cantemir scrie:dogvet scrie:...ia sa te uiti la unele cind vin incarcate cu polen si rateaza cazind pe linga stup..
Poate fi unul dintre motive: albinele incarcate cu polen sa fie fortate sa prefere urdinisul inferior si sa depuna polenul langa cuib (sau in colectorul de polen), nu in magazin!
Ce chestie!...
Din ce am observat eu folosind urdinise superioare..albinele nu au nici o problema cu amplasarea polenului in cuib chiar daca aveam si gratie peste cuib.
Poate ati observat ca am pus niste podisoare peste capacele de tabla..sunt puse pt umbrire, tabla se incinge tare si voi renuntza definitiv la ea, am invatzat ceva din tehnologia aplicata de Margarit, ce mi-a atras atentia a fos capacul, deosebit de simplu, fara tabla si protejat cu parafina sau se poate folosi si ceara naturala..odata imersate sau date cu ceara si apoi cu un fier incins aplicat peste capac se poate face impregnarea..ca si cum am da cu fierul de calcat peste un capac dat cu pensula cu ceara calda..se poate face impregnarea cu ceara, capata o rezistenta foarte buna la umiditate si lemnul nu se incinge asa cum se incinge tabla..sub nici o forma!!
Capacele mele au o problema, sicanele din interior sunt cumva prea aproape de tabla si PFL-ul capacelor, si e cam cald acolo, de aceea cand am avut familiile acelea mari am deschis mai multe fante de zbor..ca sa reglez temperatura.
Varianta de capac a lui Margarit este perfecta, gaura de hranire este si ea foarte utila, se pot face stimulari primavara etc..condensul in timpul iernii nu mai apare la fel de usor pe lemn ca pe folie..asta e o alta chestie pe care am constatat-o in timp...insa pe un capac de genul celui folosit de Margarit trebuie facuta o izolatie exterioara cu o placa de polistiren si o folie(sac)..ceva peste.
Lemnul are un transfer termic destul de mare, si locul pe unde se pierde enorm este capacul..ca la apartamente, toata lumea izoleaza peretii insa nu multi sunt cei ce-si izoleaza si tavanele!!
Izolatia o facem mai mult anticondens nu neaparat pt a pastra acolo caldura..caldura oricum se pierde...daca se pierde mai lent e mai bine!
Batranii foloseau stupi din dulapi, grosi..iernarea era diferita, noi facem greseli fara sa ne dam seama..scandura de 2cm e ok din anumite privinte (ies la zbor repede) insa pierderile termice sunt mai rapide cu influiente directe asupra coloniei...Delon recomanda scandura de 3..nu zic ca trebuie sa facem la fel insa trebuie gasite niste solutii in plus daca folosim scandura de 2 cm.