Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2013, 16:55

frantescu scrie:Corect!Atunci concluzia ar fi ca pe raza de 6 km(intr-un camp) daca lipsesc localitati si ai nucleele si trantorii acolo sansele sunt destul de mari sa le fecundeze cine trebuie.Evident ca mai exista si cate-un solitar la agatat ,dar procentul oricum nu e ca intr-o localitate oarecare.

Poate fi si altceva, nu neaparat camp. Poate fi si un "solitar", pentru ca trantorii nu se prea obosesc cu recunoasterea, avand in vedere ca-i primeste orice familie. Dar nu se pune problema. Cand MNF (matca nefericita) pleaca din stup, cohorta de baieti este in urma ei si toti cauta s-o faca MF (matca fericita). Mai apuca "solitarul"?!?
Acelasi!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 31 Ian 2013, 08:13

Da ,ca sa fiti siguri de tat,ar fi musai sa introduceti ,,vizele,, pentru trantori,ca daca sant primiti toti nou venitii nu putem discuta de imperechere controlata .
kamy

Mesajde akmm » 31 Ian 2013, 08:45

frantescu scrie:La 40 km dus si 40 km intors cu ce sa se fi hranit?

Daca s-a lasat cu chef, la trantori drumul e numai dus.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde simi » 31 Ian 2013, 10:14

va salut!
Sunt la inceput de dtum si sincer ma intereseaza cresterea matcilor dar una-i sa citesti si altai sa vezi si de aceea vas ruga daca se poate sa puneti citeva filmulete pentru a ne arata exact cum tranzvazati, cum faceti nucleele de imperechere, cum selectati trintorii etc.
simi

Mesajde alx1978 » 31 Ian 2013, 10:45

alx1978

Mesajde danielus71 » 31 Ian 2013, 15:31

un bun inceput ,alunul! ;)
Fişiere ataşate
20130131_131952.jpg
20130131_131952.jpg (26.05 KiB) Vizualizat de 15048 ori
20130131_131922.jpg
20130131_131922.jpg (25.3 KiB) Vizualizat de 15048 ori
20130131_131830.jpg
20130131_131830.jpg (31.45 KiB) Vizualizat de 15048 ori
danielus71

Mesajde simi » 31 Ian 2013, 20:51

- va multumesc d-le alx pentru ajutor dar ce nu a aratat este cum formam nucleul de imperechere si cum selectam trintorii pentru imperechere.
simi

Mesajde horia_ch » 01 Feb 2013, 10:01

Eu nu înţeleg ce vreţi să spuneţi prin "a selecta trântorii pentru împerechere". Că doar mătcile nu sunt vaci să le duci la trântorul comunal...
Dacă aveţi o zonă liberă de colonii străine dvs, ar putea exista posibilitatea să selecţionaţi trântorii (nu cred că o aveţi).
Aţi putea, de asemenea, să faceţi pe dracu-n patru şi să creşteţi acei trântori cu o săptămână mai repede decât vrea natura în zona dvs. La fel şi mătcile.
Altfel, puteţi doar să suprasaturaţi zona cu trântorii doriţi, în speranţa că ăştia vor fi şi mai iuţi de picior decât "păgânii". Eventual limitaţi drastic creşterea trântorilor în familiile care nu se încadrează în cerinţe. Însă asta nu vă scapă de "sălbatici".
Dacă practicaţi inseminarea artificială, se schimbă datele problemei. Însă în acel caz cred că aţi fi ştiut exact cum se procedează şi nu aţi mai fi întrebat.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde danielus71 » 01 Feb 2013, 10:57

Sint perfect de acord ! Numara-mi 2 apicultori pe care ii cunosti si care fac inseminare artificiala in Romania (si nu dupa ureche,ci facuta ca la carte).
O sa astept cu nerabdare lista de nume!Dar pina atunci o sa ma bazez pe cei care o vind(regina mama) la 180-200/buc.
danielus71

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 11:04

Discutiile s-au purtat pe marginea a ceea ce era scris in carte si pe marginea ipotezei "daca ar exista o zona izolata". Concret, are dreptate horia_ch, nu dispunem de asa ceva. Atunci este valabil ce afirma horia_ch in legatura cu cresterea trantorilor mai devreme, cresterea matcilor mai devreme, iar pentru o selectie riguroasa se renunta la cresterile cand apar trantori la celelalte familii din stupina sau din vecinatatea stupinei. Ramele pentru nuclee se pun in familii in vederea insamantarii, pentru a avea puiet capacit, proaspat de ecluzionat, la data cand vom infiinta nucleele. Nucleele se infiinteaza cu 2 zile inainte de a le da botcile. Botcile se dau in perioada cat mai apropiata ecluzionarii (max. 24h). Mai devreme, "individele" din botci sunt foarte sensibile si la cel mai mic soc (termic sau mecanic) se pot intampla accidente foarte grave! Metoda de crestere este cea pe care o gasiti explicata foarte bine in manualul apicultorului 1986. Nu dispun de poze si filmulete. Sper, nu promit, sa fac ceva in acest sens in sezonul care urmeaza.
ignatov andrei

Mesajde frantescu » 01 Feb 2013, 11:07

Asta era si ideea pentru care am cerut parerea.O mai pun odata:"Daca in mijlocul unui camp se afla o statiune de imperechere cat e procentul de imperechere cu proprii trantori (izolare pe raza de 6 km)?"Sau cat creste acest procent odata cu marirea razei?
frantescu

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 11:19

Matca nu se deplaseaza mult pe orizontala. Se deplaseaza mult pe verticala. Doar acei trantori care reusesc sa se tina de ea vor avea fericirea... Procentul se apropie mult de 100% (peste 90% in toate cazurile normale). Am afirmat ca trantorii sunt primiti in orice familie de albine, asa ca exista posibilitatea sa avem chiar in nucleu trantori straini. Sa vina de la 6km si sa se si imperecheze este practic exclus. Numai daca nu cumva - glumesc desigur - prind rand de dimineata si pandesc matca din dosul unei tufe!
ignatov andrei

Mesajde danielus71 » 01 Feb 2013, 11:27

Ar mai fii ipoteza de-a inchide urdinisurile la familiile care cresc trintorii,cu grila colectorului de polen .in moment ce ,,dinsi" ajung la maturitate sexuala ii ducem in zona unde avem intentia de a fecunda matcile.In acest caz procentuajul de imperechere cu cine vrem noi creste considerabil,dar nu-i exclude pe ,,excursionisti sexuali"(vedi Tailanda,rep.Dominicana ,Cuba,Brazile s.a.m.d.)
danielus71

Mesajde simi » 01 Feb 2013, 16:04

ignatov andrei scrie:Discutiile s-au purtat pe marginea a ceea ce era scris in carte si pe marginea ipotezei "daca ar exista o zona izolata". Concret, are dreptate horia_ch, nu dispunem de asa ceva. Atunci este valabil ce afirma horia_ch in legatura cu cresterea trantorilor mai devreme, cresterea matcilor mai devreme, iar pentru o selectie riguroasa se renunta la cresterile cand apar trantori la celelalte familii din stupina sau din vecinatatea stupinei. Ramele pentru nuclee se pun in familii in vederea insamantarii, pentru a avea puiet capacit, proaspat de ecluzionat, la data cand vom infiinta nucleele. Nucleele se infiinteaza cu 2 zile inainte de a le da botcile. Botcile se dau in perioada cat mai apropiata ecluzionarii (max. 24h). Mai devreme, "individele" din botci sunt foarte sensibile si la cel mai mic soc (termic sau mecanic) se pot intampla accidente foarte grave! Metoda de crestere este cea pe care o gasiti explicata foarte bine in manualul apicultorului 1986. Nu dispun de poze si filmulete. Sper, nu promit, sa fac ceva in acest sens in sezonul care urmeaza.

-va salut!
D-le Andrei eu m-as bucura daca ati putea sa ne ararati la noi astea incepatori efectiv cum se transvazeaza, cum se foloseste exact cutia Nicot sau Jentar, cum se fac nucleele de imperechere pentru ca degeaba citesti daca nu si vedem este mai greu sa ne imaginam exact cum se face.
Am crezut ca daca sunt marci de o anumita rasa selectate si inperechiate atunci sunt imperechiate cu trintori de aceeasi rasa pentru a fi o rasa pura. Daca se imperechiza cu trintori din stupine atunci nu mai e o rasa pura.
De aceea am amintit de selectarea trintorilor.
simi

Mesajde danielus71 » 01 Feb 2013, 16:33

iti raspund dupa parerea mea:
ceea ce vrei tu nu se poate in natura la noi
am scris ,,.... cu buckfastul merg pe insule in M.Nordului ca sa le imperecheze"
alternativa, inseminarea artificiala,dare nu te gindii la zeci sau sute de regine
danielus71

Mesajde simi » 01 Feb 2013, 17:29

danielus71 scrie:iti raspund dupa parerea mea:
ceea ce vrei tu nu se poate in natura la noi
am scris ,,.... cu buckfastul merg pe insule in M.Nordului ca sa le imperecheze"
alternativa, inseminarea artificiala,dare nu te gindii la zeci sau sute de regine

Acum am inteles. Va multumesc
simi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR