andrei_calinescu scrie:ciprianb scrie:cristi_vidican scrie: Daca nu gauresti fundurile, atunci, ar fi indicat sa lasi urdinisul mai larg deschis peste iarna.
Dar, daca ai un stup liber, poti gauri la toti fundurile. Dai 2 gauri cu un burghiu mai mare si apoi decupezi cat vrei din fund. Apoi prinzi plasa din sarma sau mai nou vezi ca sunt plase mai groase din tabla expandata, care e mai rezistenta. Tot atunci cand faci gaurile, ar fine sa iti pastrezi acele bucati care cad si sa le folosesti la etansarea lazilor in caz ca tratezi cu varachet forte. ca sa etanseze mai bine, imbraci bucatile in ziare. Sau poti sa-ti faci din polistiren extrudat bucati dupa fiecare gaura cu care sa inchizi.
De cand am gaurit fundurile la stupi, nu mai am probleme cu condensul. Si folosesc si folia deasupra ramelor.
Urdinisul l-am lasat destul de mare (chiar foarte mare in opinia unora care spuneau ca trebuie sa fie obturat aproape total "ca sa nu intre frigul")
Multumesc pt sfaturi!
Ciprian,
N-are treaba frigul care intra in stupi ci aerul cald emanat din ghem care nu se evacueaza, intalneste sus bariera termica creata de podisor si gata apa(condensul).
Pentru cutiile cu fund obturat total(cum ai tu), am iernat stupi din astia in Ro in Ardeal, cu ierni adevarate. Peste rame erau scandurelele podisoarelor si peste scanduri ziare. Dar doua din scandurele , deasupra ghemului erau departate 0,5 cm.
Daca te uiti la podisoarele vechi de la stupii ACA(verticali), aveau podisoare din lemn si palcile din lemn culisau in cadrul respectiv tocmai ca sa poti crea acea mini-fanta atat de necesara.
mihaibursuc scrie:la mine problema este grava matcile oua incontinu ieri la un control 3 rame cu puet capacit 3 4 cu larvar 1 2 puet eclozionat putin stropita cu nectar si putine oua miere foarte putina in cuib rezerve in cat cu toate ca intre cuib si cat este folie cu coltul indoit ce este de facut?
mihaibursuc scrie:la mine problema este grava matcile oua incontinu ieri la un control 3 rame cu puet capacit 3 4 cu larvar 1 2 puet eclozionat putin stropita cu nectar si putine oua miere foarte putina in cuib rezerve in cat cu toate ca intre cuib si cat este folie cu coltul indoit ce este de facut?
mihaibursuc scrie:asta cu rezzervrle este clar dar ce sa fac cu puietul? sa las spatiu sa mai oua matca care nu a incetat cu ouatul. daca ar fi sa mai las aici este problema ca am 3 rame puet capacit si 3 4 cu larvar si oua 1 cu pastura si miere si restu pana la 10 sant abea eclozionate unte a inceput sa bage miere si matca sa oua ca nici iea nu se lasaramele sant 1/1 sin cuib sin cat
gabi bee scrie:am o cunostinta ce are vatra stupinei intr-o zona viticola , mii de hectare de vie ! zilele trecute a extras ceva miere ,nu foarte mult, bagata de albine de la struguri ! eu stiu ca mierea de la zeama de struguri este cam la fel de periculoasa pt iernat ca si cea de mana si totusi persoana respectiva ierneaza de f multi ani cu un procent destul de mare de miere de la struguri in rame si nu are probleme ! daca mai este cineva intr-o astfel de zona poate ne mai spune si noua ce si cum cu nectarul extras din struguri ! toate cele bune !
slucianus scrie:Stimati colegi, am citit tot acest topic si la sfarsit am constatat ca sunt si mai nelamurit, asa ca va intreb punctual:
Am stup verticali pe 10 rame cu fund fix si podisor cu 1/2 plasa.
Cum sa procedez:
Sa folosesc sau nu folie de nailon?
Daca pun dupa diafragma polistiren acesta sa izoleze total cuibul de partea din spatele diafragmei?
Podisorul il acopar de tot cu materiale izolate sau las o fanta pe plasa?
Lamuritima va rog si pe mine pas cu pas.
Va multumesc
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 55 vizitatori