Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde IGNITE » 21 Aug 2013, 16:43

foarte greu să intre în frigurile roitului?
intră dacă asta vor şi cu rame de 1/1 în magazie. ale mele, zic. stau atârnate şi se uită la tine. şi eu ca bouleanu la ele.
pe mine mă disperă greutatea lor (a ramelor, a fiecărei magazii). felul în care trebuie manevrate. eu nu ştiu la ce înălţime să-i mai pun...mă rup de spate. eu sunt gingaş la durere...deci, mie inclusiv ramele astea mari mi se par foarte grele...când sunt pline mă termină.
dacă există cules bun...să zicem că e ok aşa, dar dacă nu...sau dacă vreau miere pe sorturi...iar nu e prea roz cu 1/1. ca să umple o magazie de 1/1 trebuie să am albine serioase, multe...să bage peste 40 de kg la cules, ca să umple cu acelaşi sortiment, nu? păi de unde...40 de kg. nu stau ale mele în cutie până adună 40. sau trebuie să extragi miere într-un timp scurt, nu sunt căpăcite...se face mare deranj.
iarăşi...dacă le adaug câte o ramă pentru a construi un fagure dintr-o foaie...şi e loc în magazie...păi doar nu or fi nebune să nu construiască pe lângă. or eu nu am momentan atâţia faguri construiţi încât să umplu o magazie. deci pentru începători încă o problemă.
sau...să ridici catul un pic să te uiţi pe sub el?...e cam greu. nu e ca la 3/4 sau la MER.

la anul...poate o să pun în magazie rame cu puiet căpăcit de la alţii în magazii, să întăresc deci o parte dintre colonii, iar în acelaşi timp să le iau rame recent ouate (mai multe decât pun cu puiet căpăcit) şi să le duc acolo de unde am luat puietul căpăcit sau să fac roiuri (cd ating 5-6 rame cu ouă, larve, puiet...să le iau câte una şi să fac ceva cu ea). de asemenea, să pun în magazie, alternativ rame cu faguri construiţi şi rame cu faguri de construit, poate aşa or sta în cutii şi poate aşa voi reuşi să umplu o magazie din aia de 1/1 cu miere. dar nu prea cred, după cum le-am văzut eu pe ale mele. asta este în capul meu de om care nu ştie mai nimic despre albine...aşa că să nu se mire cineva de ceea ce debitez.

anul acesta în a doua- treia săptămână din aprilie...ale mele începuseră să roiască. la greu. cu lanul de rapiţă lângă ele. şi cu pădurea de salcâm tot lângă ele în mai.

şi iarăşi problema cu mătcile, cu culesul continuu (sau stimulare ceva)...tot astea reprezintă soluţia pentru orice cutie, pentru evitarea roitului. la fel cu a le lua din ramele cu puiet. cred că este important şi în ce ritm se dezvoltă familia, curba dezvoltării ei. adică să atingă un maxim atunci când trebuie. asta este cunoaştere care se dobândeşte greu (mă refer la mine).
pentru mine... cutia ar fi bine să fie una uşor de manevrat, rama la fel, dar să fie bună şi pentru albine, cd. iernează. primăvara trebuie să pot umbla uşor în cuib la nevoie. mie îmi vine în minte mereu stupul rotativ, care este scump de mori. ăla are cuibul ăla rotativ, rame în magazie mici. dezavantajul lui e că e scump şi nu lucrează cu acelaşi tip de ramă de sus până jos. oricum, la anul tot îmi cumpăr unul doi să văd care e treaba cu ei.
IGNITE

Mesajde B.K » 21 Aug 2013, 18:43

Din cate observ , iti place sa scrii mult , dar de multe ori nu esti pe subiect. Daca citesti cu atentie ce am scris probabil ti-ai reduce romanul la cateva randuri , repet: Cele mai bune caturi sunt 3/4 , si asta nu o spun eu...dar e bine ca in stupina sa existe cativa stupi cu cat 1/1 sau orizontali care vor fi dedicati in special inmultirii , egalizarea familiilor si bineinteles productiei de miere. Referitor la roit , daca citeai putin mai sus vedeai ca un stimat coleg de al nostru a scris ca daca matca este roitoare poti sa -i faci ce vrei ca ea tot va roii, deci si aici trebuie luate in calcul matci de valoare cu cat mai putine caracteristici roitoare si in plus de asta ,e o logica in toata chestia asta , e ca si cum intr-o garsoniera ar locuii 6 persoane iar in alta ar locuii 2....cam asa sta treaba si cu albinele si cu spatiul pe care noi il oferim , una e cat 1/2 , alta e cat 3/4 ....sa nu mai zic 1/1. In concluzie , eu nu vorbesc din teorie , ptr ca teoria nu se pupa cu practica de cele mai multe ori. Succes !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde paul » 21 Aug 2013, 19:31

BeeeK scrie: repet: Cele mai bune caturi sunt 3/4 , si asta nu o spun eu...

Te rog dezvolta ... DE CE ???
Imi mai permit sa intreb ... DE CE profesionistii ( sute de stupi) prefera caturile de 1/2 ???
Si la ME e mai OK cu 2 sau 3 caturi de recolta de 1/2 decat 1 sau 2 de ME ...
Si iarasi ... cand adaug primavara catul de 1/2, tot are o jena termica familia respectiva ! Daca i-as baga cat de 3/4 sau 1/1, oare cum s-ar simti ??? Spun asta raportat la ... north of Moldavie !
Si ca sa argumentez on topic, eu pun catul 1/2 primavara cand am 7 maximum 8 intervale cu albina . Nici mai devreme si nici mai tarziu . Asa nu am probleme nici cu roitul din cauza de ... lipsa spatiu .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde B.K » 21 Aug 2013, 19:47

paul scrie:
BeeeK scrie: repet: Cele mai bune caturi sunt 3/4 , si asta nu o spun eu...

Te rog dezvolta ... DE CE ???
Imi mai permit sa intreb ... DE CE profesionistii ( sute de stupi) prefera caturile de 1/2 ???
Si la ME e mai OK cu 2 sau 3 caturi de recolta de 1/2 decat 1 sau 2 de ME ...
Si iarasi ... cand adaug primavara catul de 1/2, tot are o jena termica familia respectiva ! Daca i-as baga cat de 3/4 sau 1/1, oare cum s-ar simti ??? Spun asta raportat la ... north of Moldavie !
Si ca sa argumentez on topic, eu pun catul 1/2 primavara cand am 7 maximum 8 intervale cu albina . Nici mai devreme si nici mai tarziu . Asa nu am probleme nici cu roitul din cauza de ... lipsa spatiu .

Ma indoiesc ca atunci cand se pune catul mai sunt probleme de ordin termic sau poate tu pui catul in martie , depinde si de apicultor ,dar.....asa cum ai spus , depinde si de zona. Cu caturile 1/2 e cel mai usor de lucrat in sensul ca le manevrezi mai usor pe cand cu 3/4 se lucreaza putin mai greu cand sunt pline plus ca daca ai si o varsta mai inaintata e cu atat mai greu. Cand ai familii puternice nu prea te ajuta catul 1/2 , asta e ideea. Nu-mi permit sa dau sfaturi la nimeni , eu pe unde am fost am vazut caturi 3/4 tu ai vazut mai mult 1/2 , desi ma indoiesc , nenea de la care am "furat" meserie are 30-40 de familii numai cu cat 1/1 si daca vrei sa vezi familii de albine in adevaratul sens al cuvantului te invit pe la el cand ajungi prin capitala. Repet , fiecare face cum crede ca e mai bine pentru el ptr ca in fond sunt banii lui , noi aici pe forum doar schimbam pareri si/sau tragem niste concluzii dupa ce mai multi isi spun parerile , din pacate multi fac sau incearca sa faca sau sa invete apicultura de pe forum ceea ce e total gresit . Multa sanatate !!!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde jenica67 » 21 Aug 2013, 19:54

Rame de ME, pe mine ma rup daca sunt pline. Eu prefer magaziile de 1/2R, desi am si magazii de 3/4. Daca ai cules si ai magazi de 1/2R, cand este plina prima mai pui inca 1. Daca ai matci prolifice, cand ai 2 magazii pui in locul 4-6 rame din mijloc, 2-3 rame Dadant, si ai rezolvat si problema ramelor pentru roi. Ramele se capacesc mult mai repede, nu ai miere amestecata si sunt mai usor de transportat . Acum fiecare face cum considera, in functie de cum este dotat si s-a obisnuit.
jenica67

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 20:11

BeeeK scrie: teoria nu se pupa cu practica de cele mai multe ori. Succes !!!

Cu cartile`n foc, hai copii la joc. :lol:

Asta e o teorie? Este!
Si cum teoria afirma ca teoria nu se potriveste cu practica, rezulta ca teoria asta nu e buna -ceea ce confirma teoria, adica totusi e buna. Cum naiba? E un paradox. :lol:

Invatati, invatati, invatati a spus Lenin si mare dreptate avea! Desavarsiti invatatura prin practica.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 21 Aug 2013, 20:16

BeeeK scrie:Ma indoiesc ca atunci cand se pune catul mai sunt probleme de ordin termic sau poate tu pui catul in martie , depinde si de apicultor ,dar.....asa cum ai spus , depinde si de zona.

Pai ... hai sa vedem:
- la mine-n martie e omatul pan' la glezna sau uneori mai sus ...
-eu pun catul la inceputul lunii mai, de regula la rapita , ideal ar fi sa le pun la pomi dar familiile sunt slabe la acea ora ...
-chiar si in mai sunt nopti si chiar zile foarte friguroase ... nu de putine ori s-a intamplat sa ninga la inceputul lui mai , drept e ca n-a durat prea mult ...
asa ca ... fiecare face CUM STIE, DAR MAI ALES CUM POATE !!! (functie de mai multi factori)
LE ... replica aia finala cu invatatul apiculturii de pe forum , n-am prea inteles-o !!! Adica astia care dau sfaturi pe aici sunt niste no name-uri si habar n-au despre ce vorbesc si aia care au scris ceva prin carti sunt docenti in apicultura ??? :idea: Eu pot sa-ti spun un lucru ... ia 2 carti de apicultura la intamplare. Ai sa vezi cum un autor iti spune taman invers decat alt autor . Pe care sa-l crezi ??? Uite un ex: Malaiu recomanda hraniri din ianuarie si daca se poate sa fie si proteice ... :o Alti autori spun ca pana-n martie in conditiile tarii noastre nu ai ce te apropia cu proteina de stupi ... Ai, care are dreptate ??? Asa ca, eu prefer sa ma informez in ceea ce priveste apicultura, de pe forum, chiar daca am citit multe carti in domeniu ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde IGNITE » 21 Aug 2013, 20:20

BEEK e adevărat că scriu mult. poate că ştiu să scriu rapid la calculator şi sunt şi un vorbăreţ :) te deranjează scrisul? :)

eu am încercat să-mi împărtăşesc gândurile în speranţa că poate voi cei cu experienţă avizaţi sau poate nu ceea ce îmi trece şi mie prin minte.

deci...cd scriu...cam asta este ideea la mine.

este clar că cea mai bună soluţie este să ai mătci de calitate. nici nu încapte discuţie aici. am eu destule probleme legate de asta. dar, mă gândesc că, dincolo de tipul de stup, există nişte soluţii (nu degeaga unii autori încearcă să enumere câteva) prin care poţi să ţii oarecum sub control intrarea în friguri. să o eviţi. care sunt alea? cutia poate fi şi ea un argument, dar nu singură...

pe mine asta mă interesează. cum face unul care este în cea mai rea situaţie posibilă să amelioreze situaţia.

legat de cutii. mie îmi plac cele ale lui A. Hodiş. 1/2 MER. mi se par cele mai bune pentru cârca mea de om care nu e obişnuit cu efortul fizic sau care nu-l poate presta. vreau şi cutii care să ajute la evitarea roirii, de asemenea, cutii care să ajute şi albina iarna.
problema cu ME şi cu MER, aşa am înţeles şi eu...dar nu ştiu...că dacă ai din ăştia...păi cam le trebuie pastoral, cules continuu. CEEA CE EU NU POT FACE. eu pot face UN SOI DE PASTORAL (adică eu am zonă bună, cam cu de toate...numai trebuie să-i mişti de colo colo în relativa apropiere) cu vizite în stupină în WEEKEND sau mai pot să-mi iau zile de concediu pentru a prelungi sf. de săptămână, etc. dar...poate că vor fi momente cd. nu voi putea să intervin. ŞTIU ... de ce mi-am luat stupi...fonduri...chestii din astea. mi-am luat că aşa mi-a plăcut. aşa cum şi bunicu şi-a luat tot de aia. că nu vindea ăla miere pentru averi. fonduri nu vreau că nici nu pot. sunt incompatibil ca să zic aşa...e o chestie legală.

de aia...eu m-am gândit că un stup bun...pentru mine...sau cel puţin voi verifica...ar fi...rotativul (sau ceva similar). are cuib mare, rama care se învârte şi se poate uita şi un prost ca mine mai uşor, o învârţi, tragi de ea, nu o ridici. te uiţi în cuib fără să muţi magazia.iar magaziile sunt mici. are acesta şi multe probleme ca toate modelele. dar ce poţi face cu un alt stup poţi face cu ăsta?
dadant 1/1 am. voi încerca şi restul. inclusiv orizontal cu două familii, cu cat, fără, dadant de 12...tot. dar pt. mine contează şi efortul fizic.
iarăşi mi se pare foarte logic ceea ce încearcă să facă/ce face, de fapt, BUNKA. cu tipul acela de stup şi de ramă. şi cu uridinişul superior şi toate cele. bine...BUNKA are şi muşchi...şi plus şi ştie una alta, manipulează acolo problema, nu ca mine.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 20:30

Daca Malaiu a facut studiul pe Ligustica si a avut parte de niste ani cu clima blanda, a ajuns la niste concluzii valabile pentru acea albina si acea clima.

Daca lucra cu caucaziana si era asezat in Nordul Bucovinei, scria altceva. Tot asa apar uneori colegi ce lucreaza in Italia si ne dau unele sfaturi care poate se potrivesc acolo, dar aici nu, apoi se mira ca...ne miram.
Mircea_63

Mesajde namzeb » 21 Aug 2013, 20:36

Are dreptate Mircea,eu am avut 30 familii in Bucuresti si m-am mutat la Galati altfel sau comportat albinele in sud si altfel in nord chiar si la asa o distanta,care nu este prea mare.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde IGNITE » 21 Aug 2013, 20:36

asta cu apicultura nu se face pe forum, pe net...mă deranjează. e o chestie aiurea.
suntem în 2013. puii mei...netul e net. în România, chiar unii dintre cei cu experienţă, au spus că nu s-a mai publicat ceva bun de ani de zile. hai să-l iau şi eu pe unul la mine la servici şi să-i dau o carte în mână să-i spun: ia mă citeşte astea două pagini de 10 ori şi dă ţi cu părerea pe următoarea problemă importantă, de părerea ta depinde soarta unor lucruri...vă spun eu că...e varză.
în plus, pe mine unul spre ex. mă interesează părerile unor oameni vii, problemele lor reale.
netul este un mijloc de comunicare, dar şi de înstrăinare a oamenilor (unii de alţii şi faţă de tot felul de aspecte).

cei care tot fac afirmaţii de genul ia tu şi citeşte vreo 2 cărţi şi după aia vino şi scrie aci...nu sunt nişte tipi corecţi. discriminează. sau apicultorii profesionişti sunt, există, sunt cei mai cei, iar ceilalţi nu sunt sau sunt nu ştiu cum. altă falsă problemă. cine a pus în discuţie profesionismul profesioniştilor? nici dracu.

un om deştept, drept, împărtăşeşte şi altora. un profesor bun e ăla care aunge să fie depăşit de elev. ăla este şi un om adevărat.
cine este interesat de apicultură nu stă numai pe forum, ci citeşte şi încearcă să şi practice. oamenii îşi pun şi ei probleme, poate unele sau majoritatea sunt prosteşti, poate alţii au plăcerea să comunice cu nişte apicultori. să se bage în seamă cu unul dintre voi...care stăpâniţi domeniul. să prindă şi el curaj, nu? e şi pentru ei o bucurie. unii chiar vă poartă respectul, iar voi uneori îi cam bruscaţi. trebuie să pronim de la această prezumţie de bună-credinţă a fiecăruia. hai să nu râdem de un începător care are probleme cu loca şi să facem analogia cu faptul că are loca pentru că vrea fonduri. începătorul poate a cumpărat stupii unui profesionist care a vrut să scape de ei şi de bolile din stupină cu ocazia asta. deci...nu e nimic de bâză.
teoria contează în orice domeniu. la fel şi practica. un chirurg fără teorie e prost grămadă. nu e chirurg, e altceva. contează şi flerul. contează să fii şi un pic maniac. contează mai multe.
ce farmec are să-i spui unuia ...auzi bă...tu de unde ai datele astea? eşti vreun analist de care nu am auzit? la modul mai ironic. eu spun că nu are rost. poţi să-i spui altfel aceeaşi idee.
unii dintre cei care se ocupă numai cu apicultura consideră că acesta este atuul vieţii lor pe acest forum. aci e locul să arate cine sunt. eu zic că este greşit. toţi care intră pe forum sunt interesaţi de discuţie, de dezbatere, de confirmarea unor idei sau de dezaprobarea lor. că de nu ar fi aşa...de ce dracu ar mai intra pe forum apicol? există facebook.
vă salut!
IGNITE

Mesajde State » 21 Aug 2013, 20:48

IGNITE scrie:unii dintre cei care se ocupă numai cu apicultura consideră că acesta este atuul vieţii lor pe acest forum. aci e locul să arate cine sunt. eu zic că este greşit. toţi care intră pe forum sunt interesaţi de discuţie, de dezbatere, de confirmarea unor idei sau de dezaprobarea lor. că de nu ar fi aşa...de ce dracu ar mai intra pe forum apicol? există facebook.
vă salut!

Aici sunt de acord cu tine ! Unii nici macar nu se sinchisesc sa-ti raspunda , desi le adresezi intrebarea in mod direct. Le place doar sa fie linsi precum purecii de albine. :oops:

Pretiosi rau..
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde cristi_vidican » 21 Aug 2013, 20:49

Florin Dobre scrie:Pana acum eram si eu convins de caturile de 1/2.
Anul asta m-am lamurit ca sunt prea mici in conditii de cules abundent...adicatelea iti trebuiesc minim 3 caturi de 1/2 cu care sa jonglezi.

Rama de 1/1 in cat si cuib e un avantaj considerabil. Bineinteles sa ai familii serioase. In plus, spatiu la discretie pentru imprastierea nectarului pe rame si foarte greu sa intre in friguri.
Dezavantajul ar fi greutatea catului de 1/1. Sa umple ele catul de 1/1, ca m-oi descurca cumva. :D

Parerea mea.

Şi dacă nu sunt suficinete 2 caturi de 1/2, atunci va fi suficinet unul de 1/1?
Sau pui 2 de 1/1?
Am prieteni care au inceput cu caturi de 1/1. De anul acesta au trecut pe 1/2.
Pentru cine vrea sa se joace putin si cu rama de 1/1 in etaj, e indicat sa foloseasca etaje de 1/2 redus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 21 Aug 2013, 20:55

Si daca cineva raspunde, are sanse sa fie luat repede in suturi. :lol: Pana invata ca "solezzio e d`oro"
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 21 Aug 2013, 21:25

Cristi...eu vorbesc din ce patesc.
Momentan eu folosesc doua tipuri de caturi: 1/1 si 1/2.
Vorbim de cules abundent.
Cele de 1/2 sunt umplute rapid si capacite complet...repede. Dar trebuie sa fii pe faza cu intercalarea catului 2-3. Altfel pierzi din recolta sau apar botci.
Cele de 1/1 sunt umplute mai greu...logic. Nu pierzi recolta si botcile apar mai greu. Dezavantajul ar fi greutatea si socul(sa-i zicem asa) cand adaugi catul...practic dublezi brusc volumul familiei.

Varianta caturilor de 1/2R e de luat in seama pentru avantajul posibilitatii folosirii ramei de 1/1.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 21 Aug 2013, 21:43

IGNITE privesti unilateral problemele si nu ai dreptate, tu gandesti parca an fi ajuns in comunizm la "fiecaruia dupa necesitati". Ca sa te conving ca este asa, tine seama de ce iti voi spune azi : peste 3-5 ani cand ai putina experienta, o sa raspunzi unui incepator, care nu a citit o carte, la o intrebare. Peste 6 luni apare alt incepator, care considera la fel, ca de ce el sa citeasca, cand ar merita sa ii scri o intreaga teorie, pe care el ar fi putut sa o citeasca intr-o carte. Istoria se va repeta an de an, prin aparitia altor incepatori, care sunt din ce in ce mai tupeisti si considera ca daca au intrat pe forum, ceilalti au obligatia sa li se raspunda, la orice intrebare. Cam in situatia asta sunt cei mai vechi pe forum azi, care iti spun sa citesti intai o tema de pe forum, sau o anumita carte. In alta ordine de idei, profesionisti de la care astepti tu raspunsuri isi castiga existenta de pe urma albinelor. De ce crezi ca ei ar dori sa isi impartaseasca toata experienta unor incepatori, care capata fonduri si maine vor fi potentiali concurenti, mai ales ca ei au castigat aceasta experienta in ani grei de munca si unul care intra acum pe forum, vrea totul pe tava gratis ? Cred ca trebuie sa fi mai realist, in ceea ce te astepti sa aflii si cel mai sigur ca sa asimilezi, este sa iti bati capul singur, sa iti rezolvi problemele, cel putin asa gandesc eu.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR