Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CRESTEREA MATCILOR

Mesajde italianu » 09 Apr 2013, 15:24

Ïn regim intensiv ar fii cam 2,5 ani, adicà , se naste în vara asta v-a intra ín prod. în 2014 si în 2015 toamna se v-a schimba.asta presupunînd vopsirea lor în culorile internationale( rosu 2013)
cu stimà, Daniel
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde marius_vfp » 09 Apr 2013, 19:50

salut , considerati ca o matca care merge bine dar este din 2011 imperecheata in iunie va trebui sa o schimb in acest an ? sau sa o mai las pana in vara ce vine ,
spor la treburi butoaie pline.
marius_vfp

Mesajde italianu » 09 Apr 2013, 20:18

ciao ,sa ne-ntelegem putin,normal ca o matca ,imperecheata in aprilie-mai ,si una imperecheata in septembrie nu sunt egale (nici ca virsta si nici ca uzura)
Daca merge bine ,las-o pina anul viitor
italianu

Mesajde cucubau » 10 Apr 2013, 01:07

de stoenescu gheorghe-gabriel » Ieri, , 14:40

Va salut don corleone , stupar din patria broscarilor!
Am observat ca o matca ajunge la maturitate, de-abia in anul doi de exploatatie, adica la adevarata ei valoare, cand da si randamentul maxim. Deja in anul trei ne gandim sa o inlocuim. Ne puteti da o sugestie privind longevitetea ei in regim de exploatare in pastoral(cat de mica)?Sunt unii stupari care nici macar nu se streseaza de schimbarea lor( a matcilor), si cu toate acestea au randament in culesul pastoral, fara sa intervina in vreun fel asupra lor( tot a matcilor).
Din punctul meu de vedere( ca reper), roirea de care au parte acesti stupari(comozi in opinia mea), face schimbul de generatii al matcilor.Adica :mai bine prefera sa alerge prin pomi dupa roiuri si sa-i puna inapoi(intinerind matca) decat sa se deranjeze pt. cresterea lor.Gen : se descurca si singuri(stupii).Dar... cunosc stupari care niciodata nu tin evidenta matcilor, si au recolta fara sa le bage in seama(matcile).
Cu respect si multa stima! Un stupar cu HAR(nicie).

O mataca poate sa traiasca pana la 5 ani , dar perioada ei de glorie nu poate sa se intinda pe cuprinsul a mai mult de trei sezoane . Acei stupari care mai mult din lipsa de experienta in a schimba matcile sau din zgarcenie ori de ce nu din prostie, lasa matcile sa evolueze dupa legile hazardului si obtin un randament bun , deplaseaza de regula doar stupii buni in pastoral iar ciurucurile le tin pe vatra si in fiecare an formeaza roiuri care sa le acopere pierderile de peste an.
........
cucubau

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 10 Apr 2013, 08:36

Mare dreptate aveti! Dar celor care vin din urma trebuie sa le explicam fenomenul de randament dar mai ales procesul de schimbare al matcilor(cel mai important).Multi vor sa manince miere din primii ani, iar daca nu realizeaza acest aspect al eficacitatii matciilor in primii 2-3 ani, renunta sau abandoneaza cunoasterea, cercetarea sau mai grav cresterea albinelor.
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde mihai33 » 11 Apr 2013, 11:57

si daniel si nea janese au dreptate,..dar pt clima italiana, cand vezi puiet pestrit iar matca din 2011...=virus.
am un exemplar cu care vineri ma iau de gat,...in general aici se procedeaza in 2 feluri,...scuturam toate ramele de albina in stup, adaugam o rama cu pastura si miere, o rama buna de ouat si 1 foaie de ceara,..o hranim cu sirop,..in 10 zile controlam,..daca observam larvele bolnave atunci ori se face un tratament nu ma intrebati ca nu il folosesc il consider nefolositor am tratat anul trecut si tot nu si-au revenit, ori il scuturam departe de stupina,..cu mari pareri de rau,..eu prefer sa il scutur, altfel in maxim o luna am toata stupina afectata de virus si la revedere cu toata munca mea..ramele cu puiet pestrit se ard, mare atentie insa ca arderea sa fie completa, sper ca in romania sa nu apara acest virus care face ravagii pe aici, acest virus pacaleste apicultorii incepatori sau hobisti ..mergand pe premiza ca matca este batrana sau cuibul prea larg,il lasa asa, ulterior in primavara cumpara roi....totusi faceti o examinare de laborator.
sansele de vindecare sunt de 50%
PS: va rog sa nu ma intrebati cum se numeste virusul, ..eu am intrebat si nu am primit nici un raspuns,..mi-au spus doar..VIRUS
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 11 Apr 2013, 20:42

Si de la virusul acesta eu am luat doua(2) galeti de miere. Repet: o cinsider ca e exceptia de la regula! Ca defect am vazut ca are faundul un pic stramb intr-o parte (stanga mea cand ma uit la ea -spre sud bineinteles). Oricum in aug. ii vine vlastarul cel tanar pt. schimbare, dar o sai multumesc pt. tot ce ca facut printr-o despartire onorabila.

Mesajde mihai33 » 12 Apr 2013, 19:43

gabriel...asculta,...in romania,...este exact cum a explicat nea janese,..in italia ori matca este batrana, ori acest virus, aici noi nu ne punem problema de racire a puietului.

spor in toate
mihai33

Mesajde cucubau » 12 Apr 2013, 21:24

si daniel si nea janese au dreptate,..dar pt clima italiana, cand vezi puiet pestrit iar matca din 2011...=virus.
am un exemplar cu care vineri ma iau de gat,...in general aici se procedeaza in 2 feluri,...scuturam toate ramele de albina in stup, adaugam o rama cu pastura si miere, o rama buna de ouat si 1 foaie de ceara,..o hranim cu sirop,..in 10 zile controlam,..daca observam larvele bolnave atunci ori se face un tratament nu ma intrebati ca nu il folosesc il consider nefolositor am tratat anul trecut si tot nu si-au revenit, ori il scuturam departe de stupina,..cu mari pareri de rau,..eu prefer sa il scutur, altfel in maxim o luna am toata stupina afectata de virus si la revedere cu toata munca mea..ramele cu puiet pestrit se ard, mare atentie insa ca arderea sa fie completa, sper ca in romania sa nu apara acest virus care face ravagii pe aici, acest virus pacaleste apicultorii incepatori sau hobisti ..mergand pe premiza ca matca este batrana sau cuibul prea larg,il lasa asa, ulterior in primavara cumpara roi....totusi faceti o examinare de laborator.
sansele de vindecare sunt de 50%
PS: va rog sa nu ma intrebati cum se numeste virusul, ..eu am intrebat si nu am primit nici un raspuns,..mi-au spus doar..VIRUS

Este vorba despre Loca Europeana , inconvenientul este ca atunci cand se observa puiet mort sau se simte mirosul specific al puietului mort intrat in descompunere este deja cam tarziu pentru tratament . In general albinele curata fagurii de larvele moarte , iar matca depune in locul lor alte oua din care vor evolua larve de varste diferite , ce-a ce face ca aspectul puietului sa fie pestrit.
........
cucubau

Mesajde italianu » 12 Apr 2013, 22:06

stati asa :!: puietul pestrit , e una..loca europeana(sau poate cea americana) e ...alta mincare de peste ;)
gabriel nu a spus de nici o boala. O familie care iti da 2 galeti de miere nu are nici L.A nici L.E.
oricum ambele se trateaza,daca sint la inceput.
italianu

Mesajde jiji » 12 Apr 2013, 23:09

va salut , pun si eu poze cu doua matci in roi care au trecut iarna .
stiu ca nu au mancare , le am pus .
Fişiere ataşate
DSC_0268.JPG
DSC_0267.JPG
jiji

Mesajde cucubau » 13 Apr 2013, 07:46

de italianu » Ieri, , 21:06

stati asa puietul pestrit , e una..loca europeana(sau poate cea americana) e ...alta mincare de peste
gabriel nu a spus de nici o boala. O familie care iti da 2 galeti de miere nu are nici L.A nici L.E.
oricum ambele se trateaza,daca sint la inceput.

Total de acord , numai ca la debutul L.A. apicultorului i va fi foarte greu sa observe puiet mort , o familie buna va curata instantaneu puietul mort si singurul indiciu ca familia respectiva sufera de ceva este aspectul puietului capacit . De aceea spun ca atunci cand exista puiet pestrit trebuie examinat cu foarte mare atentie si stabilita cauza spre a nu exista pe viitor surprize neplacute . Si inca ceva L.A poate sa treaca neobservata ani la rand .
........
cucubau

Mesajde italianu » 13 Apr 2013, 10:25

asta cu trecutul neobservata ani de-a rindul depinde de la un apicultor la altul.eu cind deschid un stup,imediat dupa constatarea ca:are puiet larvar ,miere,polen si nr de rame,urmaresc starea de sanatate a familiei (asta ca o deformare profesionala)
italianu

Mesajde mihai33 » 13 Apr 2013, 12:53

nu este loca,..mirosul de loca il simti si fara sa deschizi stupul, la acest virus, puietul nu este in totalitate capacit, ramane treisferturi de celula inchisa iar larva ia aspect maroniu, la examinarea cu scobitoarea firul se rupe foarte repede,...dar...se trateaza..eu prefer sa aplic metoda cea mai sigura, prima data il las fara puiet, il verific la 10 zile,..daca continua,..inchid stupul seara, omor matca si desfiintez familia departe de stupina, ramele le ard..samd..eu nu risc 65 de familii ,65 de starteri , 350 de micronuclei de imperechere si nici viitorii 200 de roi de mai-iunie
mihai33

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 13 Apr 2013, 21:04

Unde dai si unde crapa!
Matca asta a mea de care va spuneam are puietul compact, rotund, dar intre celulele capacite gasesesc larve si oua de o zi. Prima data am crezut ca este din cauza pasturii asezate in celulele dintre puiet.Dar asa oua ea si atunci cand urca in cat, si atunci cand are puiet pe o singura rama.Oricum dupa F. S. o schimb pt. ca si-a facut datoria, chiar destul de bine.
Sanatate!

Mesajde ignatov andrei » 14 Apr 2013, 10:51

Cucubau, in cazul L.A., puietul mort (putrezit), adera la peretii celulei si nu poate fi curatit, iar daca "ai bafta sa vina" in propria stupina, nu ai cum sa n-o observi!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR