ignatov andrei scrie:Discutiile s-au purtat pe marginea a ceea ce era scris in carte si pe marginea ipotezei "daca ar exista o zona izolata". Concret, are dreptate horia_ch, nu dispunem de asa ceva. Atunci este valabil ce afirma horia_ch in legatura cu cresterea trantorilor mai devreme, cresterea matcilor mai devreme, iar pentru o selectie riguroasa se renunta la cresterile cand apar trantori la celelalte familii din stupina sau din vecinatatea stupinei. Ramele pentru nuclee se pun in familii in vederea insamantarii, pentru a avea puiet capacit, proaspat de ecluzionat, la data cand vom infiinta nucleele. Nucleele se infiinteaza cu 2 zile inainte de a le da botcile. Botcile se dau in perioada cat mai apropiata ecluzionarii (max. 24h). Mai devreme, "individele" din botci sunt foarte sensibile si la cel mai mic soc (termic sau mecanic) se pot intampla accidente foarte grave! Metoda de crestere este cea pe care o gasiti explicata foarte bine in manualul apicultorului 1986. Nu dispun de poze si filmulete. Sper, nu promit, sa fac ceva in acest sens in sezonul care urmeaza.
-va salut!
D-le Andrei eu m-as bucura daca ati putea sa ne ararati la noi astea incepatori efectiv cum se transvazeaza, cum se foloseste exact cutia Nicot sau Jentar, cum se fac nucleele de imperechere pentru ca degeaba citesti daca nu si vedem este mai greu sa ne imaginam exact cum se face.
Am crezut ca daca sunt marci de o anumita rasa selectate si inperechiate atunci sunt imperechiate cu trintori de aceeasi rasa pentru a fi o rasa pura. Daca se imperechiza cu trintori din stupine atunci nu mai e o rasa pura.
De aceea am amintit de selectarea trintorilor.