Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 29 Feb 2012, 22:42

Discutam putin si pe tema asta sau e TABU? Sa citim putin http://apiculturanaturala.blogspot.com/ ... urala.html
http://apiculturanaturala.blogspot.com/ ... carte.html
BUNKA

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 00:55

1 albina ecluzioneaza la 21 zile cu + sau - ore in functie de temperatura si nu de dimensiunea celulei.
2 varooa nu poate fi oprita in intentia ei de a-si alege ce celula doreste sa paraziteze .
3 daca prin absurd am lua puietul necapacit dintr-o familie vampirii se vor muta cu suptul pe albine si vor astepta linistiti aparitia altui puiet.
Si ar mai fi de spus dar e tirziu si ca o concluzie cine a facut studiul e varza si cauta sa iese in evidenta gen 0TV (extraordinar , exceptional etc. ) pentru ca varooa paraziteaza actual si albina din Africa centrala care traieste pe faguri naturali de mi de ani .
Nu sustin ca tot e o minciuna doar se stie ca o minciuna tine daca este amestecata cu adevar. ;)
peterneamt

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 02:17

Ok alte pareri mai avem, bazate si pe ceva experienta personala cu albine crescute pe faguri 100% naturali mai multe generatii cu inlocuirea primilor faguri crescuti pana la regresia dimensiunii celulelor si albinelor la dimensiunea naturala???
Atunci..despre ce vorbim?
Si o intrebare ca sa plusam...cum de albina a supravietuit 100 mil de ani fara ajutorul omului si de la introducerea stupului standardizat si a foitelor cu celule marite au napadit-o toate alea, si acum nu poate supravietui fara "ajutorul" nostru???

Petre, oare putem fi atat de ignoranti incat sa fim absolut siguri ca albina eclozeaza la 21 de zile chiar si in conditiile modificarii celulei si distantei intre faguri fara ca sa experimentam macar acest lucru?
Oare putem fi atat de ignoranti sa credem ca tipul asta e "varza" la fel ca Oscar Peronne sau multi altii care au testat si au avut rezultate cu asa ceva??
Eu zic ca macar putina indoiala trebuie sa existe macar pana la proba contrarie..avem un nene aici pe forum care stie destule, deschide gura putin, si cand o deschide de multe ori este luat pe dinainte..poate stii de cine vb. i se zice M*****s.
Daca ma apuc sa strang documentatie, va dau de citit si de studiat pana va creste barba de 2m...asa ca va sfatui sa fiti un pic mai putin ignoranti, eu cel putin atat timp cat stiu ca nu am aplicat un asemenea tip de apicultura, nu pot fi critic si nepasator fata de munca unor oameni care chiar au studiat acest fenomen.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 02:32

http://www.oscarperone.com.ar/docs/varroa.html Oscar Perone
Mai Petre, daca tu poti sa ignori munca astuia.. http://www.youtube.com/watch?v=xSGa9DKraGA ..eu nu pot!
Albinele tale fac ce fac astea?...nu-ti pui intrebarea ..de ce?...le-a dresat??
Dreseaza-le si tu!
Cateva lucruri despre Ivan Brndusic http://www.brnda.com/Home/tabid/54/Default.aspx poti ignora munca lui de cercetare? Pai inseamna ca noi majoritatea mediocra suntem desteptii pamantului si astia-s niste retarzi...sa nu cumva sa fie invers, zic si eu! :roll:
http://www.brnda.com/Beefightingvaroa/t ... fault.aspx
BUNKA

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 09:46

Nu va opreste nimeni sa incercati, ca loc de dat cu capul este pentru toata lumea. Rugamintea mea este sa incercati si apoi daca aveti rezultate, sa ii invatati pe altii cum se scapa de varooa. Eu am incercat in 1998 si iarna la ACA la sedinte unde sunt lector si membru in comitetul executiv din 1990 m-am laudat cu performantele mele . Rezultatul a fost ca in primavara anului 2000 din 56 familii ramase in experiment, dupa unificarile necesare am ramas cu 18 familii vai de mama lor si sa nu credeti ca au fost mai rezistente susele ramase. De, pe atunci mai credeam ca pot salva lumea si ii procopseam noptile pe cei de la internet cafe in cautare de informatii pe net despre ce cercetari au mai facut altii.
Presiunea infectioasa va scadea numai daca toti apicultorii vor trata stupii cu maxima seriozitate si vor verifica periodic eficacitatea tratamentelor efectuate.
Foarte multi sunt incepatori (masurile 141 si 112 ) si vad pe forum tot felul de pareri care ii dezorienteaza si atunci aplica vorba Romanului ''lasa ba ca marge si asa'' ca a zis si cutare, care are sute de stupi si din cauza asta vor trebui marite numarul de tratamente cu toate repercursiunile ulterioare .
Discutia ar trebui sa se poarte de genul :
-cercetatorii x,y etc. au descoperit urmatoarele ........Ce parere aveti, se poate aplica la noi ? (una e in state unde sunt zeci de km fara albine si alta e la noi unde nu este catun fara apicultori.) ;)
ps. in film pe albina este un braula (care este inofensiv pe linga varooa si la noi este pe cale de disparitie datorita varachetului ) si un varooa pe care albina nu il poate da jos decit daca vrea el .
peterneamt

