Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mihaibursuc » 10 Sep 2013, 12:10

la mine problema este grava matcile oua incontinu ieri la un control 3 rame cu puet capacit 3 4 cu larvar 1 2 puet eclozionat putin stropita cu nectar si putine oua miere foarte putina in cuib rezerve in cat cu toate ca intre cuib si cat este folie cu coltul indoit ce este de facut?
mihaibursuc

Mesajde TDI » 10 Sep 2013, 12:29

Elimina prin descapacire toate ramele care nu intra in cuib la iernat. Hraneste! Sirop invertit 2:1, 2.5:1 sau Api-etc- 10 kg la fiecare stup. Ai timp pana la prima zapada. Nu intra in panica. Spor la munci!
TDI

Mesajde eugen67 » 10 Sep 2013, 13:33

andrei_calinescu scrie:
ciprianb scrie:
cristi_vidican scrie: Daca nu gauresti fundurile, atunci, ar fi indicat sa lasi urdinisul mai larg deschis peste iarna.
Dar, daca ai un stup liber, poti gauri la toti fundurile. Dai 2 gauri cu un burghiu mai mare si apoi decupezi cat vrei din fund. Apoi prinzi plasa din sarma sau mai nou vezi ca sunt plase mai groase din tabla expandata, care e mai rezistenta. Tot atunci cand faci gaurile, ar fine sa iti pastrezi acele bucati care cad si sa le folosesti la etansarea lazilor in caz ca tratezi cu varachet forte. ca sa etanseze mai bine, imbraci bucatile in ziare. Sau poti sa-ti faci din polistiren extrudat bucati dupa fiecare gaura cu care sa inchizi.
De cand am gaurit fundurile la stupi, nu mai am probleme cu condensul. Si folosesc si folia deasupra ramelor.

Urdinisul l-am lasat destul de mare (chiar foarte mare in opinia unora care spuneau ca trebuie sa fie obturat aproape total "ca sa nu intre frigul")
Multumesc pt sfaturi!

Ciprian,
N-are treaba frigul care intra in stupi ci aerul cald emanat din ghem care nu se evacueaza, intalneste sus bariera termica creata de podisor si gata apa(condensul).
Pentru cutiile cu fund obturat total(cum ai tu), am iernat stupi din astia in Ro in Ardeal, cu ierni adevarate. Peste rame erau scandurelele podisoarelor si peste scanduri ziare. Dar doua din scandurele , deasupra ghemului erau departate 0,5 cm.
Daca te uiti la podisoarele vechi de la stupii ACA(verticali), aveau podisoare din lemn si palcile din lemn culisau in cadrul respectiv tocmai ca sa poti crea acea mini-fanta atat de necesara.

Andrei,
Foarte explicit si la subiect raspunsul tau. nota 10!
crezi ca ar functiona si la pat cald sau la cei fara podisor,o fanta de aerisire deasupra ghemului?
chiar daca este greu inceputul.....nimic nu este imposibil !!
eugen67

Mesajde alexx » 10 Sep 2013, 13:47

mihaibursuc scrie:la mine problema este grava matcile oua incontinu ieri la un control 3 rame cu puet capacit 3 4 cu larvar 1 2 puet eclozionat putin stropita cu nectar si putine oua miere foarte putina in cuib rezerve in cat cu toate ca intre cuib si cat este folie cu coltul indoit ce este de facut?

Hraneste masiv sa blocheze cuibul cu miere dai cate un kg de sirop invertit pe zi si ai sa vezi in 1 saptamana cate rame cu puiet o sa mai fie si cata miere ;)
alexx

Mesajde Gabysgg » 10 Sep 2013, 13:51

mihaibursuc scrie:la mine problema este grava matcile oua incontinu ieri la un control 3 rame cu puet capacit 3 4 cu larvar 1 2 puet eclozionat putin stropita cu nectar si putine oua miere foarte putina in cuib rezerve in cat cu toate ca intre cuib si cat este folie cu coltul indoit ce este de facut?

Si eu am observat zilele trecute cand am luat toate familiile la mana o reluare a pontei la nivelul a doua rame ouate cam la foc automat cred ca mai merge ,mai rau daca zici ca nu trage mierea in cuib(si eu la uni verticali am fost nevoit sa ridic caturile cu miere pt ca nu au vrut sa o traga in cuib noroc ca stau ceva mai bine la rezerve ) poate si datorita cantitati cu puiet,
Gabysgg

Mesajde mihaibursuc » 10 Sep 2013, 16:28

deci sa opresc ponta matcii prin blocarea cuibului si de ce sa dau sirop cand pot sa descapacesc ramele din cat si sa traga ele singure in cuib .cum o trageo mai repede catul sub cuib sau pe cuib?
mihaibursuc

Mesajde TDI » 10 Sep 2013, 16:36

Nu ai mentionat ca ai miere in caturi Pe cuib catul. Sub cuib nu am incercat niciodata. Redu cuiburile la numarul de rame estimat pt iernare. Poti lua rame pline de sus si sa le inlocuiesti cu goale de jos, daca sunt cat de cat negre. Ai grija cu furtisagul. Lanterna de miner si lucrat noaptea. Plus dimineata devreme si seara tarziu. Redu urdinisele la 2 cm. Spor!
TDI

Mesajde mirel » 11 Sep 2013, 10:59

@mihaibursuc
ramele cat/cuib sunt acelasi model?
daca da,....: lasi jos decat ramele (ex:4 rame) cu puiet , pui difragma dupa ele, vii cu cat,deasupra ramelor cu puiet vii cu ramele care spui ca au rezerve ....(((cele din care vrei sa traga mierea jos,asta o faci daca acele rame nu au rezerva necesra de miere pt iernare, daca o au ...nu te mai chinui , decat bagi ramele din cat in cuib cand organizezi cuibul de iernat, cam asa procedez eu in mare:3-4 rame full capacite pastrate pe stup in cat/magazie si in toamna astea 3-4 de sus + inca 1-2-3 (extremele din cuib) + stransi bine bine = iernare , fara stresul completarii sau al fricii ca nu o mai capacesc))))....4-5 rame sus, dupa putere ( pui diafragma) + 4 rame jos blocate cu puiet, descapacesti la greu si toata mierea ti o pun deasupra puietului (practic le obligi sa lucreze pe verticala , gen layens daca se poate spune asa) ....astfel poti sa concentrezi mancarea in cateva rame, daca ai in cuib 4 cu puiet si inca 4-5, si descapacesti in cat sa o traga jos, mancarea o imprastie in toate ramele.......in mare cam asa as proceda in locul tau :)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde mihaibursuc » 11 Sep 2013, 11:13

asta cu rezzervrle este clar dar ce sa fac cu puietul? sa las spatiu sa mai oua matca care nu a incetat cu ouatul. daca ar fi sa mai las aici este problema ca am 3 rame puet capacit si 3 4 cu larvar si oua 1 cu pastura si miere si restu pana la 10 sant abea eclozionate unte a inceput sa bage miere si matca sa oua ca nici iea nu se lasa :D ramele sant 1/1 sin cuib sin cat
mihaibursuc

Mesajde mirel » 11 Sep 2013, 11:42

cu puiet sau de puiet? se pare ca i ai tinul cam largi...... decat sa ai cate o palma de puiet pe 5-8 rame mai bine 2 rame full, nu ti pune problema de spatiu pt matca....ii fac ele loc pt putinele aua care o sa le mai depuna, cat despre calitatea albinei care urmeaza sa iasa din viitoarele oua pt care ti faci grija,este cu semnul ''?'' .... de asta am zis ''in mare'', mai sunt variabile si chichite care le faci in fct de familie,zona etc etc...... din cele 5-6-7-8 rame cu puiet trebuie sa scoti/restrangi dupa ce ecluzioneaza,chiar daca vezi 10-40 de oua proaspat depuse si in rest rama are doar un deget de coroana, n are rost, treci dupa diafragma si descapacesti....iarna e venita :lol:
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde doru c. » 12 Sep 2013, 11:40

mihaibursuc scrie:asta cu rezzervrle este clar dar ce sa fac cu puietul? sa las spatiu sa mai oua matca care nu a incetat cu ouatul. daca ar fi sa mai las aici este problema ca am 3 rame puet capacit si 3 4 cu larvar si oua 1 cu pastura si miere si restu pana la 10 sant abea eclozionate unte a inceput sa bage miere si matca sa oua ca nici iea nu se lasa :D ramele sant 1/1 sin cuib sin cat

Strange cuibul....Lasa decat ramele full de albina....
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde badguy_goodguy » 14 Sep 2013, 17:26

La mine au incetat ponta in urma cu o saptamana, kit ca am stimulat cu protofil vreo 2 saptamani ...
badguy_goodguy

Mesajde gabi bee » 17 Sep 2013, 22:18

am o cunostinta ce are vatra stupinei intr-o zona viticola , mii de hectare de vie ! zilele trecute a extras ceva miere ,nu foarte mult, bagata de albine de la struguri ! eu stiu ca mierea de la zeama de struguri este cam la fel de periculoasa pt iernat ca si cea de mana si totusi persoana respectiva ierneaza de f multi ani cu un procent destul de mare de miere de la struguri in rame si nu are probleme ! daca mai este cineva intr-o astfel de zona poate ne mai spune si noua ce si cum cu nectarul extras din struguri ! toate cele bune ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ignatov andrei » 17 Sep 2013, 22:36

gabi bee scrie:am o cunostinta ce are vatra stupinei intr-o zona viticola , mii de hectare de vie ! zilele trecute a extras ceva miere ,nu foarte mult, bagata de albine de la struguri ! eu stiu ca mierea de la zeama de struguri este cam la fel de periculoasa pt iernat ca si cea de mana si totusi persoana respectiva ierneaza de f multi ani cu un procent destul de mare de miere de la struguri in rame si nu are probleme ! daca mai este cineva intr-o astfel de zona poate ne mai spune si noua ce si cum cu nectarul extras din struguri ! toate cele bune ! :D

Fii atent la acel "procent destul de mare". Omul a "scuturat" ramele fara sa descapaceasca, iar sub capaceala nu are miere de la struguri! Daca mai aduc ceva si nu mai poate scutura, nu-si face probleme, pentru ca nu vine frigul peste noapte, iar albinele vor consuma acea miere si se vor curata pana ce incepe "concediul"!
ignatov andrei

Mesajde slucianus » 18 Sep 2013, 12:32

Stimati colegi, am citit tot acest topic si la sfarsit am constatat ca sunt si mai nelamurit, asa ca va intreb punctual:
Am stup verticali pe 10 rame cu fund fix si podisor cu 1/2 plasa.
Cum sa procedez:
Sa folosesc sau nu folie de nailon?
Daca pun dupa diafragma polistiren acesta sa izoleze total cuibul de partea din spatele diafragmei?
Podisorul il acopar de tot cu materiale izolate sau las o fanta pe plasa?
Lamuritima va rog si pe mine pas cu pas.
Va multumesc
slucianus

Mesajde liviutzbogos » 18 Sep 2013, 13:20

slucianus scrie:Stimati colegi, am citit tot acest topic si la sfarsit am constatat ca sunt si mai nelamurit, asa ca va intreb punctual:
Am stup verticali pe 10 rame cu fund fix si podisor cu 1/2 plasa.
Cum sa procedez:
Sa folosesc sau nu folie de nailon?
Daca pun dupa diafragma polistiren acesta sa izoleze total cuibul de partea din spatele diafragmei?
Podisorul il acopar de tot cu materiale izolate sau las o fanta pe plasa?
Lamuritima va rog si pe mine pas cu pas.
Va multumesc

Incerc sa te lamuresc eu... !. Fund plin (nu fund fix) + folie = condens extrem, deci fara folie deasupra; 2. Mie diafragma de polistiren nu imi inspira incredere, pentru ca polistirenul nu absoarbe umezeala, mai buna este o diafrgma din material care absoarbe, perinute din haine, diafragma din papura, din paie, din rumegus; Pe podisor pui o paturica sa acopere tot si sa nu fie curent prin plasa aia, fara a lasa vre-un colt descoperit pentru ca oricum condensul iasa prin plasa si prin paturica. Tot ce ti-am spus e din capitolul "eu asa am facut". Dar eu am un singur stup cu fund plin, restul cu fund cu plasa si acolo folosim folia.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR