Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: roi in luna iulie!

Mesajde B.K » 08 Iul 2013, 20:19

cristi_vidican scrie:
IGNITE scrie:mă bag şi eu...dar atenţie că sunt începător. Dar încerc. cei experimentaţi să-şi dea cu părerea dacă greşesc.

dacă ai albine şi în catul de sus (1,5 kg- 2kg, ceva de genul, sper să nu greşesc), dacă ai destul puiet căpăcit şi dacă îţi cumperi mătci împerecheate (mai multe, că poate nu ţi le ia), ai putea să faci aşa:
scuturi albinele din catul de sus într-o roiniţă şi te asiguri că ai cantitatea de mai sus. le stropeşti cu apă, să stea cuminţi, le duci la mai mult de 2 km. le tratezi contra varroa, le pui la întuneric, le dai turtă să nu ţi moară de foame, le dai şi o matcă la cutie, dar cu dop de plastic sau lemn pentru a nu putea ajunge albinele la ea. ideea e să le laşi să se obişnuiască cu matca, câteva zile (3-4). matca îi tai din aripi să nu zboare. trebuie să fie împerecheată şi de calitate. după câteva zile îi schimbi dopul de la cutie cu unul de zahăr pe care albinele îl vor roade, matca va ieşi. când duci stupul pe noua locaţie (la un amic mai la depărtare) dai de mâncare la albine...sirop, ceva proteine...ceva care stimulează ouatul (mă gândesc - că nu am făcut aşa niciodată în viaţa mea, 2013 fiind şi pentru mine primul an).

cred că ai mai multe şanse să ţi primească matca, decât dacă ai avea puiet în roiul nou format.
cred că ai mai multe şanse decât dacă le pui botci de salvare coapte...pentru că alea nu sunt împerecheate, iar matca dacă va fi acceptată (şi va fi, că nu ai încotro) va începe să ouă.
albinele simt matca şi nu se bezmeticesc, eviţi puietul ghebos.

problema este că va oua cel mult 200 de ouă pe zi, venind toamna, deci...destul de riscant.
DAR...POATE îi mai dai ceva puiet căpăcit din altă parte. o ramă de puiet face mult, două şi mai mult.
cred că trebuie să ai rame cu păstură şi cu miere, dar şi rame relativ noi (ca să nu ţi iasă albina mică, malformată) pentru ouat. Albinele în primele 10 zile de viaţă se ocupă cu altceva decât cu culesul, adică cu construitul fagurilor, se ocupă de ceară. dacă au deja faguri clădiţi, pot trece la altele mai importante, cules de întreţinere spre ex. sau pot reveni la hrănitul puietului.
ALBINELE ALEA ORICUM SUNT MATURE...nu vor intra în iarnă. VOR MURI.

treaba asta...am văzut-o şi eu pe net.

Dragu meu,
lasă forumul câteva zile. Nu mai citi nimic pe internet. Nu te mai uita deloc pe youtube 1 săptămână.
Ia o carte de apicultură și citește-o!
Ani de zile n-am scos un cuvânt pe forumuri. Citeam tot, cumpăneam, vedeam cum stau lucrurile la mine în stupină.
Apoi am început prin a pune întrebări.
La urmă, după ce m-am mai deprins cu teoria și practica am început să-i sfătuiesc pe cei începători.
Azi sunt la acest nivel.

Bag samă că azi, un începător în 2 zile de prezență pe forum are 100 de postări, în majoritatea își dă cu părerea.
Nu te supăra pe mine, în timp o să-mi dai dreptate. Ai prins unele lucruri, dar nu le legi bine.

P.S. Salvează undeva ce ai scris mai sus, ține minte unde ai salvat și peste 1-2 ani citește iar.

La fel pot spune ca am procedat si eu , nu ma ocup de mult timp de albine chiar daca pasiunea o am de mic . Vroiam sa spun ca 2-3 ani de zile doar am urmarit forumurile de specialitate fara sa ma amestec si de asemenea am citit carti de specialitate , mii de pagini...... de dat sfaturi nici nu se pune problema , nu se punea atunci si nici acum .

PS ; COLEGU iGNiTE ....MULT MAI BINE AR FI DACA AI POSTA SCURT SI LA OBIECT , NU CRED CA AU ROST ROMANELE ASTEA PE FORUM.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 20:27

îmi cer scuze pentru stilul lălăit, însă, eu nu aveam de gând în afară de a vorbi despre metoda de roit, să duc discuţia unde a ajuns.

ce să fac? să tac din gură când sunt jignit. văd că administratorul deja a intervenit şi a spus nişte chestii care nu vor avea alt efect decât să dea apă la moară unora, să-i instige.

mie tot nu-mi spune nimeni ce este în neregulă cu postarea mea iniţială. nu cu bălăcăreala de după.

să înţeleg că pe acilea trebuie să tac mâlc...ca la ancheta aia? şi dacă vorbesc să cer voie?

văd că nimeni nu zice nimic despre metoda respectivă...toată lumea în capul meu...totuşi...pentru mine ar conta, pentru cultura mea. eu ştiu că oamenii pasionaţi împărtăşesc...
IGNITE

Mesajde cristi_vidican » 08 Iul 2013, 22:21

IGNITE,
Deci,
vreau să-mi cer iertare că am scris așa. A fost nepotrivit în a mă adresa în felul acela. Nu acela îmi e stilul, m-a luat gura pe dinaInte. Am crezut că-mi permit cu tine.
Te rog să mă ierți!
Nu am răbdare să mai citesc tot ce s-a scris de atunci în coace că-s obosit.

O să încerc să răspund cum trebuia să răspund.
Deci, vorbim de roi în iulie.
Roiul la pachet, cel propus de tine nu merge acum. Merge după salcâm, acum slăbești enorm familia dacă-i iei 1,5-2 kg.
Nu te supăra, dar anumite fraze par ciudate pentru cineva care cunoaște albina. Să duci roiul la 2 km și să-l ții la întuneric. De ce nu la 3 km? Încerc să nu fiu ironic.
În cazul roiului la pachet, matca poate fi eliberată după 24 de ore, sau mai precis, poți să-i dai albinei drumul la hrană.
Cum adică botcile de salvare nu sunt împerecheate?
Deci, tot ce ai spus în contextul discuției pare pe lângă subiect - roi în luna iulie.
Eu pun punct dialogului cu tine. Mâine, probabil că noi voi putea răspunde.
Vreau ca din partea mea să nu ațâț mai mult.
Noapte bună
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jenica67 » 08 Iul 2013, 23:05

IGNITE, poate nu toate persoanele se pot exprima elevat, sa iti spuna cu manusi ca cunostiintele tale sunt precare sau incomplete, dar colegul cristi_vidican, ti-a spus frumos, memoreaza textul si analizeaza-l singur peste un an, sau doi. Absolut in fiecare fraza ai o eroare grosolana, pe care peste timpul precizat, o sa le descoperi singur. Deci nu este cazul sa te superi, ci sa aprofundezi cartile pe care te lauzi ca le-ai citit, ca din pacate la prima vedere citirea, sau memorarea, a fost destul de superficiala. Din pacate o sa observi in timp ca in apicultura, detaliile fac diferenta.
jenica67

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 23:25

ok...mesajul vostru este unul mult mai clar.

era foarte simplu să se facă trimiteri la erorile de exprimare...eu spun că se înţelegea cu totul şi cu totul altfel.

însă...din mesaj...s-a desprins ironia la adresa mea. trimiterea la carte, faptul că aş fi postat 100 de mesaje şi ocolirea esenţialului au fost pentru ironizare.

era foarte simplu să se pună problema aşa cum aţi pus o voi în ultimele mesaje.

evident..că botca nu e împerecheată, ci matca care iese din...nu e împerecheată.
faza cu ţinutul mătcii câteva zile este într-adevăr o eroare. cum am spus eu nu am făcut niciodată o altă metodă decât aia de a da stupul în două (am făcut asta pentru că am crezut eu ca să evit astfel roirea).

faza cu dusul roiului la o distanţă mai mare vine din faptul că fiind vorba despre albine mature ele se vor întoarce la stupul din care au fost luate. poate că nu este o exprimare fericită. ideea era alta: roi de genul ăsta.

Cristi putea foarte frumos să spună...domnule varză..ceea ce încerci tu să spui se referă la roiul la pachet şi nu se pretează pentru iulie...pentru că...uite...de aia şi de ailaltă. da? or, ceea ce a spus el a fost cu totul şi cu totul altceva. căci mie nu mi sar mucii din nimic. şi când sar sar.

ca vine acum şi spune...la ce folos? a stat pe forum şi după ce a văzut ce reacţie am avut şi nu a intervenit să clarifice.
acum vii tu şi spui că pretind că ştiu din cărţi. păi eu nu am afirmat că le stăpânesc...eu chiar am spus că sunt un începător şi părerea mea trebuie luată sub cea mai mare rezervă. faptul că le-am menţionat apoi...a fost ca reacţie, nu pentru a-mi afirma marea şi puternica pregătire în domeniu. căci dacă aş şti...nu aş pierde vremea urmărindu-vă cu interes pe voi.

deci ce a spus cristi prima oară este cu totul altceva decât lasă să se înţeleagă acum. şi referitor la regulament...nu l-am încălcat primul. văd ironie la tot pasul aici. chiar şi ameninţări...toate sunt pe lângă regulament.
pentru mine prezintă relevanţă a-mi testa prostiile de-mi trec prin cap...adică îmi pun anumite probleme şi la modul fals. tot aşa cum cel care a iniţiat discuţia s-a gândit la ceva, tot aşa am emis şi eu o părere...pentru a o verifica şi sub cea mai mare rezervă posibil. eu cred că am fost foarte clar în ceea ce am scris şi vă asigur că şi la nivel sufletesc nu am avut o altă intenţie şi anume aceea de a mi da vreo importanţă.
IGNITE

Mesajde Jean Valjean » 08 Iul 2013, 23:33

IGNITE scrie:mă întreb ce naiba făceam dacă eram un tânăr boxer? intram în ring şi venea unul şi-mi rupea gura, nu? pe bune...
spuneţi că, pentru a intra într-o discuţie, trebuie să cunoşti despre ceea ce se vorbeşte. în cazul de faţă, cine ar fi competent să stabilească dacă ştiu sau nu sau cât ştiu despre subiect? dvs. reprezentaţi o autoritate?

mă îndoiesc că într-UN AN DE CÂND SUNTEŢI DVS. APICULTOR...puteţi să faceţi afirmaţiile de mai sus.

în pagina dvs. personală, spuneţi că aţi debutat în anul 2012, aţi descris ce aţi visat şi că...la vremea aia dvs. citiseţi cartea cehului, devenit neamţ, f.l, cea a lui w.R. şi manualul apicultorului. exact ce am citit şi eu până în momentul de faţă. eu am mai citit încă două între timp. dar nu asta este discuţia. aţi mai spus dvs. acolo o treabă...că dvs. consideraţi că regina o alegeaţi dvs. dintre albine.
ei ...eu nu sunt la stadiul ăsta la momentul în care încep, cu tot respectul, cred că ştiu ce e aia o matcă.

apoi...spuneţi că dvs. deja nu mai puteţi intra pe forum, fiind oarecum deranjat de "cazuri" adică de cei ca mine. deja într-un singur an amărât aţi ajuns blazat? obosit? sau doar sunteţi tendenţios.
unde aţi învăţat că trebuie să ştii ab initio totul? eu nu cred că spuneţi gândit aşa ceva, ci cred că sunteţi o persoană subiectivă, care deja m-a catalogat şi orice spuneţi din momentul acela nu face altceva decât să reia categorisirea. în fine...bine că aţi intrat să daţi peste bot unui om atât de impertinent cum nu aţi mai văzut dvs. de mult timp, că de...dvs. sunteţi la un anumit nivel al trăirii şi cunoaşterii..

Date fiind afirmatiile de mai sus ale colegului de forum Ignite, cer permisiunea unui drept la replica, cu mentiunea ca oricum ar evolua discutia ulterior, eu nu o sa mai intervin.

1. Stimate coleg, am rugamintea ca, inainte de a face afirmatii batjocoritoare la adresa mea sa citesti cu atentie, chiar de mai multe ori, cele scrise de mine pe pagina personala. Sunt convins ca daca ai fi citit cu atentie si calm, nu surescitat si mânat de dorința de nestăpâit de a ma pune la punct, ai fi observat ca parerea ca pot alege o albina si sa o numesc regina era cea pe care o avem la 10 ani. Ma bucur ca tu ai depasit momentul acela. In ceea ce priveste lecturile tale, tin sa te felicit ca le-ai de pasit pe ale mele ca numar. Nu am nici cea mai mica pretentie in acest sens.

2. Țin să te asigur că nu am nimic împotrivă sa-ți expui pe forum informațiile apicole pe care le deții, obținute in urma unor lecturi sau vizionări de filme pe youtube sau alte site-uri. Nimeni nu te oprește, cu atât mai puțin eu. Însă, între noi fie vorba, stim amandoi foarte bine ca 90% dintre utilizatorii acestui forum au vizionat aceleași filme și au citit aceleasi carti. Ceilalti 10%, au facut mult mai mult atât.

3. Nu mi-aș fi pierdut puținul timp pe care îl am ca să intru în polemică cu tine dacă nu ai fi sarit la jugulara colegului nostru de forum Cristi Vidican, atacandu-l pentru niste aspecte care nu au nimic de-a face cu subiectul discuției. Nu că ar avea nevoie de avocat. Nu. Ci pur si simplu din principiu: ce treabă ai tu cu faptul ca omul acesta, care este pastor baptist, si-a pus la semnatura un citat din Biblie?!! Ce ai fi vrut, sa puna un citat din Mein Kampf? Ce legătura avea rugămintea de a nu mai da sfaturi din auzite, citite sau vizionate pe net cu ideile relgioase sau preferintele pentru un citat sau altul, fie el si din Biblie, ale colegului Cristi Vidican?
Îți spun eu si multi alti oameni de pe acest forum: absolut nici una.
Si nu e frumos. Ba e de-a dreptul hidos. La limita, e kitsch.

De fapt, pana la urma ce vrei tu?! Nu ai pe nimeni cu care sa te certi si ne gasisi pe noi?

Cu rugamintea de a te abține de la comentarii ulterioare la adresa mea (și insist asupra acestui lucru) si de a-ti cere iertare față de colegul Cristi Vidican, îți recomand sa urmaresti sceneta de mai jos, poate așa îți dai seama in ce postură te afli.
Multumesc

Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde IGNITE » 09 Iul 2013, 00:42

dragă valjeane...nu trebuie să văd nici o scenetă. pot intui ce doreşti să spui. oricum...erai dator cu altfel de intervenţie. bucură te tu de ea deci. şi iartă-mă că îndrăznesc să nu te ascult pe tine. poate pentru tine faptul că tipul este un pastor baptist este un mare argument. pentru mine, sincer, nu este. dar poate ar putea fi. că este neoprotestant sau cum se numesc ei...era destul de clar după citat. puteam băga mâna în foc. chiar şi asta m-a făcut să am reacţia asta vizavi de mesajul său prim. cu atât mai mari aşteptările de la el...asta este ideea.

cât despre tine...nu uita ... eu mi-am cerut scuze...iar acum nu mă cert cu tine...însă, intervenţia ta este una persiflatoare, ai afirmat că sunt unul dintre "cazuri", precum şi alte lucruri. nu e cu nimic mai interesantă şi superioară asta în care mă pui tu să mă uit la scenetă şi în care afirmi tu că tu eşti un tip ocupat. înţeleg ce vrei să faci...pretinzi un ascendent asupra altuia. tu nu vorbeşti orice, oricum, oricând, pentru că eşti un tip foarte ocupat. sper să ţi aducă beneficiile dorite ocupaţia asta a ta. dar pe mine nu mă interesează că eşti sau nu ocupat. se pare că nu eşti chiar ocupat, totuşi.

îmi pare rău că eu nu sunt pastor, că de eram...aveam mai multe argumente, nu? ce să înţeleg eu de la tine? eu înţeleg un lucru...nici tu nu ai experienţă, dar ai sărit pe mine, fără să mă cunoşti, iar acum expui "argumente". într-un fel şi eu sunt un pastor...dacă stau să mă gândesc. un adevărat jupân...nu am ce zice. însă, nu-mi serveşte de argument.

eu nu vreau să intru în conflict cu tine. încă o dată îţi cer şi ţie scuze. de două ori pentru că ai fost nevoit să intervii, chiar dacă erai foarte ocupat. pe bune...chiar scuze...sper să fii şi genul care le primeşte.
IGNITE

Mesajde jenica67 » 09 Iul 2013, 11:49

Ignite, daca cineva ti-ar spune mura in gura ce ai gresit, ai citi fara sa dai mare importanta si in cateva zile ai uita. Asa daca iti freci mintea si studiezi sa iti dai singur seama, o sa ti se intipareasca mai adanc in memorie cunostiintele acestea si nu o sa le mai uiti asa de usor. Ca sa iti dau subiect de gandire, eu ti-am subliniat cateva cuvinte din textul tau, la care cred ca ar fi bine sa te gandesti, ce sens au.

mă bag şi eu...dar atenţie că sunt începător. Dar încerc. cei experimentaţi să-şi dea cu părerea dacă greşesc.

dacă ai albine şi în catul de sus (1,5 kg- 2kg, ceva de genul, sper să nu greşesc), dacă ai destul puiet căpăcit şi dacă îţi cumperi mătci împerecheate (mai multe, că poate nu ţi le ia), ai putea să faci aşa:
scuturi albinele din catul de sus într-o roiniţă şi te asiguri că ai cantitatea de mai sus. le stropeşti cu apă, să stea cuminţi, le duci la mai mult de 2 km. le tratezi contra varroa, le pui la întuneric, le dai turtă să nu ţi moară de foame, le dai şi o matcă la cutie, dar cu dop de plastic sau lemn pentru a nu putea ajunge albinele la ea. ideea e să le laşi să se obişnuiască cu matca, câteva zile (3-4). matca îi tai din aripi să nu zboare. trebuie să fie împerecheată şi de calitate. după câteva zile îi schimbi dopul de la cutie cu unul de zahăr pe care albinele îl vor roade, matca va ieşi. când duci stupul pe noua locaţie (la un amic mai la depărtare) dai de mâncare la albine...sirop, ceva proteine...ceva care stimulează ouatul (mă gândesc - că nu am făcut aşa niciodată în viaţa mea, 2013 fiind şi pentru mine primul an).

cred că ai mai multe şanse să ţi primească matca, decât dacă ai avea puiet în roiul nou format.
cred că ai mai multe şanse decât dacă le pui botci de salvare coapte...pentru că alea nu sunt împerecheate, iar matca dacă va fi acceptată (şi va fi, că nu ai încotro) va începe să ouă.
albinele simt matca şi nu se bezmeticesc, eviţi puietul ghebos.

problema este că va oua cel mult 200 de ouă pe zi, venind toamna, deci...destul de riscant.
DAR...POATE îi mai dai ceva puiet căpăcit din altă parte. o ramă de puiet face mult, două şi mai mult.
cred că trebuie să ai rame cu păstură şi cu miere, dar şi rame relativ noi (ca să nu ţi iasă albina mică, malformată) pentru ouat. Albinele în primele 10 zile de viaţă se ocupă cu altceva decât cu culesul, adică cu construitul fagurilor, se ocupă de ceară. dacă au deja faguri clădiţi, pot trece la altele mai importante, cules de întreţinere spre ex. sau pot reveni la hrănitul puietului.
ALBINELE ALEA ORICUM SUNT MATURE...nu vor intra în iarnă. VOR MURI.

treaba asta...am văzut-o şi eu pe net
jenica67

Mesajde IGNITE » 09 Iul 2013, 11:56

am înţeles. am şi intuit aceste sublinieri de la bun început. nu am pretenţia că m-am exprimat corect. sau că ideea a fost expusă corect în fiecare pas al său.
dar văzând link ul la care am făcut trimitere şi voi având intuiţia unor persoane experimentate puteţi corecta, exact aşa cum am şi cerut din capul locului. din moment ce am cerut să fiu corectat...nu văd la ce folos ironia. asta era problema.

într-adevăr exprimarea este una dubioasă, dar poate fi citită de un experimentat: spre ex. "Albinele în primele 10 zile de viaţă se ocupă cu altceva decât cu culesul, adică (n.n. - ele se ocupă) cu construitul fagurilor, se ocupă de ceară."
sau..
"albinele simt matca şi nu se bezmeticesc, eviţi puietul ghebos". - cum am spus, am citit ceva (Ritter) unde la formarea roilor, privită prin prisma bolilor care pot apărea din cauza unor aşa zise greşeli, se spunea că puietul ghebos poate apărea atunci când albinele se bezmeticesc, ca urmare a unei divizări, când o parte, cea fără matcă, simte că nu există matca, albinele lucrătoare începând să depună ouă nefecundate, existând astfel posibilitatea apariţiei puietului ghebos (eu, cel puţin aşa am înţeles, dar o să recitesc acolo).

"tăiatul din aripile mătcii" egal cu scurtarea lor pentru ca matca să nu-şi ia zborul. la fel, eu aşa am înţeles din filmuleţul acela.

"problema este că va oua cel mult 200 de ouă pe zi, venind toamna" - aici este vorba că spre toamnă matca nu mai are acelaşi ritm de ouat ca şi primăvara sau vara. de la peste o mie de ouă zilnic, ajunge la aproximativ 200 zilnic, ceea ce reprezintă un risc de a forma roiul după metoda asta în luna iulie. la fel, ideea aşa am reţinut-o, dar poate greşesc, tot dintr-un material.

dar, oricum, îţi mulţumesc pentru sublinierile făcute, mesajul tău mi se pare unul decent şi chiar mă ajută într-o oarecare măsură. căci...aşa cum ai spus...poate nu sunt în stare să-mi dau seama de toate cele acum.
Ultima oară modificat de IGNITE pe 09 Iul 2013, 12:10, modificat 1 dată în total.
IGNITE

Mesajde bucursorinelionel » 09 Iul 2013, 12:08

Poți face bine mersi roi și la 1 iulie și la 30 iulie ( și la 1 sept., dacă vrei neapărat).Dar..cu respectarea unor cerințe cu caracter obligatoriu..și dacă și numai dacă ai la dispoziție :
A) Suficiente colonii puternice (cuib dadant 12-14-20 r, din care 40% puiet larvar, 40% puiet căpăcit, 20% rezerve hrană)+ mătci împerecheate.Fie prin divizare, fie prin scuturare de albină doică( direct în stupul nou, sau varianta de roi la pachet, similar sau identic față de cele descrise mai sus).
B) Nuclee de împerechere mari, fie din rame 1/1 , fie din rame 3/4, împărțite pe jumătate vertical, fix sau articulat, dar care , să fie echivalent minim 2 rame 1/1, nuclee în care matca ajunge să ponteze cel puțin echivalent 1 ramă 1/1.În astfel de nuclee verifici și calitatea pontei (distribuția pontei, omogenitate, etc)
C) Rame cu rezerve consistente de polen/păstură și de miere, pentru încadrarea lateralelor cuibului.În lipsa lor, turtă cu polen 30% (sau înlocuitori), sirop invertit 3/1, 4/1., + stimulatori de pontă.
D) Cunoașterea bună a microclimei și a factorului meteo ( în primul rând evoluția diurnă/nocturnă a perioadelor cu sub /peste 12 grade celsius)
E) Experiența în lucrul cu albinele și al modului lor de viață.
bucursorinelionel

Mesajde alexx » 09 Iul 2013, 13:22

bucursorinelionel scrie:Poți face bine mersi roi și la 1 iulie și la 30 iulie ( și la 1 sept., dacă vrei neapărat).Dar..cu respectarea unor cerințe cu caracter obligatoriu..și dacă și numai dacă ai la dispoziție :
A) Suficiente colonii puternice (cuib dadant 12-14-20 r, din care 40% puiet larvar, 40% puiet căpăcit, 20% rezerve hrană)+ mătci împerecheate.Fie prin divizare, fie prin scuturare de albină doică( direct în stupul nou, sau varianta de roi la pachet, similar sau identic față de cele descrise mai sus).
B) Nuclee de împerechere mari, fie din rame 1/1 , fie din rame 3/4, împărțite pe jumătate vertical, fix sau articulat, dar care , să fie echivalent minim 2 rame 1/1, nuclee în care matca ajunge să ponteze cel puțin echivalent 1 ramă 1/1.În astfel de nuclee verifici și calitatea pontei (distribuția pontei, omogenitate, etc)
C) Rame cu rezerve consistente de polen/păstură și de miere, pentru încadrarea lateralelor cuibului.În lipsa lor, turtă cu polen 30% (sau înlocuitori), sirop invertit 3/1, 4/1., + stimulatori de pontă.
D) Cunoașterea bună a microclimei și a factorului meteo ( în primul rând evoluția diurnă/nocturnă a perioadelor cu sub /peste 12 grade celsius)
E) Experiența în lucrul cu albinele și al modului lor de viață.

Da dar colegul respectiv nu avea matci imperecheate si mai exact voia sa isi traga singure botci
alexx

Mesajde bucursorinelionel » 09 Iul 2013, 13:49

Am înțeles intenția, dar aș prefera să adaug ceva.Ideea este să urmărești un scop sau un obiectv clar când vrei să înmulțești, și , mai ales , să știi cum, de ce, când, și care sunt factorii care te ajută/împiedică.
Desigur că fiecare dintre noi vrea să greșească minim posibil sau deloc dar unele ( greșeli) sunt chiar inerente, uneori necesare.Nu e neapărat cazul acesta.Experiența se capătă/formează prin activitate efectivă.Doar din arhiva forumului poți face 100 de lucrări de doctorat „magna cum laude„ pe partea de teorie dar..în opinia mea, o oră de activitate practică la albine valorează mult mai mult.
E dreptul lui să incerce, așa mai învață ceva, foarte util, CUM SĂ NU MAI FACĂ..altădată.
bucursorinelionel

Mesajde aliuta2000 » 09 Iul 2013, 14:32

Offtopic
am ras un birou intreg cu lacrimi azi ... merci mult Jeane
A.D.
aliuta2000

Mesajde un OM » 09 Iul 2013, 15:48

Deci un sfat practic pentru colegul IGNITE se poate? Eu numai de pielea naibii as face un roi in conditiile "aproape teoretice" pe care le-a descris. Toata treaba sta in oferta de polen si nectar pe care o vei avea in natura, practic, caci teoretic urmeaza seceta.
un OM

Mesajde IGNITE » 09 Iul 2013, 16:51

vreo n ha de facelia cu sorg, irigate. şi am făcut şi roiul, nu? :)

eu mi-am făcut deja norma de roiuri. nici să se mai poată face, nu mai am chef de plată la tâmplar. dar ce vorbesc, nu mai fac nici un roi, niciodată. la anul, poate merg până în banat să învăţ. bineînţeles, o să consum vreo 15-20 de kile de doctrină până atunci, că altfel...vai şi amar de viaţa mea... :)
abia, după ani şi ani...poate o să fac vreun roi...vai şi amar şi ăla, tras de păr şi cu greşeli de exprimare...o să iasă un bâlbâit, dar arţăgos.
IGNITE

Mesajde bucursorinelionel » 09 Iul 2013, 17:36

IGNITE, bag de seamă că ești crud și cu sângele iute...!!...Vrei să faci multe dar..te cam încurci în vorbe..nu prea stăpânești nici teoria...darămite practica..ceea ce , între noi 2 fie vorba, ”...e cam grele..„..!!
Nu vreau să ma iei de „cărcotaș„ sau „ignorant„..dar te rog frumos să faci o analiză economică sectorială și de piață ( nu mă refer la piața Matache din buricul Bucureștiului) , și, ca să dovedesc bunele intenții, chiar te ajut, dar să Îmi demonstrezi clar, cu sursa de informații citată, prin răspunsuri la următoarele întrebări:
1) care este dinamica familiilor de albine în perioada 1990-2012 în RO ? ;
2) care este dinamica producției de miere la nivel național în aceeași perioada ?;
3) care este nr. de procesatori la nivel național, pe piața mierii (2010-2012) în RO ? ;
4) care este nr. de producători la nivel național înregistrați oficial (2010-2012) ? ;
5) care sunt indicii de concentrare Hirschmann-Herfindhal pe piața producătorilor de miere, respectiv procesatorilor, în aceeași perioadă (2010-2012)..?
Dacă poți să răspunzi, mă inclin în fața ta și te recunosc de „jupân”...!!
Dacă nu poți, las-o mai moale cu analizele de piață, și invectivele la adresa procesatorilor....!!!
Nici mie nu îmi sunt dragi, dar au și ei rolul lor în economia verticală, asta ca să fim obiectivi..!!!
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE