Ïn regim intensiv ar fii cam 2,5 ani, adicà , se naste în vara asta v-a intra ín prod. în 2014 si în 2015 toamna se v-a schimba.asta presupunînd vopsirea lor în culorile internationale( rosu 2013)
cu stimà, Daniel
Re: CRESTEREA MATCILOR
de stoenescu gheorghe-gabriel » Ieri, , 14:40
Va salut don corleone , stupar din patria broscarilor!
Am observat ca o matca ajunge la maturitate, de-abia in anul doi de exploatatie, adica la adevarata ei valoare, cand da si randamentul maxim. Deja in anul trei ne gandim sa o inlocuim. Ne puteti da o sugestie privind longevitetea ei in regim de exploatare in pastoral(cat de mica)?Sunt unii stupari care nici macar nu se streseaza de schimbarea lor( a matcilor), si cu toate acestea au randament in culesul pastoral, fara sa intervina in vreun fel asupra lor( tot a matcilor).
Din punctul meu de vedere( ca reper), roirea de care au parte acesti stupari(comozi in opinia mea), face schimbul de generatii al matcilor.Adica :mai bine prefera sa alerge prin pomi dupa roiuri si sa-i puna inapoi(intinerind matca) decat sa se deranjeze pt. cresterea lor.Gen : se descurca si singuri(stupii).Dar... cunosc stupari care niciodata nu tin evidenta matcilor, si au recolta fara sa le bage in seama(matcile).
Cu respect si multa stima! Un stupar cu HAR(nicie).
si daniel si nea janese au dreptate,..dar pt clima italiana, cand vezi puiet pestrit iar matca din 2011...=virus.
am un exemplar cu care vineri ma iau de gat,...in general aici se procedeaza in 2 feluri,...scuturam toate ramele de albina in stup, adaugam o rama cu pastura si miere, o rama buna de ouat si 1 foaie de ceara,..o hranim cu sirop,..in 10 zile controlam,..daca observam larvele bolnave atunci ori se face un tratament nu ma intrebati ca nu il folosesc il consider nefolositor am tratat anul trecut si tot nu si-au revenit, ori il scuturam departe de stupina,..cu mari pareri de rau,..eu prefer sa il scutur, altfel in maxim o luna am toata stupina afectata de virus si la revedere cu toata munca mea..ramele cu puiet pestrit se ard, mare atentie insa ca arderea sa fie completa, sper ca in romania sa nu apara acest virus care face ravagii pe aici, acest virus pacaleste apicultorii incepatori sau hobisti ..mergand pe premiza ca matca este batrana sau cuibul prea larg,il lasa asa, ulterior in primavara cumpara roi....totusi faceti o examinare de laborator.
sansele de vindecare sunt de 50%
PS: va rog sa nu ma intrebati cum se numeste virusul, ..eu am intrebat si nu am primit nici un raspuns,..mi-au spus doar..VIRUS
de italianu » Ieri, , 21:06
stati asa puietul pestrit , e una..loca europeana(sau poate cea americana) e ...alta mincare de peste
gabriel nu a spus de nici o boala. O familie care iti da 2 galeti de miere nu are nici L.A nici L.E.
oricum ambele se trateaza,daca sint la inceput.
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori