Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ALERTA - LOCA AMERICANA LA IASI

Mesajde reformistul » 03 Oct 2011, 18:10

Pentru toti apicultorii din judetul Iasi ar fi bine sa fie atenti la Loca Americana!!! Sunt deja identificate 12 focare de infectie!! Uitati aici:

http://www.bzi.ro/12-focare-de-loca-ame ... asi-243854

Intre timp am aflat (cu ajutorul colegilor din mass-media) si in ce comune sunt aceste focare:

1. Schitu Duca

2. Dobrovat

3. Tatarusi

4. Gorban

Atentie! Cica ar mai fi zone afectate...inca nu le cunosc, dar voi face tot posibilulsa le aflu pana maine.

E bine de stiut si de catre stuparii din tara.

Rog un moderator sa puna intr-un loc mai vizibil acest subiect deoarece am aflat ca situatia e mai grava decat pare...toate comunele vor fi verificate fiind suspecte la aceasta ora de o posibila imbolnavire.
E bine ca apicultorii sa stie si sa-si verifice stupinile. Precizez ca informatiile le am de la jurnalisti.
reformistul

Re: ALERTA - LOCA AMERICANA LA IASI

Mesajde gica » 03 Oct 2011, 18:32

Acum hai sa o dam pi gluma ca de moment pericolul cel mare a trecut,se zice ca moldovenii au 4 viteze -inset,insetisor,piloc si diloc.
Fiind o boala a puietului de moment raspandirea mai poate fi facuta de stuparii care pun ramele cu rezerve de la stupii bolnavi si morti la stupii sanatosi sau stuparii mai lenesi care mai impart boala si cu vecinii daca pun ramele in gard sa ia albinele mierea.Cu boala asta nu e de joaca.
Toate coloniile care au fosat bolnave nu mai sunt de mult daca nu au fost tratate.
Ce este ciudat este ca ziarul acela de Iasi a dat abia azi stirea ceeace echivaleaza cu viteza - diloc.
gica

Mesajde reformistul » 03 Oct 2011, 19:00

gica scrie:Acum hai sa o dam pi gluma ca de moment pericolul cel mare a trecut,se zice ca moldovenii au 4 viteze -inset,insetisor,piloc si diloc.
Fiind o boala a puietului de moment raspandirea mai poate fi facuta de stuparii care pun ramele cu rezerve de la stupii bolnavi si morti la stupii sanatosi sau stuparii mai lenesi care mai impart boala si cu vecinii daca pun ramele in gard sa ia albinele mierea.Cu boala asta nu e de joaca.
Toate coloniile care au fosat bolnave nu mai sunt de mult daca nu au fost tratate.
Ce este ciudat este ca ziarul acela de Iasi a dat abia azi stirea ceeace echivaleaza cu viteza - diloc.

Eu sunt de acord ca pericolul major a trecut, dar oare de ce DSV a lasat sa curga informatia abia azi? Daca situatia a fost identificata in urma cu 2-3 luni ar fi trebuit sa avertizeze. Exista posibilitatea ca familii de albine sau stupi sau inventar apicol sa fi ajuns in alte zone din tara in posesia unor apicultori sau in timpul pastoralului.

Proble analizelor au fost ridicate in luna august (informatie provenita din sursa oficiala)...laboratorul de la Iasi a confirmat LA si acum a fost confirmat si de laboratorul de la Bucuresti. De asta a sosit acum informatia in media. Oricum e oficial ca mai sunt zone vizate din judet si cele 4 comune sunt confirmate 100% cu cazuri de LA.
reformistul

Mesajde Adrian Galofteanu » 04 Oct 2011, 07:00

DSV-ul la noi in tara nu are oare nici o cale de iesire pe media? Trebuie sa aflam de chestiuni asa de grave de la un ziar fara o declaratie oficiala a DSV?

Sincer! Eu am tot suspectat pe vanatorii de compensatii ca arunca "plesneli" ca sa mai ciugulesca ceva banuti nemunciti. Asta ca deh...noi ne cunoastem intre noi si ......culmea LA a aparut mereu numai la anumiti.....stupari!!!!!! :( :(

Dar daca se confirma zvonul este grava treaba.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde akmm » 04 Oct 2011, 08:17

Slava Domnului ca nu am avut inca parte de LA.
Tinand cont insa de emotia fondurilor europene si posibilitatea capatuielii peste noapte, orice boala e posibil sa apara.
Teoretic avem parte numai de stupari scoliti in cursuri beton.In realitate avem vanatori de bani ce recicleaza toate lazile bunicului din pod.
Visez prea tare la o lume in care banii primiti prin Programe sa serveasca la stupi noi si echipamente pe masura.
E ca in poveste in care frecand buba rea si mai mare se facea...
Ultima oară modificat de akmm pe 04 Oct 2011, 16:23, modificat 1 dată în total.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 09:09

Akmm,unii vad partea goala a paharului,altii pe cea plina.
Daca 10-20% din cei cu programe pe apicultura reusesc e foarte bine.
gica

Mesajde Mircea77 » 04 Oct 2011, 10:50

gica scrie:Akmm,unii vad partea goala a paharului,altii pe cea plina.
Daca 10-20% din cei cu programe pe apicultura reusesc e foarte bine.

Nea Gica va mai trece mult timp pana se va vindeca romanul de handicapul "caprei vecinului". Sunt foarte multi care zic "ete ai dracu' si astia cu fondurile lor europene".
Eu m-am apucat anul asta de albinarit si sunt mandru de asta (fara sa accesez fondurile in cauza). Era un vis mai vechi pe care l-am pus in aplicare.

Daca ar fi s-o luam pe calea logicii minime iata si cateva intrebari:
- cati dintre apicultorii batrani au satisfactia de a transmite mai departe aceasta indeletnicire urmasilor ? (asta apropo de populatia imbatranita din rural)
- cati apicultori noi apar in fiecare an si rezista in urmatorii 5 ?
- cati apicultori s-au nascut invatati fara a mai trece prin lungul proces al experientei si invatarii continue ?
- cati stupari cu experienta n-au gresit niciodata ?
- oare este atat de rau ca primim inapoi banii pe care Romania oricum ii vireaza la bugetul comun al Uniunii Europene ? Multi habar n-au ca de fapt sunt tot banii nostri din impozite si taxe care apoi iau drumul inapoi sub forma fondurilor structurale pe care Romania oricum n-a fost in stare sa le absoarba.

Profitorii si pescarii in ape tulburi vor exista intotdeauna (numai citind forumul de anunturi vezi ca exista OAMENI CU EXPERIENTA care sunt cei mai meseriasi la tras tepe), important fiind sa casti ochii si urechile sa ti le ascuti bine. Iar fara ei probabil ca n-ar mai avea carcotasii de lucru.

Respect pentru nea Gica care gandeste "in afara cutiei".
Mircea77

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 12:17

Sa iau intrebarile la rand:
- mai mult de 90% au satisfactia (e de fapt ultima dorinta implinita) de a transmite si vedea ca aceasta indeletnicire merge mai departe.Aceasta indeletntnicire este o boala de sange transmisa ereditar.Restul sunt alergici.
- esti mai nou pe aici,trec destui de 5 ani.Cati sincer nu stiu.Dar multi din acestia reinoada peste generatii o traditie.
Din cei fara antecedente pe neam foarte putini.Si asta nu neaparat din cauza lor.Au neveste,copii si parinti care sunt convinsi ca banii dusi in alta directie ofera satisfactii mai mari.
- nimeni nu s-a nascut invatat.Multi au invatat cat trebuie,au mentinut situatia dar putini au facut pasul in fata.In general apicultorii sunt adeptii ideiilor preconcepute si conservatori convinsi.Noul patrunde greu de tot.Pot da aproape 100 de exemple.Te conving cu unul singur - trecerea de la stupul cu rama fixa la stupul cu rama mobila s-a facut in 130 de ani.Daca nu aparea varooa mai erau si acum stupi primitivi.Asta in toata Europa nu numai la noi.
-toti stuparii cu experienta au gresit.Fiecare are in gardilopul (dulap de haine) personal o groaza de schelete care-l trag de maneca.Unii nu au uitat si nu vor uita asta.
- banii veniti de la UE ajuta foarte mult.Unii ajung unde trebuie altii ajung la carciuma sau la corupti.Economic vorbind banii sunt uleiul sau vaselina care ung mecanismul economic facandu-l sa se roteasca fara gripaj.Oriunde ajung fac sa se roteasca mai usor motorul.De 30 de ani s-a schimbat conceptul economic vechi.In loc de marfa-bani marfa s-a trecut la bani-marfa-bani si mai nou la bani-bani-bani.In acest domeniu noi apicultorii suntem perdantii.Banii merg unde rotatia lor este mai rapida si rata profitului mai mare.
Mircea 77,eu ii respect pe toti care muncesc.Nu fac deosebirea intre cel cu 3,14 stupi si cel cu 300.Pentru ca la fel de usor sau geu se ajunge de la 3,14 la 300 si invers.Astea le-am vazut,le-am trait si cel mai rau a fost ca le-am simtit si pe propria piele.
gica

Mesajde akmm » 04 Oct 2011, 12:39

Mircea77 scrie:Respect pentru nea Gica care gandeste "in afara cutiei".

Multumesc de apreciere.Inseamna ca ati citit tot ce am scris pana acum.
Orice apicultor e binevenit.Incepator am fost si eu.Toti ne bucuram de un lucru nou.Parca e prea de tot sa spui ca ,,merge si asa,, cand adaugi o canistra de motorina peste benzina si vrei sa si mearga masina.
Daca nu respectam regulile e greu sa progresam.Banii absorbiti sunt bineveniti.Si asta era si ideea, sa-i absorbim.Calitatea in investitie arata garantia succesului.Altfel ramanel cu banii absorbiti.Care, cum am mai spus ramane un lucru bun.In fond discutam.Nu am de ce sa fiu afectat negativ de cineva care deruleaza un program.Cel mult imi pot roade unghiile de ciuda ca nu o fac si eu ( nu e cazul, si eu derulez un program).
Cand vezi un program ca pe o afacere si nu ca pe un ajutor/stimulent, treaba se complica pentru cei ce au stupine in jurul tau.Scuze daca am interpretat gresit.
Sa adaug si o parere de-a mea de pe vechiul forum

pupemea a scris:
Fara sa incerc sa minimizez o problema sau alta (ccd ori nr.de chimicale /stup) dar cand evaluam pierderile de familii, trebuie introdus in ecuatie si ...cuantumul asigurarilor sau"profesionalismul "stuparilor.Parca sunt canadieni care nu ierneaza albinele.Cumpara in fiecare primavara.Pai... de ce sa cumpere din banii lor?
Fiecare dintre noi cunoastem oameni cu bani sau mentalitate chitita pe profit dar cu mari lipsuri la...profesie.
Ce vreau sa spun? Parca vad ca dupa tavalugul asta cu proiectele europene luate cu buletinul, urmeaza o "sarje" de CCDM (Mioritic).

Akmm a scris:
Nu e exclus sa fie si adevarat.
Daca o parte insa vor continua, inseamna ca ajutorul a fost binevenit.
Adica aici.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/757/3 ... _disorder/
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Mircea77 » 04 Oct 2011, 13:16

Nea Gica , fara sa interpretezi aiurea, esti un caz aparte in sensul bun.
Stuparii batrani cu care am avut de-a face mi s-au parut foarte conservatori si secretosi.
Foarte greu am reusit sa smulg o informatie sau ce ochi a holbat unul din ei cand i-am vorbit despre fundul anti-varroua cu plasa pe tot fundul stupului.
Se uita la cutiile pe care tocmai le terminasem (cu fundul anti-varroua) de parca ii venea sa-mi zica: Bai tu esti om serios ?! Cum dracu sa supravietuiasca albinele in asa ceva ?

Akmm mesajul care m-a facut sa scriu ce-am scris nu are nicio legatura cu ce ai scris anterior. Crezi ca cineva poate avea o memorie atat de ampla incat sa citeasca tot forumul si eventual sa tina minte si ce a spus fiecare ?! Ma indoiesc.
La prima lectura a mesajului scris de tine aia a fost reactia mea. Ce-ai scris aia am citit. Crezi ca este benefic sa gandim in clisee ?! Ce-ar fi daca i-am eticheta pe toti cu acelasi etalon desi nu este asa ?! Nu poate fi decat o mare prostie pentru ca ii bagi pe toti in aceeasi oala, prezumand ca toti sunt niste smenari.
Apropo de proiectul pe care-l derulezi, iti urez multa bafta.
Mircea77

Mesajde Bogdan.ag » 04 Oct 2011, 13:49

Poate reusim sa discutam si despre ce si-a dorit initiatorul topicului !
Este sau nu loca americana prezenta in zona Iasi sau si in alte zone din tara ?
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 14:00

Mircea77 scrie:Stuparii batrani cu care am avut de-a face mi s-au parut foarte conservatori si secretosi.
Foarte greu am reusit sa smulg o informatie sau ce ochi a holbat unul din ei cand i-am vorbit despre fundul anti-varroua cu plasa pe tot fundul stupului.
Se uita la cutiile pe care tocmai le terminasem (cu fundul anti-varroua) de parca ii venea sa-mi zica: Bai tu esti om serios ?! Cum dracu sa supravietuiasca albinele in asa ceva ?.

Matale ai gresit in discutia cu ei.Discutia la sigur a fost condusa de ei iar raspunsurile matale nu i-au multumit.
Daca ai condus matale discutia ai facut o mica geseala.Le-ai zis ca ce au ei nu e bun.
Atentie cum vorbesti cu unul cu 10 ani mai in varsta sau mai tanar.Daca diferenta e mai mare e si mai greu.
Am avut in primavara o discutie cu cineva (stupar) trecut de 70 de ani.M-am descurcat greu dar a mers.
Am vandut 5 stupi si cumparatorul (incepator) a venit cu omul lui exact cum a fost intelegerea.Dar 2 ore a fost un chin.
gica

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 14:03

Bogdan.ag scrie:Poate reusim sa discutam si despre ce si-a dorit initiatorul topicului !

Este dom'le este.Este si la matale in stupina.Trebuie sa faci ceva greseli si gata scoate capul.
gica

Mesajde paul » 04 Oct 2011, 14:08

gica scrie:
Bogdan.ag scrie:Poate reusim sa discutam si despre ce si-a dorit initiatorul topicului !

Este dom'le este.Este si la matale in stupina.Trebuie sa faci ceva greseli si gata scoate capul.

Nene gica ,...o fumigatie cu pelin ...asa preventiv ... :?:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 14:16

Paul asta-i spilul.
Pentru la anu pregatesc o smecherie care sper sa mearga.Nu am patlagina de moment dar vin ploile si se face.
gica

Mesajde Bogdan.ag » 04 Oct 2011, 14:25

gica scrie:

Greselile sunt inerente, ideea este sa invatam din ele pentru a nu le repeta !
Normal ca agentul patogen este cam prin toate stupinele in stadiu latent (asa cum si cancerul este prezent in toate organismele umane ) ...dar ce ne facem daca situatia se agraveaza si anul urmator avem zeci sau sute de stupine infestate de cei care s-au culcat pe urechea ca daca au distrus cutiile/ramele au distrus si focarul de infectie !
p.s. acum cateva minute si TVR1 a transmis aceasta stire ~!
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE