Referitor la catul sub cuib pus pentru ouat...
Dacă e format din rame albe, adio scop!
Dila Daniel scrie:albe adica cladite dar albe sau necladite?
sa inteleg ca nu coboara sa cladeasca sau sa ponteze?...indiferent de perioada anului sau puterea familiei?
Daca o familie este intinsa cu un cuib pe doua corpuri si eu bag jos unul alb(cum zici) ,iar gratia H o cobor si pe ea cu un nivel,zici ca matca nu coboara sa ponteze sau ele nu cladesc?
cristi_vidican scrie:(...)
De ce ai intercala gratia H acolo unde ai propus?
Părerea mea e că ai dezorganiza armonia cuibului prea mult.
cristi_vidican scrie:Dila Daniel scrie:asi intercala cat sub primul care este doar cu miere.
Am făcut asta anul acesta și iată cum am făcut și ce a ieșit ...
am dat odată un corp de 1/2 cu rame la crescut. Era pe finalul culesului de salcâm, dar încă mai venea pe urdiniș.
Am dat unui stup ce arăta bine. Și, n-a durat mult și acel corp a fost umplut cu ... PUIET.![]()
Evident că C1 a fost abandonat de matcă, dar acel stup n-a mai intrat în friguri fără să mai intervin deloc la prevenirea roirii (deși tocmai asta am făcut)
Am făcut la FS cu alt stup și am obținut același rezultat - tot puiet în corpul pus la crescut deasupra cuibului și sub corpul cu miere
andrei_calinescu scrie:Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Eu folosesc astfel de caturi pentru Dadantul pe 10 r.
Spune-mi te rog ce grosime au leaturile ramelor jos-sus? Folosesti rame Hoffman, sau drepte?
Multumesc.
andrei_calinescu scrie:Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Spune-mi te rog ce grosime au leaturile ramelor jos-sus? Folosesti rame Hoffman, sau drepte?
Multumesc.
popageorgian scrie:andrei_calinescu scrie:Cristi, spune-mi te rog, corpul de MER are inaltimea de 148 mm?
Multumesc.
esti apicultor si nu sti ce inaltime are MER?![]()
rama stas 1/2 are 162mm
rama redus de 1/2 are 146 mm
cristi_vidican scrie:Eu inversări nu prea fac. Am făcut de probă, să văd cum merg lucrurile și nu am fost convins că merită.
Scopul meu cu MER-ul este să-l iernez pe 3 corpuri. Primăvara poate fi redus pe 2 dacă vreau să reformez corpul de jos sau dacă populația impune asta.
Având în vedere că abordez și culesul de rapiță, cred că acel corp 1 cu puiet pus în poziția 3 cu gratie dedesubt, ar cam încurca lucrurile la rapiță.
Știu că mulți nu agreează cuibul pe 3 corpuri, mai ales cei care se plimbă prin pastorale, dar un astfel de stup rupe la cules. Am avut câțiva formați așa și rezultatele au fost foarte frumoase.
Posibil ca la acest stup să ne putem juca cu C1 - C2, inversându-le când matca ar avea nevoie de spațiu, știind că la un astfel de cuib, C1 e mai neglijat pentru pontă.
Un MER pe 3 corpuri va avea rezerve foarte bune de miere și păstură, ceea ce-l face pregătit pentru orice criză.
Dar, să nu vorbim încă de cuibul pe 3 corpuri pt că va fi următorul subiect supus discuției.
nae scrie:andrei_calinescu scrie:Nu stiam.
Acum stiu. Multumesc
Tu inveti aici si dai lectii apicole pe bani in particular !?
Dila Daniel scrie:"Tampenii" pentru unii,sunt neclaritati pentru altii care vor sa descopere,sa invete,sau sa treaca pe acest model.
Daca sunteti plictisiti de subiect,nu postati.Dar daca o faceti,faceti-o din suflet si din dorinta de a impartasii si altora.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 25 vizitatori