei intoxicatii/otraviri.
Poate asta e cauza si la tine, nu lipsa tratamentelor , ci poate o deficienta a administrarii lor.

Acum despre stupina personala.
Am gasit unul mort, roi pe 3 rame, incepuse ponta si nu s-a mai deplasat pana la turta(era cu ea deasupra).
Amgasit matca, albina era uscata, nu erau pete de diaree.
Expun asta pentru cei care vor avea situatii similare, sa si le explice.
Daca ghemul e prea mic, chiar si cu turta deasupra nu mai ajung la ea,desi poate au numai catevca celule de urcat.
Gresala primordiala? E personala, ca am bagat astfel de fam la iernat.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR