Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 14:44

Referitor la catul sub cuib pus pentru ouat...
Dacă e format din rame albe, adio scop!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 01 Dec 2014, 15:21

albe adica cladite dar albe sau necladite?
sa inteleg ca nu coboara sa cladeasca sau sa ponteze?...indiferent de perioada anului sau puterea familiei?

Daca o familie este intinsa cu un cuib pe doua corpuri si eu bag jos unul alb(cum zici) ,iar gratia H o cobor si pe ea cu un nivel,zici ca matca nu coboara sa ponteze sau ele nu cladesc?
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 15:36

Dila Daniel scrie:albe adica cladite dar albe sau necladite?
sa inteleg ca nu coboara sa cladeasca sau sa ponteze?...indiferent de perioada anului sau puterea familiei?
Daca o familie este intinsa cu un cuib pe doua corpuri si eu bag jos unul alb(cum zici) ,iar gratia H o cobor si pe ea cu un nivel,zici ca matca nu coboara sa ponteze sau ele nu cladesc?

Ramă albă (în exprimarea mea) = ramă clădită dar în care n-a crescut puiet niciodată.
Poate ar ponta în varianta în care este limitată sus cu hanneman și nu are unde să se ducă.
Poate ponta în luna mai, apoi nu cred.
Sau doar dacă e blocat cuibul.
Dacă vrei 1 corp cu puiet mai bine-l pui peste cuib, decât sub.
Aceeași problemă e la roi. Vom discuta despre cum facem roii pe MER. O întrebare care mi-a pus-o: după ce am 1 corp de 1/2 plin, unde-l pun pe al doilea?
Dar, despre asta vom discuta mai încolo.
De ce ai intercala gratia H acolo unde ai propus?
Părerea mea e că ai dezorganiza armonia cuibului prea mult.
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 01 Dec 2014, 15:42

cristi_vidican scrie:(...)
De ce ai intercala gratia H acolo unde ai propus?
Părerea mea e că ai dezorganiza armonia cuibului prea mult.

in ideea de a golii catul cel mai de sus de puiet(si coroanite mici de miere) sub care pun H-ul,pe masura ecluzionarii lui si transformarea in cat de stansura,
timp in care,cel gol introdus sub,sa creeze spatiu de ouat.
Catul introdus sub,va fi cu rame goale bune de ouat sau albe sau la cladit...respectand criteriile de care ti seama in general la albine(cules,anotimp,timp,nevoi)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 16:26

cristi_vidican scrie:
Dila Daniel scrie:asi intercala cat sub primul care este doar cu miere.

Am făcut asta anul acesta și iată cum am făcut și ce a ieșit ...
am dat odată un corp de 1/2 cu rame la crescut. Era pe finalul culesului de salcâm, dar încă mai venea pe urdiniș.
Am dat unui stup ce arăta bine. Și, n-a durat mult și acel corp a fost umplut cu ... PUIET. :D
Evident că C1 a fost abandonat de matcă, dar acel stup n-a mai intrat în friguri fără să mai intervin deloc la prevenirea roirii (deși tocmai asta am făcut :D )
Am făcut la FS cu alt stup și am obținut același rezultat - tot puiet în corpul pus la crescut deasupra cuibului și sub corpul cu miere

Logic,

Daca e cules abundent "camera" puietului coboara, calota de miere se ingroasa.
Daca e cules slab sau intretinere, "camera" puietului urca, mierea se subtiaza.
Indiferent de modelul de lada.
Daca bagai catul in plin cules, il umplea cu miere.
Faptul ca ai bagat catul pe cules slab, nu inseamna ca tehnologic e gresit.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 16:36

"Dacă vrei 1 corp cu puiet mai bine-l pui peste cuib, decât sub.
Aceeași problemă e la roi. Vom discuta despre cum facem roii pe MER. O întrebare care mi-a pus-o: după ce am 1 corp de 1/2 plin, unde-l pun pe al doilea?"

Oriunde l-ai pune iti oua in el. Depinde insa cum e constituita rama din corpul plin.
Daca are ceva coroana de miere, mai bine pui corpul dedesupt. E ceea ce observam intr-un stup unde nu se da spatiu la momentul optim, unde fac limbi de ceara lipite de podea.
Poti sa-l pui si deaSUPRA, in cazul asta de preferat sa descapacesti cu dalta coroana de miere, moaimele o cara sus si matca oua in corpul de sus(mai repede, decat daca le-ai lasa pe ele sa care).
Deci daca n-ai coroana de miere, corpul 2 sus.
Daca ai coroana, corpul 2 jos , sau sus, cu descapacire prealabila de coroane.
Valabil si la ME.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 16:55

Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Eu folosesc astfel de caturi pentru Dadantul pe 10 r.
Spune-mi te rog ce grosime au leaturile ramelor jos-sus? Folosesti rame Hoffman, sau drepte?
Multumesc.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 17:01

andrei_calinescu scrie:Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Spune-mi te rog ce grosime au leaturile ramelor jos-sus? Folosesti rame Hoffman, sau drepte?
Multumesc.

Rama folosită de mine are 162 mm înălțime. corpul mai are 7 mm în plus (în partea superioară).
Speteaza de sus are 12 mm, cea de jos 10. Sunt apicultori care au sus 10 mm.
cristi_vidican

Mesajde popageorgian » 01 Dec 2014, 17:03

andrei_calinescu scrie:Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Multumesc.

esti apicultor si nu sti ce inaltime are MER? :oops:
rama stas 1/2 are 162mm
rama redus de 1/2 are 146 mm
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde ves.lucian.zabrani » 01 Dec 2014, 17:46

Mai stiu pe cineva care are in MER-uri rame de 168 mm inaltime !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 18:00

popageorgian scrie:
Multumesc.

esti apicultor si nu sti ce inaltime are MER? :oops:
rama stas 1/2 are 162mm
rama redus de 1/2 are 146 mm

Nu stiam.
Acum stiu. Multumesc
andrei_calinescu

Mesajde Bambucha » 01 Dec 2014, 18:11

cristi_vidican scrie:Eu inversări nu prea fac. Am făcut de probă, să văd cum merg lucrurile și nu am fost convins că merită.
Scopul meu cu MER-ul este să-l iernez pe 3 corpuri. Primăvara poate fi redus pe 2 dacă vreau să reformez corpul de jos sau dacă populația impune asta.
Având în vedere că abordez și culesul de rapiță, cred că acel corp 1 cu puiet pus în poziția 3 cu gratie dedesubt, ar cam încurca lucrurile la rapiță.
Știu că mulți nu agreează cuibul pe 3 corpuri, mai ales cei care se plimbă prin pastorale, dar un astfel de stup rupe la cules. Am avut câțiva formați așa și rezultatele au fost foarte frumoase.
Posibil ca la acest stup să ne putem juca cu C1 - C2, inversându-le când matca ar avea nevoie de spațiu, știind că la un astfel de cuib, C1 e mai neglijat pentru pontă.
Un MER pe 3 corpuri va avea rezerve foarte bune de miere și păstură, ceea ce-l face pregătit pentru orice criză.
Dar, să nu vorbim încă de cuibul pe 3 corpuri pt că va fi următorul subiect supus discuției.

Eu am renuntat la iernarea pe 2 corpuri in momentul in care am vazut tendinta rosului de ceara de pe partea inferioara a ramelor din primul corp, semn ca ghemul este prea aproape de sita AV, si chiar daca am o vatra ferita de curenti se pare ca acest lucru a deranjat.
Mai iernez pe 3 corpuri si din cauza ca majoritatea familiilor ies in primavara cu un cuib pozitionat in c2 “reusind” sa manance mai nimic din c3. Ulterior avansand in primavara cuibul se extinde in sus facandu-si culcus in caciula de miere si abia ulterior o ia si in jos cand apare masiv albina de stup. Este si motivul pentru care eu nu inversez c2 cu c3 intre ele deoarece as avea o bariera destul de consistenta de miere in coroane intre zonele de puiet.
Inversez, sau mai bine zis mut c1 in pozitia c3, acolo unde este cazul la familii puternice pregatite de pastoral. Prima miere depusa in stup se face deasupra puietului si ulterior de acolo legatura cu c4. In cazuri fericite de cules si vreme adaug c5 intre c3 si c4.
Ca o paranteza neinmultind efectivul in 2012 + 2013 mi-am permis numai 3 roi la 10 familii, roi care in toamna au fost turnati in efectivul neperformant, toate astea s-au regasit in rezultatul din 2013, si cu siguranta si in 2014 daca nu ar fi fost asa de catastrofal. Poate par lipsit de modestie dar la mine in primavara 2014 “vomitau” stupii de albina, desi a fost un start greoi; ca nu am facut mare branza in acest an a fost la latitudinea lui Dumnezeu. 2015 va arata complet diferit la mine, probabil o sa am familii apte 100 % doar la salcam, depinde iarasi foarte mult de desprimavarare, daca imputernicesc si plec doar cu jumatate de efectiv la rapita...
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde andrei_calinescu » 01 Dec 2014, 19:08

nae scrie:
andrei_calinescu scrie:Nu stiam.
Acum stiu. Multumesc

Tu inveti aici si dai lectii apicole pe bani in particular !? :roll:

Eu nu detin MER, am intrebat doar.
Uhhhhh la la, am ajuns la banuti.
Da, asa fac.
PS Acu chiar credeti ca nu am o ruleta sa masor un cat?
Si la ME-uri e rama Langstroth si rama Zander. Am intrebat sa vad daca e la fel cu ce am eu ca si caturi.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2014, 20:36

Am si eu un of.

De ce trebuie fragmentat cuibul de doua ori?

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde TDI » 01 Dec 2014, 20:39

Cuibul trebuie fragmentat daca familia a fost in frigurile roitului, altfel prin fragmentare ... e un of.
TDI

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2014, 20:47

Dila Daniel scrie:"Tampenii" pentru unii,sunt neclaritati pentru altii care vor sa descopere,sa invete,sau sa treaca pe acest model.
Daca sunteti plictisiti de subiect,nu postati.Dar daca o faceti,faceti-o din suflet si din dorinta de a impartasii si altora.

Da` ce-ti veni fratioare ? :D
Zisai ca aia-s cu Joiana pe tarla asa, la modul general, nicidecum strict pe rama mica :lol:
Faza e ca de la o vreme-ncoa` nu stiu de ce dar cand deschid un videoclip nu-i nevoie de mai mult de juma` de minut pentru a hotara daca e ceva de vazut sau e incarcat de niste unii de n-au nicio treaba... Cam asa si cu rusii aia :lol:
Am dat X la momentul in care unu` dintre ei dadea la greu fum peste folie :lol:
Zic: pierdere de vreme !

Acuma... daca tot imi reamintisi de ei... iaca ca dadui un replay :lol:
Si iarasi zic... aia-s rau pe langa, ce fac ei acolo e un ghiveci de muraturi de daca-r fi sa vedem rezultatul "operatiei" doua saptamani mai tarziu treaba ar puti mai rau ca butoiul de varza stricata !!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR