Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde teinegru64 » 01 Iun 2016, 21:57

cristi_vidican scrie:MER-ul la noi a venit de la maghiari. In Ardeal sunt multi maghiari care au MER.

Nu am nimic cu maghiarii ..dar anu' asta sunt extremist... :lol: :lol: :lol: Vorbim de MER.
Poate la altii or' fi luat ,,coronita"....la mine fara coronita...e jale.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cristi_vidican » 01 Iun 2016, 22:54

SorinDaniel scrie:Cristi, cum te-ai descurcat cu roitul anul asta ?
MER -ul a trecut si examenul asta ?
Spune-am in alte postari ale mele ca la MER, cuibul fiind pe rama mica se poate sa roiasca mai repede decat pe rama 1/1.
Aici nu ma refer la volum ci la faptul ca o data ce matca ponteaza in C2, C1 se poate bloca de miere si conditiile de roit sunt relativ propice. Trebuie sa stai langa ei si sa reasezi caturile.
Exusta ceva adevarat in cele scrise sau ma insel ?
Pot usor sa trec pe MER oricand dar imi este teama ca trebuie sa stau mereu printre ei.

La MER e mai usor sa-i tii in frâu.
La mine cuibul in aprilie si mai e pe 3 corpuri. Ar fi mai greu la 1/1.
C1 nu se blochează niciodată cu miere. Mierea nu o tin albinele la picioare.
MER-ul e un stup ce-ti permite sa pleci in concediu in plin sezon.
Eu am plecat la inceput de sezon de salcâm si am venit la final. A trebuit sa plec de urgenta, ca nu am vrut.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 02 Iun 2016, 08:38

cristi_vidican scrie:
SorinDaniel scrie:Cristi, cum te-ai descurcat cu roitul anul asta ?
MER -ul a trecut si examenul asta ?
Spune-am in alte postari ale mele ca la MER, cuibul fiind pe rama mica se poate sa roiasca mai repede decat pe rama 1/1.
Aici nu ma refer la volum ci la faptul ca o data ce matca ponteaza in C2, C1 se poate bloca de miere si conditiile de roit sunt relativ propice. Trebuie sa stai langa ei si sa reasezi caturile.
Exusta ceva adevarat in cele scrise sau ma insel ?
Pot usor sa trec pe MER oricand dar imi este teama ca trebuie sa stau mereu printre ei.

La MER e mai usor sa-i tii in frâu.
La mine cuibul in aprilie si mai e pe 3 corpuri. Ar fi mai greu la 1/1.
C1 nu se blochează niciodată cu miere. Mierea nu o tin albinele la picioare.
MER-ul e un stup ce-ti permite sa pleci in concediu in plin sezon.
Eu am plecat la inceput de sezon de salcâm si am venit la final. A trebuit sa plec de urgenta, ca nu am vrut.

Nu a dat salcamul ca aveai blocat C1, vei vedea la floarea soarelui daca te duci . Te trezesti ca urca matca in C3 si ai miere in C1
Sa vezi atunci inversari de corpuri. In pavilion este mai greu cu asta. Plus ca nu pot tine 5 corpuri de MER, 4 da.
12 rame Dadant fac cat 3 corpuri MER , nu ?

Da, ai cuibul cu trei corpuri pentru ca urca matca dupa caldura si probabil ai pus C3 cu miere. C1 il ai aproape gol pana cand mai trece matca pe acolo sau inversezi tu.
Doar o parere, nu te supara !

Nu vreau sa te conving de nimic pe tine, vreau doar sa aflu mai mult decat vrei tu sa dai .... Nu mi-ai spus daca ai avut probleme serioase cu roitul si cat de des trebuie sa faci inversari de corpuri?

Nimeni nu trebuie sa stea ancorat intr-un anumit tip de stup sau de rama. Trebuie sa alegem ce este mai bun pentru fiecare.
Dar eu as spune cu multa sinceritate care sunt avantajele si dezavantajele sistemului meu pentru ai putea ajuta si pe altii. Stiu ca si tu faci asta pentru ca la randul tau ai fost ajutat.

Sa auzim de bine si astept parea ta mai detailata.
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 08:44

@SorinDaniel ....
În apicultură există o lege - albina nu ține decât foarte puțin timp mierea sub puiet.
De când am albine nu am pățit să am C1 blocat cu miere. Pentru că dau spațiu suficient sus, albina pune tot sus, chiar și de pe o zi pe alta.
Având albină multă, verticalizarea nu e o problemă.

La prun puietul e bine foarmat în C1 și C2. Chiar înainte de rapiță pun C3.
Matca urcă cu 3-4 rame de puiet și acolo, formând o minge frumoasă în C1, C2 și C3.
Ulterior mai vine C4 și la cei mai buni C5.

după salcâm reduc cuibul pe 2 corpuri. Unde nu se poate, îl las pe 3.

Despre roire...
Pentru că la MER pot da spațiu (mai ales în cuib) cum vreau, asta mă ajută enorm.
am și eu probleme cu roirea mai mult dată de calitatea genetică.
Anul acesta mi-a fost mai ușor. Am mai învățat și eu cum să-i fac față, în contextul în care la mine albina ajunge la maximum de populație la rapiță. Iar rapița le înnebunește.
cristi_vidican

Mesajde balanescuadrian » 03 Iun 2016, 12:41

cea mai mare calitate este ca roieste foarte greu ....cel mai mare dezavantaj este daca vrei sa muti un astfel de stup + sa cauti matca...

tin minte ca anul trecut n-am extras nimic de la MER pana la floarea soarelui..si in timp ce extrageam floarea soarelui un MER a roit :mrgreen: ...si mi-am zis ...deci asta-i limita :mrgreen: ...

nu folosesc gratia haneman pentru a preveni roirea (lipsa timp vs creste timpul extrasului), iar in timpul anului MER ajunge la 4- 5 -6 corpuri (12 rame - 10 rame)...miere extrag mereu de la ei indiferent de situatie, iar toamna ii pregatesc cel mai repede fata de dadand (las doar C2 + c3) ...

Toamna trebuie lasati pe 2 corpuri inaninte sa fie organizat cuibul, altfel muta mierea din c3 in c2, o descapacesc singure si o muta ...cand am observat asta am avut o mare frustrare

inca n-am gasit solutia cum sa fac sa ii mut....atata timp cat camionul nu poate intra pana la stupi si trebuie sa parcurg 50 m pana la camion?!??...daca are cineva o solutie + ceva poze!!

lisa + chinga...altceva mai simplu (albina mai evadeaza cateodata printre corpuri, de la zdruncinaturile lisei)!!!! :oops:

cu mer pleci linistit in concediu....nu-ti strica feng-shui-ul
Ultima oară modificat de balanescuadrian pe 03 Iun 2016, 12:48, modificat 1 dată în total.
balanescuadrian

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 12:48

@balanescuadrian,
legat de mutările MER-ului...
Eu am lisa. N-am mânere la niciun stup.
Bag lisa sub stup și îl urc unde trebuie.
Am stupii făcuți special să-i pot duce cu lisa.
Am descoperit lisa destul de devreme, când aveam puțini stupi, așa că mi-a fost mai ușor făcând stupii după nevoi.
Ai o variantă să faci mânere mai lungi prinse de fund.
Vezi aici, la penultima imagine.
viewtopic.php?f=19&t=292&start=16
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 03 Iun 2016, 14:01

Cristi .... se poate o poza sau mai bine o schema detaliata a soclului optimizat ptr lisa?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 14:13

Cristian IONITA scrie:Cristi .... se poate o poza sau mai bine o schema detaliata a soclului optimizat ptr lisa?
Fişiere ataşate
11018374_10152873129161286_8460610658622589068_n.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 14:14

L-am dat pe fund cu ulei de in. Ultima dată când fac asta.
Acolo trebuie vopsea. Acolo unde am dat cu vopsea, arată FB
Fişiere ataşate
11745335_10152873129151286_9165063017925892797_n.jpg
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 14:17

Eu sunt foarte mulțumit de acest tip de fund.
Poate că l-aș face de 10 cm înălține în interior și aș pune un grătar să nu construiască albina acolo.
La fumigațiile cu VF bag sub fund un polistiren expandat de 3 cm grosime.
Același polistiren îl pun apoi în capac iarna. Mai pun 2 fâșii de 3 cm grosime, în total 6 cm, cât e în capac.
Polistirenul calcă pe folie și e ok iarna. Condens minim, pe la colțuri
Fişiere ataşate
11755832_10152873129171286_183144969589761999_n.jpg
cristi_vidican

Mesajde balanescuadrian » 03 Iun 2016, 14:26

eu nu am plasa pe fundul stupului, dar ii am asezati pe lanti de lemn, pe caramizi la 50 cm de la pamant..deci cu ridicarea ma cam omoara.. :| ...probabil ca trebuie sa regandesc asezarea
balanescuadrian

Mesajde teinegru64 » 03 Iun 2016, 15:05

cristi_vidican scrie:Eu sunt foarte mulțumit de acest tip de fund.
Poate că l-aș face de 10 cm înălține în interior și aș pune un grătar să nu construiască albina acolo.
i

Acolo au aproape o jumatate kg de ceara.Acolo am emotii ...sa nu fie o botca.Da ceva detalii cu gratarul.
teinegru64

Mesajde Cristian IONITA » 03 Iun 2016, 15:29

multumesc frumos, am notat dar eu am soclurile cu ceva mai multa suprafata cu plasa .... si trebuie sa gasesc o solutie cat mai simpla ptr a putea folosi lisa in regim mai heirupistic.

@balanescuadrian - lasa suporti ceva mai jos (maxim 20 cm) si ii poti aseza direct cu lisa

Eu o data stupul pus pe lisa (aici trebuie sa lucrez atent sa nu "impung" cu furca lisei in plasa) il urc in remorca pe plan inclinat fix la locul lui .... la descarcare similar ... il cobor si il asez apoi direct pe suport.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde cristi_vidican » 03 Iun 2016, 16:06

teinegru64 scrie:
cristi_vidican scrie:Eu sunt foarte mulțumit de acest tip de fund.
i

Acolo au aproape o jumatate kg de ceara.Acolo am emotii ...sa nu fie o botca.Da ceva detalii cu gratarul.

Grătarul se pune sub ultimul corp, exact sub rame, ca sa împiedice albina sa clădească acolo. La mine se clădește acolo, in acel spatiu de 5 cm la rapita in special. Nu prea se cladeste daca am cuibul pe 3 corpuri.
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 03 Iun 2016, 16:16

Cand vorbim de gratar= haneman ?Te rog nu ma trimite la Ursu.
teinegru64

Mesajde danielmihai » 03 Iun 2016, 16:39

Grătarul acela e in loc de crescaturile albinelor dar ajuta la ventilare si transport.Cred ca am zis bine? :roll:
danielmihai

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR