foarte greu să intre în frigurile roitului?
intră dacă asta vor şi cu rame de 1/1 în magazie. ale mele, zic. stau atârnate şi se uită la tine. şi eu ca bouleanu la ele.
pe mine mă disperă greutatea lor (a ramelor, a fiecărei magazii). felul în care trebuie manevrate. eu nu ştiu la ce înălţime să-i mai pun...mă rup de spate. eu sunt gingaş la durere...deci, mie inclusiv ramele astea mari mi se par foarte grele...când sunt pline mă termină.
dacă există cules bun...să zicem că e ok aşa, dar dacă nu...sau dacă vreau miere pe sorturi...iar nu e prea roz cu 1/1. ca să umple o magazie de 1/1 trebuie să am albine serioase, multe...să bage peste 40 de kg la cules, ca să umple cu acelaşi sortiment, nu? păi de unde...40 de kg. nu stau ale mele în cutie până adună 40. sau trebuie să extragi miere într-un timp scurt, nu sunt căpăcite...se face mare deranj.
iarăşi...dacă le adaug câte o ramă pentru a construi un fagure dintr-o foaie...şi e loc în magazie...păi doar nu or fi nebune să nu construiască pe lângă. or eu nu am momentan atâţia faguri construiţi încât să umplu o magazie. deci pentru începători încă o problemă.
sau...să ridici catul un pic să te uiţi pe sub el?...e cam greu. nu e ca la 3/4 sau la MER.
la anul...poate o să pun în magazie rame cu puiet căpăcit de la alţii în magazii, să întăresc deci o parte dintre colonii, iar în acelaşi timp să le iau rame recent ouate (mai multe decât pun cu puiet căpăcit) şi să le duc acolo de unde am luat puietul căpăcit sau să fac roiuri (cd ating 5-6 rame cu ouă, larve, puiet...să le iau câte una şi să fac ceva cu ea). de asemenea, să pun în magazie, alternativ rame cu faguri construiţi şi rame cu faguri de construit, poate aşa or sta în cutii şi poate aşa voi reuşi să umplu o magazie din aia de 1/1 cu miere. dar nu prea cred, după cum le-am văzut eu pe ale mele. asta este în capul meu de om care nu ştie mai nimic despre albine...aşa că să nu se mire cineva de ceea ce debitez.
anul acesta în a doua- treia săptămână din aprilie...ale mele începuseră să roiască. la greu. cu lanul de rapiţă lângă ele. şi cu pădurea de salcâm tot lângă ele în mai.
şi iarăşi problema cu mătcile, cu culesul continuu (sau stimulare ceva)...tot astea reprezintă soluţia pentru orice cutie, pentru evitarea roitului. la fel cu a le lua din ramele cu puiet. cred că este important şi în ce ritm se dezvoltă familia, curba dezvoltării ei. adică să atingă un maxim atunci când trebuie. asta este cunoaştere care se dobândeşte greu (mă refer la mine).
pentru mine... cutia ar fi bine să fie una uşor de manevrat, rama la fel, dar să fie bună şi pentru albine, cd. iernează. primăvara trebuie să pot umbla uşor în cuib la nevoie. mie îmi vine în minte mereu stupul rotativ, care este scump de mori. ăla are cuibul ăla rotativ, rame în magazie mici. dezavantajul lui e că e scump şi nu lucrează cu acelaşi tip de ramă de sus până jos. oricum, la anul tot îmi cumpăr unul doi să văd care e treaba cu ei.