Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ne mor albinele

Mesajde Mircea_63 » 05 Iun 2013, 15:00

Imi amintesc de povestea Talidomidei (Contergan).
Aparent, n-are legatura cu albinele. Daca ai mintea deschisa, legatura e foarte puternica.

In 1956, o firma germana a scos pe piata medicamentul, pentru gravide. Anti-greata si sedativ. Doamnele gestante se simteau minunat, iar pastila a fost un succes comercial.

Iata povestea ei, asa cum mi-o amintesc de la cursul de farmaceutica, unde am avut un prof a I-a: ca deobicei au fost facute teste si acestea au avut rezultate favorabile. Gravidele se simteau foarte bine, iar nou nascutii nu prezentau nicio problema.
Problema a aparut cand acesti nou nascuti au devenit parinti!!!
Un val de nou nascuti ce prezentau focomelie (membre ca de foca), adica maini, picioare foarte scurte....investigatii, anchete, analize...concluzia finala si pe scurt: daca bunica a luat talidomida, nepotul prezinta focomelie.

Nu e de ici de colo. ATENTIE! O substanta ale carei efecte se manifesta dupa o generatie.

La vremea ei asta ar fi dus la o adevarata revolutie in sistemul de verificare american. Astia ar fi cei mai pretentiosi in verificarea unei substante. Celebrul Gerovital de exemplu, care i-ar fi adus pe ascuns in Romania pe Chaplin, Salvador Dali, Jacqueline Kennedy etc nici nu e recunoscut de americani ca medicament. E privit, dupa normele lor doar ca un amestec, chit ca efectul face minuni. Romanii l-au privit ca pe un atac politico-economic.

Problema grava a aceea ca s-a ajuns la concluzia ca unele substante isi pot face efectul dupa mai mult de o generatie. Asta e grav de tot!!! Cati ani sa testam o substanta noua pentru a fi siguri?

Bun, aici era vorba de oameni, dar in ce priveste albinele noastre...

Nimic nu garanteaza ca daca asupra albinei nu are efect pe moment, nu va avea efect peste o generatie. Cercetarea costa o gramada de bani. Secretele sunt greu de pazit. Pana cerceteaza si testeaza europeanul sau americanul, afla intre timp chinezul secretul fabricatiei si adio bani.

Acum, mai mult ca niciodata feriti-va de nou si de ultimele descoperiri, cel putin in ce priveste chimicalele. Suntem in secolul II al vitezei, dar omul tot 9 luni sta in burta ma-sii, iar albina 21 de zile in celula.

Tot asa a fost cu DDT -ul. Mare minune, pana s-a ajuns la concluzia ca se regaseste si in lapte si pe deasupra e cancerigen. Daca omului, nici de om nu-i pasa, credeti ca ii va pasa de albina? Daca noi stuparii nu avem grija de ele, mai departe...nicio nadejdie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 05 Iun 2013, 15:42

Mircea_63 scrie:...... Doamnele gestante se simteau minunat, iar pastila a fost un succes comercial.....

Daca tot suntem off-topic pe aici mai citesc si colegele noastre si nu cred ca inca ti-ai golit frigiderul :lol:
La OM nu se foloseste cuvintul gestant pt a defini starea de graviditate a femeii ;) suna vulgar :!:

Altfel suna cuvintul Gestanta/e in titlul unei stiri de exemplu;
http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/ ... tante.html
Un tanar a violat doua capre gestante :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 05 Iun 2013, 16:30

Multumesc de corectie, dar...a fost cu intentie. :D

Semn de solidaritate cu regnul animal, ca doar n-oi fi planta. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde BUNKA » 06 Iun 2013, 09:20

stefanmadalin scrie:Din pacate treaba se repeta.
http://www.ziaruldeiasi.ro//stiri/macel ... 11402.html

Deci se cam confirma previziunile mele din pacate...va trebui sa fim mereu pe picior de fuga cu ele, asta inseamna mobilitate buna si informare, trebuie sa fim prieteni cu primarul ca sa fim anuntati la timp in caz belea...un 4*4 cu o remorca pe care sa poti pune 40 de stupi e perfecta, si ceva gen pevilion sau containere e iar ok pt ca sa agati si sa pleci, sa poti pleca foarte rapid...cam asta e !
Pericol va fi oriunde de acum inainte!

Pana si ordinarul de Calypso care se da pe cartof, legume, pomi fructiferi vita de vie si tot ce vrei..e tot un neonicotinoid sistemic.
Mai nou vad ca Bayer e prietenul animalelor si al insectelor dar intre timp face niste otravuri care otravesc solul definitiv si nu doar cel pe care e aplicat ci tot din imprejurimi pt ca s-a dovedit ca pulberile de praf incarcate cu substanta sunt luate de vant si se depun te miri pe unde ,si s-a gasit neonicotinoid in papadie aflata la distanta de o mila de o cultura tratata de porumb...DECI !!!!!!!!!!
BUNKA

Mesajde B.K » 06 Iun 2013, 10:38

Calypso nu poate face rau albinelor chiar daca este un insecticid , cel putin asa spun Inginerii agronomi . Eu am stupii intr-o livada si n-am avut probleme cu insecticidele sau fungicidele pentru pomi fructiferi. (calypso , topsin , dithane )
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde BUNKA » 06 Iun 2013, 16:42

BeeeK scrie:Calypso nu poate face rau albinelor chiar daca este un insecticid , cel putin asa spun Inginerii agronomi . Eu am stupii intr-o livada si n-am avut probleme cu insecticidele sau fungicidele pentru pomi fructiferi. (calypso , topsin , dithane )

Vezi care e substanta activa la Calypso, vezi cine l-a produs, si cauta substanta activa(Tiacloprid) pe lista neonicotinoidelor si ai sa vezi despre ce e vorba...si vezi ca Mircea 63 a zis ceva mai sus si exista posibilitatea sa aiba dreptate...chiar daca ar fi sa fie in procent de 1% dar posibilitatea exista.
Din punctul meu de vedere este o otrava extraordinara atata timp cat e sistemic si omoara tot ce misca...
Beek, cauta ce-am scris eu pe subiectul asta in decursul timpului, citeste tot si o sa intelegi mai multe, si da e posibil ca unele substante sa nu aiba efect devastator vizibil imediat..poate sunt mult mai perfide si lovesc in albina fara ca macar sa se observe imediat acest lucru...vezi ca cu albinele lucrurile sunt mult mai de finete decat par a fi la prima vedere.
Pt mine e suficienta informatia ca e un neonicotinoid care alaturi de celelalte este incriminat in multe cazuri de colaps la albine...in Franta, Italia, Germania si alte tari s-au intamplat deja dezastre din cauza lor...se va intampla si la noi din pacate.

Uite aici http://www.bayercropscience.ro/produse. ... ubcatIDg=9 ce zice, cum actioneaza, blocheaza activitatile vitale ale insectelor actionand direct asupra SISTEMULUI NERVOS...albina din cate stiu e o insecta...ei fac totul din dozaj, sa nu dea coltzu albina, ala e pragul pana la care se merge insa nu se spune nimic despre felul in care e afectata albina si puietul chiar daca doza nu e letala...ma rog, am batut mult apa in piua pe temele astea, nu o mai fac ca stiu care sunt problemele si am scris destul.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Iun 2013, 17:00

Apropo de asta cu inginerii :lol: ...crede-ma ca habar nu au, nu fac altceva decat sa citeasca un prospect si prospectul e scris pt nestiutori...de ce zic asta, intamplator am un amic care e administrator la un Danez care are o ferma de vreo 2000 de hectare si trebuia sa merg la el la rapita si l-am intrebat daca e vreo problema cu tratamentele, si a zis ca nuuuuu ca inginerul a zis ca nu, si cu toate astea l-am rugat sa-mi zica cu ce da, si unul din ele era un piretroid cu remanenta mica care dupa 3 zile nu mai prezenta risc, insa celalalt era Proteus facut de Bayer din cauza caruia au picat mii de colonii in Franta...automat i-am zis ca nu mai merg ca asta e superotrava si imi omor albinele...in zona respectiva am un amic care are o vatra nedeplasabila de 50 de stupi si a avut depopulari masive din cauza rapitei si in afara de asta nici nu si-au mai revenit stupii pana in toamna.
La fel sa intamplat cand am vrut sa merg "pe plantatia" unui englez care are cam 8000Ha in judet si surpriza tot UN INGINER a zis ca nu-i nici o problema si tot un neonicotinoid sistemic deosebit de periculos a fost dat si acolo...nu vedeai nici un gandacel, nici o musculita, nici un paianjen in lanul ala...am plecat repejor de acolo.
A se retine...legat de ingineri si de cunostintele lor legat de albine, apicultura si altele asemenea...de cele mai multe ori nu fac altceva decat sa citeasca de pe un PROSPECT MINCINOS ...parerea mea!!
BUNKA

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 16:48

balasbebe scrie:In Salaj vad ca trebuie eu sa iau o initiativa. Din pacate ne mor stupii cu sutele, si toti tac. Fara sa dau vina pe presedintele asociatie, caci si el are mortalitati in stupina, va trebui sa ne unim fortele si sa-i dam pe cei vinovati in judecata. Din pacate pana vor veni rezultatele noi vom ramane cu paguba.
Domnilor de la Bucuresti poate ne faceti o vizita sa ne ajutati putin. Este un caz aparut sporadic si acum se generalizeaza. Noi suntem prea mici sa ne dam cu parerea.

Pe fundul stupilor si in fata lor este plin de albine moarte. Cazul a aparut cam acum doua saptamani dar de sambata s-a agravat. Stuparii au chemat presa si televiziunea locala, dar nu ne pot ajuta.

S-a rezolvat cumva? A-ti recuperat paguba?
floreageorge

Mesajde floreageorge » 27 Mai 2014, 19:27

Pentru colegii apicultori care au avut mortalitati sau pagube in stupina din cauta incompetentei sau lipsei de interes a primarului/consiliului local/administratorii asociatiilor din care fac parte/administratorii asociatiilor care au efectuat tratamentul chimic:

Legea Apicultorului 383/2013
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_apiculturii_383_2013.php
De specificat: probele pentru analize (albine) trebuiesc recoltate de catre medicul veterinar sau medicul veterinar zonal responsabil pentru proiectele europene (exista unul zonal, acum am aflat) se mai numeste si Consilier Circumscriptie Sanitara Veterinara Zonala, Daca nu il gasiti in fisa din proiect il puteti gasi pe site-ul http://www.ansvsa.ro, dar nu va faceti sperante ca-l ve-ti putea contacta. Eu incerc de 2 zile sa sun la ANSVSA Bacau, se pare ca pe tot timpul programului nu raspunde nimeni la cele 2 telefoane care sunt afisate pe site, ce sa mai zic de telefonul medicului. Deci de preferat medicul veterinar din comuna, cel care v-a dat autorizatia sanitar veterinara pentru stupina.

Cu buletinul de analiza de la Bucuresti in care specifica substanta toxica cu care au fost albinele intoxicate procedati la urmatorul pas:

Legea apiculturii, legea nr. 383/2013 Capitolul II Art. 15:

(1) Pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, detinatorii de suprafete agricole si silvice care efectueaza tratamente chimice la culturile agricole si silvice pe care le detin sunt obligati sa anunte, in scris, consiliile locale cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului, precum si denumirea produsului folosit.
(2) Consiliile locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie sa anunte, in scris sau telefonic, apicultorii care au vatra de stupina stationara/permanenta sau temporara/pastorala, cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii de catre detinatorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substante chimice, in vederea prevenirii intoxicatiilor la albine.
(3) In cazul in care apicultorul, prin nerespectarea de catre detinatorul de suprafete agricole si silvice a prevederilor alin. (1), inregistreaza mortalitati la familiile de albine, consiliul local si administratorii terenurilor agricole sau silvice, in baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalitatii, intocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor si stabilesc cuantumul despagubirilor care se acorda apicultorului de catre detinatorii de suprafete agricole sau silvice, la valoarea de piata a familiilor de albine si a productiei de miere care ar fi trebuit obtinuta in urma culesului.

Nu va fie teama, ca e prea mult de munca sau ca va luptati cu morile de vant. In caz de musamalizare chemati televiziunea. Asa ceva nu se mai poate. Prea multe am inghitit. Saracii apicultori care nu au forme legale, certificat de producator si vatra stationara mentionata in rolul de la primarie nu primesc nici un fel de despagubiri. Macar cei care sunt ,,in legalitate'' sa lupte pentru drepturile lor! Munca e munca, daca nu e platita, macar sa fie respectata si nu calcata in picioare de niste functionari publici carora le putrezeste fundul pe scaun cu cafeaua in mana sau de catre niste administratori de asociatii agricole care din nepasare sau din prea multa influienta ne privesc cu nepasare din X6 si Q7.
floreageorge

Mesajde floreageorge » 29 Mai 2014, 18:31

Pentru colegii apicultori care au avut mortalitati sau pagube in stupina din cauta incompetentei sau lipsei de interes a primarului/consiliului local/administratorii asociatiilor din care fac parte/administratorii asociatiilor care au efectuat tratamentul chimic:

Legea Apicultorului 383/2013
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_apiculturii_383_2013.php
De specificat: probele pentru analize (albine) trebuiesc recoltate de catre medicul veterinar sau medicul veterinar zonal responsabil pentru proiectele europene (exista unul zonal, acum am aflat) se mai numeste si Consilier Circumscriptie Sanitara Veterinara Zonala, Daca nu il gasiti in fisa din proiect il puteti gasi pe site-ul http://www.ansvsa.ro, dar nu va faceti sperante ca-l ve-ti putea contacta. Eu incerc de 2 zile sa sun la ANSVSA Bacau, se pare ca pe tot timpul programului nu raspunde nimeni la cele 2 telefoane care sunt afisate pe site, ce sa mai zic de telefonul medicului. Deci de preferat medicul veterinar din comuna, cel care v-a dat autorizatia sanitar veterinara pentru stupina.

Cu buletinul de analiza de la Bucuresti in care specifica substanta toxica cu care au fost albinele intoxicate procedati la urmatorul pas:

Legea apiculturii, legea nr. 383/2013 Capitolul II Art. 15:

(1) Pentru prevenirea intoxicatiilor la albine, detinatorii de suprafete agricole si silvice care efectueaza tratamente chimice la culturile agricole si silvice pe care le detin sunt obligati sa anunte, in scris, consiliile locale cu cel putin 48 de ore inainte de efectuarea tratamentului, precum si denumirea produsului folosit.
(2) Consiliile locale, precum si administratorii terenurilor agricole sau silvice trebuie sa anunte, in scris sau telefonic, apicultorii care au vatra de stupina stationara/permanenta sau temporara/pastorala, cu cel putin 24 de ore inaintea efectuarii de catre detinatorii de terenuri agricole sau silvice a tratamentelor cu substante chimice, in vederea prevenirii intoxicatiilor la albine.
(3) In cazul in care apicultorul, prin nerespectarea de catre detinatorul de suprafete agricole si silvice a prevederilor alin. (1), inregistreaza mortalitati la familiile de albine, consiliul local si administratorii terenurilor agricole sau silvice, in baza documentului sanitar-veterinar de constatare a cauzelor mortalitatii, intocmesc un proces-verbal de evaluare a pagubelor si stabilesc cuantumul despagubirilor care se acorda apicultorului de catre detinatorii de suprafete agricole sau silvice, la valoarea de piata a familiilor de albine si a productiei de miere care ar fi trebuit obtinuta in urma culesului.

Urmatorul pas este sa anuntati imediat primaria printr-o cerere. Eu am intocmit personal aceasta cerere si am fost sunat in cateva ore (deoarece nimeni din primarie nu stia despre ce lege e vorba a trebuit sa le scriu ca la invatacei):

Catre,
Primaria Comunei Rachitoasa prin Primar Ivanciu Ovidiu
Com. Rachitoasa, Str. Principala, jud. Bacau
Tel/Fax 0234.287.015/0234.287.001

Subscrisa PFA XXXXXXXXXXXXX, cu sediul social in localitatea Sat. Buda nr. 91, Comuna Rachitoasa Judet Bacau, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului Bacau sub nr. F04/951/2011, CUI 28704170 reprezentata prin XXXXXXXXXXXXXXXXX , temeiul art. 10 din Ordinul comun dat de: Ministrul Agriculturii si Alimentatiei - Ord. nr. 45/ 1991, Ministrul Mediului - Ord. nr. 68/ 1992, Ministrul Transporturilor - Ord. nr. 1786/TB/ 1991, Secretarul de Stat la Departamentul pentru Administratia Locala - 15b /3404/ 1991 si Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania Ord. nr.127/ 199 si legea nr. 215 din 23 aprilie 2001 Legea administraţiei publice locale si Ordonanta 27/2012, formulez prezenta :

CERERE

Prin prezenta va instiintez ca in data de 23/05/2014, o asociatie agricola de pe raza localitatii Buda a efectuat un tratament agricol de natura chimica (erbicidare), prin operatiuni de stopire a culturii agricole de pe raza localitatii Buda, com. Rachitoasa, cu ajutorului unui tractor, fara a anunta in prealabil, cu cel putin 24 de ore, in scris sau telefonic apicultorii care au vatra de stupina stationara in loc. Buda, asupra demararii acestei operatiuni si a produsului folosit, asa cum prevad dispozitiile legale din Legea 383 din data de 24.12.2013.
In urma tratamentului chimic efectuat a rezultat o intoxicatie acuta a familiilor de albine din stupina, ce a condus la mortalitatea familiilor de albine, si mortalitatea albinelor culegatoare, producandu-mi pagube insemnate.
Aceste aspecte au fost aduse la cunostiinta circumscriptiei sanitar veterinare din comuna Rachitoasa prin sesizarea inregistrata sub nr. 92 din data de 26/05/2014.
Fata de cele expuse mai sus prin care solicit Primariei Rachitoasa reprezentata prin Primar Ivanciu Ovidiu convocarea, in termen de 24 de ore de la data anuntarii prezentului caz de intoxicatie la familiile de albine din stupina aflata in localitatea Buda nr. 91 Comuna Rachitoasa, Comisia de constatare, conform Ordinului comun dat de: Ministrul Agriculturii si Alimentatiei - Ord. nr. 45/ 1991, Ministrul Mediului - Ord. nr. 68/ 1992, Ministrul Transporturilor - Ord. nr. 1786/TB/ 1991, Secretarul de Stat la Departamentul pentru Administratia Locala - 15b /3404/ 1991 si Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania Ord. nr.127/ 1991.
Precizez ca stupina / familiile de albine se afla in localitatea Buda, nr. 91, asa cum a fost inregistrata in Registrul Agricol al comunei Rachitoasa, locatie unde va fi convocata Comisia de constatare.
Totodata solicit sa fiu instiintata telefonic la numarul 074XXXXXXX asupra datei si orei cand se va intruni comisia de constatare avand dreptul de a fi prezenta la ancheta sanitar-veterinara.

Data
29/05/2014 Cu respect,
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Acum comisia trebuie intocmita de catre:

medicul veterinar - in calitate de presedinte;
delegatul primariei;
delegatul unitatii de protectia plantelor din zona;
delegatul A.C.A. .

Am depus sesizare si la politie, am semnalat faptul ca s-au desfasurat tratamente de erbicidare de catre persoane necunoscute, organele de politie urmand sa cerceteze si sa descopere ,,faptasul'' deoarece erbicidarea nu a fost semnalata primariei, si acum fiecare da vina in fundul altuia, desi stiu societatea si am martori care pot confirma faptul ca s-au efectuat ierbicidari, daca nu se recunoaste vina voi ajunge in instanta unde ii voi cita pe martori. Deja cativa dintre ei au fost corupti sa nu sufle o vorba de aceea nu voi prezenta martorii decat in instanta unde vor depune declaratia sub juramant. Urmeaza sa apara comisia de evaluare si sa stabileasca pagubele, dar pana acum nici urma de vinovat. Se pare ca omul invizibil inca exista si este protejat de catre Primarul Ovidiu Ivanciu, Politia locala (indirect), responsabilul Agricol Tulac C. Gheorghe (care are legaturi cu aceasta societate, tancurile de motorina si alte utilaje ex. plug sunt la el in curte) urmand sa sesizez si DNA-ul in legatura cu un conflict de interese.

Ce sfaturi imi puteti da, cum pot dovedi prin martori faptul ca a avut loc o ierbicidare pe terenul aflat in concesiune de catre aceasta firma? Teoretic nu a existat nici o ierbicidare, in acte, totul se face pe genunchi.
floreageorge

Mesajde stefanmadalin » 29 Mai 2014, 19:18

Te duci pe terenul respectiv si vezi ce buruieni sunt combatute. Fiecare erbicid are spectrul lui de buruieni pe care il combate. Din pacate produsul comercial nu-l poti afla din teren ci doar substanta activa folosita. Mai mult arbicide pot avea aceeasi substanta activa, de aceea zic.Numai agronomul se poate pronunta daca a fost erbicidat sau nu.

Dar tu nu aveai probleme cu stropirile la pomii fructiferi de la scoala>? sau te confund?
stefanmadalin

Mesajde delorin I » 29 Mai 2014, 19:40

floreageorge multumim! Bun model de cerere! Oricum trebuie sa facem la nivel local mai mult decat face ACA! Acum toata lumea are cate o pompa de stropiri! Eu mi-am prins vecinul ca facea stropiri si nu a anutat! E drept ca mai aveam cativa roi acasa, dar chiar si asa tot nu e ok sa faci stropiri fara sa anunti! Aproape ca ar trebui sa militam pentru o lege in care aceste pompe sa fie inregistrate....
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde floreageorge » 29 Mai 2014, 21:05

stefanmadalin scrie:Te duci pe terenul respectiv si vezi ce buruieni sunt combatute. Fiecare erbicid are spectrul lui de buruieni pe care il combate. Din pacate produsul comercial nu-l poti afla din teren ci doar substanta activa folosita. Mai mult arbicide pot avea aceeasi substanta activa, de aceea zic.Numai agronomul se poate pronunta daca a fost erbicidat sau nu.

Dar tu nu aveai probleme cu stropirile la pomii fructiferi de la scoala>? sau te confund?

Initial crezusem ca pomii fructiferi stropiti sunt de vina (oricum au fost stropiti cu aceeasi substanta luata de la acea societate, directorul scolii si responsabilul agricol de la primarie sunt frati iar acesta se ocupa si de acea societate, conflict de interese, cineva din anturajul lor a zis ca directorul scolii a luat solutie de la societate)
Ca mai apoi sa vad cum tractorul ierbicideaza dupa un deal, am si martori care confirma. Chiar si in momentul de fata se ierbicideaza pe fata, intr un ritm alert. Am sesizat politia locala dar sunt de partea primariei, care favorizeaza aceasta societate, interese proprii. Chiar acum lucrez la o sesizare catre Garda de Mediu si catre Inspectoratul de Politie Bacau. Asta dupa ce am citit asta http://stuparitul.3xforum.ro/post/8426/1/400_de_familii_de_albine_ramase_fara_culegatoare_din_cauza_stropirilor/

Am sesizat in scris cu numar de inregistrare primaria dupa cum se vede in acea cerere, si mi au raspuns, au trimis la randul lor fax catre celelalte institutii DSV, ACA si ...acea institutie care se ocupa de plante...care-i nu stiu.

In continuare, nu mai stiu ce sa fac, am fost sesizat in scris de aceasta data, la 6 ore de la depunerea cererii ca se fac ierbicidari maine si poimaine, dar si in momentul de fata ierbicidarile au loc.

Nu mi s-a spus cu ce substanta se da, cat dupa acele 2 zile trebuie sa tin stupii inchisi (85), inca 24/72 ore? Urmeaza maine sa inaintez o noua cerere la primarie ca sa mi se confirme produsul.

In continuare cine ma poate sa ma ajute?
floreageorge

Mesajde floreageorge » 29 Mai 2014, 21:39

Tatal meu a stat toata ziua dupa tractorul acelei societati sa vada ce face, unde ierbicideaza, mi l-a dat la telefon, am inregistrarea apelului, si se pare ca folosesc urmatoarele: Amistar, Acanto Plus si PROTEUS. Fara sa ma anunte, la cultura de grau, au folosit si PROTEUS.

Ramane valabina in continuare intrebarea, CE FAC IN CONTINUARE? Se pare ca ceilalti apicultori care au trecut prin aceeasi poveste nu au avut bunavointa sa transmita cum s-au terminat cercetarile.
floreageorge

Mesajde Closcutz » 29 Mai 2014, 21:44

Daca stropeste la grau n-ar trebui sa fie o problema prea mare, dar Proteus e toxic pt albine. Ma gandesc, ca doar in cazul in care in lanul de grau sunt multi maci sau pe langa lan e flora spontana melifera e o problema. De cate ori s-a stropit la grau n-am avut probleme.
Closcutz

Mesajde geangu » 29 Mai 2014, 21:54

Daca se observa mortalitate stupii trebuie mutati a doua zi pt. siguranta. Hrtiile momentan nu te incalcazesc prea mult.E posibil mortalitatea sa vina de la o distanta mai mare de unde tu nu stii.
Am avut un caz cand am inregistrat mortalitate numai la unii stupi, concluzia a fost ca alibina din stupii respectivi se ducea undeva mai departe decat unde era culesul principal.
Orice zi in plus aduce mai mult polen toxic in stupi si deci necazuri mai mari.
geangu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE