Pentru colegii apicultori care au avut mortalitati sau pagube in stupina din cauta incompetentei sau lipsei de interes a primarului/consiliului local/administratorii asociatiilor din care fac parte/administratorii asociatiilor care au efectuat tratamentul chimic:
Legea Apicultorului 383/2013
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_apiculturii_383_2013.phpDe specificat: probele pentru analize (albine) trebuiesc recoltate de catre medicul veterinar sau medicul veterinar zonal responsabil pentru proiectele europene (exista unul zonal, acum am aflat) se mai numeste si Consilier Circumscriptie Sanitara Veterinara Zonala, Daca nu il gasiti in fisa din proiect il puteti gasi pe site-ul
http://www.ansvsa.ro, dar nu va faceti sperante ca-l ve-ti putea contacta. Eu incerc de 2 zile sa sun la ANSVSA Bacau, se pare ca pe tot timpul programului nu raspunde nimeni la cele 2 telefoane care sunt afisate pe site, ce sa mai zic de telefonul medicului. Deci de preferat medicul veterinar din comuna, cel care v-a dat autorizatia sanitar veterinara pentru stupina.
Cu buletinul de analiza de la Bucuresti in care specifica substanta toxica cu care au fost albinele intoxicate procedati la urmatorul pas:
Legea apiculturii, legea nr. 383/2013 Capitolul II Art. 15:
(1) Pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, detinatorii de suprafete agricole si silvice care efectueaza tratamente chimice la culturile agricole si silvice pe care le detin sunt obligati sa anunte, in scris, consiliile locale cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului, precum si denumirea produsului folosit.
(2) Consiliile locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie sa anunte, in scris sau telefonic, apicultorii care au vatra de stupina stationara/permanenta sau temporara/pastorala, cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii de catre detinatorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substante chimice, in vederea prevenirii intoxicatiilor la albine.
(3) In cazul in care apicultorul, prin nerespectarea de catre detinatorul de suprafete agricole si silvice a prevederilor alin. (1), inregistreaza mortalitati la familiile de albine, consiliul local si administratorii terenurilor agricole sau silvice, in baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalitatii, intocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor si stabilesc cuantumul despagubirilor care se acorda apicultorului de catre detinatorii de suprafete agricole sau silvice, la valoarea de piata a familiilor de albine si a productiei de miere care ar fi trebuit obtinuta in urma culesului.
Urmatorul pas este sa anuntati imediat primaria printr-o cerere. Eu am intocmit personal aceasta cerere si am fost sunat in cateva ore (deoarece nimeni din primarie nu stia despre ce lege e vorba a trebuit sa le scriu ca la invatacei):
Catre,
Primaria Comunei Rachitoasa prin Primar Ivanciu Ovidiu
Com. Rachitoasa, Str. Principala, jud. Bacau
Tel/Fax 0234.287.015/0234.287.001
Subscrisa PFA XXXXXXXXXXXXX, cu sediul social in localitatea Sat. Buda nr. 91, Comuna Rachitoasa Judet Bacau, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Bacau sub nr. F04/951/2011, CUI 28704170 reprezentata prin XXXXXXXXXXXXXXXXX , temeiul art. 10 din Ordinul comun dat de: Ministrul Agriculturii si Alimentatiei - Ord. nr. 45/ 1991, Ministrul Mediului - Ord. nr. 68/ 1992, Ministrul Transporturilor - Ord. nr. 1786/TB/ 1991, Secretarul de Stat la Departamentul pentru Administratia Locala - 15b /3404/ 1991 si Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania Ord. nr.127/ 199 si legea nr. 215 din 23 aprilie 2001 Legea administraţiei publice locale si Ordonanta 27/2012, formulez prezenta :
CERERE
Prin prezenta va instiintez ca in data de 23/05/2014, o asociatie agricola de pe raza localitatii Buda a efectuat un tratament agricol de natura chimica (erbicidare), prin operatiuni de stopire a culturii agricole de pe raza localitatii Buda, com. Rachitoasa, cu ajutorului unui tractor, fara a anunta in prealabil, cu cel putin 24 de ore, in scris sau telefonic apicultorii care au vatra de stupina stationara in loc. Buda, asupra demararii acestei operatiuni si a produsului folosit, asa cum prevad dispozitiile legale din Legea 383 din data de 24.12.2013.
In urma tratamentului chimic efectuat a rezultat o intoxicatie acuta a familiilor de albine din stupina, ce a condus la mortalitatea familiilor de albine, si mortalitatea albinelor culegatoare, producandu-mi pagube insemnate.
Aceste aspecte au fost aduse la cunostiinta circumscriptiei sanitar veterinare din comuna Rachitoasa prin sesizarea inregistrata sub nr. 92 din data de 26/05/2014.
Fata de cele expuse mai sus prin care solicit Primariei Rachitoasa reprezentata prin Primar Ivanciu Ovidiu convocarea, in termen de 24 de ore de la data anuntarii prezentului caz de intoxicatie la familiile de albine din stupina aflata in localitatea Buda nr. 91 Comuna Rachitoasa, Comisia de constatare, conform Ordinului comun dat de: Ministrul Agriculturii si Alimentatiei - Ord. nr. 45/ 1991, Ministrul Mediului - Ord. nr. 68/ 1992, Ministrul Transporturilor - Ord. nr. 1786/TB/ 1991, Secretarul de Stat la Departamentul pentru Administratia Locala - 15b /3404/ 1991 si Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania Ord. nr.127/ 1991.
Precizez ca stupina / familiile de albine se afla in localitatea Buda, nr. 91, asa cum a fost inregistrata in Registrul Agricol al comunei Rachitoasa, locatie unde va fi convocata Comisia de constatare.
Totodata solicit sa fiu instiintata telefonic la numarul 074XXXXXXX asupra datei si orei cand se va intruni comisia de constatare avand dreptul de a fi prezenta la ancheta sanitar-veterinara.
Data
29/05/2014 Cu respect,
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Acum comisia trebuie intocmita de catre:
medicul veterinar - in calitate de presedinte;
delegatul primariei;
delegatul unitatii de protectia plantelor din zona;
delegatul A.C.A. .
Am depus sesizare si la politie, am semnalat faptul ca s-au desfasurat tratamente de erbicidare de catre persoane necunoscute, organele de politie urmand sa cerceteze si sa descopere ,,faptasul'' deoarece erbicidarea nu a fost semnalata primariei, si acum fiecare da vina in fundul altuia, desi stiu societatea si am martori care pot confirma faptul ca s-au efectuat ierbicidari, daca nu se recunoaste vina voi ajunge in instanta unde ii voi cita pe martori. Deja cativa dintre ei au fost corupti sa nu sufle o vorba de aceea nu voi prezenta martorii decat in instanta unde vor depune declaratia sub juramant. Urmeaza sa apara comisia de evaluare si sa stabileasca pagubele, dar pana acum nici urma de vinovat. Se pare ca omul invizibil inca exista si este protejat de catre Primarul Ovidiu Ivanciu, Politia locala (indirect), responsabilul Agricol Tulac C. Gheorghe (care are legaturi cu aceasta societate, tancurile de motorina si alte utilaje ex. plug sunt la el in curte) urmand sa sesizez si DNA-ul in legatura cu un conflict de interese.
Ce sfaturi imi puteti da, cum pot dovedi prin martori faptul ca a avut loc o ierbicidare pe terenul aflat in concesiune de catre aceasta firma? Teoretic nu a existat nici o ierbicidare, in acte, totul se face pe genunchi.