cristi_vidican scrie:IGNITE scrie:mă bag şi eu...dar atenţie că sunt începător. Dar încerc. cei experimentaţi să-şi dea cu părerea dacă greşesc.
dacă ai albine şi în catul de sus (1,5 kg- 2kg, ceva de genul, sper să nu greşesc), dacă ai destul puiet căpăcit şi dacă îţi cumperi mătci împerecheate (mai multe, că poate nu ţi le ia), ai putea să faci aşa:
scuturi albinele din catul de sus într-o roiniţă şi te asiguri că ai cantitatea de mai sus. le stropeşti cu apă, să stea cuminţi, le duci la mai mult de 2 km. le tratezi contra varroa, le pui la întuneric, le dai turtă să nu ţi moară de foame, le dai şi o matcă la cutie, dar cu dop de plastic sau lemn pentru a nu putea ajunge albinele la ea. ideea e să le laşi să se obişnuiască cu matca, câteva zile (3-4). matca îi tai din aripi să nu zboare. trebuie să fie împerecheată şi de calitate. după câteva zile îi schimbi dopul de la cutie cu unul de zahăr pe care albinele îl vor roade, matca va ieşi. când duci stupul pe noua locaţie (la un amic mai la depărtare) dai de mâncare la albine...sirop, ceva proteine...ceva care stimulează ouatul (mă gândesc - că nu am făcut aşa niciodată în viaţa mea, 2013 fiind şi pentru mine primul an).
cred că ai mai multe şanse să ţi primească matca, decât dacă ai avea puiet în roiul nou format.
cred că ai mai multe şanse decât dacă le pui botci de salvare coapte...pentru că alea nu sunt împerecheate, iar matca dacă va fi acceptată (şi va fi, că nu ai încotro) va începe să ouă.
albinele simt matca şi nu se bezmeticesc, eviţi puietul ghebos.
problema este că va oua cel mult 200 de ouă pe zi, venind toamna, deci...destul de riscant.
DAR...POATE îi mai dai ceva puiet căpăcit din altă parte. o ramă de puiet face mult, două şi mai mult.
cred că trebuie să ai rame cu păstură şi cu miere, dar şi rame relativ noi (ca să nu ţi iasă albina mică, malformată) pentru ouat. Albinele în primele 10 zile de viaţă se ocupă cu altceva decât cu culesul, adică cu construitul fagurilor, se ocupă de ceară. dacă au deja faguri clădiţi, pot trece la altele mai importante, cules de întreţinere spre ex. sau pot reveni la hrănitul puietului.
ALBINELE ALEA ORICUM SUNT MATURE...nu vor intra în iarnă. VOR MURI.
treaba asta...am văzut-o şi eu pe net.
Dragu meu,
lasă forumul câteva zile. Nu mai citi nimic pe internet. Nu te mai uita deloc pe youtube 1 săptămână.
Ia o carte de apicultură și citește-o!
Ani de zile n-am scos un cuvânt pe forumuri. Citeam tot, cumpăneam, vedeam cum stau lucrurile la mine în stupină.
Apoi am început prin a pune întrebări.
La urmă, după ce m-am mai deprins cu teoria și practica am început să-i sfătuiesc pe cei începători.
Azi sunt la acest nivel.
Bag samă că azi, un începător în 2 zile de prezență pe forum are 100 de postări, în majoritatea își dă cu părerea.
Nu te supăra pe mine, în timp o să-mi dai dreptate. Ai prins unele lucruri, dar nu le legi bine.
P.S. Salvează undeva ce ai scris mai sus, ține minte unde ai salvat și peste 1-2 ani citește iar.
La fel pot spune ca am procedat si eu , nu ma ocup de mult timp de albine chiar daca pasiunea o am de mic . Vroiam sa spun ca 2-3 ani de zile doar am urmarit forumurile de specialitate fara sa ma amestec si de asemenea am citit carti de specialitate , mii de pagini...... de dat sfaturi nici nu se pune problema , nu se punea atunci si nici acum .
PS ; COLEGU iGNiTE ....MULT MAI BINE AR FI DACA AI POSTA SCURT SI LA OBIECT , NU CRED CA AU ROST ROMANELE ASTEA PE FORUM.