Eu unul suspectez la mine in zona pastura sau polenul toxic ca fiind cauza mortalitatilor subite din perioada asta
Albinele au consumat pe majoritatea ramelor mierea pina la treimea superioara unde au dat de polenul depozitat in iarna
Pe ce ma bazez?? pe o simpla observatie facuta in toamna
In toamna unui prieten de-al meu ii aduceau albinele la greu un polen alb-galbui in conditile in care la noi a fost seceta
Am luat-o pe directia de zbor a albinelor si am ajuns intr-un loc mlastinos in care era plin de o floare galbena
Am facut foto si am plecat acasa iar cind am avut timp am cautat floarea respectiva si am gasit-o
Era vba despre floarea brosteasca sau ranunculus acer - o planta otravitoare pentru albine
Intre timp iarna a trecut iar prietenului meu i-au murit 13 fam de albine intre care si roi de anul trecut si fam de productie
Respectivele familii aveau miere pina la pomii fructiferi fara sa fie ajutati cu turte sau alti stimulenti,stau dovada ramele cu miere
Stupina este amplasata in loc Livezile - Mehedinti iar intre timp am aflat ca in comuna s-au inregistrat mortalitati la mai multi apicultori
Cineva din zona poate sa confirme cele scrise de mine asa ca aveti grije
salve

Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...