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 12:32

ghitacusman scrie:este ca si cum ai intreba pe cineva daca mai e mult pana departe si el ar rapunde simplu....ca de aici pana acolo. Daca in acest sistem s-ar castiga la fel ca in cel actual atunci majoritatea ,daca nu chiar toti, ar schimba macazul.

Daca am gandi cu totii asa atunci nici unul dintre noi nu va face primul pasul...noroc de diversitate si de faptul ca suntem unici si gandim diferit, tocmai de aia conceptul de " Natural Beekeeping" se raspandeste destul de rapid printre apicultorii din Statele Unite si din Europa si din ce in ce mai multi sunt dispusi sa incerce apropierea de natura si firesc, isi dau seama tot mai multi oameni ca noi nu putem crea nimic perfect, doar Dumnezeu a creat sisteme functionale, si nu ne putem compara cu El. E un lucru atat de simplu de care unii dintre noi devin constienti.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 12:34

peterneamt scrie:Nu va opreste nimeni sa incercati, ca loc de dat cu capul este pentru toata lumea. Rugamintea mea este sa incercati si apoi daca aveti rezultate, sa ii invatati pe altii cum se scapa de varooa. Eu am incercat in 1998 si iarna la ACA la sedinte unde sunt lector si membru in comitetul executiv din 1990 m-am laudat cu performantele mele . Rezultatul a fost ca in primavara anului 2000 din 56 familii ramase in experiment, dupa unificarile necesare am ramas cu 18 familii vai de mama lor si sa nu credeti ca au fost mai rezistente susele ramase. De, pe atunci mai credeam ca pot salva lumea si ii procopseam noptile pe cei de la internet cafe in cautare de informatii pe net despre ce cercetari au mai facut altii.
Presiunea infectioasa va scadea numai daca toti apicultorii vor trata stupii cu maxima seriozitate si vor verifica periodic eficacitatea tratamentelor efectuate.
Foarte multi sunt incepatori (masurile 141 si 112 ) si vad pe forum tot felul de pareri care ii dezorienteaza si atunci aplica vorba Romanului ''lasa ba ca marge si asa'' ca a zis si cutare, care are sute de stupi si din cauza asta vor trebui marite numarul de tratamente cu toate repercursiunile ulterioare .
Discutia ar trebui sa se poarte de genul :
-cercetatorii x,y etc. au descoperit urmatoarele ........Ce parere aveti, se poate aplica la noi ? (una e in state unde sunt zeci de km fara albine si alta e la noi unde nu este catun fara apicultori.) ;)
ps. in film pe albina este un braula (care este inofensiv pe linga varooa si la noi este pe cale de disparitie datorita varachetului ) si un varooa pe care albina nu il poate da jos decit daca vrea el .

Petre, spune te rog atunci in ce a constat experimentul tau din 1998, ce anume ai facut albinelor, asta ca sa vorbim exact pe subiect, si sa aduci plus de cunostinte colegilor tai.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 13:00

Roger Delon si Emile Warre s-au apropiat de natura din punctul de vedere a configuratiei stupilor folositi de ei, Emile Warre a folosit inclusiv fagurele natural hranirea naturala (de fapt lasarea de rezerve naturale).. etc probabil cel mai apropiat de starea naturala a unei colonii,... R.Delon a folosit rama cu foite insa nu stiu deocamdata ce fel de celula a folosit pe foitele lui.

Un spatiu nenatural de larg, in care nici un ghem nu-si poate crea si mentine un microclimat asemanator cu cel pe care si-l poate crea in trunchiul unui copac.
Dispunerea rezervelor este nenaturala, prea larga si albina care era odata invatata sa urce pe miere odata cu consumul acesteia acum trebuie sa se deplaseze stanga dreapta inainte inapoi, la jumatatea iernii ajunge la speteaza de sus a ramelor avand senzatia ca a terminat hrana, asta se intampla mult prea devreme iar luna ianuarie februarie cand de fapt iarna e in toi o surprinde "dand cu capul in leatz" eventual avand ceva puiet, si fiind temperaturi de sub -15 grade noaptea, consuma preponderent hrana artificiala si sunt sortite pieirii, faptul ca reusim sa le scoatem an de an pe acest sistem in primavara nu este neaparat un lucru deosebit avand in vedere conditiile pe care i le oferim albinei si faptul ca am indepartat albina de conditiile naturale de viata.
Specific omului noi am incercat sa punem un animal salbatic sa faca ce vrem noi sa traiasca cum vrem noi si sa manance ce vrem noi, si sa se imp[erecheze cum vrem noi....este clar ca atunci cand intervii in chestii de genul asta nu poti face altceva decat rau ca nu suntem Dumnezei.
Apropierea de natura si natural eu zic ca e calea si sansa lor si a noastra.
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 01 Mar 2012, 13:53

@BUNKA ..."de ce folosim noi tipuri de lazi in care albina nu se poate adapta la iernare?"

De dragul "porcariei" de ... STAS !

Si eu sunt dispus sa incerc, fagurele creat de albina asa cum stie ea, dublat de observarea comportamentului in timp.
Lumea este intr-o continua schimbare, raspunsul nostru ar trebui sa fie ... (re)adaptarea la noile conditii de climat!
Abordarea fenomenului varoa trebuie sa fie prudenta, (peterneamt "stie el ceva").
Azi e varoa, maine ... cine stie!
Apropierea de natura ar putea fi ... solutia!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 14:35

Da Dorel asa e trebuie prudenta...multi dintre colegi sustin ca orice roi evadat din stupii nostri in natura nu supravietuieste...corect, nu are sanse pt ca trecerea la natural nu se realizeaza prin simpla evadare a unui roi...procesul este mult mai lent si in acest proces albina trebuie ajutata o perioada cu tratamente pana la redobandirea echilibrului natural. Trebuie ca albina aceasta nenatural de mare sa cladeasca faguri naturali cu celule din ce in ce mai mici pana la dimensiunea normala, acest lucru nu se realizeaza imediat pt ca vb de o albina mare care in mod natural nu poate cladi imediat faguri naturali cu dimensiunea celulei de 4,9 sau mai mici de la 4,6 la 4,9mm, vor face faguri cu celule mai mici dar nu la dimensiunile naturale, dupa care din acei faguri vor iesi albine mai mici care la randul lor vor cladi celule si mai mici...trebuie cateva generatii de albine sa se nasca din faguri naturali si acestia reinoiti treptat si eliminati din stup cei cu celule intermediare, pe Warre si pe Delon se poate face acest lucru, etajele superioare care initial au fost spatiu de ouat devin spatiu de rezerve, se extrag si se distrug pt ca apoi sa se dea din nou la cladit sub cuib...asa se ajunge la dimensiunea naturala a celulei si a albinei...din acel moment se poate discuta de renuntarea cu grija la tratamente in urma observarii cu atentie a nivelului de infestatie cu varoa, daca el scade odata cu reducerea volumnului celulei atunci acesta este un semn incurajator.
Este foarte posibil ca o scadere vizibila a numarului de paraziti sa nu apara decat de la momentul in care albina a regresat la dimensiunea naturala si celula la fel si abia de la acel prag varoa sa inceapa sa regreseze la modul serios...acela fiind punctul critic in care varoa nu se mai poate reproduce la modul agresiv cum o face acum, si NU in stadiile intermediare de dimensiune.
Oricum avand in stupina albina si pe dimensiuni stas si in stupi Wrre care sa presupunem ca au regresat la celula naturala, inmultirea de pe stupi naturali se poate face sau se recomanda a se face numai pe stupi naturali si doar pe acel lot stabilizat se pot trage anumite concluzii...nu stim impactul pe care-l aua albinele "uriase" infestate maxim asupra celor mici naturale...sunt multe necunoscute, dar trebuie incercat.
Oricum logica ne spune ca o colonie regresta ca si dimensiune a celulei si a albinei r putea sa faca fata atacului varroa de la stupii stas prin simplul fapt ca in acel mediu varoa nu se poate multiplica suficient de rapid pana la un prag periculos...deci concluziile logice par promitatoare.
BUNKA

Mesajde janese » 01 Mar 2012, 16:51

are dreptate peterneamt...pe langa faptul ca e loc pentru toti de dat cu capu...zic mai mult...experimentele costa bani...suflet investit siii..mai mult deatat...inseamna ani trecuti...pierduti!...cine are timp si-si permite sa incerce,nu are decat...dar inseamna pierderile enumerate mai sus...si in 90% din cazuri ajungi la o concluzie pe care altii ti-ai spus-o din start!
janese

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 18:52

Am facut roi puternici prin scuturare pe rame normale insirmate la care am lipit cite o fisie de ~ 2 cm de fagure artificial de ACA . Tratamentul antivarooa l-am facut cu timol si ulei de cimbrisor de miriste (extras de mine prin tincturare si distilare in conditii de laborator ) ,impregnind fitile de lampa gen mavrirol.
In loc de fund antivarooa am folosit tavi din tabla subtire cu marginea de 8 mm unse cu ulei alimentar si acoperite cu plasa de sirma pe care le introduceam scotind blocul urdinis . Durerea mare a fost cind am constatat ca nu varooa distruge colonia ci virozele transmise de ea . :oops:
peterneamt

Mesajde Crisan Dorel » 01 Mar 2012, 20:43

PETER, spune-ne te rog, daca vezi vre-un beneficiu din exploatarea stupilor Roger Delon si fagurele cladit integral de albine, pentru sanatatea coloniei in timp. Cum ti se pare stupul Roger Delon?
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Mesajde peterneamt » 01 Mar 2012, 21:02

Crisan Dorel scrie:PETER, spune-ne te rog, daca vezi vre-un beneficiu din exploatarea stupilor Roger Delon si fagurele cladit integral de albine, pentru sanatatea coloniei in timp. Cum ti se pare stupul Roger Delon?

Eu sustin ca folosirea fagurilor cu celule mari este si mai avantajoasa si mai economica. Dupa un numar de generatii ecluzionate se ajunge la celule din ce in ce mai mici (deci tot acolo unde vrei sa ajungi ). Pacat ca ACA ( Combinatul ) nu mai fabrica glosometre (dar poti sa il fabici si singur ) pentru ca atunci iti vei da seama si de reversul metodei si de necesitatea de a schimba anual toti fagurii de cuib si atunci poti sa te apuci de apicultura traditionala in buduroaie dar garantat de varooa fara tratamente nu scapi.
ps. am facut un copi-paste si ma adresam Domnului Bunka.
Personal consider ca lada conteaza decit pentru noi (in functie de tehnologia aplicata ), ele se descurca si singure in natura (ma refer la constructia cuibului ) unde adopta aceiasi dezvoltare pe verticala, de care si noi trebuie sa tinem seama.
peterneamt

Mesajde BUNKA » 01 Mar 2012, 21:17

Am facut roi puternici prin scuturare pe rame normale insirmate la care am lipit cite o fisie de ~ 2 cm de fagure artificial de ACA . Tratamentul antivarooa l-am facut cu timol si ulei de cimbrisor de miriste (extras de mine prin tincturare si distilare in conditii de laborator ) ,impregnind fitile de lampa gen mavrirol.
In loc de fund antivarooa am folosit tavi din tabla subtire cu marginea de 8 mm unse cu ulei alimentar si acoperite cu plasa de sirma pe care le introduceam scotind blocul urdinis . Durerea mare a fost cind am constatat ca nu varooa distruge colonia ci virozele transmise de ea . :oops:

De ce nu ai tratat normal albina cu varachet pana la regresia celulei?..., cat timp a durat experimentul?...Care au fost rezultatele? ...ai facut masuratori pe celule?
Ai eliminat primii faguri construiti de albina scuturata, pana la atingerea dimensiunii de 4,9 macar? Zi-ne rezultatele experimentului, sa vedem daca e concludent!
Apropos, mai stie cineva ceva de Maximus?..Stie cineva cu ce se mai ocupa, de ce nu mai scrie pe aici? Am vb cu el si omul isi vede de treaba, are rezultatele de care am zis, si are un grup de apicultori cu care lucreaza pe directia asta...este singurul din tara care de 3/4 ani nu mai baga foite in stupi...pe cine sa cred?
Pe cel care aplica si e dispus sa te primeasca in propria stupina sa-ti arate pe viu cum sta treaba sau pe cel care vb fara argument?
De ce nu mai scrie pe forum...pb ca cu timpul o sa intru si eu mai rar!
BUNKA

Mesajde Crisan Dorel » 01 Mar 2012, 21:39

BUNKA, exista diversitate ... (valabil si la opinii!), colegului PETER a fost consecvent, si-a expus parerea chiar daca nu-i de acord cu tine!
Hai sa nu transformam topicul asta intr-o disputa, ideile se cristalizeaza in timp, poate apar si ceva rezultate din partea lui Maximus!
TRANCE-FORMATION
Crisan Dorel

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE