Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde cantemir » 11 Feb 2013, 19:24

dogvet scrie:...ia sa te uiti la unele cind vin incarcate cu polen si rateaza cazind pe linga stup..

Poate fi unul dintre motive: albinele incarcate cu polen sa fie fortate sa prefere urdinisul inferior si sa depuna polenul langa cuib (sau in colectorul de polen), nu in magazin!
Ce chestie!...
cantemir

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 20:27

cantemir scrie:
BUNKA scrie:Pana nu folosesti un stup cu urdinis superior...

Va salut!...
si vreau sa va-ntreb: de ce la urdinisurile superioare nu se foloseste scandurica de zbor?
Sau alta varianta: se poate folosi scandurica de zbor la urdinisurile superioare?
Ma refer la familiile puternice si doar in timpul culesurilor abundente, cand furtisagul e aproape absent! Scuze daca intrebarea-i puerila!

Se poate folosi, multi nu se complica cu scandurele foarte late..e suficienta o sipca de 2/2cm, leatz..scurt cativa cm, 5-7cm in dreptul unei gauri de 2,5cm diametru sau al unui urdinis superior..e suficient ca sa se agate sa nu pice, am asa ceva la capacele alea cu colector de polen..am vazut pe YouTube si am facut la fel...merge bine!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2013, 20:29

dogvet scrie:
BUNKA scrie:Pana nu folosesti un stup cu urdinis superior, sau cu mai multe urdinise pe verticala pe inaltimea stupului nu ai de unde sa stii cum decurg lucrurile...daca este spatiu suficient pentru depozitare nectar peste cuib si daca ai urdinis superior va spun eu un efect...nu se mai blocheaza cuibul cu nectar! ;)

Tu ai folosit asa ceva?Cantemir,nu e puerila intrebarea,inseamna ca gindesti si te preocupa ceva,personal daca as avea urdinis superior n-as lasa albinele ,,sa patineze'' in jurul gaurii respective sau sa rateze aterizarea,ia sa te uiti la unele cind vin incarcate cu polen si rateaza cazind pe linga stup,dureaza mult pina cind se pot urca sus.

Da, am folosit, si o sa folosesc in continuare!
Asa e un minim de sipca pe care sa aterizeze au nevoie..daca nu au sipca aia se formeaza niste curenti pe verticala lazii care le destabilizeaza...cea mai mica sipculitza de 2/2cm macar le ajuta enorm.
E..eu am mai multe motive pt care le folosesc..mai faceam polen, mai faceam familii destul de inalte pe verticala si ala de la baza nu face fatza!
La noii Delon nu ma complic..o sa dau niste gauri in corpuri, si fac niste dopuri de lemn pt ele :P
Cu polenul o sa o las mai moale..le cam afecteaza!
Fişiere ataşate
SP_A2167.jpg
SP_A2158.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2013, 13:24

dogvet scrie:Hmmm,curenti in jurul lazii,e posibil,saracele or fi ca elicopterele alea de merg pe linga zgirie -nori,ai vazut cum testeaza aia in tunlelurile aerodinamice cladirile,toate care au forme patratoase genereza asemenea curenti si opun rezistenta marita la vint.Daca tu esti ala din foto poti sa-ti spun ca ai cea mai misto palarie din cite am vazut vreodata! :D De unde ai luat-o?

Palaria a adus-o taicamiu din Canada!
El merge destul de des acolo la sor-mea tine foarte bine de soare, umbreste dar e si aerisita , e o impletitura mai rara si trece vantul prin ea.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2013, 13:29

dogvet scrie:Bunka,de ce ai minibarbile alea sub placuta de zbor si de ce sint la toti(asta bineinteles daca esti tu in foto)? :roll:

Montasem funduri de lemn fara sita la stupi si erau inca zile calduroase..nu prea aveau ei ventilatie corespunzatoare...fiind niste roi am zis ca e mai bine sa aiba caldura noaptea sa mai poata ponta matcile...era si momentul ala de la amiaza cand ieseau la zbor, si la terminarea zborului mai stateau atarnate la urdinis vreo jumatate de ora dupa care se bagau inauntru..era toamna tarziu!
Astia sunt roii pe ME pe care am reusit sa-i fac anul trecut dupa pierderea masiva de albine pe care am avut-o in iarna trecuta...de pe piticaniile astea voi reface totul pe Delon...am un plan! 8-)
Le fac pe un singur corp ME pe 9 rame si central bag la construit a 10-a rama cu sarme, cu speteaza aia in V Delon inalta de 30cm..o parte din rama asta o sa coboare in corpul Delon care vine amplasat sub cel ME..odata construita fie si partial pe inaltimea ME-ului de 23cm, o mut jos si bag urmatoarea..o sa fac niste corpuri speciale in care intra 11 rame Delon cu laterale de 33, e putin dreptunghiular si ME-ul sta sprijinit la fix pe doua din laturile Delonului.
Cand am 11 rame construite mut ramele in doua corpuri Delon cubice 8 sus si 3 jos..sus mai bag o sarma la construit..si bag stimulare in ei pana cladesc 2 corpuri.
Intre timp matci..draci-laci..etc!
O sa incep figura asta la pomi cu stimulare la galetusa pe gaura din capacul de lemn ca la Dan Margarit..cu abundenta de polen, ceva nectar din natura plus stimulare sperantza mea e ca le bag serios pe construit rame delon fara foite, dupa aceeasi metoda o sa continui tot sezonul...incerc sa fac cat mai multe unitati biologice pe minim 2 corpuri Delon aproximativ echivalentul a 12 rame 1/1 Dadant!
Oricum odata facute cateva colonii pe 2 corpuri va fi foarte simplu sa construiesc si corpul 3 care pleaca cu tot cu albina si ceva puiet pt a face o alta colonie cu un alt al 3-lea corp de pe un alt stup...
In momentul in care am cateva colonii pe Delon va fi simplu cu constructia ramelor..nu ma mai chinui cu ME-urile...o sa pastrez 10-20 ME cativa ani numai ca sa vad ce poate, si sa mai testez cate ceva din tehnologia lui Margarit .
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2013, 12:17

cantemir scrie:
dogvet scrie:...ia sa te uiti la unele cind vin incarcate cu polen si rateaza cazind pe linga stup..

Poate fi unul dintre motive: albinele incarcate cu polen sa fie fortate sa prefere urdinisul inferior si sa depuna polenul langa cuib (sau in colectorul de polen), nu in magazin!
Ce chestie!...

Din ce am observat eu folosind urdinise superioare..albinele nu au nici o problema cu amplasarea polenului in cuib chiar daca aveam si gratie peste cuib.
Poate ati observat ca am pus niste podisoare peste capacele de tabla..sunt puse pt umbrire, tabla se incinge tare si voi renuntza definitiv la ea, am invatzat ceva din tehnologia aplicata de Margarit, ce mi-a atras atentia a fos capacul, deosebit de simplu, fara tabla si protejat cu parafina sau se poate folosi si ceara naturala..odata imersate sau date cu ceara si apoi cu un fier incins aplicat peste capac se poate face impregnarea..ca si cum am da cu fierul de calcat peste un capac dat cu pensula cu ceara calda..se poate face impregnarea cu ceara, capata o rezistenta foarte buna la umiditate si lemnul nu se incinge asa cum se incinge tabla..sub nici o forma!!
Capacele mele au o problema, sicanele din interior sunt cumva prea aproape de tabla si PFL-ul capacelor, si e cam cald acolo, de aceea cand am avut familiile acelea mari am deschis mai multe fante de zbor..ca sa reglez temperatura.
Varianta de capac a lui Margarit este perfecta, gaura de hranire este si ea foarte utila, se pot face stimulari primavara etc..condensul in timpul iernii nu mai apare la fel de usor pe lemn ca pe folie..asta e o alta chestie pe care am constatat-o in timp...insa pe un capac de genul celui folosit de Margarit trebuie facuta o izolatie exterioara cu o placa de polistiren si o folie(sac)..ceva peste.
Lemnul are un transfer termic destul de mare, si locul pe unde se pierde enorm este capacul..ca la apartamente, toata lumea izoleaza peretii insa nu multi sunt cei ce-si izoleaza si tavanele!!
Izolatia o facem mai mult anticondens nu neaparat pt a pastra acolo caldura..caldura oricum se pierde...daca se pierde mai lent e mai bine!
Batranii foloseau stupi din dulapi, grosi..iernarea era diferita, noi facem greseli fara sa ne dam seama..scandura de 2cm e ok din anumite privinte (ies la zbor repede) insa pierderile termice sunt mai rapide cu influiente directe asupra coloniei...Delon recomanda scandura de 3..nu zic ca trebuie sa facem la fel insa trebuie gasite niste solutii in plus daca folosim scandura de 2 cm.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Feb 2013, 15:58

Arata bine :P ..eu am PFL sub tabla, capacele au rama aceea apoi PFL prins in capse peste rama si tabla tot cu capse..sunt foarte rezistente !
La Margarit am vazut ca uneori trebuie sa traga puternic cu dalta de ele ca sa le desprinda..deci probabil ca la inceput pana se depune putin propolis pe ele e mai nasol ca poate sa le sufle vantul..dupa ce trec printr-un sezon doua insa sigileaza perfect stupul, se desprind foarte greu!
Ca sa le muti la noi trebuie ori paleti si chingi pe paleti, ori elemente de fixare (coltare, cepuri, falturi, chingi individuale , etc), ori pavilion sau container fara elemente de fixare si rigidizare.

Urdinisul ala superior e foarte util vara, e bine sa ai ventilatie pe verticala, apoi e bine sa ai zburatoare obisnuita sus, poate cresti niste botce sus in corpul de miere si poate faci un roi introducand un podisor separator..daca ai urdinisul atunci imeiat dupa formarea roiului el are si culegatoara aferenta...iarna insa trebuie obturat, nu este bun! ..sistem horn nu e ok..am experimentat...clopot se ierneaza foarte bine!

Arata super Layensii tai..ideea de a folosi invers rama in ME este foarte buna!
BUNKA

Mesajde Stefan_D » 19 Feb 2013, 17:05

Cum ati iernat pana acum?
La mine e bine! Au miere deasupra capului pana in mai.
Stefan_D

Mesajde akmm » 20 Feb 2013, 09:20

BUNKA scrie:Pana nu folosesti un stup cu urdinis superior, sau cu mai multe urdinise pe verticala pe inaltimea stupului nu ai de unde sa stii cum decurg lucrurile...daca este spatiu suficient pentru depozitare nectar peste cuib si daca ai urdinis superior va spun eu un efect...nu se mai blocheaza cuibul cu nectar! ;)

La treaba de mai sus se potriveste acest studiu caldut, din 2011, despre circulatia aerului in stupi si influenta formei/adancimii fundului asupra curentilor de aer/schimbul de caldura.
Textul, un pic plictisitor, este in engleza.
http://www.uoguelph.ca/canpolin/Publica ... edited.pdf
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde teinegru64 » 20 Feb 2013, 13:10

Deocamdata la mine urdinisul superior e mai eficient pe toamna ,iarna...posibil si pe vara....si pentru a raspunde celor care ma preseaza ...cum merge Layensu ? ...Nu stiu..din octombrie pana in aprilie ...nu ma freaca starea lor ...nici macar audio.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cantemir » 20 Feb 2013, 23:01

teinegru64 scrie:Deocamdata la mine urdinisul superior e mai eficient pe toamna ,iarna...posibil si pe vara....si pentru a raspunde celor care ma preseaza ...cum merge Layensu ? ...Nu stiu..din octombrie pana in aprilie ...nu ma freaca starea lor ...nici macar audio.

Daca te abtineai, filozof ramaneai. Crezi ca avea cineva ceva de pierdut, ca ai uitat primavara?
Asta raspuns clar: douazecisiunu de puncte intre niste litere!
Multumesc, pentru nimic!

Imi cer scuze pentru tonul caustic, dar de la dvs ne asteptam la raspunsuri mai detaliate! Cand aveti timp, binenteles!
cantemir

Mesajde alin m » 21 Feb 2013, 00:04

cantemir scrie: raspunsuri mai detaliate!

Ceva teorie :"evaluarea creşterii albinelor în stupul Layens şi Dadant."

http://www.agir.ro/buletine/767.pdf

cu final

"– Folosirea caturilor la stupul LAYENS este o alternativă viabilă la mecanizarea, îngrijirii şi exploatarea albinelor. "
alin m

Mesajde cantemir » 21 Feb 2013, 00:17

Multumesc, am citit!
Eu voiam ceva venit direct din tastele colegului teinegru!
E clar ca e doxa in domeniu, da-i zgarcit la vorba! Pune puncte, puncte exact unde e mai interesanta discutia!
cantemir

Mesajde alin m » 21 Feb 2013, 00:46

cantemir scrie:Multumesc, am citit!
Eu voiam ceva venit direct din tastele colegului teinegru!
E clar ca e doxa in domeniu, da-i zgarcit la vorba! Pune puncte, puncte exact unde e mai interesanta discutia!

Poate avem noroc si bate la taste si despre ceva practica
alin m

Mesajde cantemir » 22 Feb 2013, 22:42

dogvet scrie:.Oricum,uitati-va cu atentie la colectia de foto a lui Teinegru,imaginile spun tot

Da!
Dar tare mult mi-ar place sa le comenteze insusi autorul!
Fara puncte-puncte ,bineinteles!
Promit sa nu-ntreb nimic de camera de vizita!
Layens+cat si-atat!
cantemir

Mesajde alin m » 23 Feb 2013, 00:07

cantemir scrie:
dogvet scrie:.Oricum,uitati-va cu atentie la colectia de foto a lui Teinegru,imaginile spun tot

Da!
Dar tare mult mi-ar place sa le comenteze insusi autorul!
Fara puncte-puncte ,bineinteles!
Promit sa nu-ntreb nimic de camera de vizita!
Layens+cat si-atat!

Sau punem de o vizita direct la el in batatura, ii dam buna ziua , facem o cinste sanatoasa -ca nu o sa vorbeasca omu cu gatul uscat - si sa ne zica daca vrea cate ceva direct cu lada in fata. Cei drept pt mine e mai aproape si relativ in drum
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR